استان البرز
مقدمه
البرز در منطقه رشته کوه های البرز غربی و در یک ناحیه تقریبا کوهستانی قرار دارد و شامل شهرستان های کرج، طالقان، ساوجبلاغ، نظرآباد، اشتهارد و فردیس است شهر کرج هم مرکز استان است.
استان البرز با مساحت ۵۱۲۱٫۶۹۴ کیلومتر مربع در شمال ایران قرار دارد و ۳٫۶۵ درصد از مساحت کل کشور را از آن خود کرده است. این استان از شمال به استان مازندران، از جنوب به استان مرکزی، از غرب به استان قزوین و از شرق به استان تهران محدود می شود.
بخش بزرگی از رشته کوه البرز از شمال این منطقه می گذرد و به همین دلیل این استان نوپا البرز نام گرفته است. البته قدمت زندگی در این منطقه بسیار طولانی ا ست. گذشته از این که در اوستا و شاهنامه ی فردوسی نام کرج آمده، در اطراف شهر باقی مانده ی نیایشگاه زرتشتیان و آثاری از دوره هخامنشی دیده می شود.
تاریخچه
قدمت استان البرز با توجه به آثار به دست آمده از محوطه ازبکی و تپه چگینی نظرآباد و همچنین تپه مردآباد و حسین آباد کرج، به ۹ هزار سال قبل بازمی گشت، اما اکنون پناهگاه های صخره ای سرهه از تاریخ ۴۰ تا ۵۰ هزار سال پیش یعنی دوران پارینه سنگی میانه و جدید این استان حکایت می کند.
صنایع دستی
گلیم بافی، مجسمه سازی از بتون آرمه، کوزه سازی، سفال گری، سوزن دوزی، سنگ تراشی، شیشه گری و منبت کاری از صنایع دستی استان البرز به شمار می روند.
آداب و رسوم
مردم استان البرز آداب و رسوم قدیمی و سنتی زیادی دارند. نوروزخوانی، خانه تکانی، پخت سمنو و زیارت اهل قبور از آداب روزهای نزدیک نوروز به شمار می روند. شال اندازی، و درجی سران از رسوم شب یلدا در طالقان بوده است.
پختن آش پشت پا و آش باران هم از نمونه های دیگر آداب و رسوم این استان محسوب می شود.
کاروانسرای شاه عباسی
کاروانسرای شاه عباسی در دوره شاه سلیمان صفوی ساخته شد و در سال ۱۳۵۶، در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید. با قرارگیری در شاهراه ابریشم، کاروانسرای شاه عباسی کرج در دوران خود به عنوان مکانی برای استراحت کاروان ها و مرکب هایشان به کار می رفت. در ابتدای دوره ی قاجار این محل به قلعه ی نظامی تغییر کاربری داد و در پایان دوره ، آن را به مدرسه تبدیل کردند. کاروانسرای شاه عباسی کرج اکنون شامل بخش هایی مانند موزه صنایع دستی، رستوران سنتی و سفره خانه می شود و به عنوان یکی از کامل ترین جاهای دیدنی کرج، میزبان گردشگران است.
پل شاه عباسی
پل شاه عباسی که با نام های پل دختر کرج و پل سلیمانیه نیز شناخته می شود، روی رودخانه کرج ساخته شده است. در دوره صفوی، این پل را روی باقی مانده ی پلی قدیمی که از دوره ی سلجوقی به جای مانده بود و ری و قزوین را به یکدیگر پیوند می داد، ساختند. از این رو می توان نیز سبک پل های صفوی را در این سازه مشاهده کرد. این اثر به عنوان یکی از دیدنی های کرج، با شماره ۳۵۰۱ در سال ۱۳۷۹ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
کاخ سلیمانیه
کاخ سلیمانیه در محدوده مرکزی شهر قدیم کرج استان البرز و حدفاصل بلوارهای شهید چمران و امامزاده حسن، در محل کنونی دانشکده کشاورزی بنا شده است. این بنا در بین سال های ۱۲۲۵ تا ۱۲۲۷ هجری قمری در دوران فتحعلی شاه قاجار، به فرمان یکی از پسران وی به نام سلیمان میرزا، برای اقامت تابستانی در باغ بزرگی بنا شده است. این بنا توسط محمد حسین خان نظام الدوله اصفهانی (صدر اصفهانی) ساخته شده است.
کاخ مروارید
کاخ مروارید، در واقع کاخی در مهرشهر کرج و واقع در استان البرز است که در سال های ۱۳۴۵ تا ۱۳۴۷ برای اقامت شمس پهلوی یکی از دختران رضا پهلوی ساخته شد. سازه ی اصلی و طرح این کاخ به شکل یک سفره ماهی است که صدفی آن را در بر گرفته است.
کتیبه گردنه عسلک
کتیبه گردنه عسلک که با نام سنگ نوشته گردنه عسلک نیز شناخته می شود، در روستای گراب از توابع شهرستان طالقان قرار دارد و از میراث به جای مانده از دوران قاجار محسوب می شود. این اثر تاریخی در سه کیلومتری جنوب غرب گردنه عسلک و در دامنه ی ارتفاعات یخچال و میش چال قرار گرفته است. کتیبه گردنه عسلک در سال ۱۳۸۱ با شماره ی ثبت ۷۰۴۷ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید.
