ابزارآلات کارگاهی
ابزار وسیله ای است که برای تولید چیزی یا انجام کاری استفاده می شود اما در طی فرآیند تولید، مصرف نمی شود. به طورساده یک ابزار می تواند که یک روند یا فرایند استفاده شده برای رسیدن به یک هدف خاص باشد. ابزارهایی که در زمینه های خاصی استفاده شده اند ممکن است نام های مختلفی هم داشته باشند از قبیل آلت، ظرف، افزار، دستگاه.
مقدمه
ابزار وسیله ای است که برای تغییر مواد خام در راستای کاربرد آنها به کار گرفته می شود . یکی از متمایز ترین خصوصیات انسان ، توانایی وی در به شکل درآوردن جهان فیزیکی اطراف است .
برخی حیوانات از چوب و سنگ جهت انجام یک کار استفاده می کنند اما توانایی ساختن و کاربرد ابزارها یکی از تفاوت های مشخص بین انسان و حیوان است . انسان ها اشیاء را خلق می کنند و این برای توسعه فرهنگ و فناوری امری ضروری است.
در طول زمان ، انسانها آموخته اند که شغل های خاصی را می توان با استفاده از ابزارها ، سریعتر و کارآمد تر انجام داد و آموختند که چگونه از مواد خام موجود در محیط اطراف در جهت حل مشکلات و به اتمام رساندن وظایف استفاده کنند . یکی از مبانی اصلی در طراحی ابزار ، اختصاصی بودن آن است ، یعنی استفاده از ابزار صحیح برای یک کارخاص ، استفاده از ابزار تخصص یافته منجر به غلبه انسان ها بر محدودیت های طبیعی شان شده است .
تمام ابزار ها به نوعی باعث بسط و گسترش قابلیت های جسمانی شده و به افزایش سرعت ، قدرت و دقتی که طبیعت به ما داده است ، کمک می نمایند .
ابزار ها بخش با اهمیتی از بقایای باستان شناسی هستند . بقایای این وسایل ، شواهدی برای مطالعه و فرهنگ های پیشینیان به دست می دهند . نحوه ساخته شدن و مورد استفاده قرار گرفتن این ابزارها زندگی گذشته را منعکس می سازد . اما ابزار برای تکامل یافتن و رسیدن به جایگاه کنونی خود ، دوران مختلفی را طی نموده اند :
– دوران عصر حجر ( 4000-10000 سال قبل از میلاد ) : در این دوران انسان های اولیه از سنگ برای ساخت ابزاراستفاده کردند .
– اعصار مس و برنز ( 1000-4000 سال قبل از میلاد ) : با کشف آتش توسط انسانها ، نخستین ابزار های فلزی در این دوران از مس وقلع ساخته شد .
– عصر آهن ( 400 سال بعد از میلاد – 1000 سال قبل از میلاد ) : در این دوران آهن به عنوان ماده خام اصلی جای مس و برنز را گرفت و امکان انجام کارهای دقیق تر و ظریف تر را فراهم کرد .
– دوره قرون وسطایی ( 1100 – 400 سال بعد از میلاد ) : ساخت ابزار ها در این دوره بسیار راکد بود و ابزارهای این دوران شبیه به ابزار های تولید شده توسط رومی ها بود و اصلاحات جزیی داشت .
– دوره گذر ( 1700 – 1100 سال بعد از میلاد ) : در این دوران ساخت ابزار به صورت یک تجارت مستقل در آمد .ابزار ها قادر به ایجاد برش ها و نقش های دقیق و جزئی و اشکال پیچیده بودند.
– عصر صنعتی ( سده 1800) : در این دوران ما شاهد گذر و تغییر ابزار ها از ساخته شدن توسط یک فرد به ساخته شدن در چندین کارگاه و کارخانه هستیم .توانایی قالب ریزی و به شکل درآوردن آهن به جای شکل دادن آن به طور دستی توسعه یافته و استاندارد سازی به قطعات امکان داد که قابل تعویض بوده و ابزارهای بیشتری برای عموم افراد در دسترس باشد .
– دوره ابزار مدرن ( سده 1800 تا کنون ) : توسعه ابزارهای برقی ، ماشین های اتوماتیک ، روبوت ها و کامپیوتر ها .
در نهایت اینکه توسعه ابزار ها به فرهنگ های انسانی امکان توسعه و پیشرفت داده است . انسانها همواره به ابزارها جهت انجام بسیاری از وظایف مهم وابسته بوده اند . ابزارها نقش مهمی را در سرنوشت فرهنگ و تکنولوژی انسان ها ایفاء خواهند کرد .
طراحی کارآمد ابزار ها مستلزم بکار گیری توصیه های مختلف و بی شماری در زمینه مسائل علمی و فنی است . ارتباط بسیار نزدیک انسان و ابزار دستی ، مستقیما" بر روی ایمنی و بهداشت شغلی اثر می کند . برای بهینه کردن این ارتباط می بایست از ارگونومی ، آنتروپومتری و دیگر علوم مربوطه استفاده کرد .
