تارا فایل

موانع پیشرفت



بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
پیشینه ی تحقیق
در زمینه ی ترقّی و پیشرفت جامعه و کشور ایران زیاد گفته و نوشته اند،در این زمینه کتاب های مفیدی نوشته و به تفصیل سخن رانده اند ولی هنوز مطالب ناگفته بسیار است و مسائل جدیدی که هر روز و هرساعت در دنیا پیش می آید و تغییر و تحولاتی که در سیاست داخلی و خارجی کشورها پدید می آورد و روابط بین کشور ها را تحت تاثیر قرار می دهد.
اگر چه سیاست کشور ما مشخّص و بر موازین شرع مقدس اسلام و قوانین مجلس استوار است ولی دیگر کشورها وعمدتاً کشورهای غیر اسلامی محور برنامه ریزی ها و سیاستشان منافع مادی کوتاه مدت و بلند مدت آن ها است نه اصول اعتقادی و اخلاقی. برای مثال در جریان مسئله ی هسته ای کشورمان شاهد بودیم بعضی از کشور ها که به ظاهر با ما همراه بودند در صدور قطعنامه علیه ایران یا سکوت کردند ویا علیه ایران رای دادند.
پس در زمینه ی رشد و پیشرفت و استقلال همه جانبه ی کشور مطلب زیاد و تابع جریانات سیاسی است.یک روز حکومت غیر مردمی کشور عراق روبروی جمهوری اسلامی می ایستد و همه ی امکانات دو کشور که باید برای نابودی دشمن مشترک به کار گرفته شود نابود می گردد و آن که نفس راحت می کشد اسرائیل است و متّحد اصلیش آمریکا و دیگر دشمنان پشت پرده و پنهانی هر دو کشور که به ظاهر دوستند و در حقیقت دشمن.
ما تحقیق خود را در زمینه ی پیشرفت و ترقی کشور به پایان رساندیم و یقیناً اگر هم اکنون مقاله ی تحقیقی دیگری می نوشتیم، مطالب جدیدی اضافه می شد زیرادر این زمینه سخن ناگفته بسیار است .
امید واریم دانشمندان و نویسندگان متعهّد در زمینه ی بیداری و آگاهی مردم مطالب سودمند بنویسند و شاهراه سعادت را بنمایند، توطئه ها ی دشمنان را بر ملا نمایند و با انتشار مطالب مفید و آگاهی بخش بیش از پیش زمینه ها ی توسعه و ترقی کشوررا فراهم سازند.

روش تحقیق
در مقاله ی حاضر روش تحقیق ، کتابخانه ای است. دراین تحقیق از منابع مکتوب فارسی ،عربی وانگلیسی شامل:کتاب،روزنامه،ماهنامه و… ویا اینترنت استفاد شده است.
با نگاهی اجمالی و مبتنی بر دریافت ها و اطلاعات از خبرگزاری ها ، روزنامه ها و آثار تحقیقی به دخالت های بیگانگان در طول تاریخ در امور سیاسی و اقتصادی کشور ،تکنولوژی هسته ای،موانع پیشرفت و راه های رسیدن به تعالی پرداختیم.
یقین داریم که مطالب مطروحه در پژوهش قابل نقد و بررسی می باشد و با گذشت زمان و سیر تحوّلات و وقایع می تواند در پاره ای از موارد نقد یا حتّی نقض شود. همانگونه که این مشکل در اغلب پژو هش هایی که در این موضوع طرّاحی ،تنظیم و نگاشته می شود وجود دارد .
مهم این است که تحقیقات در این زمینه ، می تواند دست کم در ایجاد انگیزه در محققان ونخبگان مفید باشد و زمینه ساز حرکتی در خور شود.

پیش گفتار
در ازل پرتـــو حسنت ز تجلّــی دم زد عشق پیدا شد و آتش به همه عالم زد
به نام خداوند هستی بخش که انسان را از خاک آفرید و با " نَفَختُ فیهِ ِمن روحی1" راه رسیدن به کمال را در خمیر مایه ی وجود او نهاد، و در آفرینش دو بعدی انسان، رازی نهفت؛ یعنی، ای انسان تو هم متعلق به این دنیایی و هم فراموش نکن که روح تو متعلق به عالم علوی است نه جهان مادی و فناپذیر.
جسم مادی انسان را حا فظ روح قرار داد و روح را ودیعتی نهاد در قالب تن و دل را کانون عشق و تجلّی گاه دیدار معشوق.
جان که از عالم علوی است یقین می دانم رخـت خود باز بر آنـم که همان جا فکـنم مـرغ بـاغ ملکوتــم نیم از عالــم خــاک دو سه روزی قفسی ساخته اند از بدنــم 2
و اینکه انسان در عین حال که می داند عالم مادی فانی است باز دل بسته دنیاست از اسرار خلقت است و یقیناً موجبات کمال انسان و شایستگی دیدار معشوق شدن در همین دنیا حاصل می شود که " الدنیا مزرعه الاخره".
خداوند تبارک و تعالی انسان را آفرید به بهترین صورت " لقد خلقناً الانسان فی احسن تقویم3" و بار گران امانت4 خویش را بر دوش او نهاد و او را در زمین به خلیفه اللهی خویش مفتخر گردانید، و فرمود در زمین آنچنان زندگی کن که گویا زندگی تو در اینجا ابدی است و آن چنان آماده مرگ باش که گویا همین لحظه زمان وداع تو با دنیاست.
پس واجب است که هر انسان آزاده ای به میهن و هم نوعان خویش عشق بورزد و برای رسیدن به اوج و تعالی وترقّی بکوشد تا موجبات عزت و حرمت خویش را فراهم نماید و شاهد مقصود رادر آغوش بگیرد.
و راه رسیدن به کمال را به او آموخت و از برای هدایت بشر به شاهراه سعادت رسولان فرستاد و ختم راه رسالت را به محمد مصطفی (ص) مخصوص گردانیدو جانشینان پیامبر را امامت قرار داد و آخرین امام حجه ابن الحسن(ع) را منجی عالم بشریت نمود و در زمان غیبت آن بزرگوار ولی فقیه عهده دار امور مسلمین و دلیل راه شیعیان است و نماینده با واسطه رسول اکرم(ص) . پس اطاعت از ولی امر مسلمین اطاعت از رسول مکرم اسلام(ص) است.
قرآن کریم با تاکید بر "انما المومنون اخوه" مسلمانان جهان را به وحدت دعوت نمود و خانه کعبه را کانون این وحدت، و حج ابراهیمی را مظهر آن قرار داد که مسلمانان دنیا بعد از اعمال حج با فریاد الموت لاسرائیل والموت لامریکا انزجار و بیزاری خود را از دشمنان خود اعلام می دارند.
اگر شعار براعت از مشرکین جامه عمل بپوشد و تحقق یابد و دولت های اسلامی از خواب خود فراموشی به خود آیند و به حمایت از ملت مظلوم فلسطین برخیزند، اسرائیل غاصب نخواهد توانست در کنار قدس شریف به کشتار بی رحمانه ی زنان و کودکان بی دفاع بپردازد و جسورانه بر نسل کشی خود ببالد.
آنان که از مسلمانان فقط منابع و منافعشان را می خواهند ، عراق را اشغال می کنند و فلسطین را ویران و لبنان و ایران را به حمایت از تروریسم متهم می نمایند گویا فراموش کرده اند که دست چه کسی به خون ملت مشرق زمین آغشته است بانیان و روسیاهان زندان های گوانتانامو و ابو غریب و… معتقدند منافع آن ها حتی از حیات دیگر ملل اهمیّت بیشتری دارد ،هر کس علیه منافع آنها اقدامی بنماید و ندای مظلومیت خود را بلند کند در منطق آنها محکوم به فناست.
آنهایی که به هر جنایتی دست می زنند و دل هایشان از سنگ است از درک حقیقت هستی به دورند و از بصیرت معاد و رستاخیز کور.
ملت شریف ایران با آگاهی و بینش کامل مصمّم است تا رسیدن به قله های تعالی و ترقی بکوشد و همپای رهبر و با تعالیم عالی اسلام برای تحقق شعار لا اله الا الله مبارزه نماید در این راه به فرمایش حضرت امام خمینی(ره) چه بکشیم چه کشته شویم پیروزیم " اِنّی لا اَری الموت الاسعاده" به امید پیروزی حق بر باطل و به اهتزاز در آمدن پرچم لا اله الا الله بر بلندای گنبد گیتی.
محمد رضا محمدی و علی محمد حیدری
اسفند هشتادو شش شمسی

مقدّمه
پیشرفت همه جانبه ی کشور و موانع این حرکت عظیم، موضوعی بود که علاوه بر همسویی با علاقه و میل باطنی می توانست در یک بررسی تحقیقی پاسخگوی نیاز درونیمان باشد و با گام نهادن دراین مسیر و مشاهده ی جلوه هایی از گذشته ی پر افتخار میهن ، مساعی نیاکان فخر آفرین خود را بیش از پیش درخور احترام یافته "بوی گل آنچنان مستمان کرد که دامن از دستمان شد" و در برابر بزرگ مردانی که شوکت ، شکوه و ایسار فرهنگ و تمدن ایرانی مدیون ایثارشان است زانوی ادب زدیم ومات و مبهوت به تماشای آن همه رشادت ها وشهامت ها نشستیم5.
به پاس هـر وجب خاکی از ملک

چه بسیار است آن سـرها که رفته
زمستی بر سر هر قطعه زین خاک

خـدا دانـد چـه افسـر ها کـه رفته
هر ایرانی غیرتمند با مطالعه ی تاریخ گذشته کشور خود گاهی با غرور، گاهی با خشم و گاهی با تاسّف به وقایع تاریخ می نگرد. با مطالعه ی حکومت نادر شاه به تجزیه و تحلیل می پردازد. یک روستایی چوپان زاده ، کشور ایران را از شرّ کشور گشایان داخلی و خارجی نجات می دهد، پله های موفقیّت و قدرت را با هوشمندی کم نظیری می پیماید و آنچنان آوازه ای می یابد که تحلیل گران نظامی تاریخ او را به عنوان فاتح نامدار آسیا و جزء نوابغ نظامی تاریخ بشر معرفی می کنند ولی سر انجام همین نادر قصی القلب می شود و به بیماری جنون آدم کشی و باج ستانی مبتلا می گردد "حیاتی که با حماسه آغاز می شود و با فاجعه پایان می پذیرد 6" حکومت ها یکی پس از دیگـری چون ابر بهـاری می بارند و می روند و بعضی ها هـم بر سر مردم تگرگ می بارند تگـرگی که پیکـره ی جامعه را تباه می سازد و نعمت ، نقمت می شود واز کارنامه ی سیاه آن حکومت زخمی عمیق بر پیکره ی تاریخ کشور باقی می ماند؛ مثل،حکومت پهلوی که اقتدار ملّی را دست مایه ی سرسپردگی به بیگانه نمود یا حکومت ناصرالدین شاه و عیّاشی های او و امتیازهایی که به بیگانگان می داد، از جمله امتیاز "رویتر"و" قرارداد تالبوت" نا گفته نماند که امتیاز رویتر از ننگین ترین امتیازاتی است که ممکن است از سوی یک کشور به کشور دیگری داده شود در زمان ناصرالدین شاه و با تلاش میرزا حسین خان سپهسالار میان دولت ایران با یک یهودی انگلیسی به نام بارون جولیوس دورویتر بسته شد. به موجب این توافقنامه که به صورت قطعی و انحصاری بود حقّ احداث راه آهن و بهره برداری ازکلیه ی معادن بجز طلا و نقره و سنگ ها ی قیمتی و نیز بهره بر داری از جنگل ها و احداث قنوات و کانال های آبیاری اراضی به مدت هفتاد سال و اداره ی گمرکات و حق صدور همه نوع محصولات به ایران به مدّت بیست و پنج سال به رویتر واگذار گردیدبا انعقاد چنین قراردادی ایران عملا استقلال سیاسی و اقتصادی خود را از دست داد و بدون جنگ و خونریزی تبدیل به مستعمره ی انگلستان شد که سر انجام با اعتراضات مردم و به خصوص مجتهد اگاه حاج ملا علی کنی ملغی اعلام شد.
این مثالی بود تا محرز شود که کشور ماچه بلایایی را طی نموده که البته این مورد مشتی از خرواراست آنچه اهمیت دارد این است که ایران امروز با مردانی به استواری کوه،بیدار و با اراده پوزه ی استکبار را به خاک مذلّت مالیده و می مالند. شیر مردانی که دیروز جنگ تحمیلی وهجوم ناجوانمردانه ی دشمن بی منطق را دفع نمودند وهمه ی محاسبات دشمن را بر هم زدند و نقشه های آنان را نقش بر آب نمودند و امروز با قدرت و مصمّم ، با دست یابی به فن آوری هسته ای و علم روز دنیا به پیش می روند تا در عرصه ی اقتصادی و سیاسی به قلّه های عظیم فتح ونصرت دست پیدا کنند. اگر بگوییم ریشه ی بیشتر عقب ماندگی های ما و بد بختی کشور ما از امریکاست گزافه نگقته ایم بهترین تعبیر در مورد امریکا همان است که حضرت امام فرمودند"شیطان بزرگ" شیطانی که بعد ازگذشت سی سال از سقوط رژیم شاهنشاهی هنوز دست از شیطنت بر نداشتند و پشت هر دسیسه و نیرنگی هیئت کریه این دشمن بشریّت و حامی رژیم صهیونیستی دیده می شود پرسش مهر امسال نشانه ی توجّه ریاست محترم جمهور به آینده ی ایران است و گفتگو و مشورت با دانشجویان روشنقکر و فرهنگیان متعهّد و دلسوز که پرچم دار علم ودانش و پشتوانه ی عظیم نیروی انسانی هستند بیانگر ارزشی است که ایشان برای این طبقه مخلص و بی ریا قائل شدند هدف از نگارش این مقاله برداشتن گامی هر چند کوچک در مسیری است که همه ی ایرا نیان متعهّد و پیرو خط ولایت به آن چشم دوخته اند و آن اعتلای ایران و اسلام است در این مقاله ابتدا شمه ای به تاریخ گذشته ی ایرانیان و وقایع مهمّی پرداختیم که از دوران مشروطه برای ما پیش آمد، کارشکنی های کشورهای استعمار گر مثل انگلیس وآلمان و روسیه و فرانسه و….7
آنها یی که فقط صلاح و مصلحت خود را در نظر داشته و دارند و از مقررات بین المللی و روابط انسانی تا جایی سخن می گویند که بتوانند به کمک آن به چپاول و غارت کشورهای بی دفاع بپردازند و هر جا که منافع آنها ایجاب نماید به همه ی قوانین بین المللی و حقوق بشر پشت پا می زنند.
نمونه ی بارز آن حمله ی نظامی آمریکا به هواپیمای مسافربری ایران و ساقط نمودن آن در خلیج فارس است .عده ای بی گناه را در دریا غرق نمودند وبه جای سر افکندگی به این عمل وحشیانه مباهات می کنند و به فرمانده ناو جنگی خود مدال افتخار می دهند و این کار او را می ستایند .گویا مردم بی دفاع فلسطین و افغانستان و عراق و… حقوقی ندارندو یا به چشم آنها بشر نیستند .
یکی از موانع پیشرفت کشور ما همین قدرت ها هستند که می خواهند یکه تاز میدان باشند؛ منابع طبیعی و خدادادی کشورها ی جهان سوم را غارت نمایند و بر سر تقسیم آنها به مذاکره و معامله بنشینند و هر گاه دست آنهااز تجاوز به کشوری بسته شود و دولتمردان آن کشور به پشتوانه مردم در مقابل آنها بایستند چنگ و دندان نشان می دهند و تهدید نظامی می نمایند.تحریم اقتصادی می کنند و با هزار نیرنگ و دسیسه برای نفوذ درآن کشور و تفرقه در بین صفوف متّحد و همدل آن کشور نفشه می کشند در اینجا بهترین کار اگاهی و رشد سیاسی آن ملت است. برای مقابله با دشمن در چنین شرایطی باید به خود ایمان بیاورند از مصرف کالاهای بیگانه حتّی المقدور چشم بپوشد خود تولید کنند ، به خود متّکی باشند به دشمن اجازه نفوذ درکشور خود را ندهند زیرا آنها مسیری را دنبال می کنند که به صلاح و مصلحت خودشان است و به منافع ملی آن کشور بی توجه اند.
آن چه از خاک تو رست ای مرد حر

آن بپوش و آن فروش و آن بخور
آن جهان بینــان که خود را دیده اند

خود گلیـم خویش را بافیده انـد
ملّت آگاه ایران و ملّت وفادار به آرمانهای حضرت امام خمینی"ره" امروز راه خود را یافته و با رهبری خردمندانه ی عالم فرزانه ، حضرت آیت الله خامنه ای در مقابل تهدیدها و تحریم ها و زور گویی ها ایستاده است و دنیا نیز دریافته است که دیگر ملت ایران آن ملت راکد و بی تفاوت دوره ی پهلوی نیست .خشم دنیای استکبار نیز ناشی از چنین وحدت و انسجامی است. دفاع دولتمردان ایران از انرژی هسته ای و پشتیبانی مثال زدنی مردم از تصمیم قاطع دولت در این زمینه نمونه ای است از انسجام مردم و پشتیبانی ملت از دولت در برابر زور گویی اجانب.

چکیده (خلاصه مقاله)
کشور ایران با توجّه به موقعیّت خاص جغرافیایی و اقلیمی همواره مورد توجّه کشورهای اروپایی بوده است، این موقعیّت خاص و منابع طبیعی خدادادی اگر چه برای ما مفید می باشد و ثروت امکانات ملی محسوب می شود ولی غارت این ثروت های خدایی همواره مورد توجّه جهان خواران بوده است.
به خصوص این که ایران همچون پلی سه قاره آفریقا ، اروپا و آسیا را به هم متّصل می نماید و این نیز از موهبت های الهی است. در مقاله حاضر ابتدا از گذشته و تاریخ ایران سخن گفتیم، از آغاز ارتباط ایران و پادشاهان گذشته با اروپا و قراردادهایی که اکثر آنها به ضرر منافع ملی ایران بود پرداختیم و تصریح نمودیم که همیشه کشور ما به خاطر نفت یا مورد تجاوز بیگانگان واقع شده یا مورد تهدید قرار گرفته است.
سپس به ایران امروز (جمهوری اسلامی) پرداختیم و خاطر نشان ساختیم که امروز چرخهای عظیم مملکت به دست جوانان همین مرز و بوم به حرکت در می آید و کشور ما به سوی رشد و تعالی و ترقّی پیش می رود، ولی افسوس که جهانخواران و متجاوزان چشم دیدن این حقیقت را ندارند و از بدو پیروزی انقلاب اسلامی بر حکومت طاغوت همواره برای ما مشکل و تنگنا ایجاد نمودند و حتّی وقتی تمام دسیسه های شیطانی آنها نقش بر آب شد عملاً پا به میدان گذاردند و به مقابله پرداختند.
حمله آمریکا از طریق طبس و سرنگونی هواپیمای مسافربری ایران در خلیج فارس و حمله به ناوچه های ایران در خلیج فارس که حتی به صدمه دیدن آنها انجامید از نمونه های بارز آن است و ….
سپس به نیاز دنیای امروز به انرژی هسته ای اشاره نمودیم و یادآوری کردیم که با توجه به خسارت سوخت های فسیلی و زیان های آن و رو به اتمام بودن این منابع حیاتی ، دنیا نیاز به یک مادّه ی جایگزین دارد امروز بیشتر کشور های پیشرفته از انرژی هسته ای به صورت های مختلف در تولید برق ،امور پزشکی ، کشاورزی ، صنعت و ….. بهره می برند پس کشور ایران نیز به این تکنولوژی نیاز دارد و با توجّه به این که سنگ بنای انرژی هسته ای در دوران شاه و با آگاهی کشور های غربی مثل آلمان ، فرانسه و آمریکا گذاشته شده است ولی از بدو پیروزی انقلاب با پیشرفت ایران در این زمینه به مخالفت پرداختند.
این کشور های به اصطلاح پایبند به اخلاق و حقوق بین الملل و پایبند به عهد و پیمان! سرمایه ایران را که طبق قرارداد در مقابل دادن تکنولوژی و تاسیسات هسته ای به ایران به آنان تعلّق می گرفت از ایران دریافت کردند ولی متاسفانه با پیروزی انقلاب سهم و وظیفه ی خود را فراموش نمودند ونه تنها در زمینه ی علوم هسته ای به ما کمک نکردند که به انحاء مختلف به سنگ اندازی نیز پرداخته و می پردازند .کشور هایی که با استفاده از این فن آوری جنگ افزارهای هسته ای و سلاح های کشتار جمعی تولید و حتی استفاده نمودند، ایران را به استفاده سوء از این فناوری متّهم می سازند .به قول سعدی"کافر همه را به کیش خود پندارد"
ما در این زمینه نیز مختصراً به امکانات آمریکا و اسرائیل و اهداف شوم آنها در منطقه پرداختیم،
سپس در مورد استفاده صلح آمیز ایران در این زمینه سخن گفتیم آنگاه به موانع پیشرفت کشور ایران اشاره نمودیم . حضور نظامی آمریکا در منطقه خلیج فارس و اشغال کشور مسلمان و همسایه ی ما عراق که منافع ملی ما و همه کشورهای همسایه را تهدید می نماید بررسی شد.
از این نمونه ها و حوادث درس گرفتیم که برای عروج به قله های پیشرفت باید رشته های احتیاج به دیگران را که در حقیقت رشته های دامی است که از گذشته خود را در آن گرفتار کرده ایم پاره کنیم و علاوه بر استقلال سیاسی در دیگر زمینه ها نیز مستقل گردیم و به استقلال همه جانبه دست پیدا کنیم.
پیروزی در همه ی عرصه ها ودست یابی به استقلال همه جانبه همکاری ملت و دولت را می طلبد که خوشبختانه در کشور ما ملت و دولت اهداف مشترک داشته ، در یک خط و مسیر حرکت می کنند و بر خلاف کشور های دیگر که دولتشان از ملت جداست و گاهی مسافرت یک رئیس جمهور به یکی از شهرهای کشور خودش باید پنهانی صورت گیرد ولی بحمد الله جهانیان شاهدند که در کشور ما رهبر عظیم الشان ، رئیس جمهورمحترم ودیگر مسئولان را چگونه مردم مثل نگین انگشتر در بر می گیرند.
در پایان به وظایف دولت در برابر ملت و جوانان مطرح شد. برای پیشرفت کشور باید دولت زمینه های مساعد برای شکوفایی استعدادهارا فراهم نماید و به وظایف ملت در برابر دولت پرداختیم و در زمینه حفظ منافع و منابع ملی نیز مواردی اشاره نمودیم و هدف کلی ما از طرح این مسئله بررسی راههای پیشرفت کشور و رشد و تعالی آن بود ونیز ارائه ی پیشنهادهایی برای حل پاره ای از مسائل و مشکلاتی که سدّ و مانع پیشرفت کشور می باشند. انشاء الله مورد رضایت خداوند قرار گیرد.

* تاثیر پذیری کودک از والدین
* رفتار والدین برای کودک درس است.
* پرسش های کودک و پاسخ های سنجیده ی والدین
* رفتار والدین در عمق نگاه کودک

هدف های رفتاری :
انتظار می رود خوانندگان عزیز پس از مطالعه ی این فصل بتوانند پاسخگوی مسائل زیر باشند:
1. ضرورت برقراری ارتباط عاطفی با کودکان چیست ؟
2. در برابر سوالات کودکان چگونه رفتار نماییم که آنان مسائل خود را به راحتی مطرح نمایند و از ما پنهان نکنند.
3. آیا بخشی از رفتار های سوء و عملکرد دوگانه ی انسان ها همان درسی نیست که از والدین خود گرفته اند؟و چگونه عمل کنیم که با رفتار خود به فرزندانمان درس خوش رفتاری بدهیم.

