بسم ا…الرحمن الرحیم
در حال حاضر 100درصد از خانواده های شهری و بیش از 95درصد از خانواده های روستایی از خدمات شبکه برق در کشور استفاده می کنند.
با توجه به افزایش سطح رفاه عمومی و افزایش مشترکین برق و استفاده عموم مردم از وسایل انرژی بر خانگی تعداد این وسایل در خانواده ها بیش از 20 قلم برآورد گردیده است.
آیا می دانید:
آیا می دانید:
عدم توجه تولید کنندگان داخلی به مرغوبیت، بازدهی مفید، میزان مصرف انرژی در وسایل انرژی بر و همچنین عدم توجه به طراحی و ساخت مناسب و منطبق بر استانداردهای معتبر و بهینه جهانی و همچنین استفاده بی رویه مصرف کنندگان و عدم اطلاع آنها از نحوه استفاده درست از این وسایل، سبب گردیده است که بخش خانگی و تجاری در کشورمان مصرف کننده حدود 37 درصد از کل انرژی نهایی کشور باشد.
روند تولید وسایل برقی و مصرف آنها در کشور
آیا می دانید:
در حال حاضر وسایل انرژی بر خانگی ما نسبت به مدلهای بهینه جهانی حداقل 40 درصد بیشتر انرژی مصرف می کنند. این مشکلات، دولت را بر آن داشت تا با تدوین استاندارد مصرف انرژی در وسایل انرژی بر خانگی به رفع آنها اقدام کند. به همین منظور دولت تدوین این استاندارد را در وسایل برقی خانگی ضروری اعلام نمود و با تشکیل کمیته تعیین معیارهای مصرف انرژی که متشکل از نمایندگان وزارتخانه ها و سازمانهای مختلف می باشند، اقدامات اولیه در جهت تهیه و تدوین این استاندارد از سال 1375 در کشور آغاز شد.
آیا می دانید:
موارد پیشنهادی:
١) توجه به شکل ظاهری کالا
2) توجه به مدل کالا
3) توجه به کارخانه سازنده کالا
4) توجه به تکنولوژی ساخت کالا
5) توجه به نشان استاندارد کالا
6) توجه به برچسب انرژی کالا
ازموارد پیشنهادی ذیل کدامیک شرط لازم و کدامیک شرط ضروری در انتخاب و تهیه کالا خصوصاً وسایل برقی محسوب می شوند.چرا؟
تمام موارد اشاره شده جزو شرطهای لازم در انتخاب یک کالا محسوب می شوند. اما همانگونه که شما نیز می دانید توجه به نشان استاندارد و برچسب انرژی از شرطهای ضروری در انتخاب و تهیه وسایل برقی خانگی محسوب می شوند. زیرا این علائم اطلاعات بسیار مفیدی در زمینه ی ایمنی و بازدهی وسایل برقی در اختیار مصرف کننده گان قرار می دهند.
برچسب های کارآیی انرژی، حاوی اطلاعات مفیدی هستند که به محصولات تولیدی، پیوست شده و کارآیی انرژی محصول را (معمولاً در شکل مصرف، کارآیی یا هزینه انرژی) توضیح می دهند همچنین اطلاعات مشترک در همه وسایل و اطلاعات اختصاصی مربوط به هر وسیله انرژی بر را در اختیار مصرف کنندگان قرار می دهد تا مصرف کنندگان برای خرید آگاهانه، اطلاعات مورد نیاز در اختیارشان قرار گیرد.
معرفی برچسب انرژی
مصرف کننده گان را با میزان مصرف انرژی هر یک از وسایل خانگی انرژی بر آشنا می کند . همچنین اطلاعات مشترک در همه وسایل و اطلاعات اختصاصی مرتبط به هر وسیله ی انرژی بر را در اختیار مصرف کننده گان قرار می دهد . مصرف کننده می تواند با توجه به این اطلاعات در هنگام خرید ، دستگاهی را انتخاب کند که در مقایسه با سایر مدل های مشابه دارای مصرف انرژی کمتر و بازدهی بیشتری باشد .
برچسب انرژی از قسمتهای مختلفی تشکیل شده است که هر قسمت نمایانگر اطلاعاتی است. که به طور مثال خریداران ماشین لباسشویی می توانند با توجه به این اطلاعات در هنگام خرید دستگاهی را انتخاب کنند که در مقایسه با سایر مدلهای مشابه دارای کارآیی و بازدهی بیشتری باشد.
سه بخش اولیه برچسب که در تمامی وسایل انرژی بر خانگی مشترک است به ترتیب نمایانگر علامت تجاری و نام شرکت سازنده و مدل دستگاه می باشد.
بخش چهارم برچسب انرژی به وسیله 7 حرف لاتین از A تا Gدرجه بندی شده است که هر یک از حروف معرف درجه ای از کارآیی دستگاه می باشد. حرف A نشانگر بیشترین بازدهی دستگاه و حرف G نشانگر کمترین بازدهی دستگاه است. بنابراین هر چه رتبه دستگاه بیشتر باشد کارآیی آن نسبت به میزان انرژی که مصرف می کند بیشتر است. مصرف کنندگان می توانند در هنگام خرید وسایل برقی خانگی با دقت و توجه به حرف لاتین درج شده در این قسمت از میزان کارآیی و بازدهی دستگاه اطلاع یابند.