در بنا گذاشتن استاندارد های مربوط به بهینه سازی و طراحی ابزار دستی ، اصول ارگونومیکی می بایستی مورد توجه قرار گیرد . در این مبحث ، به مطالبی درخصوص طراحی ابزار دستی ، نحوه درست کارکردن با ابزار دستی و چیدمان ابزار در محل کار پرداخته شده است.
امروزه دیگر در فروشگاه های ابزار و یراق، دیگر بدین شکل نیست که مغازه ای دریل های شارژی (بی سیم) موجودی نداشته باشد ، بنابراین ، پر کاربرد بودن اینگونه دریل ها بر کسی پوشیده نیست ، اما بهتر است که این را بدانید که اینگونه دریل ها دارای انواع گوناگون و کاربردهای گوناگونی هستند ، در این مقاله شما را با انواع دریل های شارژی آشنا خواهیم ساخت.
دریل پیچ گوشتی شارژی :
دریل پیچ گوشتی ، جزئی از دریل های شارژی محسوب می شود ، دریل های شارژی پیچ گوشتی ، امروزه دیگر به یکی از پرکاربرد ترین ابزارها در صنایع به حساب می آید .معمولا دریل های شارژی پیچ گوشتی شارژی دارای ولتاژهای 2.4 تا 10.8 می باشد.
دریل های شارژی پایه دار :
دریل های شارژی پایه دار یکی دیگر از انواع دریل های بی سیم است که متناسب با نیازهای بسیاری از صنعت گران است .اینگونه دریل ها ، علاوه بر دارا بودن ویژگی دریل های پیچ گوشتی ، دارای قدرت و قابلیت بیشتری می باشد.یکی از ویژگی هایی که اینگونه دریل ها دارند ، این است که می توان به راحتی سرعت چرخش مته ، را تنظیم نمود .
دریل های شارژی پایه دار یکی از پرکاربردترین ابزار ها برای سوراخ کاری در چوب و فلزات می باشد . ولتاژ اینگونه دریل ها بین 9.6 تا 18 متغیر است.
دریل های پیچ گوشتی شارژی ضربه ای :
یکی از دیگر انواع دریل های شارژی دریل های ضربه ای می باشند که برای تولید و ایجاد وسایل بسیار پر کاربرد هستند ، اینگونه دریل ها برای حفاری استفاده نمی شوند ولی برای ساخت و ساز یکی از پرکاربرد ترین ها می باشد ، ولتاژ اینگونه دریل ها معمولا بین 14.4 تا 20 ولت می باشد ، دریل های کرون ، یکی از پیشروان ارائه اینگونه دریل ها می باشند.
دریل های شارژی چکشی :
یکی دیگر از اعضای خانواده دریل های شارژی ، دریل های بی سیم است که هدف اصلی اینگونه دریل ها معمولا آجر ها و بتون ها می باشند.اینگونه دریل ها معمولا از انواع دریل های دیگر دارای وزن بیشتری می باشند و ولتاژ آنها بین 18 تا 36 ولت متغیر است.
آچار شلاقی
آچار شلاقی (به انگلیسی: Monkey wrench) یک آچار قابل تنظیم که برای باز و بسته کردن انواع پیج، مهره، لوله و … بکار می رود. نحوه کار این آچار به این صورک است که 2 تا فک لغزنده دارند که در صورت تنظیم شدن به نسبت اندازه مورد نیاز هرچه بیشتر نیرو به آن وارد کنیم سفت تر می شود . با این آچار کلاغی یا آچار لوله گیر هم گفته می شود .
اره
اَرّه یکی از ابزار هائی است که در درودگری و بسیاری از پیشه ها و رشته های فنی و صنعتی کاربرد دارد.
اره دستی دارای یک دسته معمولاً چوبی و یک تیغه لبه تیز فلزی دندانه دار است که برای بریدن و دونیمه کردن اجسام استفاده می شود. در جایی که به علت بزرگ بودن یا ضخیم بودن یک جسم بریدن آن با کارد یا قیچی میسر نیست از اره استفاده می کنند.
دسته بندی
به طور کلی اره ها به دو دسته تقسیم می شوند
اره های قطع کن برای برش عرضی
اره های شکاف زن برای برش های طولی
مشخصات
در اره های مویی بجای دسته از یک چوب یا فلز دراز استفاده می شود که "کمان اره" نام دارد.در نجاری به خرده چوب های پس از اره کاری و در صنایع به ضایعات باقیمانده از اره کشی، بُراده و به خرده های ریزتر خاک اره گفته می شود.