نگاهی به تحوّلات و اهداف اقتصادی کشورهای بزرگ اروپایی در قرن نوزدهم
در فصل اول به برسی تاریخ می پردازیم زیرا معتقدیم تاریخ سند معتبری است بر اعمال و افکار و عملکرد زمامداران و بازتاب روابط بین المللی ما با جهان خارج و از دوره ی قاجار شروع می کنیم که اولین پادشاه قاجار آقا محمد خان و آخرین آنها احمد شاه است، بعد از قتل آقا محمد خان و نابسامانی و شورشی که پدید آمد سرانجام فتحعلی شاه به حکومت رسید، دوران طولانی حکومت فتحعلی شاه با تشدید هر چه بیشتر رقابت های استعماری قدرت های بزرگ اروپایی و توجه همزمان آنها به دربار ایران مقارن بود، این مسئله منشا یک سلسله مصیبت ها ی سیاسی و اقتصادی و اجتماعی در ایران گردید. این شاه کوته بین قاجار که حتّی از نظر نظامی نیز فاقد تهوّر و تدبیر کافی بود باعث از دست رفتن بخش بزرگی ازخاک سرزمین ایران شد و کشور ما را به چنگال استعمار گرفتار ساخت .
انفلاب صنعتی اروپا
انقلاب صنعتی اروپا چهره سیاسی، اجتماعی و اقتصادی این قاره را دگرگون کرد و در نتیجه مرحله نوینی را در روابط کشور های این سرزمین با کشورهای دیگر به وجود آورد. همراه با تحوّل صنعت و تکنولوژی ، مراکز صنعتی و کارخانجات مختلف و متعددی به وجود آمد. سرمایه دارانی که صاحب این مراکز تولیدی بودند برای ادامه حیات اقتصادی و کسب سود بیشتر دردو زمینه با یکدیگر به رقابت و تلاش برخاسته بودند.
1-تهیه مواد اولیه
2-یافتن بازارهای جدیدی غیر از بازارهای اروپا
تهیه مواد اولیّه
مراکز تولیدی بزرگ بر خلاف کارخانه های معمولی و کوچک به کمک ماشین قادر بودند چند صد برابر تولیدات قبلی تولید کنند و به همین جهت نیاز شدیدی به مواد اولیه داشتند. تقاضای فراوان برای مواد اولیه موجود در اروپا از یک طرف و افزایش قیمت آن مواد و کمیاب شدن آنها از سوی دیگر، دلیل رقابت ها بود و کارخانه داران را واداشت تا به فکر تهیّه مواد در خارج از اروپا بیفتند.

یافتن بازارهای مصرف در خارج اروپا
هر چه برتعـداد کارخانجـات و تولیـدات صنعتی افزوده می شد؛ میزان عرضه ی کالاها نیز زیادتر می شد در حالی که تقاضای خرید همچنان ثابت می ماند. در این حال عملاً دو راه بیشتر وجود نداشت یا اینکه سرمایه داری تازه به قدرت رسیده ی غرب و مشتاق سود می بایست از پا در آید یا اینکه بازار مصرفی، خارج از قلمرو داخلی خود بیابد . سودا گران و سیاست مداران اروپایی که با مشرق زمین و دیگر کشورهای جهان از قرن ها پیش آشنایی، داشتند راه دوم را برگزیدند و متوجّه این مناطق شدند. این چنین بود که استعمارگران اروپایی با انقلاب صنعتی به شکل جدّی تر نفوذ خود را آغاز کردند.

مشکلات استعمار در راه تحقّق اهداف خود
استعمار تنها راه بقا وحیات خود را در مشرق زمین یافت اما بدیهی بود که در آغاز نمی توانست مواد اولیّه مورد نیاز خود را بدون فراهم آوردن زمینه های لازم بدست آورد و نمیتوانست از مردم این کشورها مصرف کنندگان مطلوبی بسازد؛ مخصوصا مردم کشورهای اسلامی با الهام از دستورات اسلامی مقاومت شدیدی در مقابل بیگانگان نشان میدادند. بافت سنتی و زندگی مذهبی مردم این سرزمینها از یک طرف و مخالفتی که رهبران مذهبی و روحانیون آگاه در برابر استعمار ایراد می کردند سبب شد تا استعمار برای رسیدن به هدف های خود نقشه و برنامه های چندی طرح و اجرا کند.
در شناخت مغرب زمین سید جمـال به صراحت می گوید و به رهبران کشورهای اسلامی نهیب می زند که:" ای زمامداران بزرگ کشورهای شـرقی و اسلامی چه شده که این همه به بیگانگان اعتماد می کنید؟ چرا آنها را دوست می دارید ؟در صورتی که آنها شما را دشمن خود میدانند"8.
لذا همانطور که گفتم استعمار به طرح برنامه هایی می افتد از جمله:

1- تهاجم به ارزش های مذهبی و سنت ها و فرهنگ ملی و بومی
ارزشها و سنن مذهبی و فرهنگ ملّی سدّ بسیار نیرومندی در مقابل نفوذ اقتصادی غرب و بخصوص تبدیل مردم به مصرف کنندگان کالاهای غرب بود. تا وقتی که مردم سرزمین های اسلامی به حکم دستورات مذهبی خود استفاده از کالاهای بیگانه و تشبّه به کفار را حرام می دانستند چگونه ممکن بود به مصرف کنندگان تولیدات کارخانجات غرب تبدیل و چگونه ممکن بود با فروش مواد اولیّه خود به قیمت ارزان موجب تقویت دشمنان خود شوند .استعمار با استفاده از عوامل مستقیم و غیر مستقیم خود سعی کرد تا با کمک تبلیغات و به نام تجدّد و تمدّن ابتدا گروهی از مردم این کشورها را شیفته ی زندگی غربی کند و سپس به یاری همین معدود افراد به تحقیر ارزش های مورد احترام مردم بپردازد و آنان را نسبت به عقاید و آداب خود بی اعتنا سازد. مجریان این سیاست که دلّال مظلمه شدند و نقش پل پیروزی را برای استعمارگران بـازی کردند، گـروهی از روشنفکران و تحصیـل کردگـان فرنگ بودند.دسته ای از اینان ضمن آشنایی با مظاهر دنیای غرب کاملا در مقابل آن خود باخته شدند و به این باور رسیدند که راه نجات و خلاص از عقب ماندگی رها نمودن فرهنگ خودی و روی آوردن به ارزش ها و اخلاق غربی است. دسته ای دیگر نیز آگاهانه به ستایش مظاهر فرهنگ غربی پرداختند و عملا آب به آسیاب بیگانه ریختند.
کتاب "موانع تاریخی توسعه نیافتگی در ایران" در این زمینه می نویسد: "ابزارهای سیاسی، بازارهای بکر و قابل توسعه ی ایران را به روی تجّار و سرمایه داران خارجی و کالاهای صنعتی غرب گشود و بدین سان اقتصاد سنتی جامعه ی ایران و اجزای متشکله آن یعنی صنایع دستی ، کشاورزی و مبادلات بازرگانی را در نیمه ی اوّل قرن نوزدهم دستخوش دگرگونی عمیقی کردند."9
این در حالی است که سرجان ملکم در آغاز قرن نوزدهم ؛یعنی،1801پس از ذکر نام شهرها ومراکز تولیدی ونوع محصولات ساخت ایران می نویسد: "کاشان به خاطر کالاهای ابریشمی و قالی معروفیت دارد." ورود مخمل و سایر کالاهای اروپایی به این شهر با ناکامی روبرو شد.چرا که اکثر ساکنین این شهر هنرمند و صنعتگر هستند. "10 همچنن ن.آ. کوزنتسوا در مورد سازمان اصناف در اوایل قرن نوزدهم می نویسد که در این زمان تبریز از راه تفلیس با روسیه و از طریق طرابوزان با اروپای غربی تجارتی گسترده داشته و منسوجات آن بویژه پارچه های ابریشمی بازار بزرگی درماورای قفقاز به دست آورده بود و به روسیه صادر می شد.
ولی در این زمان می بینیم که قضیّه بر عکس می شود و بازار ایران به روی کالاهای خارجی باز می شود؛ آن هم با طیف گسترده چون مقاله حاضر در باره ی راه های مبارزه با موانع پیشرفت مملکت است بد نیست همین جا متذکر شویم که با کمال تاسف این دروازه ای که به غلط به روی کشور ما گشوده شد روز به روز وسیع تر گردید؛ تا اینکه امروز کشور ما بازار رقابت کالاهای خارجی است، مستقیم یا غیر مستقیم به صورت واردات یا قاچاق کالا و این مسئله برای صنایع داخلی بسیار خطرناک است و تهدید محسوب می شود.

2- مبارزه با مذهب و رهبران دینی
اسلام در کشور های اسلامی و بخصوص تشیع در ایران سدّ بزرگ راه استعمار بود. رهبران دینی و روحانیون استعمارستیز عوامل مقاوم نیرومندی بودند که به شدّت در مقابل تهاجم استعمار مقاومت می کردند. از آنجا که بخش عمده ای از مقاومت های مردم در مقابل تجدّد غربی از ارزش های اسلامی سرچشمه می گرفت ،استعمار مبارزه ی عمیق و وسیعی را با اسلام و روحانیون آغاز کرد.رواج مذهب لا مذهبی،دین سازی ،تهمت زدن به روحانیون،ترویج تفکّر جدایی دین وسیاست و….. از جمله تدابیر وتلاش های استعمار برای مبارزه با این ارکان مقاومت و دژهای ضد استعمار بود . ماموریت اجرای بسیاری این برنامه ها و ترویج این اندیشه ها نیز به عهده جناحی از روشنفکران غرب زده قرار گرفت.

مبارزه روحانیون با استعمار
چون بحث از "رسیدن به پیشرفت و تعالی همه جانبه" است، بد نیست در اینجا اشاره کنیم به این که استعمار همواره سعی دارد رهبران دینی را که برخاسته از متن جامعه و حامی و راهنمای مردمند زندانی یا شهید نماید یا از چشم مردم بیندازد. ملت فهیم و آگاه ایران همواره در طول مبارزات خود علیه استعمار و استکبار به این نکته توجّه داشتند و همیشه پیشتاز این مبارزات روحانیون و رجال آگاه و متعهّد بوده اند و مردم پشت سر آنها حرکت نموده اند یکی از این چهره های شاخص و برجسته سید جمال الدین اسد آبادی است که در محضر مرحوم حاج شیخ مرتضی به کسب دانش و فیض پرداخت و در علوم معقول و منقول تبحّر تمام یافت. او که از همان آغاز جوانی با مشاهده اوضاع پریشان ممالک اسلامی به فکر چاره افتاده بود، پس از پایان تحصیل از عتبات عازم هندوستان شد و در آنجا کوشش نمود مردم و بخصوص مسلمین را علیه استعمار بسیج نماید و به مبارزه وا دارد اما به دلیل سلطه همه جانبه انگلیسی ها مجبور به ترک آنجا شد و به کشور عثمانی و بعد از آن به مصر رفت و تشکیلاتی بنام انجمن مخفی دایر کرد. اقدامات او برای انگلستان چنان نگران کننده بود که "لرد کرومر" به دولت متبوع خود گزارش داد که اگر از اقدامات سید جمال جلوگیری نشود به زودی مردم مصر سر به طغیان بر خواهند داشت .
پس سید جمال بر اثر فشار دولت انگلیسی از مصر خارج شد ولی فکر و مبارزات او توسط شاگردانش از قبیل: محمد عبده و سعد زغلول دنبال شد و سر انجام در سال های بعد، زمینه ساز قیام مردم مصر علیه استعمار گردید .
سید جمال که در کشورهای اسلامی واز جمله هند مبارزات موثّری علیه استعمار انجام داد و آثار مثبت از خود به یادگار گذاشت، در ایران ، جنبش تنباکو و انقلاب مشروطیت را می توان از دستاوردهای وی به حساب آورد .ایشان به رهبران کشورهای اسلامی رهنمود می دهند که :"بس است ،از آنان دست بکشید، بسوی فرزندان میهن خود توجه کنید و درباره برادران دینی و میهن خود التفات نمایید وآن وقت خواهید دید که اینها بهترین یاران و مطمئن ترین همکاران خواهند بود"11
ایشان غرب زدگانی را که ساده اندیشانه می خواهند فرهنگ غرب را در کشورهای خود اشاعه دهند،این چنین توصیف می کند :" این افرادی که دانش و فرهنگ را از دیگران آموخته اندو سرچشمه آن علوم در روان اینان نیست اگر چه درخدمات خود به مردم میهن صادق وصمیمی باشند، چه نتیجه ای به ملّت ما عاید می گردد؟زیرا آنانّ آنچه را از دیگران آموخته اند بدون اینکه به ویژگی های زندگی ملّت های خود توجّه کنند به دیگران می آموزند .از کارهای کوچک ،هدفهای بزرگ انتظار دارند وفقط به صورت ظاهرِآنچه را که فراگرفته اند، نگاه می کنند.".
"این تصوّرات برای آموختگان علوم غرب از این جهت پیش می آید که"آنها صاحبان اصلی این علوم و صنایع نیستند، بلکه حامل آنها هستند"12
"و این آورندگان علوم و معارف جدید به کشورشان را "آلت محلل" قلمداد می کنند که با اعمال خویش بقیه آن اجتماع را از هم می پاشند و آخرین رابطه ی آنان را نسبت به هم از بین می برند"13
سید جمال الدّین از حیطه ی نظری وارد یک مثال عینی می شود و کشورهای عثمانی و مصر را شاهد می آورد :"عده ای از جوانان خود را برای گرفتن دانش و معارف و آداب و تمدن جدید به اروپا اعزام داشتند تا علوم جدید را آموخته و به کشور خود بیاورند" و بعد دردمندانه توجّه می دهد که:" آن تمدّن و آداب و معرفت، طبعا شایسته کشورهایی است که در آن پدید آمده و تکامل یافته اند"14و بعد با تاکید توجّه خواننده را جلب می کند که:"اصول دین حقّه ی اسلام، از هر گونه نوگرایی غیر منطقی و بدعتهای ننگین مبراست .دین اسلام است که میان پیروان خویش اتّحاد و ائتلاف کامل به وجود می آورد و شرافت وجودی را به لـذّت زود گـذر زندگی ترجیح میدهـد و پیروانش را وادار به کسب معـارف می نماید و آنان را به عالی ترین مرتبه تمدّن و اجتماع می رساند."15

اقبال لاهوری و مبارزات فکری و عملی او با استعمار
اقبال پس از سید جمال الدّین به لحاظ نظری " احیای تفکر دینی " را طرح کرد که خود کوشش متعهّدانه ای است در ایجاد یک رقیب فکری برای نظام سرمایه داری.
او در اشعارش و با ابزارهای هنری خود دوری گزینی از غرب را به خوبی به تصویر کشید و در قصیده ی "پس چه باید کرد ای اقوام شرق ؟"به بهترین نحو تجربه و تفکرش را بازگو کرده است. مشکلات "آدمیت" را از غرب می داند آنجا که می گوید:
آدمیت زار نالید از فرنگ

زندگی هنگامه برچید از فرنگ
ویا
مشکلات فطرت انسان از اوست

آدمیت را غـم پنهان از اوست
غرب را گرگی در لباس بره می داند که همیشه در کمین بره است.
او هر چه را در جهان است از "انوار حق" می داند و بنده ی مومن را از غربیان بهروزتر و به حال دیگران دلسوزتر می شناسد .
علم و دانش موجود در غرب را تیغی می داند که در تلاش هلاکت نوع انسان است و توصیه می کند که تیغ علم را از پنجه غرب "رهزن" باید گرفت. ملت شرق را مورد خطاب قرار می دهد که :"تو اسیر رنگ فرنگ شده ای از این رنگ پاک شو ،مومن خود وکافر فرنگ شو" و برای اینکه ملل شرق را از حقارت و خود کم بینی رها سازد این ملل را چنین مورد خطاب قرار میدهد:
سوز و ساز و درد و داغ از آسیاست

هـــم شراب و هم ایاغ از اسیاست
عشق را مـا دلبـــری آمـوختیــــم

شیـوه ی آدم گـــری آموختیــــم
هم هنر هم دین ز خاک خاور است

رشک گردون خاک پاک خاوراست
و غرب را موجودی میداند که در شرق هم پادشاهی می کند و هم سودا گری.
از تجارت با ما نفع می برد و از موضع پادشاهی اش، خراج می گیرد و روشن تر بیان می کند که این "پادشاه سوداگر" "بر زبانش خیر و اندر دلش شر است. "
با بهره گیری از تکنیک هنری خود با صراحت هشدار می دهد که :"از حریرش نرم ترکرباس توست "اقبال، انسان های آزاده شرق را هشدار می دهد که متّکی به خود باشید و کالای خودی را مصرف کنید:
آن چه از خاک تو رست ای مرد حر

آن فروش و آن بپوش و آن بخور
و در ادامه با زیبایی خاص نحوه ی برخورد فرنگ را با مواد اولیه ی کشور ها ی شرق و ارائه ی محصولاتش به ما و خود باختگی ما در مقابل محصولات غرب را بیان می کند.
قالـــی از ابـــریشم تـــو باقتند

بــاز او را پیش تــو انـداختند
چشم تو از ظاهرش افسون خورد

رنگ و آب او تو را از جان برد
ودر پایان این قطعه شعر،اقبال نگرانی و دل واپسی خود را ازوضع ما نشان می دهد.
و ای آن دریا که موجش کم تپید

گوهر خود را از غواصان خرید

میرزا کوچک خان جنگلی
بعد از اقبال میرزا کوچک خان جنگلی یک روحانی انقلابی با تشکیل نهضتی مردمی،خواهان اخراج نیروهای بیگانه، تامین استقلال ،برقراری امنیّت و رفع بی عدالتی، تامین عدالت اجتماعی و مبارزه با خود کامگی و استبداد وتامین دموکراسی می شود.مرامنامه نهضت جنگل با صراحت، اهداف جنگل را در تامین دموکراسی (مفاد اول و دوم و سوم ) تامین عدالت اقتصادی (ماده چهارم )و دفاع از استقلال مملکت (ماده هفتم) بیان می کند. میرزا کوچک خان حتی در عمل توانست برای یک مدّت کوتاه، در بخشی از کشور،یک دولت جمهوری "سوسیالیستی" ایجاد کند . و روحیه دموکراتیک و همکاری ملّی را محک زند. جنگلی ها هدف خود را چنین اعلام کردند:
"قبل از هر چیز طرفدار استقلال مملکت ایرانیم، استقلالی به تمام معنی کلمه یعنی بدون اندک مداخله هیچ دولت اجنبی ، اصلاحات اساسی مملکت و رفع فساد تشکیلات دولتی که هر چه بر سر ایران آمده از فساد تشکیلات است . ما طرفدار یگانگی عموم مسلمانانیم، این است نظریات ما که تمام ایرانیان را دعوت به هم صدایی کرد . خواستار مساعدتیم "16
دکتر مصدق
بعد از میرزا کوچک خان ، دکتر مصدق در حیطه ی عمل نیز توانست 28 ماه یک کشور عقب مانده ی تک محصولی را که در محاصره ی توطئه های داخلی وخارجی بود، در مسیر جدایی از استعمار غرب و فقط با همکاری نیروهای داخلی اداره کند و برای اولین بار تراز بازرگانی خارجی کشور را مثبت نماید17.
از احیا گران دینی،مهندس مهدی بازرگان،پس از تجزیه ی زمامداری مصدق و کودتای سال 32، در مورد استعمار و استقلال و توسعه و علت عقب ماندگی ملل مسلمان، کتابی به همین عنوان نوشت ونظراتش را بیان کرد18.
دیگر روشن فکران
بازرگان، احتیاج را مغایر استقلال می داند و تجارت نامتعادل را وابستگی می شناسد:
"هر زمان که حاصل احتیاجات شخص بالنسبه به دیگران کمتر یا در حداکثر مساوی حاصل جمع احتیاجات به او شد چنین شخصی (طبیعی یا حقوقی) مستقل است و می تواند آزادانه معامله کند. همین که یک درجه احتیاجات ما بالنسبه به دیگران ،بر احتیاجات سایرین بالنسبه به ما فزونی پیدا کرد ، یک امتیاز یا یک نقطه بایـد تسلیم شویم.یک پلـه که پایین بیاییم، دو پلـه عقب افتاده ایم . بیشتر بر سرمان می زنند و به تدریج تمام اختیارات و منابع رفع احتیاجات را دستمان خواهند گرفت و سوارمان خواهند شد.
بازرگان در جایی دیگر، استقلال را مساوی با تولید و تراوش منبعث از مردم می داند و میگوید :
"استقلال بیش از هر چیـز ، یک مسئله تولید و تراوش است در حقیقت استقلال بر خاک و آب تعلّق نمی گیرد ، بر اشخاص تعلّق می گیرد . داشتن یک نیروی دفاعی کافی ، ملازم و متّکی بر تولید و تراوش دایمی، متعلّق و منبعث از مردم است " اوابتکار را سرچشمه استقلال می شناسد : " قدرت تولید، محصول ابتکار است … و ابتکار سرچشمه استقلال است و فقط مترادف و لازمه ی آن نیست … کشوری که افراد آن اهل ابتکاروابداع باشند، مستقل بوده قدرت تامین وسایل وحفظ استقلال را دارا می با شند."
مهندس بازرگان تقلید از غرب را عامل عقب افتادگی ما می داند و برای مبارزه با تقلید راه حل ارائه می دهد: "وضع ما جز تقلید ناشیانه زننده از اروپا و آمریکا نیست . تقلید و تبعیّت از خارجی عملی رایج و عادی و افتخار آمیز است … تجدّد و تحوّلی که تقلید باشد، چیزی جز دلخوش کنک و حفظ و تقویت حالت احتیاج و عقب افتادگی از آب در نمی آید . بند های اسارت تحکیم می شود.
اولین قدم مبارزه با تقلید، بد دانستن آن و خودداری کردن از آن است . تقلید را مانند تکدّی برای خود ننگ بدانید . در مقیاس ملّت و مملکت آن را مطابق وطن فروشی و خیانت بگیریم …
موسسات و ادارات ما یگانه وظیفه وافتخارشان را در اقتباس و انعکاس نمونه های خارجی ندانند ، ببینند در ایران سابقه چه بوده؟ ، احتیاج چیست؟ و چه روشی موثر تر از آب در می آید؟
تصور نکنیم که مسلک های اجتماعی و مکتب های خارجی ، اصول مطلق همه جایی و همه وقتی بوده، طابق الفعل بالفعل ، قابل اقتباس و اجراست ."
کوشش گروه های دیگری مثل " سوسیالیست های خدا پرست " نیز در این راستا قابل توجّه است . آل احمد، با طرح غرب زدگی و خدمت و خیانت روشنفکران ، در زمان خود ، بیش از دیگران وارد طرح یک الگوی جدید شد و تا آنجا پیش رفت که دوران خفقان و دیکتاتوری شاه و ساخت سیاسی جامعه را سدّ اصلی توسعه ای درون زا و جز از راه غرب و سرمایه داری دانست.19
دکتر شریعتی بیشتر در حیطه بحث نظری درگیر ترسیم چنین الگویی شد. – هرچند اشاراتی به روش های کاربردی هم دارد- ودر بازگشت به خویشتن موارد فراوانی از مبارزین ومتفکّرین کشورهای جنوب را در بریدن از غرب و توسعه مبتنی بر نیروهای درونی نقل کرد. تعبیرات عمیق و تیز دکتر شریعتی حاکی از عمق درد و دغدغه ایشان از فاجعه تقلید از غرب است.
"انسان یک حیوان متعصّب است." یا "روشنفکر متعصّب، خودآگاهی است که روح زمان و نیاز جامعه اش را حس می کند." در ناسیونالیسم امروز یک اعتراض است و یا" سوسیالیسم بزرگترین کشف انسان جدید است."، مواردی از تعبیرهای او می باشد. او بود که راه حل مبارزه را به سه دوره مشخص تقسیم بندی کرد:
-ناسیونالیسم برای دفع استعمار
-برابری در جبهه داخلی
-"اومانیسم"
وضمن این که تاکید داشت که"اقتصاد اصل است نه هدف" اصرار می کرد که "ماتریالیسم"یک عقیده نظری و یک مکتب خاص فلسفی است در حالی که سوسیالیسم یک ایده ال انسانی و یک ضرورت حیاتی است20.
دکتر شریعتی در جای دیگری صریح تر و دقیق تر ،از نظام بورژوازی سخن می گوید21:"در چشم ما بورژوازی پلید است،نه تنها نابود می شود،که باید نابودش کرد . نه تنها به این علت که با"تولید جمعی"- در نظام صنعتی جدید – مغایر است ،محکوم است، بلکه بیشتر به این علت که ضدّ انسانی است و جوهر انسان را به تباهی می کشاند و تمامی "ارزشها" را به "سد" بدل می کند و فطرت را به "پول" و انسانی را که در طبیعت جانشین خداست و باید در جهت خدا -که مجموعه ارزش های متعالی مطلق است- در دگرگونی تکاملی و در شدن دایمی باشد ، به گرگ خونخوار بدل می کند یا دوباره مکار و یا موش سکه پرست و اکثریت خلق را گله میش می سازد که با ید پوزه در خاک بچرخند تا پشمشان را بچینند و شیرشان را بدوشند و پوستشان را بکنند و کار را که تجلی روح خدا در آدمی است ، به فرد بفروشند و در نهایت ، فلسفه زندگی که بر آگاهی و کمال استوار است وریشه در "خداپرستی"دارد، به " مصرف پرستی" که فلسفه زندگی خوک است ، تغییر می دهد.
روشن است که به چه معنی ما مارکسیست نیستیم و به چه معنی سوسیالیستیم . مارکس، به عنوان یک اصل علمی و کلی، اقتصاد را زیر بنای انسان می گیرد و ما درست بر عکس به همین دلیل با سرمایه داری دشمنیم و از انسان اهل بورژوازی نفرت داریم و بزرگترین امیدی که به سوسیالیسم داریم ، این است که در آن ، انسان، ایمان و اندیشه و ارزش های اخلاقی انسان، دیگررو بنا نیست ، کالای ساختـه و پرداخته ی زیربنـای اقتصادی نیست ، خود ،علت خویشتـن است ، شکل تولید به او شکل نمی دهد، در میان دست "آگاهی" و "عشق" آب وگلش سرشته می شود و خود را خود انتخاب می کند ، می آفریند و راه می رود .
تکامل تاریخ بسوی "بیدار شدن خدا در انسان است". به زبان قرآن،"خدا گونه شدن انسان در طبیعت" و برای تحقّق این آرمان و این رسالت عظیم است که باید این خدا گونه شدن ، زمین را از زندان اقتصاد رها کند.
دکتر علی شریعتی ، عمل به وصیتنامه فرانتس فانون، قهرمان مبارزه با استعمار فرانسه در الجزایر را به عنوان یک بیانیه سیاسی و هشدار دردمندانه یک متفکّر جهان سوم به ما توصیه می کند . فرانتس فانون ،خیلی محکم و با جرات ما را به دوری گزینی از غرب [اروپا] توصیه می کند و به آینده امیدوار می سازد . "داستان اروپا برای همیشه پایان یافته است"و " باید داستان دیگری جست"" ما امروز خود به انجام هر کاری تواناییم ، مشروط بر اینکه به وسواس اروپایی شدن دچار نباشیم ". او هشدار می دهد که کاروان غرب را نباید دنبال کرد و دنیای سوم باید " تاریخ انسان را از نو آغاز کند"، تاریخی که"جنایات فجیعی را که اروپا نسبت به انسان انجام داده است،فراموش نمی کند."
او جنایات فجیع اروپا را " تقسیم بیمار گونه کار انسانی" ، در شکاف " وحدت انسانی" ،" پراکندگی انسان ها"، "اختلاف طبقاتی"،" تنازع های خونین" ، " کینه های نژادی"،" بردگی" و "استثمار" می داند. فانون در تشریح وضعیت در این وصیت نامه می گوید که اگر می خواهیم بشریت پیش رود و "اگر می خواهیم وی را به سر منزلی برسانیم"باید به"آفریدن" بپردازیم و"کشف کردن" را آغاز کنیم .
فانون در پایان وصیت نامه اش فریاد می زند که:
"برای اروپا و برای خودمان و برای انسانیت ، رفقا ! باید یک "پوست نو" پدید آید ، یک " اندیشه نو" .آفریده شوید و کوشید تا یک " انسان نو" بر پای خیزد."

