سد امیرکبیر کرج
فهرست
موقعیت سد
اهداف احداث
تاریخچه
مشخصات سد
زمین شناسی
مشخصات سازه جنبی
تجهیزات هیدرولیک
ویژگی های سد
موقعیت سد
این سد بر روی رودخانه «کرج» با سطح حوزه آبریزی به مساحت 764 کیلومتر مربع و با متوسط جریان آب سالانه به میزان 472 میلیون مترمکعب در استان البرز و در فاصله 63 کیلومتری شمال غربی تهران و در کیلومتر 23 جاده کرج – چالوس، در شمال شهرستان کرج قرار دارد.
اهداف احداث
کنترل سیلاب های بهاره و جلوگیری از خسارت های ناشی از سیل، تامین آب شرب تهران سالانه به میزان 340 میلیون مترمکب، تنظیم آب برای مصارف آبیاری و کشاورزی اراضی حومه کرج به میزان 130 میلیون مترمکعب در سال و تولید انرژی «برق – آبی» جهت کمک به شبکه سراسری برق به ویژه در ساعات اوج مصرف به میزان سالانه 150000 مگاوات ساعت می باشد.
تاریخچه
در سال 1328 مطالعات سد آغاز و در سال 1336 عملیات احداث آن شروع و در پایان ١٣٣٨ آبگیری آغاز و نهایتا در تاریخ سوم آبان ١٣٤٠ بهره برداری از نیروگاه آبی سد کرج (امیر کبیر فعلی) آغاز گردید.
قرار داد آن با یک شرکت فرانسوی توسط سازمان برنامه و بودجه منعقد شده بود و توسط شرکت مورسین- نود سن به انجام رسید.
زمین شناسی
تشکیلات کرج از رسوبات آتشفشانی ضخیمی از دوره ائوالیگوسن در کوه های البرز بوجود آمده که بوسیله کنگلومرای این دوره و روسوبات قرمز پوشیده شده اند و در مسیر آنها رسوبات دوران سوم با آهک گرانیت دار قرار گرفته است. تشکیلات کرج به ضخامت تقریبی 3000 متر غالبا از توف های سبز و شیست های توفدار می باشد.
تکیه گاه جناحین سد از نوع سنگ های گرانیت است. این سد کلا بر روی سنگ های دیوریتی احداث گردیده است.
عکس بسیار زیبا از منظره سد امیرکبیر که در 25 کیلومتری جاده کرج به چالوس واقع است
تجهیزات هیدرولیک
ویژگی ها
هوای این منطقه در تابستان ها خنک و مطبوع است. در این دریاچه، فعالیت های ورزشی و تفریحی مانند قایقرانی، ماهی گیری، اسکی روی
آب، شنا و پرواز با کایت انجام می شود.
رودخانه کرج در فصل بهار جزء 5 رود خانه خروشان جهان جای دارد.
دریاچهٔ این سد، یکی از مراکز طبیعی مهم پرورش ماهی های قزل آلای رنگین کمان و قزل آلای خال قرمز است.
روستای زیبای واریان در آن سمت دریاچه سد قرار دارد. که تا زمانی با رفتن به این روستا از قایق استفاده می شد.
البته دریاچه سد کرج بصورت چند منظوره تاسیس شده بود همچون جذب توریست و استفاده از هتل و رستوران، اسکی روی آب، قایق سواری، شنا، ماهیگیری و … اما به دلایل متفاوتی کاربری های آن کاسته شد و هتل واریان را به دلیل آلوده کردن دریاچه و شنا و ورزش های آبی را به دلیل غرق شدن تعدادی زیادی ممنوع اعلام کردند.
هم اکنون گردانی از ارتش از دریاچه برای آموزش های تکاوری و غواصی استفاده می کند.
پایان