انجیر
نام علمی:Ficus
خانواده:Morace
خانواده morace دارای 600 گونه می باشد که اغلب انها وحشی وزینتی اند
مانند درختذ معروف کاتوچو که هم زینتی است هم صنعتی
.
فیکوس بنگالنسیسو فیکوس رلیگویزا انواع زینتی انند ودر اپارتمانها به عنان گیاه زینتی مصرف می شوند
انواعی که در باغبانی از نظر مصرف میوه آن مورد استفاده قرار می گیرند عبارتند از فیکوس کاریکا ،
فیکوس پالماتا و فیکوس پودوکاریکا
. فیکوس کاریکا همان انجیر معمولی است که به عنوان میوه مورد استفاده قرار می گیرد.
پ=
جایگاه انجیر در آیات و احادیث
خداوند در آیه اول سوره مبارکه تین به انجیر و زیتون قسم یاد کرده است.
این سوگند پرمعنایی است زیر انجیر دارای ارزش غذایی فراوانی است و
لقمه ای است مغذی و مقوی برای هر سن و سالی و خالی از پوست و هسته و زوائد.
در حدیثی از امام رضا علیه السلام آمده است: انجیر بوی دهان را می برد، لثه ها و استخوانها را محکم می کند
مو را می رویاند و درد را برطرف می کند و با وجود آن نیاز به دارو نیست
و نیز فرمود: انجیر شبیه ترین اشیا به میوه های بهشتی است
مشخصات گیاه شناسی
برگ درخت انجیر پنجه ای و دارای 3 تا 5 لوب می باشد. قسمتی که به اسم میوه انجیر معروف است و مورد تغذیه انسان قرار می گیرد در حقیقت میوه نیست بلکه زائده مجوفی است که گلهای انجیر به تعدادی زیاد در داخل آن قرار گرفته اند و مواد قندی در این زایده یا رسپتاکل جمع می شود. گلهای نر و گلهای ماده درخت انجیر از یکدیگر جدا ولی روی یک پایه یعنی در داخل رسپتاکل واقع شده اند و به عبارت دیگر درخت انجیر گیاهی است یک پایه. اگر میوه انجیر را باز کنیم و به شکل یک سطح درآوریم گلهای نر که حامل دانه گرده هستند و در کنار و به طرف خارج صفحه واقع شده و گلهای ماده که حامل تخمدان و در صورت تلقیح شدن حامل بذر خواهند بود در وسط صفحه قرار دارند. تلقیح گلهای ماده انجیر بوسیله حشرات مختلف که مهمترین آنها حشره ای بسیار کوچک از خانواده کالسیدیده می باشد انجام می گیرد
خواص غذایی
خواص درمانی
مهم ترین خاصیت درمانی انجیر برای آن دسته از افرادی است که همواره از مشکل یبوست رنج می برند
مخلوط انجیر و عسل برای درمان زخم معده نیز مفید است. در واقع انجیر سیستم دستگاه گوارش را تقویت می کند.
یکی از جالب توجه ترین خواص انجیر به ویژه برای استفاده در ماه رمضان خاصیت عطش زدایی آن است
بنابراین هنگام افطار یا سحر برای رفع عطش از چند عدد انجیر خام یا خشک استفاده کنید
انجیر مسکن اعصاب، افزایش دهنده قوای جنسی، تقویت کننده هوش و حافظه، محکم کننده استخوان ها
و بر طرف کننده التهاب ان است
انجیر برای کاهش علائم بیماری هایی مانند گلودرد، عفونت های ریوی، سینه درد
همراه با تب و سرفه، بسیار توصیه می شود
مختلف مانند پتاسیم، کلسیم، فیبر، آهن، فسفر و سدیم است
حال فواید انجیر را برای شما بیان می کنم :
کاهش فشار خون انجیر منبع خوب پتاسیم می باشد و همان طور که می دانیم، پتاسیم، عنصری است که برای کنترل فشار خون
به کار می رود. کمبود پتاسیم، مخصوصا وقتی که غذاها دارای مقدار زیادی سدیم(نمک) باشند، می تواند
موجب بالا رفتن فشار خون شود. 2- کاهش وزن انجیر، منبع خوبی از فیبرهای غذایی می باشد. فیبر، اثر مفیدی بر کاهش وزن دارد و گرسنگی را
به تاخیر می اندازد. 3- جلوگیری از سرطان سینه به خاطر داشتن فیبر بالا، از ابتلا به سرطان سینه جلوگیری می کند. 4- بالا برنده تراکم استخوان انجیر دارای مقدار زیادی کلسیم (79 میلی گرم در 224 گرم انجیر) می باشد.
تحقیقات نشان داده است که کلسیم در انجیر به همان اندازه کلسیم موجود در شیر می باشد.