وصیت نامه فرانتس فانون
فرانتس فانون پس از انگلس اولین کسی است که زوایای پنهان تاریخ را روشن کرده است"ژنرال پل سارتر"
"برویم رفقا ! بهتر است که از هم اکنون تصمیم بگیریم و از این ساحل دور شویم! بر ماست که دیواره این شب دیر پا و تیره دلی را که در آن غرقه بودیم بشکافیم و از آن بیرون آییم .خورشیدی که فردا در برابر ما طلوع می کند باید ما را استوار ، اندیشمند و گستاخ بیابد.
وقتمان را با ترّهات و اباطیل و تقلید های میمون وار و موهوم تلف نکنیم . ترک کنیم این اروپا را که همواره از انسان سخن می گوید و همه جا در پیچ و خم کوچه های سرزمین خویش، در هر گوشه جهان، هر کجا که او را بیابد ، به کشتارش می پردازد . قرن هاست که اروپا پیشرفت انسان های دیگر را با خشونت و وقاحت و شدّت، متوقّف ساخته است و آنان را برای مقاصد و پیروزی های خویش به خدمت گماشته است . اروپا زمام جهان را با خشونت و ووقاحت و شدّت به دست گرفته و خود را از قید آزرم و فرو تنی رها کرده است .
برادران! چگونه نمی توان دریافت که جز دنباله روی اروپا، راه بهتری در پیش است؟ اروپایی که همواره از انسان سخن می گویـد و همواره اعلام می دارد که جز برای انسان غمی ندارد و امروز همه می دانیم که برای هر یک از پیروزی های وی ، انسان چه شکنجه ها که ندیده است !
برویم رفقا! داستان اروپا برای همیشه پایان یافته است. باید داستان دیگری جست . ما امروز خود به انجام هر کاری تواناییم، مشروط بر اینکه به وسواس اروپایی شدن دچار نشویم . اروپا چنان دچار سرعت جنون آمیز و درهمی شده است که هر راهبری و هر خردی از کنترل وی عاجز است و با سرسام وحشت آوری به سوی نیستی می تازد و هر چه زودتر باید از او دور شد .
درست است که ما به مدل ها و سرمشق ها و طرح هایی نیازمندیم و برای بسیاری از ما اروپا سرمشقی شور انگیز و قابل ستایش است ، اما پیش از این دیدیم که این تقلید ما را به چه نامرادی ها و پریشانی ها کشانده است . اقدامات اروپایی، صفت اروپایی، سبک اروپایی، از این پس نباید ما را بفریبد و به سنگلاخ های ناهموارمان سوق دهد.
تصمیم بگیریم که از اروپا تقلید نکنیم. گامهایمان را در راهی نو بنهیم و مغزهایمان را در مقصدی تازه به کار اندازیم و بکوشیم تا یک انسان کلی بسازیم ـ آنچه را که اروپا از آن عاجز مانده است!
آنچه مهم است این است که دیگر از "بهره"و از " تشدید و تزاید" و از " روش ها" حرف نزنیم. در اینجا صحبت از بازگشت "طبیعت" نیست. دراینجا سخـن از این است که انسان ها را به راهـی که آن ها را ناقص و معیوب می سازد نکشانیم، بر مغزها، روش هایی را باز نکنیم که آن ها را محو و نسخ کند. به بهانه پیشرفت انسان نباید او را به زانو در آورد،از خویش و سرنوشت خویش بیگانه اش ساخت و او را در هم شکست و کشت .
نه ! ما نمی خواهیم خود را به کسی برسانیم ، اما می خواهیم همواره برویم ، شب و روز ، همگام با انسان ، همه انسان ها .
نباید این کاروان را دنبال کرد و آن را طولانی تر ساخت ، زیرا در این حال هر وصفی ، صفت پیش از خود را به زحمت خواهد دید و انسان هایی که یکدیگر را باز می شناسند ، با یکدیگر برخورد خواهند کرد و کمتر سخن خواهند گفت".
دنیای سوم باید تاریخ انسان را از نو آغاز کند . تاریخی که در همان حال که اندیشه های تابناکی را،که گاهی اروپا نیز از آن دفاع کرده است، پیش چشم دارد، جنایات فجیعی را که اروپا نسبت به انسان انجام داده است فراموش نمی کند :
تقسیم بیمار گونه کار انسانی ، شکاف در وحدت انسانی ، پراکندگی انسان ها،اختلاف طبقاتی،تنازع های خونین ـ که از طبقات سرچشمه می گیرد ـ کینه های نژادی ،بردگی استثمار و به خصوص انحطاطی که یک ملیارد و نیم انسان را در هم کوفته ،از خود جدا کرده است .
بنابراین رفقا! با ساختن شکل های گوناگون دولت و سازمان ها و جامعه هایی که از اروپا الهام می گیرند و به سبک وی برپا می شوند، خود را در دامن اروپا نیفکنیم. بشریّت از ما انتظار این تقلید مسخره و سراپا قبح را ندارد، او چشم به راه [کار] دیگری است .
اگر می خواهیم از آفریقا اروپای دیگری بسازیم وی را به سر منزلی برسانیم ـ که با آنچه اروپا آن را نشان داده است ، تفاوت دارد- باید به "آفریدن" بپردازیم و با "کشف کردن" آغاز کنیم.
اگر می خواهیم به انتظار ملتهامان پاسخ گوییم، باید جای دیگری جز اروپا به جستجو برخیزیم و حتی اگر به انتظار اروپاییان نیز می خواهیم پاسخ گوییم،نباید تصور ولو ایده آل جامعه شان و اندیشه شان را، که برای خود آنان نیز تهوّع آور است،به خودشان پس فرستیم.
برای اروپاوبرای خودمان وبرای انسانیّت رفقا! باید یک "پوست نو" پدید آید، یک "اندیشه نو" آفریده شود و کوشید تایک "انسان نو" بر پای خیزد. آیت الله طالقانی احیاگر دیگری در اندیشه دینی ماست که غرب را پس از انقلاب صنعتی و استقرار نظام سرمایه داری،عاملی می داند که "درهای دوزخ ربا خواری را از نو گشوده است وربا در متن زندگی اقتصادی آنان در آمده است". ایشان همه دستگاه های تولید و تجارت و حکومت را مهره هایی می دانند که به دست این سرمایه داران درآمده که با سر انگشت های آنان جا بجا و زیرورو می شوند وبرای آن که هر چه بیشتر سود برند وسرمایه اندوزند با وسایل تبلیغاتی مجهز خودبه"سخن و افکارواخلاق می تازند تا مردم و ملل را هر چه بیشتر پست و آلوده و تجمل پرست کنند".

آیت الله طالقانی حضور غربی ها را در هر کشوری اینگونـه تصویر می کند که "نخست با چهره تعاون و سرمایه گذاری وبا وام های کم بهره، دام های خود را می گسترانند و بازار معاملات را رونقی می بخشند و اقتصاد چشم گیری پدید می آورندتا سرمایه داران محلی را به دام اندازند و بعد شبکه دخالت خود را به شهرها و روستاهای آن کشور توسعه می دهند و همه نیرو های مادّی وانسانی را در اختیار می گیرند تا در نهایت باتراکم وام ها و افزایش بهره ها، پشت ملت ها را که خدایشان مستقیم آفریده، خم کنند و اقتصادشان را بی پایه و مایه گردانند".
آیت الله طالقانی،نقش دولت های این کشورها را در این فرایندچنین توصیف می کند22:
"دولت ها برای نگهداری این دستگاه ها و فروع و شاخه های آنان، نیازمند به بودجه ها و مالیات های سنگین می شوند و دست نیاز خود را به سوی همان ها[غربی ها ]می گشایند تا آخرین چوب [حراج ] بر سرمایه های مادی و معنوی وملی زده شود".
امام خمینی، به عنوان رهبر سیاسی ـ ایدئولوژیک یک انقلاب مردمی، که پس از انقلاب کوشش زیادی برای استقرار نظام حکومتی ایران داشته است، در موارد متعدّدی به بریدن از غرب و بازگشت به اسلام و خویش و مذهب از غرب زدگی تاکید نموده است.
ایشان نجات کشور را مساوی با استقلال می داند و عدم تقلید از خارج23:
"شما حالا باید از اوّل شروع کنید. قصدتان این باشد که خودتان مستقل باشید؛ در فرهنگ مستقل باشید؛ در صنعت مستقل باشید؛ در زراعت مستقل باشید. وقتی که بنابراین معنا گذاشتید وبه این عزم وارد میدان شدید،می توانید که کشور خودتان را نجات بدهید و کشور خودتان را مستقل کنید و بیمه کنید استقلال کشور خودتان را برای همیشه.الان ، اوّل کارمان است . ما به یک کشوری وارد شدیم که همه چیزش وابسته به اجانب بود، تمام کارهایی که در اینجا می شود تقلید از خارج بود." در جایی دیگر ، راه اسلام را از سایر راه های موجود جدا می کند24:
"سه راه است . یک راه مستقیم و یک راه شرقی، مغضوب علیهم، و یک راه غربی ، ضالین. شما به همین راه مستقیم که راه انسانیّت، عدالت، راه جانبازی برای اسلام و عدالت اسلامی، این راه مستقیم، اگر چنانچه بدون انحراف به این طرف و آن طرف بدون انحراف به شرق و به غرب ، بدون انحراف به آن مکتب های فاسد طی کردید ، این راه مستقیم منتهی به خدا می شود…" در جایی دیگر نقش فرهنگ اسلام را گوشزد می کند25 :

"بر فرهنگ اسلام تکیه زنید و با غرب و غرب زدگی مبارزه کنید و روی پای خودتان بایستید و بر روشنفکران غرب زده و شرق زده بتازید و هویّت خویش را در یابید و بدانید که روشنفکران اجیر شده، بلایی بر سر ملّت و مملکت آورده اند که تا متّحد نشوید و دقیقاٌ به اسلام تکیه ننمایید، بر شما آن خواهد گذشت که تاکنون گذشته است."
البته در میان روشنفکران ، روحانیون و سیاستمداران،بزرگوارانی چون میرزای شیرازی،نائینی و مدرس در این سلسله قرار می گیرند که بنا به شرایط و موقعیّت زمانی و مکانی خود نقش سازنده ای ایفا کرده اند و به دنبال الگوی دیگری غیر از غرب و راه سرمایه داری بوده اند .
در شرایط کنونی بعضی از کارشناسان مسایل اقتصادی نیز توسعه را رسیدن به شادابی، بالندگی، عدالت،آزادی و پویایـی اجتماعـی ـ اقتصـادی تعریف مـی کنند و یا توسعه مستقـل را چنین تعریف می نمایند: " چنان دگرگونی اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی، کمّی و کیفی و مادی و معنوی در جامعه است که ضمن قطع وابستگی های گوناگون به خارج ، جریان خروج و فرار سرمایه و مغز ها را از کشور به جریان انباشت سرمایه ( به ویژه صنعتی) و مغز( به ویژه تولید کنندگان دانش و فن) در داخل تبدیل کنند…"26
اگر چه رهبران، متفکران و کارشناسان فوق الذّکر، الگوی منسجم، هماهنگ و مدوّنی از توسعه و مستقل از راه و رسم غرب ارایه نداده اند، ولی از محتوای کلامشان چنین بر می آید که صرفا جدایی از استعمار و استقلال سیاسی حتّی اقتصادی از غرب مرادشان نیست، بلکه به راه و روش غرب و نظام سرمایه داری می اندیشیده اند و در واقع به نوعی مدرنیته بومی اعتقاد داشته اند. هر چند که تمام ابعاد آن برایشان روشن نبوده است. در این جا سخن از دشمنی با یک کشور ـ مثلا آمریکاـ و دوستی با سایر کشور های سرمایه داری ـ مثلا اروپا و ژاپن ـ نیست اصلاً صحبت از دشمنی نیست سخن از عبرت گرفتن از راه و روش و نظام و آن ایدئولوژی است که تا به حال نتایج کارش عیان شده است. سخن از مخالفت با روش های دیپلماتیک و استفاده ازتضاد منافع آمریکا با ژاپن هم نیست . سخن از اجتهاد است ، اجتهادی نو، کارگشا و راه گشا، گشودن راهی که در غرب به بن بست می رسد و بشریّت از آن ناامید می شود سخن از راه جدیدی است که تجربه غرب را هم با خود داشته باشد، تجربه کمونیسم را هم با خود داشته باشد؛ سخن از استفاده از توانایی ها و امکانات خودی است ؛ سخن از توسعه بر پایه فطرت انسانی، توانایی های خداداد جوامع بشری، خصوصا کشور های اسلامی و مشخصاً ایران است .
خوشبختانه پس از انقلاب سال 1357 ، امکان تحقق چنین آرمانی فراهم شد.

* تاثیر پذیری کودک از والدین
* رفتار والدین برای کودک درس است.
* پرسش های کودک و پاسخ های سنجیده ی والدین
* رفتار والدین در عمق نگاه کودک

هدف های رفتاری :
انتظار می رود خوانندگان عزیز پس از مطالعه ی این فصل بتوانند پاسخگوی مسائل زیر باشند:
4. ضرورت برقراری ارتباط عاطفی با کودکان چیست ؟
5. در برابر سوالات کودکان چگونه رفتار نماییم که آنان مسائل خود را به راحتی مطرح نمایند و از ما پنهان نکنند.
6. آیا بخشی از رفتار های سوء و عملکرد دوگانه ی انسان ها همان درسی نیست که از والدین خود گرفته اند؟و چگونه عمل کنیم که با رفتار خود به فرزندانمان درس خوش رفتاری بدهیم.