بخش پنجم، نمایانگر مصرف انرژی دستگاه بر اساس استاندارد ملی تدوین شده و در بخش آزمون استاندارد می باشد و سایر بخشها بیانگر اطلاعات اختصاصی در مورد هر یک از وسایل می باشد. به طور مثال بخشهای ششم و هفتم در ماشین لباسشویی نشانگر میزان قدرت پاک کنندگی و قدرت خشک کن دستگاه می باشد و آخرین بخش نیز آرم موسسه استاندارد را نشان می دهد.
موارد مندرج در برچسب انرژی مربوط به بخاری :
١ نام تولید کنند ه
٢ مدل بخاری
٣ شاخص بازده کل خالص بخاری
٤ مقدار عددی بازده کل خالص بخاری
٥ مصرف سالیانه انرژی بخاری برحسب مگاژول
٦ معادل مصرف سالیانه گاز برحسب مترمکعب
٧ شاخص بازده در حالت تنظیم حداکثر
٨ شاخص بازده در حالت تنظیم حداقل
٩ حداکثر توان خروجی برحسب کیلو وات
١٠مصرف پیلوت برحسب مگاژول بر ساعت
١١ نوع سوخت مصرفی
١٢ محل نشان استاندارد
١٣ سال اعتبار برچسب
توضیح : رده انرژی ( A-B ) : با صرفه جویی زیاد
: رده انرژی( C-D ) : با صرفه جویی متوسط
: رده انرژی( E-F ) : صرفه جویی کم
: رده انرژی( G ) : فاقد صرفه جویی
برچسب انرژی در واقع به خریدار کمک می کند که در هنگام خرید، وسیله ای را انتخاب کند که در مقایسه با سایر وسایل موجود، مصرف انرژی کمتر و کارآیی بیشتری داشته باشد. به عنوان مثال وقتی خریداری برای خرید یک یخچال فریزر به فروشگاهی مراجعه می کند و با دو مدل یخچال که از هر جهت مشخصات یکسانی دارند روبه رو می شود، در این شرایط اگر یکی از یخچال ها رتبه B داشته باشد و دیگری رتبه C مسلما آن یخچالی که رتبه B دارد انتخاب خوبی برای خرید است، چون مصرف برق کمتری دارد. توجه داشته باشید که در یخچال و فریزرها به ازای افزایش یک رتبه در برچسب انرژی حدود 14درصد صرفه جویی در مصرف برق صورت می گیرد.
مروری دیگر بر فواید استفاده از برچسب انرژی
استفاده از برچسب انرژی مزایا و فواید گوناگونی برای مصرف کنندگان این گونه وسایل دارد که از آن جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد:
١) انتخاب درست و آگاهانه مردم در هنگام خرید وسایل برقی خانگی.
2) آشنا ساختن مصرف کنندگان با میزان کارآیی و بازدهی وسایل برقی خانگی
3) بهینه سازی و کاهش مصرف انرژی
4) کاهش هزینه انرژی مصرفی در خانواده ها
5) کاهش آلودگی محیط زیست
6) ارائه اطلاعات اختصاصی ویژه هر وسیله برقی
7) ارائه اطلاعات مشترک در مورد وسایل برقی شامل: علامت تجاری و نام شرکت سازنده، مدل دستگاه و نشان استاندارد
استانداردهای کارآیی انرژی، دستورالعمل ها و قوانینی هستند که کارآیی انرژی محصولات تولید شده را تعیین می کنند و گاهی اوقات، از فروش محصولاتی که کارآیی انرژی کمتری نسبت به حداقل استاندارد داشته باشد، ممانعت به عمل می آورند.
استانداردها
1- به کمک دستورالعمل مناسبی (یا دستورالعمل های مناسب آزمایشگاهی) کارآیی انرژی یک محصول تحت شرایطی مشابه با شرایط بهره برداری محصول به روشی صحیح و قابل اطمینان تعیین شده یا این که حداقل برتری نسبی کارآیی انرژی صحیح و قابل اطمینان تعیین شده یا این که حداقل مزیت نسبی کارآیی انرژی محصول در مقایسه با انواع محصولات دیگر، مشخص شده باشد.
نکات کاربردی استانداردها:
2- هدف تعیین حدود کارآیی انرژی محصول (معمولاً حداکثر استفاده از انرژی یا حداقل کارآیی آن) بر اساس یک دستورالعمل آزمایش معین صورت گرفته باشد.
3- در بعضی از نقاط دنیا، گاهی عبارت "norm" برای بیان حد هدف، به جای استاندارد استفاده می شود.
نیروگاههای تجدیدپذیر
نیروگاههای سیکل ترکیبی
نیروگاههای بخاری
نیروگاههای گازی
با نهایت سپاس و تشکر
از توجه
حضار محترم