– انجیر منبع خوبی از منیزیم نیز می باشد. 7- ملین و ضد یبوست است. 8- به بهبود سرفه و نفس کشیدن راحت کمک می کند. 9- انجیر تازه مقدار کمی ویتامین C دارد و بهترین منبع(نسبت به دیگر میوه ها) ویتامین B6 می باشد. 10- انجیر برای هضم بهتر غذا بسیار مفید است. برای کم خونی مفید است. 11- انجیر برای افراد دارای کلسترول بالا و اسید اوریک بالا ، بسیار مفید است. 12- تشنگی را از بین می برد. 13- انجیر به عنوان دارویی برای تولید انرژی و قوی شدن به کار می رود. 14- انجیر برای افرادی که رشد غیر طبیعی دارند، بسیار مفید می باشد. 15- از سرطان روده جلوگیری می کند. انجیر جلوی رشد سلول های سرطانی را می گیرد. 16- آنتی اکسیدان زیادی نسبت به سایر میوه ها دارد. 17- امگا 3 و امگا 6 دارد. پس برای سیستم اعصاب، مغز و قلب بسیار مفید می باشد. 18- سدیم کمی دارد. 19- انجیر برای بهبود سردرد، دندان درد ، تهوع، تب، نقرس، گوش درد ، سوختگی، معده درد، ورم چرکی(آبسه) ، بیماری های ریوی و بیماری های مقاربتی مفید است.
مضرات
انجیر برای کبدهای ضعیف مناسب نیست و آنهایی که کبد ضعیف دارند ، باید انجیر را با گردو بخورند.
– زیاده روی در مصرف انجیر باعث نفخ شکم و اسهال می شود و برای چشم نیز مضر است .
– انجیر برای مبتلایان به بیماری قند مضّر است.
– انجیر برای مبتلایان به اختلال معده و روده مضّر است.
– زیاده روی در خوردن انجیر، برای معده و چشم زیان آور است و خنثی کننده زیان آن، کرفس است.
آب و هوای مطلوب برای درخت انجیر
به همان اندازه که درخت انجیر به گرمای زیاد مقاوم است نسبت به سرما مخصوصا
در دوره جوانی حساس است
سرما یک عامل محدود کننده در کاشت این درخت می باشد. اثر گرما و رطوبت در میوه
نسبت به نوع مصرف میوه متفاوت است. انجیرهایی که برای کنسرو و یا در شیرینی پزی مصرف
در هوای مرطوب محصول مرغوب تری می دهد تا در هوای گرم و خشک و برعکس
درختان انجیری که در هوای خشک و نسبتا گرم کاشته شده اند
برای تهیه انجیر خشک مرغوب تر است تا آنهای در هوای مرطوب عمل آمده اند. باران در موقع تلقیح بسیار مضر است و مقدار محصول را به مقدار قابل توجهی کم می کند. در نواحی
میوه درشت می شود و دم آن طویل می گردد ولی مقدار شیرینی میوه کم می شود
در هوای خشک و گرم دم میوه کوتاه شده گاهی به کلی از بین می رود اما اندازه میوه کوچک
مقدار شیرینی آن زیاد است.
ازدیاد درخت انجیر
درخت انجیر را با انواع مختلف وروش تکثیر نباتات چه جنسی و چه غیر جنسی می توان زیاد کرد. در ازدیاد بوسیله بذر
هیچ گاه درخت جدید شبیه به پایه مادری نخواهد بود و به همین جهت نیز جز برای
تحقیقات علمی و پیدا کردن انواع جدید از این طرز ازدیاد استفاده نمی کنند.
ازدیاد درخت انجیر از نظر ایجاد باغ به منظور بهره برداری فقط از طرق مختلف غیر جنسی استفاده می شود. طرق مختلف غیر جنسی که بیشتر در تکثیر درخت انجیر بکار می روند عبارتند از: قلمه ، پاجوش ، خواباندن شاخه و پیوند.
به نام خدا
تولید سم درزمان فراوری
ارائه دهنده : امان اله صلح جو استادراهنما: دکتر عرب
بهار 88
آفات و بیماریهای درخت انجیر
از انواع آفات می توان به این موارد اشاره کرد: سیمتیس نمورانا ، هسپروفانس گریزئوس ، سفیدک
انجیر ،موزائیک انجیر ، شکاف خوردن میوه انجیر و بیماری ترشیدگی میوه انجیر
منابع : انجیر Fig http://www.irtebm.coM آشنایی با خواص انجیر http://www.hamshahrionline.ir انجیر http://daneshnameh.roshd.ir انجیر http://plant.metaarchivegroup.com خواص انجیر http://www.oshagh.com انجیر «داروئی» http://daneshnameh.roshd.ir خواص انجیر http://www.bekhon.com خواص انجیر http://www.seemorgh.com
وسیع باش و تنها و سر به زیر و سخت