صنعت نفت ایران و موانع توسعه ی اقتصادی
با مطالعه ی تاریخ نفت از زمان پیدایش تا زمان ملّی شدن این مایه ی حیات صنعت وعمده ترین منبع درآمد به یکی از دلایل توجّه دول استعماری به ایران پی می بریم .ماده ا ی که می توانست حربه ای در دست کشورهای نفت خیز و به ویژه ایران علیه کشورهای نفت خوار و استثمارگر باشد .
آن چه مسلّم است تاریخ نفت، مملو از تهدیدات نظامی است. این تهدیدات که گاهی به فعل نیز در آمده است،زمینه ی مداخلات نظامی در این ناحیه را فراهم نموده است . وجود فضای اختناق از طریق تهدید نظامی همراه با مانورهایی حساب شده، در بین ایلات و عشایر وفِرَق ، تفرقه ایجاد کرده است ویکی را علیه دیگری بر انگیخته است. امّا این استراتژی همزمان با پایان سلسله قاجاریّه و به ویژه با افول تزاریسم در منطقه به کلی دگرگون شده و به تقویت دولت مرکزی ونیروی مسلح آن پرداخته است. این تحوّلات منجر به دگرگونی هایی در ساخت دولت شده، پایه های اصلی آن روبه ضعف نهاد، ریشه های وابستگی به سرمایه های بیگانه در کشور تقویت گردید.
ملی کردن صنعت نفت و استقلال
ملی کردن صنعت نفت در ایران با تحریم کامل کارتل بین المللی نفت رو به رو شد. در تاریخ این صنعت، اولین بار نیست که کارتل بین المللی نفت با مشکل مواجه می شود. "کارتل نفتی، سلاح نفتی را اولین بار علیه ملی کردن نفت کمپانی "استاندارد اویل نیوجرسی " در انقلاب اکتبر روسیه به کار گرفت و برای بار دوم در مورد ملی کردن نفت مکزیک، توسط حکومت ملی مکزیک در سال1938آن را عمل کرد."27
ولی جالب است بدانیم که در هر دو مورد وجود تضادهـا میان کمپانی های نفتی باعث شد که آن ها نتوانند سیاست واحدی را در مورد روسیه و مکزیک اتّخاذ نمایند امّا در مورد ایران کارتل بین المللی نفت به سبب امتیازی که انحصارات انگلیسی به سایر رقبا دادند، آن ها را در سهیم شدن منافع سرشار ایران تشویق کرد، آن ها تصمیم واحدی را علیه ملی شد نفت به مرحله ی عمل در آوردند28
به اعتقاد تانزر"مهمترین تحریم یک کشور صادر کننده نفت در سال1330 بوسیله ی ملّی شدن صنعت نفت در ایران صورت گرفت که به سرعت به صورت یک کشمکش سیاسی آشکار درآمد .
شرکت مستقیم دولت انگلیسی(51 درصد سهام) در ماجرای نفت ایران و سهیم شدن انحصارات آمریکایی،هلندی و فرانسوی که توانستند جای پایی در امور نفتی ایران باز کنند به شدّت این کشمکش افزودند."
پس از 30 سال درگیری میان شرکت های نفتی انگلیسی و آمریکایی، شرکت های نفتی اخیر به توفیق درخشانی نایل شدند و انحصارات نفتی انگلیس حاکمیّت مطلق به نفت ایران را از دست دادند و به سهیم شدن با سایر رقبای بین المللی به ویژه آمریکایی تن دادند. چرچیل نقاط منفی ملّی کردن نفت را چنین توصیف می کند:
" اکنون که پالایشگاه آبادان در اختیار ما نیست، ناچاریم به فکر 300 میلیون دلار سالانه در بهره برداری و خدمات باشیم. کارگران ما می بایست در سال، تولید و صدور یک میلیون دلار کار روزانه را جبران کنند. این ضایعه ای است که در قدرت خرید ما تاثیر دارد و روی هزینه زندگی ما اثر مستقیم خواهد گذارد." در این کشمکش ، کارتل نفتی آمریکایی تنها طرف پیروزمند بود در حالیکه مردم ایران دوباره به زیر یوغ نیرو های جدید فرا ملیتی کشانده شدند و حلقه وابستگی ایران به بازار جهانی و مراکز صنعتی غرب ،گسترش بیشتری یافت . در طی ملی کردن نفت ، انگلستان با تمـام امکانـات خود مانع پالایش و صدور نفت از بندر های جنوب می شد.29
بانک انگلیس در سال 1330 محدودیت هایی برای تبدیل لیره به پول ایران قائل شد . این سیاست باعث کاهش ارزش ریال شد؛ یعنی، هر دلار معادل 40 ریال در سال 1329 به 124 ریال در سال 1332 افزایش یافت. سیاست تحریم کارتل نفتی قادر به از هم گسیختن وضع اقتصادی ایران نبود زیرا که نفت به صورت جزیره ای در اقتصاد این کشور عمل می کرد . در واقع بیش از آنکه این جزیره در اقتصاد ایران سهم موِثّری داشته باشد در شکوفایی کشور های صنعتی موثّر بوده است .
جنبش ملی کردن صنعت نفت فقدان پیوند صنعت نفت در اقتصاد ایران را برای همگان روشن ساخت . اهمیت دیگر این جنبش به حرکت در آوردن و توسعه نیروهای رو به رشد اجتماعی بود. در این مدّت کوتاه ، نشانه هایی از گسترش صنایع ملّی به ظهور می رسید . علی رغم تحریم نفتی، محققان اشاره به سال های رونق گیری صنایع 29-32 داشتند که می رفت به " تجدید حیات اقتصادی و صنعتی " منجر شود . کشاورزی و صادرات بعضی اقلام در جهت تقویت خرید مردم و محدودیّت های وارداتی،سبب رشد صنایع دستی و خانگی شد و زمینه ی مناسب سودآوری باعث به کار افتادن تعدادی صنایع کوچک پیشه وری و به وجود آمدن صنایع جدیدی شد،که صادرات بعضی اقلام ساخته شده را فراهم می آورد. این تغییر، هم در صنایع مصرفی و هم تولیدی ظاهر شد . صادرات امور غیر نفتی استحکام یافت30. با کودتای سال 32 این روند متوقّف گردید و جایش را به کنسرسیوم نفت و مصرفی شدن شدید جامعه ایران داد .
لازم به یادآوری است که صنعت نفت، اولین صنعتی بود که زمینه های ادغام اقتصاد بومی ایران در بازار جهانی را فراهم آورد با تشکیل کنسرسیوم، قانون تضمینی و حمایت از سرمایه های خارجی، ایجاد سرمایه های مختلط، اصلاحات ارضی و گسترش صنعتی کردن دهه ی 40 و دگرگونی های حاصله همه و همه نقش بسیار حساسی در تسریع ادغام اقتصاد کشورو بازار جهانی داشته است.
چون موضوع مقاله رشد و ترقی و تعالی ایران است به جا است در اینجا به کنسرسیوم نفت بپردازیم.
کنسرسیوم نفت و تغیرات در زندگی اجتماعی
سیاست تحریم کارتل بین المللی نفت، فصل جدیدی از تاریخ دیپلماسی بیگانگان را در ایران گشود. انحصارات نفتی انگلیس جای خود را به کنسرسیومی شامل کارتل های نفتی آمریکایی و اروپایی داد. قرارداد تشکیل این کنسرسیوم در سال1332(دهم اوت 1954) توسط وزیر دارایی وقت ،علی امینی به امضا رسید.
درست شش ماه پس از انعقاد قرارداد، پنج شرکت نفتی آمریکایی هر کدام یک درصد از سهام خود را به شرکتهای نفتی دیگر آمریکایی معروف به "مستقلان " بدون صلاح دید مقامات ایرانی واگذار کردند.31
این 5درصد بین 9شرکت نفتی به نام"آژانس محدود آمریکایی" که در ظاهر به شکل شرکت های مستقر در کنسرسیوم، شرکت می کنند تقسیم شد. 32
کتاب "توسعه صنعتی و موانع آن در ایران "33 به نقل از پاکدامن، اقتصاددان ایرانی در تحلیل اقتصادی از کنسرسیوم نفت به چهار نکته تکیه می کند.
1-قرارداد کنسرسیوم ،ایران را به کشور تولید کننده نفت خام تبدیل کرد .
2-این قرارداد هیچ گونه توجّهی به مشکلات مهم اقتصادی ایران نکرد. مثلاً استفاده از گاز طبیعی یا ایجاد صنعت پتروشیمی در برنامه ی کارش نبود .
3-مشکل ادغام صنعت نفت در اقتصاد ایران به فراموشی سپرده شد.
4-لیره استرلینگ، تنها پول رایج منظور شده است.
مسلماً نباید انتظار داشت که قرارداد کنسرسیوم، دگرگونی بنیادی در ساخت صنعت، به نفع مردم ایران ایجاد کند و نباید کوچکترین توهّمی داشت که کنسرسیوم، این صنعت را با بخش های اقتصادی ایران مربوط کند . آنچه مهم به نظر می رسد، این است که قرارداد، باعث ایجاد یک رشته امتیازات اسارت بار جدید شد که وابستگی اقتصادی این کشور را به بازار جهانی تسریع کردکه به دنبال قرارداد کنسرسیوم، قانون تضمین و حمایت سرمایه های خارجی و ایجاد سرمایه های مختلط پدیدار شد.
سرازیر شدن سرمایه های مختلط بین المللی، به رشد سریع بانک ها و رواج زمین خواری و بورس بازی و ربا خواری کمک کرد. گسترش این گونه امور انگلی در مجموع، زمینه ی بحران اقتصادی- اجتماعی و سیاسی را فراهم کرد که به علّت ضعف نیرو های مردمی، در جهت منافع انحصارات نفتی و شرکت های فراملیّتی سوق داده شد.
شرایط اجتماعی کارکنان نفت
مسئله ی نفت ،که در طول تاریخ ایران همواره مورد توجّه بوده و از زمان صنعتی شدن جهان و تبدیل کارگاه های کوچک نساجی و سفال زنی و …به کارخانه های صنعتی پارچه و تولید پلاستیک مورد توجه شایان قرار گرفته و کشور های صنعتی جهان با رقابتی شدید ،به مکیدن این مادّه اولیّه صنعت و تبدیل آن به انواع و اقسام اشیاء و لوازم دیگر را آغاز کردند که برای کشور های تولید کننده، مخصوصاً ایران با دردسرهایی همراه بود که در بخش های قبل به گوشه هایی از آن اشاره نمودیم. با توجّه به موضوع مقاله قصد داریم در اینجا به زندگی کارکنان اشاره ای داشته باشیم.
قبل از ملی شدن صنعت نفت ، شرکت نفت ایران و انگلیس طی 40 سال تسلط به اقتصاد ایران و به گروههای مولّد ثروت اجتماعی این کشور( به استثنای گروه کوچکی در حاکمیت سیاسی) خدمتی نکرد.
بروک می نویسد:" کارگران صنعت نفت و خانواده شان ، به جای زندگی درمنازل در بیغوله ها (کپر آباد) به سر می بردند حقوق آنان نسبت به سایر صنایع نازل تر و زمان کار آنان 12 ساعت یعنی حدود دو برابر کارگران انگلیسی در همین صنعت بوده است"34.
زندگی اسفناک کارگران نفت در رسانه های گروهی و یا مطبوعات استعماری انگلیس منعکس نمی شد و انعکاس آن در این مجامع به شکل انحرافی مطرح بوده است تامز می نویسد:" طزر تفکر و مشرب شرقی در رابطه با رشد و ترقّی، بر آزمندی متّکی است ، اگر وسیله زندگی او را آماده کنی بیشتر می طلبد اگر مسئله امنیّت برایش حل شود برای ثروت له له می زند ، اگر فراغت به او هدیه کنی وسایل تفریح می خواهد"35 .
بروک خاطر نشان می کند: "از زمانی که ماری آنتوانست به مردم محتاج به جای نان پیشنهاد کیک می دهد چنین توصیه هایی به زبان آورده نشده است 36"
سیر صعودی قیمت نفت خام، گاز و مس و بویژه با افزایش قیمت نفت از سال 52 به بعد سرمایه در گردش را را در خاور میانه دو چندان می کندو منافع کمپانی های نفتی را به طور نجومی افزایش می دهد و به تجمّع مراکز پولی در این منطقه رونق تازه ای می دهد در طول این مدّت طبقات اجتماعی متحوّل می شوند پیمان کاران مقاطعه کاران و اقشار انگلی قدرت می یابند.
با دگرگونی گروه های اجتماعی در وضع کارگران نفت کمتر بهبودی دیده می شود. در مجموع سیادت کارتل بین المللی نفت پس از در هم شکستن مقاومت مردم تحقق می یابد . از سالهای 32 به بعد کنسرسیوم به بهانه این که بازار جهانی کار، شرایط رقابتی را به او تحمیل می کند با زمینه ی قبلی مقامات دولتی ایران کارگران صنعت نفت را به تدریج از تولید پالایش و بخش های مهم جابجا و اخراج کرد. قبل از سال 32 تعـداد شاغلین در نواحی جنوب به65 هزار نفر می رسید. این تعداد به گفته ی باری یر، اقتصاد دان انگلیسی متخصص در اقتصاد ایران ،به چهل هزار نفر تنزّل کرد.37
نتایج تجربی قراردادهای کنسرسیوم نفت در رابطه با نیروی کار پس از یک ربع قرن (در حقیقت 65 سال از پیدایش نفت در ایران تا آن زمان) از یک طرف می توان در گفته های مسولان دولتی بر ضعف و کمبود نیروی کار باتجربه در اقتصاد ایران دانست و از طرف دیگر وارد کردن نیروی کار ارزان و خارجی (کره ی جنوبی- تایوان و …) امکان رشد نیروهای داخلی به شکل مهارت افزایی و تخصّصی را از بین برد.
کارتل بین المللی نفت و شرکت های فرا ملیّتی با استفاده از وضع نامناسب نیرو های رو به رشد به انتقال نیروی کار خارجی اقدام کردند و موجب مهارت افزایی کشور های صنعتی و مهارت زدایی در کشور های در حال گذر شدند. این روند دو گانه در ایران امکان هر گونه مناسبات درون زا و طبیعی را از میان برده و به استقلال ملی، بزرگترین لطمه را وارد کرده است.
وجود منابع انرژی در ایران و نیاز سرمایه های بیگانه به این انرژی سبب شد که اقتصاد ایران به سرعت در بازار جهانی مطرح شود و به دنبال آن مسئله استقلال ملی در رابطه با صنعت نفت که در دوران ملی شدن عنوان شد،به شکل مسئله ی سیاسی روز در آید. در زمینه ی استقلال ما نگاهی گذرا به نتایج کار شرکت نفت سابق و کنسرسیوم می افکنیم. تجارب شرکت نفت ایران و انگلیس و تاریخ 25 ساله ی کنسرسیوم تنها به توسعه ی بخشی از صنعت و به تشدید وابستگی اقتصادی کمک کرده است.سیاست عدم وابستگی و استقلال سیاسی ـ اقتصادی و اجتماعی در مقابل انحصارات بین المللی نفت پاسخی است که می توان در چند کلمه درکتاب شاتلو " استراتژی برای خاور میانه " جستجو کرد.او با کمی خوش بینی می نویسد:" منابع نفتی در یک زمان ابزار آزاد کننده و در زمانی دیگر وسیله سلطه گری هستند"38 برای رسیدن به چنین نتایجی لزوم دسترسی به واقعیّت های اجتماعی ضروری است.
سیاست کارتل نفتی مبتنی بر از هم گسیختگی اوضاع اقتصادی و اجتماعی کشور های صادر کننده نفت و ایجاد جزیره ای مستقل در قالب اجتماعی- اقتصادی کشور های مذکور است .
در ازاء این از هم گسیختگی ،کشور های صادر کننده ی نفت در ارزیابی تناسب قوای بین المللی می توانند به ایجاد شرایط مناسب جهت ادغام صنایع نفت در اقتصاد استفاده نمایند.
به اعتقاد شوالیه،کارشناس مسائل نفتی در خاور میانه، " هیدروکریور" می تواند در سه سطح مختلف به لحاظ استراتژی توسعه به عنوان منبع انرژی و به شکل منابع اولیه مورد استفاده قرار گیرد. در زمینه ی استفاده ی نفت به عنوان منبع برنامه ریزی مالی،شوالیه قادر به تمیز" قیمت نفت صادراتی و نفت مورد استفاده ی داخلی" است تا از این طریق به رشد صنایع ملی در مقابل رقابت های بین المللی یاری رساند.39 استفاده از قیمت نفت و استفاده از سایر امکانات در شرایط امروزی موازنه ی قوا و وجود او پک عملی به نظر می رسد.

اوپک و نفت40
پس از جنگ جهانی دوم همزمان با فروپاشی نظام قدیم استعماری و گسترش جنبش های استقلال طلبانه ی ملی و دگرگونی در تناسب قوا ظهور اوپک به منظور حل مسئله نفت در مرحله ی جدید تاریخی مطرح گردید.
پیدایش اوپک چشم انداز تازه ای را به کشور های کوچک صادر کننده ی نفت داد تا در پرتو آن در راه نظارت بر منابع زیر زمینی خود گامی بردارند و از درآمد نفت در راه رشد اقتصادی و اجتماعی خویش استفاده نمایند . شرایط جدید رشد نیرو های مولّد جامعه و جهت گیری آن به سمت استقلال ملی را بیش از پیش ملموس تر کرده ،گسترش این فضا می توانست به مبارزه ی گرو های اجتماعی جان تازه ای ببخشد. امّا در مرکز اوپک ، استراتژی توسعه به علل وجود گرو ه بندی های اجتماعی گوناگون و تضاد های موجود میان شرکت کنندگان در این سازمان و اهداف متنوع آنها در ارتباط با گذشته ی تاریخی و شیوه ی زندگی متفاوت امکان وحدت عمل به سختی قابل رویت خواهد بود .
کتاب "توسعه صنعتی و موانع آن در ایران " در این زمینه می نویسد: " در حقیقت،عواید مالی نفتی می تواند به شکل های گوناگون مورد استفاده قرار گیـرد ممکـن است در صـورت عیش و نوش درباریان یا خرید تسهیلات را به صورت امانت های یاد کرده در بانک های انگلیسی و یا به شکل سرمایه گذاری در تاسیسات صنعتی و ایجاد مدارس تجسّم یابد .
به عنوان مثال در سال 1350 ایران دستاورد های نفتی را به مصرف عیش و نوش جشن های 2500 ساله رسانید در حالی که الجزایر به ایجاد ده ها کارگاه صنعتی همت گمارد ."41 برای اینکه بتوان از اوپک به منزله ی اهرمی علیه انحصارات نفتی در دراز مدت و در جهت منافع ملّی استفاده کرد لازم است ابتدا به بررسی اشکال اجتماعی – اقتصادی متنوّع کشور های تولید کننده در اوپک پرداخت این بررسی امکان می دهد که تنوّع گروه ها و کشمکش هایی را که با یکدیگر دارند، درک کرده ،نیاز حیاتی آنان را تشخیص داد و تضاد آن ها با انحصارات نفتی را شناخت و برای دامن زدن به این درگیری ها در جهت منزوی کردن انحصارات نفتی و تقویت وحدت بین کشورهای تولید کننده نفت کوشید. مسلّم است پیوند مشترک با کشور های صاحب نظام های اقتصادی-اجتماعی گوناگون در امر مبارزه با انحصارات نفتی جنبه ی موقتی خواهد داشت. یعنی یک خواست مشترک تا به آخر مشترک نخواهد ماند و در طول زمان که قسمتی از آن خواست ارضا شود،دیگر آن کشور نمی تواند هم گام با سایر کشور ها تا انزوای کارتل نفتی در کشورشان به پیش رود.
بنابر این مشی مشترک در اوپک با توجّه به تنوع اشکال اقتصادی-اجتماعی حاکم و تنوع نیاز ها باید بر اساس کوتاه مدت تدوین شود. از هر گونه اشتراک و لو ناچیز و گذرا در این مصاف استقبال به عمل آورد و هر گونه پیش نهاد عینی و منطقی را در جهت تقویت وحدت ، پذیرفت .
درست است که جنبه های عینی با خواست های اکثریّت شرکت کنندگان در اوپک سازگار نیست.ولی هدف مبارزه پس گرفتن سلاحی است که کارتل نفتی با استفاده از آن توانسته است وحدت و استقلال کشور های کوچک را به خطر انداخته و سیادت خویش را اعمال نماید و سود های نجومی از این کشور ها به مراکز کشور های صنعتی انتقال دهد. همان گونه که کارتل نفتی سود مشترک را به رقابت میان گروه ترجیح داده است کشور های تولید کننده نفت نیز باید از اوپک همچون ابزاری در جهت وحدت منافع خویش استفاده کنند و امکان استفاده متقابل را از کارتل نفتی بگیرند.
وضعیت قرن حاضر و نفت
در قرن حاضر نفت به مثابه ی یکـی از اسـاسی ترین منابع طبیـعی در صنعت جدیـد نمودار می شود. توسعه ی وسائط نقلیه امروز،کشتیرانی،امور فضایی،کارخانجات و در سیل روند ماشینیسم و بازرگانی جهانی با این انرژی ارتباط تنگاتنگ دارند. نیاز شدید قطب های محرّک سرمایه ی نفت،این انرژی را بیش از هر صنعتی انحصاری و زیر نظارت دولت در آورده است.
در برخی کشور های پیشرفته ی صنعتی نظیر آمریکا که کارتل های نفتی مستقیما در انحصار دولت نیستند سیاست این کشور از طریق موسسات بین المللی، نظیر بانک جهانی و صندوق بین المللی پول به اجرا در می آید بانک جهانی و صندوق بین المللی پول هدف خویش را به صورت ظاهر در جهت کمک به توسعه ی کشور ها قرار داده اند، امّا سازمان های مذکور،سرمایه گذاری در امور نفتی از جمله اکتشاف ،بهره برداری،تصفیه و توزیع را به صراحت رد می کنندو ارائه ی وام و سرمایه گذاری در این گونه موارد را در تخصص کارتل نفتی می دانند.وجود منابع نفتی و معادن،سبب می شود که انحصارات بین المللی برای رشد خود زمینه ی ادغام اقتصاد این کشور ها را به سرعت در بازار جهانی سرمایه داری فراهم آورد .چنین سیاستی ،مسئله ی وابستگی اقتصادی-سیاسی کشور های در حال گذر را به مراکز صنعتی مشخص تر می کند.رشد اقتصادی در این کشور ها با برنامه ریزی که متاثّر از مشی فرا ملیتی ها و به ویژه کارتل نفتی است طراحی می شود. چنین روندی از تکنولوژی و صنعت در این کشور ها به نیاز سرمایه ی بیگانه پاسخ می دهد و خود مانعی بر سر راه رشد درون زای آن ها می شودو کشور های مذکور را به تولید و صادر کننده ی مواد خام تبدیل می کند.
نفت ایران که به وسیله ی انحصارات انگلیسی در سال 1299 مورد بهره برداری قرار گرفت و بعد از یک سری کشمکش سرانجام به وسیله ی دکتر مصدق و در سال 1329 ملّی اعلام شد. انسجام دولت و سرمایه های انحصاری را به هم زد و مبارزه ی ضد امپریالیستی و ضد استبدادی مردم فزونی گرفت. انحصارات انگلیسی که تا آن زمان جلوی هر گونه رقابت کارتل غیر خودی را گرفته بودند یکباره به مشارکت صاحبان نفت آمریکایی-اروپایی درایران تن دادند . از این پس تولید فزاینده ی نفت به وسیله ی اهرم های بین المللی سرمایه،کشور ایران را به سوی جامعه ای به شدت مصرفی کشاند.
سرمایه ها و شرکت های مختلط تاسیس شدند و هرج و مرج تولیدی ایجاد شده، بحران شدیدی را به دنبال آورد. با این ترتیب زمینه ی اصلاحاتی در درون دستگاه دولتی تغییراتی و در اقشار جامعه فراهم آورد اصلاحات جدید تغییرات و انطباقی را در دستگاه دولت به همراه آورد و گردش سرمایه را به سمت روستا های ایران کشاند.
در سال 1352 تغییراتی در قیمت نفت داده شد و مشکل بحران انرژی نمود پیدا کرد.این تغییر حدود 80 تا 90 میلیارد دلار افزایش درآمد برای کشور های عضو اوپک به همراه آورد.
کشور های اوپک که از تجمّع کشور هایی با شیوه های زیستی متفاوت و نظام های گوناگون و گذشته ی تاریخی و سنّت های ناهمگون تشکیل شده اند به سختی می توانند در یک برنامه ریزی یا مبارزه ی طولانی مشترک برای سود خویش درگیر شوند امّا وجود تناسب قوای جهانی،شرایطی را در جهت وحدت نا متجانس علیه کارتل نفتی فراهم آورده است که می تواند با تدبیر و دور نگری به نیروی مثمر ثمری تبدیل شود و به سود ملل محروم منطقه عمل کند. همان گونه که کارتل های نفتی با وجود تفاوت ها و تضاد های درونی و گروه بندی خویش تا کنون توانسته اند منافع کشور های صاحب نفت را به سود خویش سوق دهند.

* تاثیر پذیری کودک از والدین
* رفتار والدین برای کودک درس است.
* پرسش های کودک و پاسخ های سنجیده ی والدین
* رفتار والدین در عمق نگاه کودک

هدف های رفتاری :
انتظار می رود خوانندگان عزیز پس از مطالعه ی این فصل بتوانند پاسخگوی مسائل زیر باشند:
7. ضرورت برقراری ارتباط عاطفی با کودکان چیست ؟
8. در برابر سوالات کودکان چگونه رفتار نماییم که آنان مسائل خود را به راحتی مطرح نمایند و از ما پنهان نکنند.
9. آیا بخشی از رفتار های سوء و عملکرد دوگانه ی انسان ها همان درسی نیست که از والدین خود گرفته اند؟و چگونه عمل کنیم که با رفتار خود به فرزندانمان درس خوش رفتاری بدهیم.

فناوری هسته ای
چرا نیاز به فناوری هسته ای؟
"مقدمه"
بهره برداری آزمندانه و طمّاعانه نظام مسلّط جهانی از کره زمین سبب تخریب این زیستگاه بشر شده است.شکاف در لایه اوزن(که سبب اپیدمی سرطانها می شود) آلودگی دریاها و رودخانه ها به وسیله فاضلاب های صنعتی، تخریب جنگل ها به دلیل بهره برداری حریصانه سرمایه داران و تنها راه امرار معاش نیازمندان، گرم شدن کره زمین به علت گازهای گلخانه ای وبالا آمدن آب دریاها و رودخانه ها و تخریب اراضی مزروعی به دلیل سوختن بیش از حدّ سوخت های فسیلی آلوده کردن آب های تحت الارضی باز به دلیل فاضلاب های صنعتی، به پایان رسانیدن ذخایر خدادادی در آینده نزدیک و… عوارضی هستند که زاییده عملکرد نظام های مسلط جهانی می باشد و بخش اصلی آن به عهده نظام سرمایه داری بوده و می باشد.
فقط خطّ مقدم جنگل های برزیل، سالانه بین10 تا 15 کیلومتر نابود می شود وکویر در حال فتح فضای سبز است. دود کارخانه عظیم مس در ایالات تنسی آمریکا، زمین غنی آن خطه را به کویری با وسعت 20000 هکتار تبدیل کرده است.42 در سال 1952 در لندن به علت آلودگی هوای شهر، دریک روز 4000نفر به هلاکت رسیدند.
در آمریکا خسارات مادی ناشی از آلودگی های زیست محیطی سالانه بالغ بر 11 میلیارد دلار است. حدود 80 میلیون نفر از مردم این سرزمین در مناطقی به سر می برند که مقدار اوزن هوای آن از حدّ مجاز بالاتر است و 61 میلیون نفر هوایی را تنفس می کنند که بیش ازحدّ مجاز مونو اکسید کربن دارد و 6/32 میلیون نفر در هوایی تنفس می کنند که ذرّات معلّق در آن بالاتر از میزان مجاز می باشد . 43 تما می این مواد خطرناک از وسایل نقلیه موتوری و کارخانجات صنعتی تولید می شوند. افزایش بی سابقه گاز کربنیک در اثر احتراق انواع مواد سوختی زندگی، کره زمین را با مشکل مواجه کرده است و اگر این طور پیش برود زمین را غیر قابل سکونت خواهد کرد، به طوری که سالانه 7/5 میلیارد تن گاز کربنیک به ترکیبات جو افزوده می شود. مقدار این گاز در جو در اواخر قرن هجدهم ppm 270 ، پس از انقلاب صنعتی بهppm 350 رسیده و دانشمندان یپش بینی می کنند که در سال 2050 به دو برابر افزایش خواهد یافت.44،45
یک سازمان محیط زیست آمریکا گزارش داد که حدود 40 درصد از آب رود ها ، نهر ها و دریاچه های آمریکا ، به اندازه ای آلوده اند که شنا کردن یا ماهیگیری در آن ها، نا ممکن است. در همین گزارش آمده است که در سال 1994 حدود 2000 منطقه ساحلی در آمریکا به روی شناگران بسته شد تا مانع سرایت آلودگی باکتریایی به آنها شود . کارول برانز نماینده این سازمان محیط زیست گفت: " به رغم 25 سال مبارزه با آلودگی در آمریکا ، یک پنجم آبی که در این کشور تامین و عرضه می شود ،فاقد استانداردهای بهداشت عمومی است46
در فاصله سالهای 1991 -1986 یکصد و هفتاد و پنج میلیون تن مواد زاید خطرناک در جهان تولید شده است .
این مواد خطرناک که در زمین دفن یا وارد هوا و آب های کره زمین شده اند برای سلامتی انسان و محیط زیست بسیار مضرّ می باشد.این مواد شامل مواد سمّی، قابل اشتعال، سرطان زا، موادمنفجره و مواد هسته ای هستند . ده ها میلیون تن از این مود خطرناک در فاصله سالهای یاد شده در بالا از کشورهای صنعتی به کشورهای جنوب صادر شده اند. کشورهایی که این مود را دریافت می کنند، عمدتاً عبارتند از: جزایر کارائیت، کشورهای آمریکای مرکزی وجنوبی وکشورهای شوروی سابق.
یک و نیم میلیون تن ضایعات سالانه صنعتی از آمریکا و اروپا و همچنین ضایعات رادیواکتیو از فرانسه جهت دفع در کشوربنین، دومیلیون تن ضایعات شیمیایی از اروپا به گینه استوایی، مقدار نا مشخصی از ضایعات معدنی اورانیوم از کلورادوی آمریکا به گاین ، یک میلیون تن حلال ها و ضایعات شیمیایی در فاصله ژوئن1988ومی1989از آمریکا و اروپا به کشور کنگو و سپس موافقت دیگری با مقدار 1میلیون تن دیگر از آمریکا پانزده میلیون تن ضایعات صنعتی و شیمیایی از انگلیس، سوئیس و آمریکا در یک دوره پنج ساله به گینه بیسائو.
تنگ نظری سرمایه داران جهانی و طمّاعی و حرص و آز بی حدّ آن ها ،مانع از تجدید نظر جدّی و اصولی در عملکرد گذشته است امروز رهبران فکری -سیاسی نظام سرمایه داری متوجّه تخریب جوهر انسان و تخریب کره ارض شده اند ولی در هر دو مورد به دنبال مسکّن می گردند، نه راه حل ریشه ای .
آلودگی های محیط زیست را به کشورهای جنوب منتقل می کنند و از خود بیگانگی انسان ها را در جنوب تشدید می کنند تا جوامع خودشان کمتر آسیب ببیند . کارخانه های آلوده کننده محیط زیست و ضایعات صنعتی خطرناک خود را به کشورهای جنوب انتقال می دهند و با پیچیده تر کرد ن پدیده استعمار و استثمار فقر و مرض و گرسنگی و عقب ماندگی کشورهای جنوب را تشدید می کنند تا تنش در جوامع خود را کمتر کنند .کشورهای شمال امروزه بجز تکنولوژی ، چند رشته از صنایع (بیوتکنولوژی، طراحی کامپیوتر و…)را به خود اختصاص دادند تا با کنترل آن ها، نبض صنایع جهان را در آیند ه در دست داشته باشند. بقیه صنایع را به کشورهای جنوب و وابسته به خود واگذار می کنند.
امروز اگرتکنولوژی سیمان،فولاد،آلمینیوم،مس،کود شیمیایی و …. از کشورهای شمال به جنوب با عنوان رشد و توسعه کشورهای جنوب صادر می شود، به دلیل آلودگی این صنایع و تولید ارزان آن ها ایجاب می نماید که در این کشورها تولید شوند.47 به جای آن مجبورند که کامپیوتر، وسایل پیچیده ارتباطی و ماهواره ای و محصولات بیو تکنو لوژیک و …. را از کشور های شمال با قیمت های بسیار بیشتر وارد کنند.با این روال وابستگی تشدید و پیچیده تر می شود.
در این فصل می خواهیم در راستای پیشرفت و اعتلای کشور از اقتدار ملّی سخن بگوییم اقتدار ملّی در آن است که از وابستگی اجانب رها شویم و در معنی واقعی کلمه روی پای خود بایستیم شعار استقلال وقتی تحقّق می یابد که دیگر ما مجبور نباشیم مثلاً نفت خام خود را به بیگانه بدهیم و دومرتبه در اشکال گوناگون و با قیمت گزاف پس بخریم .بحمد الله کشور ما هم از جهت منابع طبیعی غنی است و هم از جهت نیروی انسانی مطلوب و مستعد.آنچه مهمّ است این است که اجازه ندانند که ما استعداد و توانایی خود را به کار گیریم همانطوری که امروز هم می خواهند مانع شوند تا کشور ایران به توانایی هسته ای مجهز شود. و با بهانه های پوچ و واهی و این که ایران می خواهداز این فنآوری در جهت تسلیحات هسته ای استفاده نماید در حالی که بارها کشور ما اعلام داشته است که هدف ما از روی آوردن به فناوری هسته ای استفاده صلح آمیز از آن است و این حقیقتی است که برای خود آنان نیز روشن شده و روشن بوده است و تاکنون آژانس هسته ای نتوانسته کوچک ترین اثری از آن چه آمریکا و اسراییل به دنبال آننددر ایران بیابد و صلح آمیز بودن این دانش در ایرا ن را تایید نموده اند ولی کشورهای غربی که در راس آنان دولتهای استعمار گری مثل فرانسه و انگلستان و آمریکا وجود دارند و شیطنت می کنند.ما در این فصل قصد داریم با پرداختن به این دانش عظیم و بهر ه برداری صحیح و مثبت از آن سخن بگوییم و تصریح نماییم که کشورهای غاصب همواره در پی خواسته های نا مشروع خود هستند . اگر امروز دولت ما قاطع و محکم ایستاده برای آن است که خواسته ما بر حق است و آنچه آمریکا و هم پیمانانش دنبال می کنند باطل است.
واضح است که دیگر عمر سوخت های فسیلی رو به اتمام است ضرر و زیان های جبران ناپذیر آن بر موجودات کره زمین حتی آبزیان غیر قابل انکار .پس نیاز امروز بشر استفاده از انرژی جایگزین و پاک است . امروز تمام کشور های پیشرفته از این فناوری عظیم در موارد گوناگون استفاده می نمایند.
انرژی هسته ای و اسرائیل
از آنجا که از این تکنولوژی می توان هم در جهت مثبت و صلح آمیز، به کار گرفت و هم در جهت منفی و به کار گیری آن در جنگ های هسته ای، دولت های زور گو تمایل دارند این دانش را در انحصار خود داشته باشند وبدینوسیله برتری خود بر دیگران حفظ نمایند.
اسرائیل با آن کارنامه ی سیاه خود در کشتار مردم مظلوم فلسطین ، بدون مزاحمت و مداخله ی
کشور های هسته ای هم چنان برنامه ی هسته ای خود را دنبال می کند و حتی کلاهک های هسته ای نیز در اختیار دارد.
این رژیم در پیگیری برنامه های هسته ای از حمایت شهروندان خود نیز برخوردار است . نشریه لوموند دیپلماتیک در فوریه 1999 بمب هسته ای را به عنوان نقطه اشتراک نظر مردم اسرائیل بر شمرده و گزارش می دهد:"اکثریت قاطع مردم اسرائیل در اختیار داشتن بمب هسته ای را مطلوب می دانند. در سال 1987 هفتاد و هشت درصد مردم اسرائیل عقیده داشتند که کشورشان باید سلاح های هسته ای در اختیار داشته باشد. در سال 1998 بیش از 92 درصد آنان چنین نظری داشتند؛ همچنین دراین سال 80 درصد مردم استفاده از بمب هسته ای را در برخی موقعیت های خاص تجویز کردند – در حالی که در سال 1987 تنها 37 درصد چنین نظری داشتند و بالاخره در سال 1998 شصت و هفت درصد مردم اسرائیل خواهان پنهان کاری در مورد سلاح های هسته ای بودند، در حالی که در سال 1987 هفتاد و هشت درصد موافق چنین نظری بودند."48 جا دارد ملت های مسلمان به خود آیند و در برابر این رژیم غاصب و مجهز به کلاهک هسته ای که از پشتیبانی آمریکا نیز برخوردار است مجهز شوند.
این مسائل در کنار امتناع رژیم صهیونیستی از اجازه دادن به بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی برای بازدید از نیروگاههایش نگرانی های قابل توجّهی را برای کشور های اسلامی بخصوص جمهوری اسلامی ایجاد می نماید و این در حالی است که بنا به گفته مردخای وانونو تکنسین فیزیک اتمی اسرائیل که به دلیل افشای اسرار هسته ای این رژیم، در سال 1986 متحمّل 18 سال حبس گردید، اسرائیل دارای 100 تا 200 بمب اتمی از جمله سلاح های نوترونی و هیدروژنی است."49
انرژی هسته ای در ایران
تلاش ایران برای دستیابی به انرژی هسته ای از سال های قبل از پیروزی انقلاب شروع شد که بر اسا س آن ساخت 23 نیرو گاه برق هسته ای در سراسر کشور تا نیمه دهه1990 برنا مه ریزی شده بود. سازمان انرژی اتمی ایران (AEOI ) در سال 1974تشکیل شد و بلافاصله پس از آن ایران به منظور ساخت رآکتور برق هسته ای با کشور های آمریکا ، فرانسه و آلمان غربی وارد مذاکره شد و در سال 1967 ایران از آمریکا یک رآکتور تحقیقاتی 5 مگا واتی برای دانشکده فنـی امیر آباد تهران خریداری کرد.
این رآکتورها در حال حاضر با خوراک اورانیوم غنی شده در جهت امور علمی تحقیقاتی مشغول به فعالیت است. جمهوری اسلامی ایران تا سال 1979 (پیروزی انقلاب اسلامی ) برای خرید شش رآکتور برق هسته ای با آلمان و فرانسه و آمریکا قراردادهایی منعقد نموده بود . دو رآکتور برق هسته ای 1300 مگا واتی از نوع آب سبک در بوشهر به میزان 65 و 75 درصد تکمیل شده بودند و آماده سازی محل استقرار رآکتورها 935 مگا واتی فرانسوی نیز در دارخوین آغاز شده بود .
ایران همچنین با آن دسته ازکشور های غربی که سوخت اورانیوم را برای رآکتور هایش تامین می کردند قراردادهایی را امضاء نمود و کارکنان ایرانی را در زمینه هسته ای آموزش می دادند و در همین راستا ایران اقدام به عقد قراردادها و موافقت نامه های 10 ساله و قابل تمدید با آمریکا ، آلمان و فرانسه کرد. از طرف دیگر آلمان غربی ، فرانسه ،آمریکا ،انگلستان ،و هند هم چندین متخصّص ایرانی را در زمینه ی هسته ای تربیت کردند و عدّه ای دیگر از کارکنان ایرانی در ایتالیا و بلژیک و کانادا آموزش دیدند. این متخصصان در کاربرد های صلح جویانه انرژی هسته ای تعلیم می دیدند تا با راه اندازی 23 رآکتور برق هسته ای نا رسایی از ناحیه نیروی تخصص احساس نشود به دنبال پیروزی انقلاب اسلامی همه توافق های رژیم سابق با غرب از جمله تعلیم و تربیت کارکنان، تا مین سوخت اورانیوم با غنای کم، توافقنامه اورانیوم و احداث رآکتورهای برق هسته ای متوقف شد .
چند سال پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران در سال 1984 ایران تصمیم گرفت احداث نیرو گاههای برق هسته ای بوشهر را ادامه دهد و یک مرکز تحقیقاتی هسته ای نیز بدنبال آن در اصفهان تاسیس کرد. در طول دوران جنگ تحمیلی با توجّه به مشکلات ناشی از جنگ، ایران موفق به توسعه برنامه های تحقیقات هسته ای خود نشد ولی با پایان پذیرفتن جنگ تحمیلی و انعقاد قطعنامه598 ازسال 1368 به بعد ایران مصمّم شد تا اقدام به تکمیل و راه اندازی نیروگاه هسته ای بو شهر کند . بنا براین در این ارتباط ابتدا برای ادامه ی پروژه ی بوشهر با آلمان وارد مذاکره شد که متاسّفانه آلمان از انجام تعهّدات خود شانه خالی کرد و بدنبال آن از چند ین کشور دیگر برای تکمیل نیرو گاه بوشهر و ساخت نیرو گاههای هسته ای جدید دعوت به عمل آورد که نهایتاٌ در طی این مدت فقط موفق شد با روسیه قراردادی مبنی بر تکمیل نیروگاه اتمی بوشهر و تربیت نیروی متخصص برای امور نوترونی رادیو گرافی با نوترونهای حرارتی در صنایع مختلف دیفراکتومتری نوترونی برای متالوژی مواد نوترون تراپی بابور در مراکز پزشکی و درمانی، انداره گیری میزان اورانیوم و توریوم وسایر محاسبات واندازه گیری پارامتر های مختلف کشور، در دست اجرا دارد .
در سایر مراکز تحت پوشش سازمان انرژی اتمی، ایران فعالیت های تحقیقاتی – علمی و کاربردی مشا به ای همانند مراکز مذکور در دست اقدام دارند.
به هر حال جمهوری اسلامی ایران در راستای هماهنگ بودن با سیاست های آژانس بین المللی انرژی اتمی، نظارت کامل این آژانس را در تجهیزات و تاسیسات هسته ای خود پذیرفته است و پیگیر فعالیت های مسالمت آمیز انرژی هسته ای می باشد.از این رو با بکارگیری انرژی هسته ای دربخش های کشاورزی ، صنعتی و خدماتی تا کنون به پیشرفت ها و موفقیّت های چشمگیری نیز نائل شده است بطوری که قادر به تولید انواع رادیو ایزوتوپها (اعم از صنعتی و پزشکی ) و برقی لیزر می باشد .
از طرف دیگر استفاده های صلح آمیز تکنولوژی هسته ای در آینده نیز همچون نیم قرن گذشته روندی رو به رشد خواهد داشت و علاوه بر کاربردهای کنونی در سال های آتی در امور مختلف دیگر نیز از این تکنولوژی استفاده خواهد شد و فاصله بین کشور ها ی دارنده این تکنولوژی و کشور های در حال توسعه شکاف بیشتری خواهد افتاد.50
با درج این مطالب از سابقه فعالیت انرژی هسته ای در ایران تصریح گردید که پایه اولیه این فنآوری با اطلاع کشور های غربی و با حضور و نظارت خودشان در کشور ما آغاز شده و این همه تبلیغات پوچ غربی که تنها جنبه سیاسی دارد و هدف آنها بدنام کردن جمهوری اسلامی است و در نهایت به انزوا کشاندن ایران می باشد.
علاوه بر اینها یک تصویر نادرست از ایران که تهدیدی است علیه کشورهای منطقه در اذهان عمومی خاورمیانه ایجاد نمایندکه در نهایت به سود و در راستای تقویت اسرائیل و استیلای این دولت غاصب و ظالم به حقوق مسلمانان و مردم مظلوم فلسطین و لبنان و باز گذاشتن دست غاصبان در ظلم و ستم است که نتیجه ی رفتار آنان همین امروز در گستاخی های آمریکا علیه فلسطین و لبنـان مشاهده می شود .
پس مانـع پیشرفت کشور ما آمریکا و هم پیمانانش می باشنـد وظیفـه ما پشتیبانی از دولت و برنا مه های حساب شده دولت می باشد تا زمانی که ملت ایران یکپارچه و حامی دولت باشد قطعاِِِِّ آمریکا و اسرائیل و تمام دولت های حامی آنان نمی توانند نقشه های استعماری خود را پیاده نمایند .
فواید انرژی هسته ای صلح آمیز
مقدمه
انرژی هسته ای یک علم نوظهور در زندگی بشر است ولی با توجّه به توانای های زیاد این تکنولوژی در همین مدّت زمان کوتاه توانسته است در عرصه های مختلف زندگی بشر وارد گردد. که به منظور آشنایی بیشتر با این موضوع به چند زمینه از کاربرد های این انرژی می پردازیم
الف: کاربرد های صنعتی
تکنولوژی هسته ای با توجه به توان انرژی بالا می تواند در بسیاری از موارد به بشر کمک کند، ضمن اینکه محصولات جانبی تاسیسات هسته ای از جمله اورانیوم های ضعیف شده کاربرد بسیاری در صنعت دارد که از جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد .

1-تولیدبرق
در حال حاضر تقریباّ 800 مرکز تاسیسات هسته ای و 450 نیرو گاه اتمی در دنیا وجود دارد که در نیرو گاه های هسته ای تولید برق در مقیاس هـای بالایـی انجـام می گیرد .به عنوان مثال نیرو گاه اتمی بوشهر پس از راه اندازی می تواند سالانه 700 هزار مگا وات انرژی الکتریکی معادل 190 میلیون بشکه نفت ،برق تو لید نماید .
تولید این حجم انرژی با روش هسته ای می تواند سالانه باعث کاهش 157 هزار تن دی اکسید کربن ، 130تن گوگرد ،1150 تن ذرّات معلّق در هوا و 50تن اکسید نیتروژن در هوای کشور گردد .
2- کاربرد در مهندسی ابزار دقیق :
از جمله کاربرد های انرزی هسته ای در این زمینه می توان موارد زیر را نام برد:
بررسی لوله های جوش کاری لوله های نفت و گاز ، تولید سیستم سطح سنجی ، ضخامت سنجی ، قطر سنجی ، دانسیته سنجی ، سرعت سنجی صنعتی ، نشت یابی ( سد های آبی و تاسیسات لوله های انتقال مواد نفتی و …. ) در کاربرد سطح سنجی قطر سنجی و ضخامت سنجی به روش زیر عمل می شود .
به عنوان مثال در ضخامت سنجی برای مشخص کردن ضخامت یک صفحه در یک طرف صفحه یک چشمه پرتو زا و در طرف دیگر یک دستگاه شمارش گر (پرتو سنج) قرار می دهند چون مقدار تابشی که از صفحه می گذرد، تابعی از جنس مادّه و ضخامت لایه می باشد با مشخص بودن جنس لایه به راحتی ضخامت آن مشخص می گردد-با استفاده از انرژی هسته ای ، با به کار گیری مواد پرتو زا می توان کیفیت یک روغن صنعتی را مشخص نمود. در این زمینه آلیاژ تشکیل دهنده قطعات یک موتور که با مواد پرتو زا آمیخته شده است را انتخاب می نمایند. پس از مدت معیّنی که موتور کار کرد ، روغن را از موتور خارج نموده و میزان آلودگی پرتو زایی آن را مشخص می نمایند هر چه مقدار فعالیت پرتو زایی بیشتر باشد؛ کارایی روغن کمتر است زیرا تنها با سایش قطعات موتور فلز حاوی مواد پرتو زا در روغن وارد می شود. در زمینه سرعت سنجی صنعتی با استفاده از تکنولوژی هسته ای به عنوان مثال می توان با این تکنیک سرعت انتقال مواد و زمان رسیدن به مقصد را در لوله های انتقال نفت مشخص نمود .
ویژگی این روش آن است که می توان با یک لوله انتقال مواد چند ماده مختلف را منتقل نمود بدین منظور با وارد نمودن یک ماده نفتی در لوله انتهای آن را با مواد پرتو زا نشاندار می نمایند و سپس ماده بعدی را انتقال می دهند . در مقصد با تشخیص ورود مواد پرتو زا متوجّه پایان ورود مواد اولیه و شروع ورود ماده دوّم می گرداند.
3- کاربرد در تولیدات صنعتی و صنایع پایه :
شامل شیرین نمودن آب شرب ، برش کاری فلزی ، تولید مواد پلیمری جدید ، تهیّه ی مواد کامپوزیت و …. در صنایع مختلف از جمله صنایع هوایی (بوفه هواپیما و… ) دریایی ( زیر دریایی ، قایق تندرو …) فضایی (سوخت سفینه های فضایی، بد نه ماهواره ها و….) ازجمله کاربردهای انرژی هسته ای در این خصوص می باشد.

4- کاربرد در اکتشافات و تحقیقات معدنی:
از جمله می توان به اکتشافات معادن مختلف نفت و گاز و آبهای زیر زمینی با استفاده از ردیابی پرتو های هسته ای (گاما ) با دقّت و سرعت بیشتر و هزینه کمتر نسبت به روش های قدیمی ( لرزه نگاری ) نام برد .
جدول آماری راکتورهای هسته ای برخی از کشورهای جهان
ردیف
نام کشور
تعداد راکتورهای درحال فعالیت
مگاوات الکتریسیته تولیدی
1
آمریکا
115
109878
2
روسیه
30
21843
3
آلمان
21
22559
4
فرانسه
57
59033
5
چین
10
13218
6
انگلیس
35
12909
7
اوکراین
15
12679
8
ژاپن
50
48029
رآکتور برخی از کشور ها بیشتر در زمینه تولیدات نظامی فعالند. همان کشورهایی که با استفاده از این سلاح های مرگبار و یا حمایت از استفاده کننده مرتکب یکی از وحشتناک ترین جنایت ها علیه بشریت شدند وامروز داعیه دار دفاع از حقوق انسان ها هستند و این است برگ هایی از کارنامه ی سیاه این مدعیان حقوق بشر در دفاع از حقوق بشر!

5-کاربرد در صنایع غذایی:
امروزه انرژی هسته ای به طور گستر ده ای در صنا یع غذایی گستر ش یافته است زمینه های مختلف کاربرد این انرژی در صنایع غذایی عبارتند از :
الف- به تاخیر انداختن زمان رسیدن میوه ها
افزایش زمان نگه داری محصولات کشاورزی ، طرح بازدهی و جهش ژنتیکی محصولات به منظور افزایش کمی و کیفی محصو لات و سایر موارد که در کاربرد های دیگر انرژی هسته ای است.
ب:کاربرد های پزشکی
یکی از زمینه های گسترده کاربـرد انرژی هسته ای در دنیا ، زمینه های پزشکی ، دامپزشکی و درمانی می باشد که روز به روز در حال گسترش است به منظور آشنایی بیشتر به چند مورد از کاربردهای آن اشاره می کنیم .
1- تهیه و تولید کیت های رادیو دارویی جهت مراکز پزشکی هسته ای
2- تشخیص و درمان بیماری های مختلف از جمله سرطان های مختلف ، تومورهای مغزی ، بیماری های قلبی-عروقی ، تشخیص عفونت ها و التهاب های مختلف، تشخیص کم خونی،تهیه و تولید کیت های هورمون و….
3- ضد عفونی نمودن تجهیزات و وسایل بیمارستان ها و اتقاق عمل
4- بهداشت و ایمنی محصولات دامی و خوراک دام، بیماری های دام ، تغذیه دام ، اصلاح نژاد دام و …
5- کاربرد گسترده در صنایع غذایی به منظور از بین بردن ویروسهای گیاهی و غذایی ، کاهش میزان آلودگی میکروبی و …..
به عنوان مثال از تابش چشمه کبالت 60 (co 60) که گسیل کننده اشعه گاما و بتا می باشد در درمان سرطان به کار برده می شود . یا اینکه ید 131 (I131) در تشخیص و معالجه کم کاری و یا پرکاری تیروئید مورد استفاده قرار می گیرد در این روش بیمار مقدار کمی از این ماده را به صورت نمک ید سدیم (NACL) مورد استفاده قرار می دهد . ید های رادیو اکتیـو (نشان دار) از طـریق تیروئید جذب می شود و از طریق سنجش فعالیت گاما در تیروئید نوع بیماری مشخص می گردد.
ج- کاربردهای کشاورزی
انرژی هسته ای توانسته است در سال های اخیر تحول جدیدی در زمینه رشد و گسترش کشاورزی ایجادنمایدکه به چنـد مورد از آن می پردازیم:
1- احیای خاک کشاورزی و نیتروژن دهی به خاک
2- کنترل و از بین بردن آفات کشاورزی
3- تغییر و اصلاح گونه های گیاهی
4- نابود نمودن قارچ ها ، ویروس ها و باکتری هایی که محصولات کشاورزی را فاسد می نمایند
5- سایر موارد مربوط به مسائل پزشکی و صنایع وابسته به کشاورزی که در موارد قبلی عنوان گردید
خوشبختانه در سال های اخیر در زمینه کشاورزی اقدا مات تحقیقاتی زیادی در کشورمان صورت گرفته است که از جمله آن ها می توان به موارد زیر اشاره نمود.
1- بررسی استفاده از موتاژن فیزیکی پرتوگاما در ایجاد تنوع ژنتیکی در گیاه برنج
2- استفاده از پرتو تابی به منظور افزایش تنوع ژنتیکی برای ایجاد لینه های مقاوم و خوابیدگی به زود رسی و بیماری بلاست در ارقام برنج
3- بررسی مقدماتی موتانتهای خالص سویا
4- تهیه لاینها ی پا کوتاه و متحمل به بلاست از بعضی ارقام پا بلند محلی برنج
5- القای موتاسیون در نارنگی به منظور تنوع در جهت تولید موتانتهایی با صفات کیفی بهتر
6- استفاده از آب و خاک در کشاورزی به کمک تکنیک های هسته ای
7- بررسی امکان ایجاد موتاسیون با به کار گیری پرتوی گاما برای تولید لاینهای مقاوم به بیماری پژمردگی در ارقام نخود ایرانی
8- ایجاد لاینهای زود رس و مقاوم به ریزش در کنجد
9- اثر پرتو گاما در افزایش جوجه های گوشتی
10-استفاده از روش پرتو دهی به منظور جلو گیری از ضایعات محصولات کشاورزی و مواد غذایی تبدیلی
د: کاربر دهای علمی:
شامل استفاده از این تکنولوژی جدید در بحث های تحقیقاتی ، پژوهشی و علمی مختلف در سطح دانشگاه ها و سایر مراکز علمی به منظور کشف و شناسایی راه های مفید و جدید در خصوص استفاده از این انرژی بشر می باشد .
به عنوان مثال استفاده از عمر سنجی اشیاء مختلف بر پایه زنجیره های فرو پاشی طبیعی عنصر رادیو اکتیو با در نظر گرفتن نیمه عمر عنصر و نسبت نو کلید های موجود در آن قدمت یک جنس مشخص می گردد. به همین روش عمر یک نمونه از قدیمی ترین سنگ زمینی را 6/.4 میلیارد سال تخمین زده شده است .
پس با توجّه به مطالب فوق اهمیّت انرژی هسته ای تا اندازه ای روشن شد مخصو صاّ کاربرد آن در کشاورزی حائز اهمیّت است زیرا با توجّه به جمعیّت سر سام آور دنیا کشاورزی به شیوه سنتی و با آن همه آفت های گونـاگون که محصولات کشاورزی را تهـدید می نمایـد نیـاز به یک روش مـدرن می باشد تا به مقا بله با این افت ها پرداخت و بهترین راه مواظبت از محصو لات بر پایه علوم هسته ای می با شد .
مقایسه پترو شیمی ایران و ژاپن
ژاپن صنعت پترو شیمی را همزمان با ایـران شروع کرد و اولیـن واحد پترو شیمی در فا صله سا ل های 58-1956 با تکنولوژی خارجی در آن کشور ایجاد شد در این سال ها فقط یک چهارم هزینه واحد های پترو شیمی را تجهیزات وارداتی تشکیل می داد . تدریجاّ تجارب فنی شرکت های ژاپنی رشد کرد و در اوایل دهه 1960 فاصله تاخیر کاربرد تکنولوژی غرب در ژاپن به یک تا دو سال محدود شد .
رشد ژاپن در این زمینه به مرحله ای رسید که در اوایل دهه ی 1970 قرارداد اجرایی پترو شیمی بندر امام را با ایران امضا کرد "51 اگر چه ژاپن نیز مثل کشور های دیگر غربی از قبیل فرانسه و آلمان و آمریکا هیچ وقت به قول خود وفا ننمود ولی فعلاّ بحث ما در مورد این است که " ژاپن در حال حاضر بعد از ایالات متحده آمریکا و فرانسه سومین کشور از لحاظ توان هسته ای است 51 نیرو گاه هسته ای با ظرفیتی معادل 45 گیگاوات تا مین 35 درصد انرژی الکتریکی مصرفی در این کشور بر عهده دارند قرار است با احداث 9 تا 12 رآکتور هسته ای جدید طی شش سال آینده ژاپنی ها 30 درصد برق مصرفی خود را از انرژی هسته ای تولید کنند "52
پس نتیجه می گیریم که به قول مولوی "ما هنوز اندرخم یک کوچه ایم" علیرغم کارشکنی ها ی کشور های غربی در پیمان ها یشان و لجاجت با جمهوری اسلامی ، امروز حتّی با پیشرفت ایران در این زمینه مخالفند ، وظیفه ملّی ماست که با پشتیبانی از برنامه هسته ای ایران پشتیبان قاطع دولت باشیم و کشور ایران نباید مطیع خواسته های کشور هایی شود که خود حتّی در این زمینه به سلاح های هسته ای نیز مجهّزند ولی با کاربرد صلح آمیز آن در ایران مخالفت می کنند.
کار شکنی غرب درمورد نفت مانع رشد و ترقی ایران و کشور های نفت خیز خاور میانه است، قیمت نفت خام در کنترل شدید و حساب شده کشور های سر مایه داری مسلط جهان است. تاسال 202قیمت نفت خام مشخص شده و پایین نگه داشته خواهد شد واین امر احتمالاّ تا سال 2040 ادامه خواهد داشت . با پایان پذیرفتن ذخایر نفتی عمل استخراج و بالا رفتن هزینه استخراج مراحل بعدی ذخایر نفتی مرسوم دنیا و نفت طبقات رسی و ماسه و سنگ های نفتی ، قیمت نفت از حدود 40 سال آینده افزایش خواهد یافت . در این فاصله کشورهای صنعتی که هم اکنون تحت رهبری آمریکا قیمت نفت را کنترل می کنند سعی خواهند کرد که بیشتر از انرژی تجدید شونده استفاده کنند و در آن شرایط افزایش نسبی قیمت نفت را خواهند پذیرفت .
وابستگی ایران به صادرات نفت همچنان که در هفتاد سال گذشته، اقتصادی بیمار،وابسته ، مصرف کننده و شکننده بر جای گذاشته است ،درآینده هم خطر ناک و تهدید کننده امنیت ملّی و استقلال کشور خواهد بود . بستن چاه های نفت بدون جایگزین یک منبع درآمد ارزی دیگر نه مقدور است و نه منطقی . توسعه صادرات نفت کشور هایی هم چون عربستان ،نزوئلا ، عراق و … در واقع تداوم روند گذشته است و ایران را همچنان آسیب پذیر نگه می دارد.

* تاثیر پذیری کودک از والدین
* رفتار والدین برای کودک درس است.
* پرسش های کودک و پاسخ های سنجیده ی والدین
* رفتار والدین در عمق نگاه کودک

هدف های رفتاری :
انتظار می رود خوانندگان عزیز پس از مطالعه ی این فصل بتوانند پاسخگوی مسائل زیر باشند:
10. ضرورت برقراری ارتباط عاطفی با کودکان چیست ؟
11. در برابر سوالات کودکان چگونه رفتار نماییم که آنان مسائل خود را به راحتی مطرح نمایند و از ما پنهان نکنند.
12. آیا بخشی از رفتار های سوء و عملکرد دوگانه ی انسان ها همان درسی نیست که از والدین خود گرفته اند؟و چگونه عمل کنیم که با رفتار خود به فرزندانمان درس خوش رفتاری بدهیم.

عواملی که ما را از رسیدن به پیشرفت و تعالی همه جانبه باز می دارد
در این فصل به موانع رشد و تعالی جامعه می پردازیم یقیناّ آنچه در این فصل آمده است ذکر همه ی موانع رشد و تعالی جامعه نسیت بلکه برای اجتناب از تفصیل و طولانی شده مقاله به بخشی از آن ها اشاره شده است.
1- جبهه گیری جهان غرب بویژه آمریکا در مقابل ایران
کشورهای غربی عمدتاً از جهات دینی و اعتقادی و نگرش به جهان و اصول اخلاقی و با جمهوری اسلامی ایران تفاوت بسیاری دارند و به همین دلیل و نیز به علت آن که اسلام را سد و مانع اهداف و مطامع خویش می بینند از اصـل و ریشه با اسلام و کشور های پایبند به اسلام عناد دارند از جمله کوشیده اند تا به شیوه های مختلف با جمهوری اسلامی ایران عناد ورزند و پرچم این دشمنی در دنیا بر دوش آمریکا و اسرائیل غاصب است و متا سّفانه با زور و تزویر چند کشور منفعت طلب دیگررا نیز با خود همسو و همراه کرده اندکه بحمد الله تا امروز خداوند نقشه های شیطانی آنها را برملا و نقش بر آب نموده است و با وجود این که برای مردم ما درد سرهایی ایجاد نموده اند نتوانسته اند به کام برسند و حاصل دام گستری هایشان تا کنون انتظار و یاس بوده است .برای شناخت بیشتر دشمن به برخی از نقشه ها و برنامه ها ی آنان در ذیل اشاره شده است.
1-حضور نظامی آمریکا در عراق
یکی از پیامد های اشغال عراق توسط آمریکا تکمیل محاصره استراتژیک جمهوری اسلامی ایران است . حضور گسترده نیرو های آمریکایی در اطراف مرز های غربی و شرقی ایران با توجه به فعالیت پایگاه های نظامی ایالات متحده در کشورهای عربی حوزه خلیج فارس و همسایگان شمالی ، فضای تنفسی و عرصه عملکرد جمهوری اسلامی را به شدت محدود ساخته است .
علاوه بر این اشغال عراق این فرصت را در اختیار آمریکا و متّحد خاور میانه اش اسرائیل فراهم آورده است تا به تعمیق نفوذ خود در عرصه های مختلف در منطقه پرداخته و بدین ترتیب جایگاه استراتژیک خود را در منطقه ای ارتقاء بخشد .
موسسه تحقیقاتی رسانه های گروهی خاور میانه(MEMRI)53 در گزارشی تحت عنوان "ایران و جنگ عراق " که در اثنای نبرد آمریکا در عراق منتشر گردید با یادآوری ملاحضات اصلی ایران در مخالفت با جنگ عراق آورده است : " حضور نظامی آمریکا در مرزهای ایران تهدید علیه منافع ملی و موجودیت نظام ایران است .نگرانی ایران از محاصره شدن توسط آمریکایی ها و متعاقباّ حضور دائمی آنها در جوار مرز هایش با توجّه به این تشویق هاست : شکل گیری رژیم کرزای در افغانستان با پشتیبانی مالی ایالات متحده ، روابط فزاینده واشنکتن با ترکیه در شمال غربی و با پاکستان در جنوب شرقی ، تقویت حضور آمریکا در عربستان و سایر شیخ نشین های منطقه و افزایش نیروهای آمریکا در خلیج فارس ایران ، ایالات متّحده را به تلاش در جهت اعمال و گسترش استیلای سیاسی نظامی و فرهنگی خودبر تمام جهان و بویژه خاور میانه متهم می کند .
از زمان سخنرانی بوش در ژانویه 2002 [وقرار دادن نام ایران در فهرست کشور های محور شرارت ] ایران از آن بیم دارد که هدف بعدی نبرد آمریکا باشد سران ایران معتقدند که عراق تنها یک بهانه بود و "هدف اصلی ایران است "
حمله آمریکا به عراق دغدغه های امنیتی جدیدی برای دولتمردان جمهوری اسلامی آفریده است بازتاب این دغدغه ها به همراه سوء ظن عمیق نسبت به اهداف آمریکا از لشکر کشی به عراق به روشنی در سخنان رهبران عالی جمهوری اسلامی ایران مشهود است :
رهبر معظم انقلاب اسلامی حضرت آیت الله خامنه ای (مدظله العالی) می فرمایند" آمریکا در دور تازه ی تحرّکات دیوانه وار خود که پس از حادثه به شدت مشکوک 20 شهریور آغاز شده دست به یک حمله تبلیغاتی نیز زده است یعنی پرچم دمکراسی و تروریسم ستیزی را بر سر نیزه کرده و برای ملّت های اسلامی در مذمت سلاح کشتار جمعی و سلاح شیمیایی داد سخن می دهد. آیا نمی اندیشد که ممکن است مسلمانان بپرسند:این ها را کدام دولت ها و شرکت هایی در اختیار رژیم بعث عراق قرار داده اند؟
پس 19000 بمب شیمیایی که ادعا می کنید رژیم بعثی در انبار داشته و چون 13000 آنها را بر سر ایرانیان ریخته پس 6000 آن باید موجود باشد و شما به این دلیل حمله خود را به کشور عراق توجیه می کنید.این ها از کجا به دست رژیم عراق رسیده است؟ آیا کسی جز شما و هم پیمانانتان شریک جرم در این فاجعه ی تاریخی است؟… آیا این تحرّک تبلیغاتی پر هزینه و دیوانه وار اکنون در چشم ملت های مسلمان مظهر دروغ ، دغل بازی و حیله گری نیست… [آمریکا] ادعا می کند هدفش حذف صدام و رژیم بعثی است و البته دروغ می گوید، هدف واقعیش قبضه کردن اوپک و بلعیدن نفت منطقه و حمایت نزدیک تر از رژیم صهیونیستی و توطئه ی نزدیکتربر ضد ایران اسلامی وسوریه ی سعودی است دموکراسی که آمریکاییها ادعا می کنند به مردم کشورهای عربی و اسلامی خواهند داد به اندازه ی گلوله و بمب و موشکشان خسارت بار است…" 54
" آمریکاییها به دنبال تسلط بر منابع سرشار نفت عراق،تامین منافع شبکه سرمایه داری صهیونیستی جهانی و اشراف بر منطقه ی حسّاس خلیج فارس هستند… [ توجیهات آمریکا برای حمله به عراق] دروغ های بزرگی است که دیگر هیچ کس آنها را از آمریکا باور نخواهد کرد."55
حجت الاسلام والمسلمین هاشمی رفسنجانی ،رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام:"حضور آمریکا در منطقه ی خاور میانه،بدتر از وجود سلاح های کشتار جمعی در دست عراق است.سازمان ملل می تواند با تصویب شورای امنیت این سلاح ها را از عراق بگیرد اما خلع سلاح عراق چیزی نیست که در مغز دولت مردان آمریکا وجود داشته باشد … ما خوب می دانیم آمریکا در صورت تسلط بر عراق از همین سلاح ها علیه همسایگانش استفاده خواهد کرد."56
آیت ا… جنتی،دبیر شورای نگهبان:"[آمریکاییها ] می خواهند با حضورشان در منطقه نه تنها بر نفت منطقه مسلط شوند بلکه از نزدیک بتوانند در امور داخلی کشور ها دخالت کنند."57
همجواری ایران و آمریکا
نکته ی مهم از نظر دولت مردان ایران این است که عراق آمریکا خصم دیرین نظام جمهوری اسلامی را به نزدیکی مرزهایش کشیده است در چنین شرایطی حساسیت واکنش های حکومت ایران- که در برابر تحریکات آمریکایی ها در عراق غیر قابل اجتناب می باشد – به شدّت بالا رفته است .
تصمیم گیرنده های ایرانی حق دارند تصور کنند که پیروزی های آسان به دست آمده ی آمریکا در افغانستان و عراق ممکن است طمع واشنگتن را برای تسخیر آخرین مانع عمده ی سیاسی واستراتژیک ایالات متحده در خاور میانه برانگیزد روند تحولات ممکن است به سمتی هدایت شود که ایران و آمریکا را به مواجه ی نظامی با یکدیگر سوق دهد. ازآن سو هم به نظرنمی رسد کاخ سفید در مورد چگونگی تعامل با ایران به نتیجه قاطعی رسیده باشد .
این نکته ای است که واشنکتن پست نیز بدان اذعان دارد : " تعهد آمریکا در مورد متحول ساختن خاور میانه وقتی به ایران می رسد دچار سکته می شود.موضعی که آمریکا در مورد ایران دارد ، چندان هم بد نیست . سیاست داخلی پر تنش ایران ، تغییرات استراتژیکی که در مرز های این کشور با حضور سربازان آمریکا یی به وجود آمد، و فشارهایی که اخیراً به خاطر تولید سلاح های هسته ای به ایران وارد می آید ، همگی چنین دیکته می کند که برنامه ریزی در مورد ایران با ید با انعطاف و توا م با احتیاط باشد" با این حال در سطوح بالای دولت آمریکا،یک حالت بلا تکلیفی در باره ی ایران وجود دارد گفته می شود که خانم رایس (حـدود 4سال پیش ) گزارشی را درباره ی ایـران پیگیـری کرده که می گوید : " چرا سیاستمداران آمریکا چنین پیوسته در مورد ایران اشتباه می کنند ؟"
واشنکتن پست می افزاید :"ایران یکی از کهن ترین کشور های جهان است که برای دست یافتن به جامعه ای باز تلاش می کند ولی مرتباّ با مانع مواجه می شود امّا اکنون که خانم رایس در اجرای برنامه ی بلند پروازانه ی رئیس جمهور برای متحول کردن خاور میانه و به طور غیر مستقیم جهان اسلام ، پیشگام شده ایران نمی تواند از این معامله بگریزد . حوادث منطقه بخصوص آمریکا و ایران را به شرایطی می کشاند که [ به نا چار] یا باید به توافق های جدید برسند و یا به در گیری خطر نا کی تن در دهند. نقش ایران در عراق نکته قابل توجه دیگری است . ایران از زمان حمله نیرو های ائتلاف به عراق ، کوشیده است که خیلی آرام و بدون جنجال رفتار کند اما در عین حال به طور آهسته و پیوسته خود را تثبیت نماید . یک مقام آمریکایی درباره ی سیاست ایران در عراق می گوید :" آنها می خواهند که ما شکست بخوریم، اما آهسته و در طولانی مدت. از سوی دیگر رابطه ایران با رهبران عراق، می تواند برای آمریکا به صورت پل رابطی باشد . در مجموع می توان گفت که موفقیت یا عدم موفقیت آمریکا در عراق منجر به تغییرات غیر اجتنابی در رابطه ایران و امریکا خواهد شد ".58
در واقع طیف پیشنهاداتی که از سوی سیاستمداران و دولت مردان آمریکایی درباره ی چگونگی برخورد ایالات متّحده با ایـران ارائه می شـود ، بسیار گسترده است و از مـدارا تا تهـاجم نظـامی را در بر می گیرد . نکته قابل توجه در این خصوص این است که اغلب تحلیل گران وتصمیم گیرندگان آمریکایی به هیچ وجه منکر وجود " خطر ایران" نیستند و عمده اختلافاتشان در چگونگی تعامل با این خطر بوده است .
به هر ترتیب از نظر آمریکایی ها ، ایران عامل مختل در مسیر تحقّق منافع ملّی ایالات متحده در خاور میانه است . بسیاری از تحلیل گران آمریکایی بر این باورند که حکومت ایران ناقض اصول مردم سالاری و حقوق بشرو حامی و مروج تروریسم و درپی دست یابی به سلاح های کشتارجمعی می باشد.
حضور نظامی آمریکا در عراق در روند منا سبات ایران با کشورهای عربی منظقه
حضور نظامی آمریکا در خلیج فارس و تسلط بر عراق پیامد های ناگوار دیگری نیز بر کشور ما داشته است که در نهایت به محکم تر شدن جای پای اسرائیل در خاور میانه انجامیده است، آن ها از یک طرف ایران را خطری بزرگ تلقّی می کنند و از طرف دیگر با طرح چنین ادعای مغرضانه ای به تقویت اسرائیل می پردازند؛ سلاح های شیمیایی اسرائیل را نادیده می گیرند و دست یابی ایران به انرزی هسته ای صلح آمیز را علم می کنند.
سر خوردگی اعراب و امنیتی شدن ایران در ساختار سیاسی منطقه به واسطه تلاش های گسترده آمریکا و اسرائیل می تواند به دور شدن هرچه بیشتر رژیم های عربی از جمهوری اسلامی بیانجامد و موجبات خصومت آن ها را با ایران که طی سال های اخیر کوشش مستمری را جهت تنش زدایی با همسایگانش آغاز کرده است فراهم آورد . در چنین شرایطی فضای تنفسی اسرائیل بازتر خواهد شد و این رژیم خواهد توانست با استفاده از تنش فزایند میان دشمنانش به تعمیق نفوذ خود در منطقه بپردازد .
تحوّلات عراق می تواند روابط ایران و اعراب را وارد فاز جدید کند ؛ در این زمینه تحقّق این فرضیه ها محتمل می باشد :
" 1- به خاطر افول موقعیت اعراب اختلافات میان ایران و برخی کشور های عربی نظیر عربستان ، مصر ، سوریه ، عمارات متحده و کویت افزایش خواهد یافت .
2- اعراب در صورت افزایش اختلاف میان امریکا و ایران خواهند کوشید از ایران حمایت عملی نکنند.
3-حکومت هـای عربی در جهت افـزایش نفـرت از ایرانی ها در میان توده ها گام بـرخواهند داشت آن هم از طریق تبلیغ همکاری ایران با امریکا در جنگ اخیر و نیز شیعه بودن ایرانیان .
4- کشور های عضو شورای همکاری خلیج فارس خواهند کوشید از افزایش نقش ایران در خلیج فارس جلو گیری کنند.
5- سوریه سعی خواهد کرد نقش متوازن کننده خود میان ایران و اعراب را به نفع جهان عرب تغییر دهد. 59
به هر ترتیب تحقیر ناشی از جنگ عراق ممکن است دولت های عرب منطقه را هم در داخل و هم در سطح روابط منطقه ای دچار مشکل کند . گسترش احتمالی تلاش های دول عربی در مقابله با جمهوری اسلامی نیز می تواند بازتاب یاس و ناکامی آن ها در حلّ مشکلات عدیده داخلی و خارجی باشد .
یکی از مهمترین موضوعاتی که می تواند به عنوان مستمسک اعراب درتغییررویکردشان نسبت به ایران مورد استفاده قرار گیرد مساله جزایر سه گانه ایرانی است که مورد ادعای امارات متحده عربی می باشد .
" بحران میان ایران و امارات در خصوص جزایر سه گانه زمانی آغاز شد که در اوایل شهریور ماه سال 1371 یک کشتی حامل تعدادی مسافر غیر بومی از جمله اتباع هندی و بنگلادشی ساکن از شارجه به جزیره ابو موسی می رسد . این کشتی بر خلاف رویه معمول کارت ورود به جزیره را از فرمانداری دریافت نمی کند .
مسولین امنیتی جزیره به سرنشینان توصیه می کنند که کارت تردّد دریافت دارند و سپس پیاده شوند که مسئولین کشتی از پذیرفتن این درخواست قانونی خود داری می کنند . مسافران در داخل کشتی باقی می مانند و سر انجام کشتی به شارجه باز می گردد. بلافاصله حملات تبلیغاتی ناگهانی و گسترده عمارات متّحده آغاز می شود و اخبار دروغ و جعلی از سوی رسانه های آن کشور مبنی بر برخورد غیر انسانی با مسافران کشتی و تصمیم جمهوری اسلامی ایران در خصوص استقرار یک پایگاه اتمی نظامی در ابو موسی و … انتشار می یابد ."60 ؟
که در این زمینه همگان اطلاع دارند نگرش و دیدگاه جمهوری اسلامی ایران منطقی است و بر پیشینه حاکمیت ایران بر جزایر سه گانه که به گذشته بسیار دور مربوط می شود استوار است و بارها اعلام نمود که ایران حاضر است از طریق گفتگو و مستندات در این زمینه وارد مذاکره شود ولی با حضور نظامی آمریکا که در منطقه است که فرصت جدیدی برای امارات و کشور های عربی حوزه خلیج فارس درجهت وارد آوردن فشار هرچه بیشتر به ایران در خصوص جزایر سه گانه تلقی می شود .
در اوایل ماه می سال 82 الشرق الاوسط به نقل از یک منبع بلند پایه عرب در بروکسل از درخواست مقام های کشورهای عربی خلیج فارس از اروپایی ها برای میانجی گری در مسائل جزایر سه گانه میان ایران و امارات خبر داد این روزنامه اعلام کرد هیات های اعزامی از کشور های خلیج فارس چه در سطح مقامات یا کمیته های فنی از اروپا می خواسته اند چند پیشنهاد را به مقاما ت ایرانی برای حل و فصل این مشکلات عرضه کنند تا طرفین اماراتی و ایرانی به توافقی جهت حلّ این مشکل ، چه از طریق گفتگو و چه از طریق ارجاع مساله به دیوان بین المللی لاهه دست یابند . 61
تحلیل گران معتقدند اقداماتی از این دست به منظور بین المللی کردن دعاوی امارات و با عنایت دولت مردان عرب ، شرایط خاص منطقه ای ،افزایش تهدیدات آمریکا نسبت به جمهوری اسلامی و گسترش فشار بین المللی بر ایران و بویژه در زمینه مسائل هسته ای صورت می گیرد .
مسائل منطقه ای و رژیم صهیونیسنی
قبلا گفتیم و معتقدیم که همه این جاروجنجال ها که آمریکا بر پا می کند و متا سّفانه برخی دول عرب منطقه نیز تکرار می نمایند به نفع رژیم صهیونیستی است یعنی دشمن شماره یک بشریت و نسل کش تاریخ. جمهوری اسلامی ایران از بدو تا سیس، این رژیم را نامشروع دانسته و از کشور ها و جنبش های در حال مبارزه با اسرائیل حمایت کرده است .
ماهیت آرمان گرایانه ی جمهوری اسلامی ایران علت اصلی مخالفت کشور ما با رژیم صهیونیستی می باشد.به رسمیت نشناختن موجودیّت رژیم صهیونیستی و پشتیبانی از گروه های ضد اسرائیلی در خاور میانه و بویژه در در فلسطین و لبنان ،مخالفت با روند صلح اعراب و اسرائیل تشکیل داده است . یقیناّ اگر کشور های عرب منطقه با جمهوری اسلامی ایران همکاری صادقانه می نمودند امروز اسرائیل جرات حمله به خاک فلسطین را نداشت.
سلاح هسته ای در دست اسرائیل و تبلیغات علیه ایران
علیرغم این که اسرائیل با وجود پشت پا زدن به مقررات بین المللی،حقوق بشر،اصول اخلاقی و انسانی به کمک متّحدان خود به کلاهک های هسته ای، مجهّز شده است وتا کنون با حمایت عمدتاً آمریکا نظارت سازمان انرژی اتمی را نیز نپذیرفته است، آمریکا و اسرائیل با تبلیغات مسموم خود علیه فعالیت های هسته ای صلح آمیز ایران می کوشند ایران را در انزوا قرار دهند.
اگر چه اقدامات تبلیغاتی گستر ده ی اسرائیل و آمریکا علیه ایران ، توانسته است در شکل گیری دیدگاه منفی غرب نسبت به جمهوری اسلامی تاثیرات فراوانی داشته باشد ، اما هنوز موفّق به ایجاد یک اجماع جهانی ، علیه نظام مقدّس جمهوری اسلامی ایران نشده است . در اینگونه موارد بیشترین حوزه تاثیر نظرات صهیونیست ها با استفاده از نفوذ لابی های قدرتمند یهودی و بویژه کمیته امور عمومی آمریکا -اسرائیل (ایپک) در مراکز تصمیم گیری ایالات متحده ظاهر شده است .
اسرائیل همچنان منبع صدور تهدیدات مستقیمی علیه امنیت ملّی جمهوری اسلامی می باشد . کارشناسان بر نا مه ها ی استراتژیک اسرائیل، معتقدند که خطر جمهوری اسلامی مهم ترین تهدیدی است که خاو میانه بدون صدام علیه موجودیّت رژیم صهیونیستی مطرح می باشد لسلی سو سر(Leslie susser) طی مقاله ای در این باره می گوید: " اگر چه پروژه نظامی آمریکا در عراق امنیّت ملّی اسرائیل را به طرز قابل ملاحظه ای بالا برد خطر سلاح های کشتار جمعی را خنثی کرد و فرصت جدیدی را برای صلح میان اسرائیل و فلسطینیان پدید آورد اما باید توجّه داشت که این فقط یک طرف قضیه است ؛ سران اسرائیلی اکنون از آن بیم دارند که ایران با شکست عراق نیرومند تر شده باشد و بتواند با توسعه سلاح های کشتار جمعی و اشاعه ترور کیان اسرائیل را به مخاطره افکند . "
وی سپس با بر شمردن خطراتی که ممکن است به واسطه گسترش واکنش های بنیاد گرایانه در منطقه با پیشگامی ایران و نیز احتمال برقراری روابط نزدیک میان بغداد و تهران متوجّه اسرائیل شود یادآور می شود که مهم ترین خطری که ایران علیه اسرائیل ایجاد کرده خطر تسلیحات اتمی است.
سوسر می افزاید:"تهدید ایران می بایست آمریکا و دیگران را درباره ی توسّل به اقدام نظامی جهت متوقّف ساختن فعالیت های اتمی ایران به گونه ای مضاعف به فکر وادارد….. با این حال برای این کار ممکن است خیلی دیر شده باشد" .
پس نتیجه می گیریم که در پشت این دسیسه های صهیونیستی، دست آمریکا و اسرائیل است که اکنون با تحریم ایران می خواهند راه پیشرفت را بر کشور ما ببندند زیرا در محاسبات خود ایران را خطر علیه خود قلمداد می نمایند. با وجود آنکه ایران بارها اعلام نموده است که ما به دنبال فن آوری تسلیحاتی و ساختن بمب اتم (به قول آمریکا و اسرائیل)نیستیم و باز بینی های مکرر آژانس بین المللی نیز صحت آن را تایید نموده است. ایران اسلامی باید با اتّکا به نیروی ایمان و دانشمندان خود بدون اتّکا به شرق و غرب راه خود را ادامه دهد تا انشاء ا… به کمک خداوند شاهد پیروزی های چشمگیر خود و نابودی دشمن باشیم انشاءا… .

* تاثیر پذیری کودک از والدین
* رفتار والدین برای کودک درس است.
* پرسش های کودک و پاسخ های سنجیده ی والدین
* رفتار والدین در عمق نگاه کودک

هدف های رفتاری :
انتظار می رود خوانندگان عزیز پس از مطالعه ی این فصل بتوانند پاسخگوی مسائل زیر باشند:
13. ضرورت برقراری ارتباط عاطفی با کودکان چیست ؟
14. در برابر سوالات کودکان چگونه رفتار نماییم که آنان مسائل خود را به راحتی مطرح نمایند و از ما پنهان نکنند.
15. آیا بخشی از رفتار های سوء و عملکرد دوگانه ی انسان ها همان درسی نیست که از والدین خود گرفته اند؟و چگونه عمل کنیم که با رفتار خود به فرزندانمان درس خوش رفتاری بدهیم.

راه های رسیدن به پیشرفت و تعالی همه جانبه
بدیهی است که برای ترقّی و تعالی جامعه همسویی دولت و ملت ضرورت دارد و ملت و دولت لازم و ملزوم یکدیگرند،چنانچه دولت و مجلس در وظیفه ی برنامه ریزی و قانونگذاری منافع ملت را بر منافع خود و حزب و گروه خود ترجیح دهند و ملت به دولت مردان خود اطمینان کنند و در اجرای مقررات و قوانین موضوعه که تحقّق اهداف کوتاه مدت و بلند مدت دولت در آن است با مسوولان همکاری نمایند بسیاری از مشکلات برطرف شده و جای خود را به امکانات می دهد همچنین بسیاری از توطئه ها خنثی می گردد و دولت می تواند در راه تحقق اهداف خود استوارتر گام بردارد.
قانون مقدّمه ی رسیدن به تعالی و کمال است . قوانین شرعی و عرفیِ برگرفته از دستورات الهی و شرع مبین اسلام، بالش و آسایش دنیوی و اخروی را تامین می کند.
منشا قانون در کشور ما با کشور های غیر اسلامی مخصوصا غرب، تفاوت دارد.آن ها موجبات سعادت خود را در دنیا و زندگی مادی می جویند و معنویت فرع و روبنای زندگی آنها است ولی مسلمانان، هم به دنیا و زندگی مادی توجّه دارند و هم به معاد و زندگی جاوید اخروی.
الگوی ما در زندگـی پیامبـر(ص) و امامان معصـوم(ع)هستند.سفارشهای انبیـا به امّت های خود و عذاب های آسمانی که خداوند بر امّت های سرکش نازل نمود و نیز رفتار ملت هایی که با اطاعت از دستورات پیامبر خود به سعادت و خوشبختی رسیدند برای ما درس است.
پس به این نتیجه می رسیم که با توجه به اعتقادات اسلامی باید موجبات خوشبختی دنیوی و اخروی خود را در صراه مستقیمی که انبیاء،ائمه ،اولیاء ،مراجع تقلید و علماء با نورخود و با نور هدایت و راهنمایی های خود آن را روشن ساخته اند، جستجو کنیم و بدانیم . یکی از جلوه های این بینش آن است همگی حقوق یکدیگر را رعایت کنیم و بدانیم که حق الله در پیشگاه خداوند بخشودنی است .حق الله را خدا می بخشد ولـی در مورد حـق النّاس بدون رضایت خلق ،رضایت خـالق حاصل نمی گردد. "لا ایمان لِمَن لا امانَهَ لَه62"مخصوصاً آنجا که حقّ یتیم و صغیر نیز در کار باشد در اینجا روی سخن با مدیرانی است که مجموعه ای را اداره می کنند و بخشی از بیت المال در دست آن ها است باید از حساب و کتاب روز قیامت اندیشه کنند.زیاد شنیده و خوانده ایم که رئیس فلان بانک ،کارخانه ی دولتی،شرکت،وزارتخانه و…بر اثر خیانت به بیت المال به دادگاه احضار شد،از کار برکنار شد یا… ،اف بر این حطام بی ارزش دنیا که انسانیّت انسان را فدای هوی و هوس می کند و در روز قیامت انسان را در دادگاه عدل الهی شرمنده و محکوم می سازد.
حضرت علی (ع) در نهج البلاغه می فرماید :"فَانّما مَثَلُ اَلدُنیا مَثَلُ اَلحیّه لیّنٌ مَسّها قاتِلٌ سَمُّها فَاَعْرِضْ عَمّایُعجِبُکَ فیها لِعلهِ ما یَصحُبَکَ مِنْها وَضَع عَنْکَ هُمومَها 63 "
(دنیا مانند مار است که پوستی نرم و زهری کشنده داردپس از جاذبه های فریبنده ی آن روی گردان زیرا زمان کوتاهی در آن خواهی ماند و اندوه آن را از سر بیرون کن.)
قصد داشتیم در این مورد نمونه هایی را ذکر کنیم ولی از آنجا که از صحت و سقم آنها صد در صد اطمینان نداریم توجّه خوانندگان محترم را به کتاب "توسعه ی ایران – نقدی بر گذشته راهی به سوی آینده" نوشتـه ی دکتر محمد حسین رفیعی بخش" ما و انقلاب " از صفحـه ی 69 تا 170 جلب می نماییم.
ملت بزرگ ایران برای تجدید عظمت دیرین و رشادت های پیشین و رسیدن به تعالی و ترقی باید مجاهـدت های صلحا و شهـدایی را که دیـن و میهـن را بر مصالح دنیای خویش ترجیح دادند نصب العین و چراغ راه خود قرار دهد تا از خطراتی که سعادت فرد و سلامت جامعه را تهدید می کند در امان باشیم و مخاطب این کلام شاعر نباشیم .
شاعری گمنان سروده است:
"آنگاه که سینه ی جوانان سدّ آتش دشمن متجاوز بود
کار شما احتکار بود و گرانفروشی
و اکنون که ایشان بر صندلی چرخدار نشسته اند
کار شما برج سازی است و خریدن کارخانه!"
و به قول حافظ:
فردا که پیشگاه حقیقت شود پدید

شرمنده رهروی که عمل بر مجاز کرد
انگیزه ی مردم درایجاد نهضت اسلامی مبارزه با بی عدالتی وبی دینی بود.همه خواهان جامعه ای هستیم که در آن عدالت محور باشد و همه باید برای تحقّق هدف به سهم خود وظیفه خود را به خوبی انجام دهیم و مدینه فاضله ای بسازیم که الگوی دیگر جوامع و ملل باشد.
وصول به هدف ترقّی و تعالی کشور امری نیست که از دست یک فرد یا گروه ساخته باشد بلکه باید آحاد ملت و دولت مرددان وظیفه خود را به خوبی بشناسند و به خوبی از عهده آن بر آیند.
الف: وظایف دولت در قبال ملت
دولت نماینده ملت است رئیس محترم جمهوری و نمایندگان محترم مجلس منتخب مردم هستند و مورداحترام و برخاسته از متن مردم و باید تمام همّ و غم دولت مردان ، سرافرازی اسلام و میهن و آسایش مردم باشد .
همه دولت مردان باید در حلّ و فصل امور مسلیمن بکوشند در مملکت نباید خصلت های ناپسند که مورد سرزنش اسلام و قرآن نیز هست مثل رشوه خواری ،تبعیض، عملکرد دوگانه ، ریا، فساد مالی ،خیانت در امانت و … وجود داشته باشد. موارد فوق که مصادیق ظلم به مردم است آنقدر مورد توجه اسلام است که اسلام می فرماید" الملک یبقی مع الکفر و لا یبقی مع ظلم" نه اینکه بخواهد کفر را بستاید ؛ یعنی ،کفر با این شناعت از ظلم بهتر است؛ یعنی ،ظلم و ستم و تبعیض اساس یک جامعه را ویران می سازد.
مدیرانی موفق اند که قانون را درباره ی همه یکسان بکار گیرند و خشنودی خدا و رسول را دنبال کنند " و لِِینصُرنَّ الله مَن یَنصُرُ هُ " 64 و از هوای نفس بپرهیزند زیرا نفس اماره موجبات خوشبختی خود را جستجو می کند و تابع عقل نیست " اِنَّ النفسَ لَامّارَهٌ بالسّوء الا ما رَحِمَ ربّی "65
دولت باید کار ومسکن و شرایط ازدواج را برای جوانان فراهم نماید تا جوانان بدنبال شغل های بی ارزش و به اصطلاح کاذب و حرام نروند.
حضرت رسول اکرم (ص) می فرمایند: " اَفضلُ الاعمال الکَسبُ مِنَ الحلال " 66
حقوق و مزایا بایدبه اندازه ای باشد که جوانان از عهده فراهم نمودن یک زندگی متعادل و تامین مخارج زندگی برآیند زیرا بیکاری و فقر خود منشا بعضی از مفاسد اجتماعی است و به آرامش روحی افراد و سلامت جامعه لطمه می زند ."کادَ الفَقر ان یَکونَ کفرا "
دولت باید بداند پشتوانه انقلاب و مملکت، آحاد مردم هستند. جنگ تحمیلی را همین جوانان گمنام و بی توقّع اداره نمودند و اکنون نیز چشم بر حکم و گوش به فرمان در خدمت انقلابند .
و بخشی از عهد نامه حضرت علی (ع) به مالک اشتر توجه نمایید آنزمان که مالک را به حکومت مصر می گمارد.
مردم گرایی،حق گویی
" دوست داشتنی ترین چیزها در نزد تو، در حق میانه ترین ، و در عدل فراگیرترین و در جلب خشنودی مردم گسترده ترین باشد ،که همانا خشم عمومی مردم ، خشنودی خواص ( نزدیکان ) را از بین می برد ، اما خشم خواص را خشنودی همگان بی اثر می کند ، خواص جامعه همواره بار سینگینی را برحکومت تحمیل می کند زیرا در روزگار سختی یاریشان کمتر، ودر اجرای عدالت از همه ناراضی تر ، ودر خواسته هایشان پافشارتر، ودر عطا و بخشش کم سپاس تر، وبه هنگام منع خواسته ها دیرعذر تر ، ودر برابر مشکلات کم استقامت تر می باشند.
در صورتی که ستون های استوار دین و اجتماعات پر شور مسلمین و نیرو های ذخیره دفاعی ، عموم مردم می باشند پس به آن ها گرایش داشته و اشتیاق تو با آنان باشد . " 67
پس پشتوانه مملکت عموم مردم هستند دولت جمهوری اسلامی که منتخب و دلسوز مردم است باید تمامی مساعی خود را مصروف آسایش و رواج امور مسلمین نماید و بداند اسلام سرزمین خاص ندارد و همه مسلمانان جهان را که در حج ابراهیمی و براعت از مشرکین سهیم اند در بر می گیرد .
اسلام می فرماید " اِنما المومنونَ اِخوَه" 68
خوشبختانه امروز کمیته امداد حضرت امام (ره) نه تنها مستضعفینن کشورمان بلکه سایر بلاد اسلامی را نیز حمایت می کند و این از برکات انقلاب اسلامی ایران است که نام انقلاب را با حضرت امام خمینی و فرزند خلف ایشان حضرت آیت الله خامنه ای در فلسطین و لبنان و…. طنین انداز نموده و این موجب افتخار و سر فرازی ملت ایران است .
یکی از شاخصه های اقتدار کشور حمایت قاطع ملت از نمایندگان قانونی خود است. خوشبختانه ملّت سرافراز ایران از بدو پیروزی نهضت اسلامی و انقلابی که ثمره ی اتّحاد مردم و پیروی و اطاعت از رهبری است الگوی مناسبی از یک حکومت مقتدر و مستقل که می تواند به دور از وابستگی و سر سپردگی به اجانب و با تکیه بر حمایت ملّتی منسجم و متحد، پلّه های ترقّی را طی کند ارائه نمود اتّحادی که دشمن را مایوس و عصبانی نموده است.
آمریکا در اوایل انقلاب قصد داشت با طرح شعار شیعه و سنی و اختلاف افکنی و دامن زدن به آنها شیعه و سنی را که در حکم اعضای یک پیکر هستند از یکدیگر جدا و سپس رود روی هم قرار دهد ولی با درایت و بینش پیامبر گونه ی حضرت امام خمینی(رهبر ) این توطئه خنثی گردید .حقیر درست به یاد دارد که با شروع زمزمـه های شوم تفرقه امام ملّـت را آگاه کردند و حتی داستان جالبی را که نتیجه ی آن مورد نظر بود نیز بیان نمودند و مسلمانان را در صفی واحد دانستند که شیعه و سنی برادر و برابر هستند و دشمن واحد هر دو آمریکا است پس وحدت ملّت و پشتیبانی آن ها از دولت یکی از عوامل مهم پیروزی است در اینجا به قسمتی از خطبه ی شماره ی 192 حضرت علی (ع ) که مسلمانان را به اتّحاد فرا می خواند اشاره می نماییم .
علل پیروزی و شکست ملت ها
"از کیفر هایی که بر اثر کردار بد و کارهای ناپسند بر امّت های پیشین فرود آمد خود را حفظ کنید و حالات گذشتگان را در خوبی ها و سختی ها به یاد آورید و بترسید که همانند آن ها باشید پس آنگاه که در زندگی گذشتگان مطالعه و اندیشه می کنید عهده دار چیزی باشید که عامل عزت آنها بود و دشمنان را از سر راهشان برداشت و سلامت و عافیت زندگی آنها را فراهم کرد و نعمت های فراوان را در اختیارشان گذاشت و کرامت و شخصیت به آنان بخشید زیرا که از تفرقه و جدایی اجتناب کردند و بر وحدت و هم دلی همّت گماشتند و یکدیگر را به وحدت وا داشته و به آن سفارش کردند.
و از کارهایی که پشت آنان را شکست و قدرت آنان را در هم کوبید؛ چون ،کینه توزی با یکدیگر،پر کردن دل ها از بخل و حسد،به یکدیگر پشت کردن و از هم بریدن و دست از یاری هم کشیدن بپرهیزید و در احوالات مومنان پیشین اندیشه کنید که چگونه در حال آزمایش و امتحان به سر بردند آیا بیش از همه مشکلات بر دوش آنها نبود و آیا بیش از همه ی مردم در سختی و زحمت نبودند و آیا از همه ی مردم جهان بیش تر در تنگنا قرار نداشتند؟ فرعون های زمان آنها را به بردگی کشیدند و هموا ره بد ترین شکنجه ها را بر آنان وارد کردند و انواع تلخی ها را به کامشان ریختند که این دوران ذلت و هلاکت و مغلوب بودن تداوم یافت نه راهی وجود داشت که سرپیچی کنند و نه چاره ای که از خود دفاع کنند تا آنکه خداوند تلاش و استقامت و بردباری آنان را در برابر ناملایمات در راه دوستی خود و قدرت تحمل ناراحتی ها را برای ترس از خویش، مشاهده فرمود و آنان را از تنگنای بلا و سختیها نجات داد و ذلت آنان را به عزت و بزرگواری و ترس آنها را به امنیت تبدیل نمود و آنها را حاکم و زمام دار و پیشوای انسانها قرار داد و آنقدر کرامت و بزرگی از طرف خداوند به آنان رسید که خیال آن را نیز در سر نمی پروراندند.
پس اندیشه کنید که چگونه بودند آنگاه که وحدت اجتماعی داشتند.خواسته های آن ها یکی ،قلب های آنها یکسان و دست های آن ها مددکار یکدیگر ،شمشیر ها یاری کننده ، نگاه ها به یک سو دوخته و اراده ها واحد و همسفر بود آیا در آن حال مالک و سرپرست زمین نبودند؟ و رهبر و پیشوای همه ی دنیا نشدند ؟ پس به پایان کار آنان نیز بنگرید در آن هنگام که به تفرقه و پراکندگی روی آوردند و مهربانی و دوستی آنان از بین رفت و سخن ها و دلهایشان گوناگون شد ،از هم جدا شدند به حزب ها و گروه ها پیوستند، خداوند لباس کرامت خود را از تنشان بیرون آورد و نعمت های فراوان و شیرین را از آنان گرفت و داستان آنها در میان شما عبرت انگیز باقی ماند.
از حالات زندگی فرزندان اسماعیل پیامبر و فرزندان اسحاق پیامبر،فرزندان اسرائیل"یعقوب "(که درود بر آنان باد) عبرت بگیرید راستی چقدر حالات ملت ها با یکدیگر یکسان و در صفات و رفتارشان با هم همانندند69 "
حضرت علی (ع) پیروزی امت ها و شکست آن ها و موجبات رستگاری و ذلت را در این خطبه بیان فرموده و هم دلی ملّت را عامل پیروزی و خشنودی خداوند دانسته است و ملّت را از تفرقه و دشمنی با یکدیگر بر حذر داشته است از خداوند بزرگ می خواهیم همچنان وحدت ملت ایران را حفظ نماید به راستی که اجتماع پر شور و متّحد ملت ما در نماز سیاسی – عبادی جمعه که یکی از جلوه های وحدت است دشمن را مایوس و ناکام می گذارد.
سرافرازی ملت در اطاعت از ولی فقیه مسلمین و حضور در صحنه و خود کفایی در صنایع مادر و عدم وابستگی به شرق و غرب است که به گوشه ای از این موارد می پردازیم.
وحدت ملی و تحقق آرمانها
همه می دانیم که امروز یکی از مسائل مهم کشور ما تکنولوژی و فن آوری هسته ای است این برای ملت ما پیروزی بزرگ است که دشمنان کشور و ملت نمی توانند آن را تحمّل نمایند و به راحتی از کنار آن بگذرند پس تمام مساعی خود را به کار گرفته تا از انجام آن جلوگیری کنند و شکست دشمن در این زمینه به منزله ی تحقّق خواسته های ملت ایران و نابودی آمال زیاده خواهانه ی دشمن است و انشاءا… با این پیروزی ،ایران هم در بعد سیاسی نتیجه می گیرد وهم در عرصه ها و معادلات سیاسی قدرتمند ترظاهر می گردد و هم با تکمیل این پروژه ی عظیم خودکفایی و استقلال صنایع ما ،در ابعاد گوناگون برق،کشاورزی،پزشکی و … تامین و تضمین خواهد شد .
پاسداری از دست آوردهای انقلاب
جمهوری اسلامی ایران از تلاش های مستمر دولت مردان و از خود گذشتگی ملت مقاوم و نستوه ایران استوار و پابر جاست. ملّتی که فراز و نشیب های زیادی را پیموده است،کارشکنی های آمریکا از قبیل:تحریم اقتصادی،توطئه برای منزوی کردن ایران،فشار بر روی کشور های هم پیمان خود در جهت قطع رابطه های اقتصادی و سیاسی بـا ایران،سنگ اندازی در مسیر دوستی و مبادلات بین کشور های همسایه ی ایران با ایران ، به راه اندازی جنگ تحمیلی عراق علیه ایران،حمله ی نظامی70 و ….که در تمام موارد در وهلـه ی اول با لطف خداونـد و سپس هوشیاری و آگاهـی رهبـر که توطئه را به موقع به ملت گوشزد می نمودند و با درایت وبینش صحیح خود به خنثی نمودن آن ها می پرداختند ، مرتفع گردید .
ملت ایران باید همواره با آگاهی و هوشیاری از دسیسه های دشمن از دست آوردهای انقلاب پاسداری نماید.
حفظ منابع طبیعی
یکی دیگر از وظایف ملت حفظ سرمایه های ملّی است،جنگل،معدن،دریاها،آب های زیر زمینی،نفت و … به یک نسل خاص مربوط نیست بلکه نسل های آینده را شامل می شود ما باید با درست مصرف کردن و قناعت، این منابع عظیم خدا دادی را حفظ نماییم . از تخریب جنگل ها خودداری کنیم.محیط زیست را از آلودگی حفظ کنیم.افراد سود جو حق ندارند با قطع درختانی که هر کدام چندین سال طول کشیده است تا به درختی تناور تبدیل شوند به خاطر منافع شخصی قطع نمایند. همین گونه است جانورانی که نسلشان در حال انقراض است .
وجدان کاری،تولید صادقانه و خدمت مخلصانه
وجدان کاری که همواره مورد تایید رهبر انقلاب اسلامی بوده است ،شرط لازم خود کفایی و راه یافتن به بازار های جهانی است.همه ی کارگران و کارفرمایان باید در تولید کالای مرغوب و با کیفیت بکوشند. صنعت کشور باید به حدّی برسد که دیگر مصرف کنندگان داخلی کالای همتای خارجی را بر داخلی ترجیح ندهند. شرط رسیدن به رشد و تعالی جامعه این است که آنچه خود تولید می کنیم مصرف نماییم ومازاد آن را به بازار جهانی اهدا کنیم. صنایع دستی ایران که همواره بی رقیب بوده است ؛مثل، قالی بافی ،گلیم بافی،منبت کاری ،قلم زنی و … باید روز به روز تقویت گردد و بر کیفیت آن افزوده گردد تا علاوه بر جاذبه های توریستی و مهمان نوازی ایرانیان، صنایع دستیِ پر طرفدار کشور نیز بیش از پیش بر رونق و جاذبه ی گردشگری کشورمان بیفزاید.

علی محمد حیدری و محمد رضا محمدی
20/12/1386

نتیجه گیری،بیان مشکلات و پیشنهاد
تفحّص در تاریخ کشور وتدبّر در فراز و فرود های طی شده و تجربه های تلخ وشیرین گذشتگان ما نکات درس آموزی را پیش چشم مجسّم می کندکه می تواند چراغ راه آینده باشد.
ملت ایران در طول تاریخ حیات خود شاهد رویدادهای شادی بخش و و نیز حوادث غم انگیز بسیاری بوده است.
مغول ها با کشتار بی رحمانه ی خود تا مدت های مدید گل لبخند را بر لب های مردم ایران خشکاندند و خاطره ی شادی ها و خاطرات شاد را چون خانه ها و کتابخانه هایشان بر دریایی از آتش و دود نشاندند.
آقا محمد خان در یک روز بیست هزار جفت چراغ راه زندگی و حیات مردم کرمان را خاموش کرد تا در روز روشن مانند شب تاریک عصای بی تمکین را بر زمین بکوبند و راه بروند. 71
با ظهور نادرشاه نور امیدی در دل ملت تابید که چندان نپایید نادر شاه با شهامت شرّ متجاوزان را دفع و دست آنان را از کشور کوتاه کرد دلاور مردی که با شجاعت مردم را از دست گرگ نجات داد و عاقبت خود گرگ مردم شد .
سرزمین ما این پستی و بلندی را بسیار به چشم دیده است ولی در عصر حاضر اوضاع با گذشته متفاوت است زیرا تا پیش از انقلاب مردمی و اسلامی سال 57 ملت علاوه بر شر دشمنان خارجی از حاکمان خود نیز ستم می دیدند حاکمانی که گاه ظلمشان از بیگانگان کمتر نبود. ولی در روزگار ما دولت برخاسته از ملت است و با رای ملت انتخاب می شود و دولت مردان بجز تعداد معدود و انگشت شمار افراد هوا پرست و دنیا دار -هدفشان خیر و کمک به مردم و پیشرفت کشور است .
این سخن به این معنی نیست که مشکلات کشور به کلی حل شده است و همه ی موانع کشور برطرف شده است. مسائل و مشکلاتی وجود دارد ولی به شکلی متفاوت از گذشته مشکلاتی که نه از خود که از بیگانه است و با تلاش و پشتکار و اتحاد و انسجام خودی برطرف می گردد. امروز غلبه بر مشکلات آسان تر از گذشته است چون در حال حاضر می توان از امکانات خود علیه دشمن استفاده کرد امکاناتی که در گذشته آنها را علیه خود ملت به کار می گرفتند.
مسائل امروز ما هر چند- مثل مسئله ی جنگ تحمیلی – بزرگ باشد با اراده ی دولت و ملت بزرگ ما حقیر و کوچک می گردد و جای خود را به پیروزی و سربلندی مردم آگاه و آینده نگرمی دهد.
گرفتاری های امروز نظیر تجاوز رژیم بعثی به کشور و سیستمهای آمریکا(طراحی جنگ تحمیلی،سرنگون کردن هواپیمای مسافربری ایران در خلیج فارس،حمله ی نظامی از طریق طبس و …) با لطف خداوند و هوشیاری و هم دلی و حمایت دولت و ملت از یکدیگر مرتفع شده ومی شود .
همکاری و اتّحادی که باید در هر شرایطی حفظ شود تا برای همیشه تحدیدات و خطرات را دفع کند چون دشمن هیچ گاه از پای نمی نشیند یک روز به بهانه ی نبود دموکراسی و حقوق بشر ظاهرا با دولت ولی در حقیقت با ملت مخالفت می کند،می جنگد،تحریم می کند و روز دیگر به بهانه تمایل ایران به ساخت سلاح های هسته ای و… ولی ملت ایران به خوبی اهداف دشمن را شناخته است و برابر هر حرکت دشمن پاسخی مناسب می دهد شناختی که ارمغان به کار بستن و اطاعت از اوامر و فرمایشات مقام معظم رهبری است که آگاهانه و به موقع ملت را از نیات شوم دشمنان با خبر می سازند و راهکارهای مناسب و دشمن کوب ارائه می نمایند .
بیداری و بیدادگری ملت ایران چشم جهانیان را به روی حقایق باز کرده است به گونه ای که امروز علی رغم تبلیغات زیاد و مسموم غرب علیه ایران وبه سود خود و دولت جعلی اسرائیل مردم دنیا آمریکا و اسرائیل خطری برای صلح جهانی به حساب می آورند نه ایران را .
جهانیان خاطرات تلخ بمباران هیروشیما و ناکازاکی را از یاد نبرده و نمی برند بمباران وحشیانه ای که اثرات مخرب آن هنوزبر پیکر انسانیّت زخم می نشاند زخمی که با تولد نوزادانی ناقص الخلقه و معلول خود را نشان می دهد .
پس ما باید برای رسیدن به پیشرفت و ترقّی با تلاشی مضاعف و رفتاری خردمندانه دشمن را مایوس و ناکام نماییم.
یکی از شیوه های مبارزه ی دشمن هجوم فرهنگی است.جوانان ما باید هوشیارانه و با دور اندیشی خود را در دام اعتیاد و… گرفتار نکنند زیرا این بلای خانـمان سوز از درختـان سبز باغ زندگی تپه هایی از خاکستر می سازد .
پروردگـارا ریشه ی تمـام دشمنانی که برای خشکانـدن ریشه های ملت ما تلاش می کنند بخشکان.
ما باید برای رسیدن به هدف با هم نظری و اتفاق دولت و ملت بکوشیم تابه سرعت بر مشکلات غلبه کنیم . مشکلاتی چون:
1- بیکاری 2- تهاجم فرهنگی ونتایج شوم آن
3- قاچاق کالا که از عوامل رکود اقتصادی است.
4- تورم و گرانی
5- وجود اتباع خارجی که در بیکاری جوانان و بی ثباتی مرزها نقش بسزایی دارند.
یکی از عوامل مهم و اساسی در رفع موانع آن است که برای حل کردن مسائل و برداشتن موانع ، برنامه ریزی ها کارشناسی شده و قابل اجرا باشد و امکان سوء استفاده ی افراد فرصت طلب را به حداقل برساند و در مواقع لزوم با ابزارهای کنترلی و نظارتی توام گردد.به عنوان نمونه تسهیلاتی که با شرایطی خاص برای حلّ مشکل بیکاری پرداخت گردید آن گونه که دولت پیش بینی می کرد نتوانست در حل مشکل موثّر باشد زیرا پس از اعطای وام هیچ گونه نظارتی بر نحوه ی هزینه کردن آنها نشد و هیچ گونه پیش بینی های تنبیهی برای متخلفان و سود جویان در نظر گرفته نشده بود به همین دلیل سرمایه هایی که برای برای کارآفرینی و ایجاد اشتغال مصرف می شد، صرف واسطه گری و خریدن زمین و برج و برج سازی شد و در مواردی نه تنها مفید واقع نشد و دردی از اقتصاد کشور حل نکرد که باعث افزایش تورم هم گردید.
و یا افزایش حقوق کارمندان و کارگران در آغاز سال جدید هر ساله از یک طرف ایجاد تورم می کند و از طرف دیگر قدرت خرید حقوق بگیر را کاهش می دهد زیرا معمولا تورم ایجاد شده از افزایش حقوق بیشتر است و دوباره با افزایش تورم در آغاز سال بعد افزایش حقوق و این دور باطلی را ایجاد کرده است که به نظر می رسد اگر دولت محترم معادل مبلغ افزایش حقوق سبد کالا در نظر بگیرد و از طریق فروشگاه های صنفی خودشان مثل فروشگاه کارمندان دولت ، فروشگاه اتکا ، فروشگاه فرهنگیان ، فروشگاه کارخانجات و… به صورت فصلی یا دو ماه یک بار توزیع نماید از یک طرف به صورت مستقیم پول به بازار تزریق نمی شود و از طریق دیگر کالاها یی که از طریق این فروشگاه ها به دست افراد می رسد ، قیمت های کاذب را می شکند ونیاز به بازار را کاهش می دهد. همچنین مسئله ی روانی افزایش قیمت ها و تورم قابل توجه را تا حدی برطرف می کند.
از خداوند بزرگ بقای عمر مقام معظم رهبری، سلامت دولت ، سعادت ملت و پیشرفت و ترقی کشور را آرزو می کنیم و امیدواریم که با تعجیل در فرج امام عصر حضرت حجت ابن الحسن -روحنا و ارواح العالمین له الفدا -دیدگان ما به نور جمالش روشن گردد . الهم عجل لولیک الفرج
ای قــمر تــابــناک برج امـامت

وی گـــهر آبـــدار درج کــــرامت
وی به قد و قامت تو شور قیامت

خیز و برافروز یک ره آن قد و قامت
خیز و برافروز یک ره آن رخ رخشان72
منابع و مآخذ مورد استفاده در تحقیق عبارتند از:
1- قرآن مجید
2- نهج الفصاحه ، کلمات قصار حضرت رسول اکرم (ص)، تصحیح و شرح علی اکبر میرزایی
3- نهج البلاغه حضرت علی (ع)، ترجمه محمد دشتی
4- فیوضات، دکتر ابراهیم ، توسعه صنعتی و موانع آن در ایران، ناشر: انتشارات چاپخش، چاپ اول، بهار 1374
5- وطن خواه دکتر مصطفی ، موانع تاریخی توسعه نیافتگی در ایران، تهران، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
6- رازانی، احسان ، پیامد های حضور نظامی آمریکا در عراق بر امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران، ناشر سازمان عقیدتی -سیاسی ناجا، چاپ اول، تابستان 1384
7- رضا، پور شمسی، آشنایی با علوم هسته ای، ناشر معاونت آموزش منطقه مقاومت یزد و انتشارات نیکوروش، چاپ اول ،اسفند 1384
8- ماهنامه صلابت، سازمان آموزش و پرورش استان یزد، شماره 3 و4،بهار 1385
9- رفیعی ،دکتر محمد حسین،توسعه ی ایران نقدی بر گذشته راهی به سوی آینده ،ناشر نشر صمدیه
10- تانزر، اقتصاد سیاسی بین المللی و کشور های در حال توسعه،ترجمه ی محمد سوداگر،انتشارات موسسه ی تحقیقات اقتصادی و اجتماعی،پازند ،تهران،چاپ اول،1356
11- پاکدامن،رساله ی دکترای دولتی،پاریس
12- جهان عرب پس از صدام و منافع ملّی ایران ،معاونت سیاسی خارجی، گاهنامه،برداشت اول،سال دوم،ویژه نامه ی شماره ی دوم (بقیه ی منابع در صفحه ی بعد)
13- عزّت بگویچ، علی،اسلام بین دو دیدگاه شرق و غرب،مترجم سید حسین سیف زاده،دفتر مطالعات سیاسی و بین المللی 1374
14- زکی محمد،حسن،صنایع ایران بعد از اسلام،ترجمه محمدعلی خلیلی
15- قاضیان ،حسین،مقاله ی مفهوم توسعه در آثار جلال آل احمد،اطلاعات سیاسی -اقتصادی،شماره های 75و78،آذر و اسفند1372
16- مجموعه آثار شماره ی 10،جهت گیری طبقاتی اسلام،آیت الله طالقانی،تفسیر پرتوی از قرآن،جلد دوم
17-پیام ها و سخنرانی های امام خمینی،جلد 3 ،انتشارات نور
18-رزاقی،دکتر ابراهیم ،الگویی برای توسعه ی اقتصادی ایران،نشر توسعه،چاپ اول1369
19-روز نامه ی سلام24/3/75
20- روزنامه ی همشهری 13و19و20و21/11/82
21- خبرگزاری مهر،24/2/83
22- www1.irna.ir/fa/news/menu-158

1 سوره ی الحجر آیه ی 29
2 منسوب به مولوی
3 سوره التین آیه 4
4 اشاره به آیه 72 سوره احزاب
5 فنون شعر و کالبدهای پولدین آن ، دکتر مهدی حمیدی شیرازی،انتشارات گلشایی
6 پنا هی سمنانی، احمد و محمد نادر شاه ، چاب سلمان فارسی ،ناشر کتاب نمونه ، ص7
7 به عنوان مثال بعد از معاهده ی فین کنشتاین بین ایران و فرانسه که به موجبآان یک افسر فرانسوی بنام "ژنرال گاردان" به همراه عدّه ای از مستشاران نظامی به منظور تعلیم سپاه ایران وآموزش طریقه ی ساختن توپ در اصفهان به ایران آمدند هنوز این هیئت در راه بودند که حوادث تازه ای به وقوع پیوست فرانسه با روسیه صلح کرد وبا عهد نامه ی"تیلسیت" تزار روسی را مثل یک برادر در اغوش گرفت و یه ایران پشت کرد.
8 رفیعی محمد حسین ،توسعه ایران نقدی بر گذشته راهی به سوی آینده،انتشارات صمد،تهران،ص 23
9 وطن خواه، مصطفی ،وانع تاریخی توسعه نیافتگی در ایران،تهران،وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ، سازمان چاپ و انتشارات 1380،ص227
10 زکی محمد حسن ، صنایع ایران بعد از اسلام ، ترجمه محمد علی خلیلی ، تهران 1320، ص405
11 سید جمال الدین اسد آبادی، عروه الوثقی ،زین الدین کاظمی خلخالی، انتشارات فجر، 1356/1357
12 همان ص 87
13 همان ص 87
14 همان ص 88
15همان ص 96

16ابراهیم فخرایی، سردار جنگل، سازمان چاپ و انتشارات ،اویدان ، بدون تاریخ ،ص 230 – 244
17 انور خامه ای ،اقتصاد بدون نفت، شرکت انتشار، 1369 ،ص 106
18 مهندس مهدی بازرگان ، سر عقب ماندگی ملل مسلمان ،ص61-78 نقل از کتاب اندیشه سیاسی مهندس بازرگان،سعید برزین ،1374

19 حسین قاضیان،،مقاله مفهوم توسعه در آثار جلال آل احمد،اطلاعات سیاسی-اقتصادی،شماره های 75و78 ،آذر واسفند 1372
20 مجموعه آثار ،بازگشت به خویشتن
21 مجموعه آثار ،شماره 10،جهت گیری طبقاتی اسلام،ص 78-79
22 . آیت الله طالقانی، تفسیر پرتوئی از قرآن، جلد دوم ص262-263
23 . پیا م ها و سخنرانی های امام خمینی، جلد3-ص20،انتشارات نور،1360
24 پیام ها و سخنرانی های امام خمینی،ج1،ص148، انتشارات نور،1360
25 پیام ها و سخنرانی های امام خمینی، ج1،ص382، انتشارات نور،1360
26 دکتر ابراهیم رزاقی ، الگویی برای توسعه اقتصادی ایران، نشر توسعه، چاپ اول، 1369
27 فیوضات،دکتر ابراهیم،توسعه صنعتی در ایران، ناشر: انتشارات چاپخش، بهار1374، ص145
28 تانزر، اقتصاد سیاسی بین المللی و کشورهای در حال توسعه، ترجمه محمد سوداگر، انتشارات موسسه تحقیقات اقتصادی و اجتماعی پازند،تهران 1356 چاپ اول ص319-32
29 همان، ص321
30 همان منبع ص157 ، کتاب توسعه صنعتی و موانع
31 پاکدامن، رساله ی دکترای دولتی پاریس، ص228
32 کتاب توسعه صنعتی و موانع آن در ایران ، ص157
33 همان ، ص 165
34 BROOKS MICHAEL , OIL AND FOREIGN PALICY. LONDON 1949 PP.2-3.15,24. 48-49-60-53-54
35 همان ،بروک ،همان جا ص53
36 بروک، همان جا، ص54
37 bhabierj economic development of iran oxford university press 1972
38 توسعه صنعتی و موانع ،ص 158
39 همان، ص 158و159
40 اوپک در سال 1960 میلادی (1339) تاسیس یافت. سازمان اوپک از نظر جغرافیایی منطقه ی وسیعی از جهان، آمریکای لاتین،آسیا ، آفریقا و خاور میانه را در بر می گیرد. تصمیمات اوپک بیشتر روی قیمت نفت و سطح تولیدات و تثبیت قیمت برای کشور های تولید کننده است.
41 فیوضات دکتر ابراهیم ،توسعه صنعتی و موانع آن در ایران، ص 153
42 علی عزت بگووبچ، اسلام بین دو دیدگاه شرق و غرب ، مترجم سید حسین سیف زاده ، دفتر مطالعات سیاسی و بین المللی 1374
43 هشداری است برای مسئولین و خطری که هوای تهران دارد.
44 Ppm قسمت در میلیون است یعنی در هر میلیون واحد 700 واحد آن گاز کربنیک می باشد
45 نشریه انجمن نفت، شماره 16 ،زمستان 1367
46 روزنامه سلام 24/3/75
47 به عنوان مثال مدتی است که ایجاد واحد های تولید آلمینیوم در جامعه اروپا ممنوع شده است در حالی که ما قصد توسعه صنعت آلمینیوم و صادرات آن را داریم .
48 احسان رازانی ، اسرائیل مهمترین تهدید برای خاور میانه ، نگرشی بر تحولات سیاسی 105(زمستان1382) ص83و84 به نقل از ترجمان سیاسی ،سال چهارم ،شماره چهاردهم، ص 30
49 احسان رازانی ، پیامد های حضور نظامی آمریکا در عراق بر امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران، ناشر : سازمان عقیدتی سیاسی ناجا، چاپ اول تابستان 84 ، ص 133
50 با استفاده از نشریه صلابت ، سازمان آموزش و پرورش استان یزد ، شماره 3، بهار 1385
51 رفیعی ، دکتر محمد حسین،توسعه ایران ، ص260
52 پور شمسی، رضا ، آشنایی با علوم هسته ای ، ناشر معاونت آموزش منطقه مقاومت یزد و انتشارات نیکو روش ،چاپ اول ، اسفند 1384 ، ص160
53 AJELET AJALON "IRAN AND THE WAR IN IRAQ" THE MIDDLE EAST MEDIA RESEARCH INSTRUCTE(MEMRI) 26 MARCH 2003
54 روزنامه ی همشهری 21/11/81
55 همشهری 20/11/81
56 همشهری 19/11/82
57 همشهری 13/12/82
58 WASHING TON PPOST , 21 DECAMBER 2008 FRAM : WWW. IRAN- EMAROOZ . BE
59جهان عرب پس از صدام و منافع ملی ایران ، معاونت سیاسی خارجی، گاهنامه ،برداشت اول ،سال دوم ،ویژه نامه شماره دوم، ص 42
60 امنیت ، ضامن بقای جامعه ،تهران : سازمان عقیدتی سیاسی نیروی انتظامی ، 1377، ص73
61 خبر گزاری مهر 24/2/83 به نقل ازکتاب "پیامد های حضور نظامی آمریکا در عراق بر امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران" نوشته احسان رازانی
62 نهج الفصاحه،ترجمه ی ابراهیم احمدیان،ص 60،حکمت شماره ی 434
63 نهج البلاغه، ترجمه ی محمود دشتی، ص609،نامه ی شماره ی 68
64 قرآن کریم ، سوره حج، آیه 40
65 قرآن کریم ، سوره یوسف، آیه 53
66 نهج الفصاحه، ترجمه ابراهیم احمدیان، ص470
67 نهج البلاغه حضرت علی (ع)، ترجمه محمد دشتی ، ناشر انتشارات الهادی ،چاپ سوم ، تابستان 79، ص569
68 آیه 10 ،سوره حجرات
69 نهج البلاغه ،خطبه ی شماره ی 192 ،اعتقادی،تاریخی،سیاسی،اخلاقی،علمی، ترجمه ی محمد دشتی ، صص 394 و 395
70 حمله ی نظامی آمریکا از طریق طبس که به شکست آمریکا انجامید.
71 این قاجار طایفه ای از ترکان بودند که در زمان حکومت مغول بر ایران به کشور ما کوچ کردند و در نواحی ارمنستان سکنا گزیدند.
72 دیوان ملک الشعرای بهار
—————

————————————————————

—————

————————————————————

عوامل،راه ها وموانع پیشرفت چیست وچه چیزهایی مانع پیشرفت ماست ؟ 101


تعداد صفحات : حجم فایل:4,764 کیلوبایت | فرمت فایل : WORD

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود