اثرات گرمایش جهانی
تغییرات آب و هوا، تاثیرات عمیق و شدیدی بر بسیاری از عوامل اساسی موثر بر سلامت از جمله : آب، غذا، هوا و محیط زیست دارد که این مورد خود اثر مستقیم بر عوامل مخاطره زای سلامت در منطقه و جهان دارد.
تغییرات آب و هوایی باعث کاهش کیفیت آب آشامیدنی و کمبود آن می شوند و در نهایت منجر به افزایش بیماریهای ناشی از آب و غذا و سوء تغذیه می گردند.
قرار گرفتن در معرض هوای گرم و یا شدیداً سرد تاثیر مستقیم بر سلامت انسان داشته و یا با افزایش احتمال خطربیماری ومرگ همراه است.
1
اثرات گرمایش جهانی
افزایش دمای اتمسفری موجب افزایش مقدار ازن در سطح زمین می شود. وجود لایه ازن به صورت طبیعی در لایه های بالایی اتمسفر از ورود اشعه مضر ماوراء بنفش به سطح زمین جلوگیری می کند اما ازن در لایه های پایین اتمسفر (سطح زمین تا کیلومتر 12) به عنوان یک آلاینده خطرناک مطرح است.
ازن به بافتهای ریه صدمه می زند و برای کسانی که دچار آسم یا دیگر مشکلات تنفسی هستند مضر می باشد.
حتی تماس با مقادیر کمی از ازن برای افراد سالم موجب درد قفسه سینه، تهوع و انسداد ریوی می گردد. در بسیاری از مناطق ، گرم شدن درحد 4 درجه فارنهایت میزان غلظت ازن را تا 5 درصد افزایش داده است.
2
در سراسر جهان، شیوع برخی بیماریها و بخشی از خطرات تهدید کننده سلامت وابسته به آب و هوای مناطق زمین است.
افزایش دمای جهانی خطر ابتلا به بسیاری از بیماریهای عفونی را افزایش می دهد. خصوصاً بیماریهایی که فقط در مناطق گرم بروز می نمایند.
بیماریهایی از قبیل مالاریا، تب دانگ، تب زرد، آنسفالیت. بیماری وبا نیز که با مصرف آب آلوده ارتباط مستقیمی دارد هنگام افزایش دمای هوا شایع خواهد شد.
اثرات گرمایش جهانی
3
گرمای فوق العاده زیاد می تواند مستقیماً منجر به مرگ شود.
برخی بیماری ها فقط در مناطق گرم شایع هستند.
دمای خیلی زیاد تعداد افرادی را که به دلایل مختلف در یک منطقه فوت می کنند را افزایش می دهد.
نوسانات شدید و کوتاه مدت دما می تواند سلامت را به طور جدی تحت تاثیر قرار دهد. مواردی از قبیل تنشهای گرمایی یا سرماهای بی سابقه می تواند میزان ابتلا به بیماریهای قلبی، تنفسی و مرگ و میر را افزایش دهد.
اثرات گرمایش جهانی
4
سوء تغذیه سالیانه میلیونها مرگ و میر را در پی دارد.
ضعیف شدن بدن می تواند احتمال ابتلا به بیماریهای عفونی از قبیل عفونتهای گوارشی و تنفسی را افزایش دهد.
آمار مرگ و میر و بستری های بیمارستانی نشان داده است که طی دوره های خیلی گرم هوا این مقادیر افزایش داشته است خصوصاً در سالمندان و کودکانی که در شهرها زندگی می کنند.
اثرات گرمایش جهانی
5
فعالیتهای بشری ، خصوصیات اتمسفری را از قبیل دما، میزان بارشها، مقدار Co2 و ازن سطح زمین ، تغییر داده است.
هر چند به نظر می رسد اندکی افزایش در میزان دما در بعضی مناطق وضعیت کشاورزی را بهبود می بخشد اما در اغلب مناطق ، وقوع خشکسالی، سیل ها و گرمای زیاد، کشاورزان را با چالش جدی روبرو می نماید. زیرا کشاورزی به تغییرات آب و هوایی و پیامدهای گرمایش زمین وابستگی زیادی دارد. علاوه بر این در بعضی مناطق ذخایر آبی و رطوبت خاک ها به حدی کم می شود که ادامه برداشت محصول را با مشکل مواجه می کند.
همچنین خطراتی از قبیل آتش سوزی جنگل ها و گسترش آفات کشاورزی ، اثر منفی بر ذخایر غذایی و جنگل ها خواهد داشت.
اثرات گرمایش جهانی
6
علیرغم این خطرات، افزایش مرگ و بیماری بر اثر گرما یک مسئله اجتناب ناپذیر نیست.
با افزایش خدمات اورژانس و شناسایی گروههای در معرض خطر ، همچنین بهبود شرایط تهویه ای ساختمانها و کاهش انتشار اکسیدانهای فتوشیمیایی (ازن و …) به هوا ، می توان از سطح خطرات کاست.
بسیاری از خطرات مرتبط با گرما با بهبود خدمات بهداشتی درمانی قابل کنترل هستند. البته هزینه های بهبود شرایط محیطی و افزایش سطح خدمات بهداشتی ، مستلزم صرف هزینه از طرف بخشهای خصوصی و دولتی در این زمینه هاست.
اثرات گرمایش جهانی
7
http://his.ut.ac.ir
Reference:www.mayoclinic.com
ترجمه: علی اعظم سلگی
تنظیم : مریم فتحی