معرفی موسسه توانبخشی حضرت علی اکبر (ع) بیرجند
مقدمه
تاریخچه مرکز :
در فاصله سال72 با پیگیری های ریاست محترم وقت بهزیستی شهرستان وحمایت خیر محترم مرحوم امیر علم خزیمه باواگزاری زمینی بمساحت 50000متر مربع و مساعدت ریاست محترم بهزیستی کشور ، بزرگترین مرکز نگهداری و توانبخشی معلولین در شرق کشور با هزینه ساخت و تجهیز 000/000/000/6 ریال به بهره برداری رسید
و توانست تا حدود زیادی خلاء مکانی جهت نگهداری شایسته نتنها در سطح شهر بلکه در سطح استان خراسان را برطرف نماید . این مجموعه و مجتمع که دارای زمینی به مساحت 50 هزار متر مربع می باشد در ابتدای امر با زیربنایی به مساحت 5 هزار متر شامل بخش شبانه روزی پسران ، بخش روزانه و کلنیک ها ، پرستاری و مددیاری ، تاسیسات ، آشپزخانه ونگهبانی آغاز و فعالیت خود را در شهریور 76 رسما اعلام نمود . در بدو امر 70 توانخواه ذهنی و جسمی از مراکز مشهد به بیرجند منتقل و آموزشهای اولیه به مددیاران و کادر مرتبط داده شد هر چند که ابتدای مسیر بسیار سخت و دشوار می نمود ولی میرفت تا گامهای بلندی با همت والای مردم خیر ونیکوکار بیرجند و حمایت مسئولین و هیئت امناء برداشته شود تامرکز به جایگاه اصلی خود نه تنها در سطح استان بلکه در سطح کشور برسدکه خوشبختانه باحمایت خیرین محترم درحال حاضربابیش از 12000متر مربع زیربنا وپذیرش بیش از 300مددجوی دختر وپسر در حال خدمت رسانی به این معصومین با بخشهای زیل میباشد
بخش ها و مسئولیتها :
1-بخش شبانه روزی پسران :که با نیروی انسانی40 نفر و تعداد 200 مددجو در 3شیفت 24ساعته مشغول فعالیت میباشد.
2-بخش خواهران: با نیروی انسانی به تعداد 25 نفر و80 نفر معلول به صورت شبانه روزی در خدمت معلولین می باشد.
3- بخش روزانه : با 10 نفر پرسنل و 55 مددجو در ساعت اداری مشغول فعالیت می باشد.
4- پرستاری: با 10 نفر کار شناس پرستاری در قالب M-A-N (صبح وعصر وشب )در حال خدمت می باشند.
5-کلینیک کار در مانی: شامل 2 نفر نیروی انسانی که با پذیرش مددجویان بخشها وداخل شهر به توانخواهان سرویس دهی می نماید.
6- ارتز وپروتز: (کلینیک ارتوپدی ) با 4 نفر نیروی انسانی مشغول خدمات دهی از قبیل مشاوره رایگان -طراحی وساخت وسایل پیشرفته توانبخشی (انواع اسپلینت وبریس کمر بند وزانوبند طبی ، کفش وکفی طبی ودست وپای مصنوعی )به جامعه هدف می باشد.
7- واحد اردو و مسابقات و فعالیتهای فوق بر نامه: یکی دیگر از فعالیت های مرکز که از ابتدای سال 1386 به کار کرد های آن اضافه گردید اقداماتی بود تا مددجویان مرکز از محیط مرکز خارج تا علاوه بر تجربه محیط بیرون و دیدن چهره های جدید بتوانند تجدید روحیه و نشاط جسمی وروحی بنمایند لذا با راه انداری اردوهای داخل و خارج از شهر ، رفتن به سینما، استخر ، سالنهای ورزشی و همچنین برگزاری و شرکت در مسابقات ویلچرانی ، دو ومیدانی ، طناب کشی ، پوچیا انگیزه برای تحرک ونشاط مددجویان فراهم گردیدو از ابتدای سال 88 با شرکت در مسابقات طناب کشی ، دو میدانی وویلچر رانی حضور خود را در بخش مسابقات معلولان اعلام نموده و همچنین از کار کنان آقای مجید صالحی جزء تیم والیبال نشسته معلولان شهرستان وآقای سموئی در رشته پرتاب وزنه صاحب مقام سوم کشور می باشد.
واحد مشارکتهای مردمی:
واحد مشارکتها از سال 76همزمان با افتتاح مرکز شروع به کار نموده این واحد از ابتدا تبلیغات جهت جمع آوری مشارکتهای مردمی را شروع نموده است که ابتدا به صورت توزیع قلک توسط مراجعه کننده انجام میگردید وحال با توجه به ضرورت و نیاز مرکز ضمن کمک از سایر افراد در جهت توزیع و جمع آوری قلک در سطح شهر وسایر شهرستانهای استان صورت می گیرد وعلاوه بر آن چاپ بروشورها و نصب بنرها در سطح شهر کمک شایانی در معرفی مرکز به شهروندان نموده است و تبلیغات هر ساله در اعیاد (قربان – غدیر)و بادرج آگهی های لازم در روزنامه های کثیر النتشار و استان ، شرکت در جشن نیکوکاری و عاطفه ها باعث شد تا شهروندان و هم استانی های عزیز با این مرکز نیز بیشتر آشنا شده وما را یاری نمایند. بعد از دریافت کمک از خیرین (نقدی و غیر نقدی ) برای هر نفر تقدیر نامه جهت تشکر و قدر دانی به آدرس خیر ارسال می شود. در سال اخیر با راه اندازی وب سایت مرکز مقدمات معرفی مرکز به تمام نقاط داخل وخارج از کشورفراهم گردیده است.
اهم فعالیت های عمرانی از سال 1386 تا کنون
1- افتتاح سایت اداری
2- بخش ارتز و پروتز
3- درمانگاه و کلینیک دندانپزشکی
4- بخش روزانه
5- گلخانه و آب نما
6- کشتارگاه
7- آلاچیق بخش خواهران
8- دوربین مدار بسته
9- سرای سالمندان
10- مهمانسرا
11- وسایط نقلیه
1- سایت اداری:
از آنجایی که مرکز نیاز به محلی متمرکز جهت حوزه مدیریت و امور اداری داشته در طبقه فوقانی ساختمان ارتز و پروتز با هزینه اجرایی و تجهیز بالغ بر مبلغ 700000000 ریال شامل حسابداری، اداری و مالی، کارگزینی، دبیرخانه، مشارکت ها، مدیریت از ابتدای سال 1388 افتتاح و مورد بهره برداری قرار گرفته است.
2- بخش ارتز و پروتز:
تاریخ شروع فعالیت آن از 1/9/87 بوده و هزینه و اعتبار ساخت آن مبلغ 2000000000 ریال از اعتبارات سفر اول ریاست محترم جمهوری بوده که شامل سرویس بهداشتی، آشپزخانه، سالن پرو و تمرین و کارگاه ارترزوپروتز می باشد.
3- درمانگاه:
از آنجایی که در بخش خواهران و برادران میانگین سنی مددجویان و همچنین مشکلات جسمی آنها نیاز به مکانی جهت سرویس دهی و ویزیت تخصصی این عزیزان بوده و همچنین با توجه به نیاز شهرک مفتح به یک درمانگاه، ساختمان مدیریت قبلی با هزینه بالغ بر 400000000 ریال تبدیل به درمانگاه، با تجهیز کلینیک دندانپزشکی در خدمت معلولین و اهالی شهرک خواهیم بود.
4- بخش روزانه:
از افتتاح مرکز این بخش نیز فعال بوده که شامل 4 کلاس در قالب آموزش مهارت های خودیاریف نقاشی، خیاطی، حصیر بافی مشغول فعالیت بوده است. ولی در سال 1387 با پیگیری بعمل آمده با میراث فرهنگی و اداره بهزیستی شهرستان کارگاههای حرفه آموزی رسماًٌ شروع به فعالیت نموده که مشتمل بر کلاس های معرق، گلیم بافی، پته دوزی پسران، رودوزی خواهران، موسیقی و سرود می باشد که جمعاً در 8 کلاس و کارگاه مددجویان آموزش می بینند.
5- کشتارگاه:
از آنجایی که به لطف و عنایات خداوند و استقبال خوب مردم نذورات گوسفند رشد قابل ملاحظه ای داشته وبرای مرکز نگهداری این دام ها در زمان طولانی میسر نمی باشد لذا در مساحت 60 متر مربع مکانی بهداشتی با امکانات مناسب طراحی تا با ذبح بهداشتی دام ها با تائید دامپزشکی استان از مشکلات بعدی جلوگیری و به نیات خیرین با بهترین کیفیت عمل گردد. لازم به ذکر است هزینه انجام شده بالغ بر 85000000 ریال بوده است.
6- گلخانه و آب نما:
در راستای پرورش روحی مددجویان و همچنین ایجاد محیطی شاداب برای آنها با امکانات مناسب جهت تهیه ی گیاهان و گل های فصلی و 4 فصل برای احداث گلخانه در فضایی به مساحت 3000 متر مربع با احتساب خزانه و گلخانه به این امر اختصاص یافته تا علاوه بر رفع نیاز داخل مرکز جوابگوی مراجعین از داخل شهر باشد و از این طریق درآمدی برای مرکز حاصل گردد. بودجه اختصاصی مبلغ 80000000 ریال بوده است. همچنین در ورودی مرکز آب نمایی طراحی و اجرا گردیده تا موجبات انبساط خاطر کارکنان فراهم گردد که مبلغ 48500000 ریال برای ساخت آن صرف گردیده است.
7- آلاچیق بخش خواهران:
دراین بخش نیاز به ساخت مکانی جهت هواخوری مددجویان خواهر بوده تا از رکود و یکنواختی محیط داخل بخش خارج گشته و در هوای آزاد به استراحت بپردازند لذا در فضای بالغ بر 70 متر مربع آلاچیقی طراحی و ساخته شده که بیش از 45000000 ریال با مشارکت تعاونی اعتباری میزان صورت گرفته است.
8- دوربین مدار بسته:
با توجه به دستورالعمل جدید سازمان و نیاز به نظارت مستمر و دقیق بخش های شبانه روزی پسران و روزانه اقدام به نصب این دوربین ها گردید که هزینه اجرای آن مبلغ 65000000 ریال بوده است.
9- سرای سالمندان:
گسترش و تبعات زندگی شهرنشینی گاهاً خانواده ها را وادار می نماید تا عزیزان خود را علیرغم میل باطنی جهت نگهداری و مراقبت بهتر تحویل این گونه مراکز بدهند. و از آنجایی که در سطح استان مکانی مناسب وجود نداشته از اعتبارات استانی و کشوری در زمینی به مساحت 2000 متر مربع و زیربنای بیش از 6000 متر مربع در سه طبقه اقدام به ساخت این مجتمع گردید که در حال حاضر با پیشرفت 40 درصد از کار و هزینه ای بالغ بر 2000000000 ریال به مرحله نازک کاری و تجهیزات رسیده است که نیازمند اعتباری به مبلغ 7000000000 ریال جهت اتمام پروژه می باشد. این مجتمع شامل 45 سوئیت با امکانات پزشکی، پرستاری، مددکاری، کتابخانه و سایر امکانات لازم می باشد که در ساخت آن پیش بینی گردیده است.
10- مهما نسرا :
این بخش با تغییر کاربری ساختمان حسابداری و تجهیز آن جهت خانواده مددجویان و ارباب رجوع در بخش ارتز و پروتز که نیاز به ماندن داشته اند پیش بینی گردیده تا مشکلات این عزیزان مرتفع گردد لذا به هیمن منظور سایت امور مالی با تجهیز تخت، موکت، رنگ آمیزی، تلویزیون و سایر امکانات رفاهی با مبلغ بیش از 15000000 ریال آماده بهره برداری می باشد.
11- وسایط نقلیه:
بنا بر ضرورت و نیاز مرکز به خودرو طی سنوات گذشته 2 دستگاه خودرو خریداری گردیده است که شامل : یک دستگاه پیکان وانت ویک دستگاه وانت نیسان جمعا به ارزش 170000000 ریال می باشد.
12 – هیدرو تراپی:
در سال1387 با حضور استاندار وقت مراسم کلنگ زنی انجام و مبلغی بیش از 000/000/000/20 ریال برآورد هزینه گردیده که در مرحله ی اول اسکلت فلزی آن با هزینه ای بالغ 000/000/000/1 ریال انجام گرفته است.و هم اکنون کار ساختمانی آن تا مرحله سفت کاری پیشرفت داشته است
نگهداری و توانبخشی مددجویان
با افتتاح مرکز در سال 1376 با توجه به اینکه بزرگترین مجموعه در سطح شرق کشور بوده است تعداد 70 توانخواه پذیرش و با راه اندازی بخش خواهران و پذیرش 40 معلول آمار مددجویان در سال 86 جمعاً به عدد 250 رسیده است و در حال حاضر این آمار بالغ بر 298 توانخواه می باشد که تعداد 90 نفر از این توانخواهان مددجویان فلج مغزی و ایزوله می باشند که در همین راستا از میان این مددجویان تعداد 48 نفر که قابل کاردرمانی و ارائه خدمات توانبخشی بوده اند تا حدودی بازتوان گردیده و مشکلات جسمی آنها با کمک وسایل جانبی مرتفع و در انجام امور شخصی به صورت مستقل عمل نمایند.
اردوها و اقدامات تفریحی فرهنگی:
یکی دیگر از فعالیت های مرکز که از ابتدای سال 1386 به کارکردهای آن اضافه گردید اقداماتی بود تا مددجویان از محیط مرکز خارج تا علاوه بر تجربه محیط بیرون و دیدن چهره های جدید بتوانند تجدید روحیه و نشاط جسمی و روحی بنمایند. لذا با راه اندازی اردوهای داخل و خارج از شهر ، رفتن به سینما، استخر، سالن های ورزشی و همچنین برگزاری و شرکت در مسابقات ویلچر رانی، دو میدانی، طناب کشی، بوچیا، انگیزه ای برای تحرک و نشاط مددجویان فراهم گردید.