تیغ اره
تیغه اره که آن را تیغ اره می نامند انواع گوناگونی دارد از جمله تخت، کمانی، لنگ، چاقوئی، خشکه بر، دستی، دیسکی، دورکند، فولادبر، الماسه، سنگبری و غیره. در بسیاری از اره های برقی از تیغ اره مدور استفاده می شود.دندانه های تیغ اره گاه نامتقارن هستند و برش به وسیله آنها تنها در یک سو امکانپذیر است.
وسیله ای که برای تیز کردن لبه تیغ اره بکار می رود سوهان اره تیزکنی نام دارد.
انواع اره
اره آهن بری
اره دستی
اره فارسی بر
اره عمودبر
اره چوب بر
اره گن بری
اره برقی
اره مویی
اره آتشی
اره موتوری
اره فنری
اره گرد
اره نوکی
اره آبی
اره آب صابون
اره نواری
اره پروفیل بر
اره لوله بری
اره جراحی
اره پشت بنددار
اره لنگ
متعلقات ابزارهای برقی
متعلقات ابزارهای برقی بخشی جدایی ناپذیر از ابزارهای برقی هستند و انتخاب صحیح آنها به افزایش کارایی و دقت و راحتی کاربران در انجام کارهای فنی و تخصصی کمک شایانی می کند. شرکت بوش طیف کاملی از متعلقات ابزارهای برقی را به بازار عرضه می کند و با انجام تحقیق و توسعه مستمر، محصولات نوآورانه جدیدی را به آن اضافه می کند.
کیفیت و نوع طراحی متعلقات در انجام دقیق و سریع کار توسط کاربر اهمیت بسیاری دارد و شرکت بوش نیز این عوامل را در تولید این محصولات در اولویت قرار می دهد. امروزه برندهای مختلفی متعلقات ابزارهای برقی را به بازار عرضه می کنند و کاربران حرفه ای هنگام انتخاب آنها باید به این نکته دقت کنند که کیفیت طراحی متعلقات ابزارهای برقی علاوه بر اینکه انجام کار توسط کاربر را راحت و دقیق می کند تاثیر بسزایی در افزایش طول عمر خود ابزار برقی نیز دارد.
استفاده از متعلقات با کیفیت هر چند ممکن است در ابتدا هزینه بیشتری را به کاربر تحمیل کند اما به دلیل طول عمر بالاتر خود متعلقات و افزایش طول عمر ابزار برقی در نهایت منجر به صرفه جویی در هزینه ها می گردد.
شرکت ابزارسرا بعنوان نماینده انحصاری متعلقات ابزارهای برقی بوش طیف وسیعی از این محصولات را به بازار عرضه می نماید و بر اساس نیاز بازار و مصرف کننده ایرانی محصولات جدیدی را به آن اضافه می کند.
ابزار ایمنی
تجـهیزات , لباس و ابزار ایمنی
لباس کار و ایمنی
انواع عینکهای ایمنی
آتش خاموش کن
کیت و لوازم کمک اولیه
انـواع دستکش ( کتان ,
دستکش یکبار مصرف , لاتکس , چرم
, پی وی سی , نایلون و دستکش جوشکاری)
ایمنی ابزار دستی
اینگونه وسایل در همه جا از منازل تا اداره جات و صنایع یافت می شود و از آنجائیکه به وفور مورد استفاده قرار می گیرد، آسیب های ناشی از آنها نیز بسیار می باشد. و از آنجائیکه وسایل ساده ای می باشند همواره تصور بر این است که کار با آنها خطری ندارد و هر کسی می تواند از این ابزار استفاده کند. ابزارهای دستی که در این کارخانه استفاده می شوند شامل انواع آچارها، انبردست، پیچ گوشتی و چکش ها می باشد. کارگران هنگام کار با ابزار دستی باید از وسایل حفاظت فردی مناسب استفاده کنند و به منظور جلوگیری از وارد شدن صدمات ناشی از پرتاب ذرات به خود از حفاظ در مقابل چشم و صورت استفاده کند.
ایمنی آچارها (Torsion Tools ): با توجه به ماهیت صنعت مورد مطالعه که یکی از معروفترین ابزارهای دستی آچارها می باشند استفاده ایمن از آچارها به این بستگی دارد که استفاده کننده در برابر خطرات احتمالی آچار همیشه هوشیار و آماده باشد. در هنگام استفاده از این ابزار ممکن است که آنها از خار دررفته و در نتیجه شکسته شدنشان باعث صدمه به کاربر شوند. بنابراین فرد باید همیشه احتمال رها شدن آچار را به حداقل برساند، فرد استفاده کننده باید همیشه عیوب آچار را بازرسی نموده و برای هر پیچ از آچار مناسب آن استفاده کند.
در این کارخانه از آچارها در انواع معمولی و پنوماتیکی به وفور استفاده می گردد به خصوص در سالنهای مونتاژ وانت و سواری، تنها راه حفاظتی پیشنهادی آموزش درباره نحوه صحیح کار با آچارها می باشد.
10