گردنه هزار چم
گردنه هزار چم گردنه ای بسیار زیبا و دیدنی است که پل ارتباطی بین تهران به کجور محسوب می شود و در میان بخش شمالی بلوک طالقان قرار دارد. این گردنه از سمت مغرب البزر را از طالقان و از سمت شمال کلاردشت و تناکبن را از هم جدا می کند.
پارک جنگلی جهان نما
پارک جنگلی جهان نما از جاهای دیدنی کرج و بزرگ ترین پارک شهر به شمار می رود. در این پارک گونه های گیاهی مختلف، دریاچه ای زیبا و جزیره ای مصنوعی در میان آن جای گرفته اند که قدمت آن ها به نیم قرن می رسد. با ۱۴۰۰ هکتار مساحت، پارک جهان نما در حد فاصل اتوبان تهران-کرج و بزرگراه شهید همت قرار دارد. علاوه بر حس و حال طبیعی، وجود درختان کهنسال و قدیمی وجهه ای تاریخی نیز به این پارک می دهد و آن را از دیگر پارک های کرج متمایز می کند.
باغ لاله گچسر
در روستای گرماب، در منطقه گچسر و در فاصله کیلومتر ۵۲ جاده کرج- چالوس باغ لاله گچسر واقع شده است. زیبایی چشم نواز این باغ گل باعث می شود سالانه افراد زیادی جهت بازدید از این باغ به این محل بیایند. البته باغ لاله تنها جاذبه گردشگری این منطقه نمی باشد، بلکه در مجاورت این منطقه و دو کیلومتری هتل گچسر چشمه آب معدنی وجود دارد که رفتن به این منطقه جهت درمان بیماری های تنفسی و روماتیسم توصیه می شود.
چشمه شاهدشت
چشمه شاهدشت که در فاصله ۳۵ کیلومتری جنوب کرج، در استان البرز قرار دارد، از دیدنی های کرج به شمار می رود و آب آن در ردیف آب های دارای سولفات سدیک و کلروره کلسیک سرد است. به دلیل وجود املاح معدنی، آب چشمه شاهدخت برای درمان بیماری های دستگاه تنفسی مفید است. همچنین به واسطه ی داشتن ید، این آب در درمان بیماری گواتر تاثیر دارد.
غار یخ مراد
این غار در حوالی روستای آزادبر و روستای کهنه ده در منطقه ی گچسر و جاده ی چالوس قرار گرفته است. غار یخ مراد، این قندیل های زیبا از یخ تشکیل شده است و انعکاس نور در آن ها مناظر حیرت انگیزی خلق می کند.
آبشار نوجان
آبشار نوجان از مکان های دیدنی کرج در کیلومتر ۱۵ جاده کرج-چالوس است و در نزدیکی روستای نوجان قرار دارد. با موقعیتی ارزشمند، این روستا از سمت جنوب به روستای آتشگاه و در نهایت به باغستان کرج منتهی می شود و از سمت شرق نیز به جاده کرج-چالوس می پیوندد.
آبشار سپهسالار
آبشار سپهسالار از جاهای دیدنی کرج در جاده چالوس است و در کیلومتر ۴۵ جاده ی کرج-چالوس قرار دارد. دره ای که آبشار در آن واقع شده، پوشیده در چمنزارها و باغ های کوچک و بزرگ است و با پیشروی در مسیر صخره ای آن و نزدیک شدن به آبشار، دره نیز تنگ تر می شود.
آبشار خور
آبشار خور در فاصله ی ۱۷ کیلومتری جاده ی کرج-چالوس قرار دارد. ارتفاع این آبشار ۵۰ متر است و از روستای خور، تقریبا دو کیلومتر فاصله دارد. با پیاده روی ۳۰ الی ۴۵ دقیقه ای از میان درختان سیب ترش، گوجه سبز، زردآلو و گیلاس و در مسیری مملو از چشم اندازهای زیبا، می توان به این آبشار دسترسی داشت. در فصول سرد سال به علت سردی هوا، آب آبشار یخ می زند و منظره ای دیدنی را خلق می کند.
آبشار هفت چشمه
آبشار هفت چشمه از جاهای دیدنی کرج در کیلومتر ۱۷ جاده ی کرج-چالوس است و در نزدیکی روستای ارنگه قرار دارد. ارتفاع آبشار اصلی حدود ۹۰ متر است و از این لحاظ یکی از بزرگ ترین آبشارهای ایران محسوب می شود. در مسیر دسترسی به آبشار اصلی، آبشارهای کوچک دیگری نیز وجود دارد که ارتفاع آن ها به ۵ متر می رسد و مجموع آن ها را «هفت چشمه » می نامند.
منابع
https://www.visitiran.ir/fa/province/%D8%A7%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D9%86-%D8%A7%D9%84%D8%A8%D8%B1%D8%B2
https://www.kojaro.com/attraction/list/alborz-5-p/
http://istta.ir/pages/fa/attractionsdetails/11360/%D9%82%D9%84%D8%B9%D9%87-%D8%AF%D8%AE%D8%AA%D8%B1-%DA%A9%D9%84%D8%A7%DA%A9
با تشکر فراوان از توجه شما عزیزان