تارا فایل

پاورپوینت آشنایی با استان خراسان رضوی


آشنایی با استان خراسان رضوی

تاریخچه
خراسان در دوران های مختلف تاریخی بخش مهمی از سرزمین ایران بوده است. پس از شهادت و دفن امام رضا(ع) در محلی از توابع توس، هسته ی اصلی شهر مشهد شکل گرفت.
از حدود قرن نهم هجری آرام آرام توس قدیم از مرکز توجه ها خارج شد و مشهد توسعه و گسترش یافت. مشهد در زمان سلطنت نادر شاه افشار برای مدتی پایتخت ایران نیز بوده است.

موقعیت جغرافیایی
در سال ۱۳۸۳هجری شمسی استان خراسان بزرگ به سه استان خراسان شمالی، خراسان رضوی و خراسان جنوبی تقسیم شد.
خراسان رضوی از شمال با کشور ترکمنستان، از شرق با افغانستان و از غرب و شمال غربی با استان های خراسان شمالی و سمنان همسایه است. این استان از جنوب به خراسان جنوبی می رسد.
قله ی بینالود با ارتفاع بیش از 3000 متر مرتفع ترین نقطه ی استان خراسان رضوی است.

آب و هوا
استان خراسان رضوی به طور کلی جزء مناطق نیمه خشک کشور به شمار می رود. از نظر دمایی استان خراسان رضوی تابستان های گرم و زمستان های نسبتا سردی دارد.

صنایع دستی
گلیم، تولیدات نمدی و قالی از صنایع دستی استان خراسان رضوی هستند. پوستین دوزی نیز در استان خراسان رضوی انجام می شود و جزء صنایع دستی مهم عشایر استان است. فیروزه تراشی و به طور کلی تراش سنگ های قیمتی و نیمه قیمتی هم از حرفه های قدیمی در استان خراسان رضوی است.

آداب و رسوم
موسیقی و رقص های سنتی جزء آیین های خراسان است که تنوع زیادی هم دارد. مردم مشهد عزاداری های مذهبی مختلف را با مراسم خاصی برگزار می کنند. در روزهای ۲۸ و آخر صفر در خیابان های اطراف حرم عزاداری می کنند و در نهایت به زیارت امام رضا می روند.

حرم مطهر امام رضا (ع)
بارگاه ملکوتی امام رضا (ع) (هشتمین امام شیعیان) بزرگ ترین، مهم ترین و شاخص ترین قطب مذهبى ایران با برخورداری از متنوع ترین ویژگی ها و عناصر معماری ایرانی اسلامی به دلیل ارادت ویژه ی مسلمانان به این مکان مقدس، سالانه میزبان زائرین بسیاری از ایران و جهان است.

باغ موزه نادری
مجموعه باغ موزه نادری شامل آرامگاه نادرشاه افشار (۱۱۰۰ الی ۱۱۶۰ هجری قمری) معروف به ناپلئون شرق، به همراه موزه ای در باغی معروف به باغ نادری در مرکز شهر مشهد واقع شده است. هوشنگ سیحون طراح و معمار این بنا با کنار هم قرار دادن نمادهای تاریخی در یک ساختار منسجم و هماهنگ اثری بدیع، منحصربه فرد و خلاقانه ایجاد کرده است. این مجموعه یکی از نمونه های فاخر معماری نوین ایران است که پس از آرامگاه هشتمین امام شیعیان امام رضا (ع) مهم ترین مکان گردشگری و تاریخی این شهر به شمار می رود. 

نادرشاه در هنگام حیات خود دستور ساخت آرامگاهی کوچک همانند تاج محل در هند را داد که در زمان حیاتش کار بنای آن پایان نیافت. این آرامگاه کوچک در سال ۱۱۴۵ هجری قمری در مجاور چهارباغ شاهی و روبروی حرم امام ضا (ع) از خشت و گِل ساخته شد. قوام السلطنه در اواخر عهد قاجار (۱۲۹۶ هجری شمسی) آرامگاه جدیدی برای وی ساخت و استخوان های نادرشاه را از تهران به این مقبره منتقل کرد. بنای جدید که در محل فعلی آرامگاه نادرشاه قرار داشت مدتی بر پا بود تا این که انجمن آثار ملی ایران در سال ۱۳۳۵ هجری شمسی عملیات ساختمانی بنایی جدید و عمارت فرعی و محوطه سازی آن را در همان محل مقبره ساخته قوام السلطنه آغاز کرد. این کار از سال ۱۳۳۶ شروع و ساختمان جدید آرامگاه در تاریخ ۱۲ فرودین ۱۳۴۲ در باغ نادری بازگشایی شد.

آرامگاه حکیم ابوالقاسم فردوسی
آرامگاه حکیم ابوالقاسم فردوسی، شاعر حماسه سرای بزرگ ایران (419 -329 هجری قمری) خالق شاهنامه، در شمال شهر تاریخی توس، در باغی بزرگ واقع شده است که امروزه یکی از جاذبه های گردشگری استان خراسان رضوی برای زائران مشهد مقدس و علاقمندان این بزرگ مرد به شمار می رود.
در زمان قاجاریه (قرن سیزدهم هجری قمری) تصمیمی برای ساخت آرامگاهی برای این شاعر گرانقدر ایرانی گرفته شد که در پی آن بنایی نسبتاً مناسب بر روی محل دفن ایشان در باغ و ملک شخصی اش در سال 1313 شمسی ساخته شد و همزمان با برگزاری آیین های هزاره فردوسی گشایش یافت.

بنای آرامگاه فردوسی چندین بار مورد بازسازی قرار گرفت. بنای ساخته شده چون از نظر زیرساخت دارای اشکال بود چندین سال بعد شروع به نشست کرد. پس از آن ساخت بنای جدید که الهام گرفته از شیوه معماری هخامنشی بود به دستور انجمن آثار ملی ایران در سال ۱۳۴۳ آغاز و با نظارت مهندس هوشنگ سیحون در سال ۱۳۴۷ بر پایه طرح پیشین آن با کمی تغییرات در ابعاد و اندازه و تزئینات، با الهام از مقبره کورش در پاسارگاد، مجدداً طراحی و با مصالحی از سنگ، آهن، کاشی و دیگر مصالح بازسازی شد.

آرامگاه خیام
آرامگاه خیام از مهم ترین جاذبه های گردشگری شهرستان نیشابور است.  نیشابور در روزگاران کهن، یکی از مهم ترین شهرهای ایران و موطن بسیاری از بزرگان علم، فرهنگ و هنر بوده است و امروزه میزبان گردشگرانی است که به دیدار آثار به جامانده از آن دوران می روند. حکیم عمرخیام از دانشمندان و شاعران مطرح قرن پنجم هجری است. وی از جایگاه علمی بالایی در میان دانشمندان برخوردار بوده است. با این وجود رباعیات خیام نقش برجسته ای در شهرت او داشته است. 

آرامگاه عطار
آرامگاه عطار در دوران تیموری ساخته شده است. والی خراسان در زمان محمدعلی شاه قاجار قصد داشت بنای دیگری را بر مزار عطار بنا کند که به دلیل شرایط نامساعد کشور در آن زمان این کار اجرایی نشد. پس از آن در دوره ی پهلوی دوم بنای تاریخی آرامگاه عطار به طور کامل مرمت و تکمیل شد و شکل و شمایل امروزی را به خود گرفت. در دهه ی ۷۰ نیز بخش هایی از این بنا به طور جزئی مرمت شد. آرامگاه عطار در فهرست آثار ملی ایران نیز به ثبت رسیده است.

کاخ کلات
این کاخ در میان باغی بزرگ به شیوه باغ های ایرانی در سه طبقه زیرزمین، همکف و بالای همکف، با تلفیقی از معماری ایران و هندوستان، بنا گردید. کاخ خورشید محل اقامت و نگهداری جواهرات و غنایم جنگی حاصل از جهانگشایی های نادرشاه افشار بوده است که هم اکنون بخشی از آن به موزه تبدیل شده است. در حال حاضر این عمارت شامل سردابه ای متشکل از هشت فضای بهم پیوسته پیرامون آن و فضای آرامگاهی بر روی سکویی هشت ضلعی، روی چهار ردیف پلکان به شکل هرم و ایوانچه ها، اتاقک ها و ورودی هایی در اضلاع هشتگانه است که به سالن اصلی کاخ منتهی می شود. در وسط این بنای هشت ضلعی از سطح پشت بام برجی استوانه ای در دو طبقه وجود دارد که محل اقامت شاه و خانواده اش بوده است.

دریاچه بزنگان
«بزنگان» دریاچه­ ای است که در گویش بومی «کل بی بی» نیز خوانده می­شود. دریاچه  بزنگان در بلندی‎هاى «کپه‎داغ»، در ۱۳۰ کیلومترى آزادراه مشهد – سرخس، در جنوب کوهه­ای «هزار مسجد» و در 70 کیلومتری شهر «سرخس»، در خراسان آرمیده است.
کالبد دریاچه بزنگان یادگاری است از دوران­های زمین­ شناختی «میانه زیستی» و «نوزیستی» که آن را به 250 میلیون سال پیش باز می­گرداند. گستره­ی این دریاچه­ ی «آب شیرین» خراسان، نزدیک به ۸۰ هکتار است. بزنگان در گسترده ­ترین بخش پهنایی نزدیک به 500 متر دارد و بیشترین ژرفای آن نزدیک به 12 متر است. این تنها دریاچه­ ی «طبیعی» خراسان در بلندای 850 متری تراز آب دریا فراز شده است.

گنبد هارونیه
گنبد هارونیه در شهر توس، به فاصله 25 کیلومتری شمال‎غربی مشهد و 600 متری آرامگاه فردوسی قرار گرفته است که آن را کهن‎ترین بنای بر جای مانده در شهر توس می‎د‎انند.

منابع
https://www.visitiran.ir/fa/province/%D8%A7%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D9%86-%D8%AE%D8%B1%D8%A7%D8%B3%D8%A7%D9%86-%D8%B1%D8%B6%D9%88%DB%8C
https://www.visitiran.ir/fa/attraction/%D8%AD%D8%B1%D9%85-%D9%85%D8%B7%D9%87%D8%B1-%D8%A7%D9%85%D8%A7%D9%85-%D8%B1%D8%B6%D8%A7-%D8%B9
https://www.visitiran.ir/fa/attraction/%D8%A8%D8%A7%D8%BA-%D9%85%D9%88%D8%B2%D9%87-%D9%86%D8%A7%D8%AF%D8%B1%DB%8C
https://www.visitiran.ir/fa/attraction/%D8%A2%D8%B1%D8%A7%D9%85%DA%AF%D8%A7%D9%87-%D8%AD%DA%A9%DB%8C%D9%85-%D8%A7%D8%A8%D9%88%D8%A7%D9%84%D9%82%D8%A7%D8%B3%D9%85-%D9%81%D8%B1%D8%AF%D9%88%D8%B3%DB%8C
https://www.visitiran.ir/fa/attraction/%D8%A2%D8%B1%D8%A7%D9%85%DA%AF%D8%A7%D9%87-%D8%AE%DB%8C%D8%A7%D9%85
https://www.visitiran.ir/fa/attraction/%D8%A2%D8%B1%D8%A7%D9%85%DA%AF%D8%A7%D9%87-%D8%B9%D8%B7%D8%A7%D8%B1
https://www.visitiran.ir/fa/attraction/%DA%A9%D8%A7%D8%AE-%DA%A9%D9%84%D8%A7%D8%AA-%D9%82%D8%B5%D8%B1-%D8%AE%D9%88%D8%B1%D8%B4%DB%8C%D8%AF
https://www.visitiran.ir/fa/attraction/%D8%AF%D8%B1%DB%8C%D8%A7%DA%86%D9%87-%D8%A8%D8%B2%D9%86%DA%AF%D8%A7%D9%86
https://www.visitiran.ir/fa/attraction/%DA%AF%D9%86%D8%A8%D8%AF-%D9%87%D8%A7%D8%B1%D9%88%D9%86%DB%8C%D9%87

با تشکر فراوان از توجه شما عزیزان


تعداد صفحات : 28 | فرمت فایل : ppt

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود