تارا فایل

مبانی نظری سبک زندگی، سبک زندگی ارتقا دهنده سلامت


- سبک زندگی
سبک زندگی شامل رفتارهایی مانند عادات غذایی، خواب و استراحت، فعالیت بدنی و ورزش، کنترل وزن، استعمال دخانیات و الکل، ایمن سازی در مقابل بیماری، سازگاری با استرس و توانایی استفاده از حمایت های خانواده و جامعه می باشد (موناهان و همکاران1، 2003). سبک زندگی سالم از منابع با ارزش کاهش بروز و شدت بیماری ها و عوارض ناشی از آن هاست و روشی جهت ارتقاء سلامتی و کیفیت زندگی و سازگاری با استرس است (لایونز و لنجیل2، 2000). همچنین استراتژی موثری جهت کنترل هزینه مراقبت های بهداشتی است (موناهان و همکاران، 2003).
امروزه اکثر مشکلات بهداشتی – سلامتی (مانند چاقی؛ انواع سرطان ها و پرفشاری خون و …) بیماری ها، مرگ و میر ناشی از آن ها با دگرگونی های سبک زندگی ارتباط دارد و در نتیجه رفتارهای افراد و شیوه زندگی آن ها است (موهر3، 2001). در ایران نیز بیماری های ناشی از سبک زندگی از علل عمده مرگ و میر و ناتوانی به شمار می روند (عزیزی، 2003). بیماری فشار خون بالا نیز از جمله بیماری های غیرواگیری است که در جوامع رو به توسعه افزایش چشمگیری دارد و با سبک زندگی افراد رابطه تنگاتنگی دارد و به تنهایی عامل 7 میلیون مرگ زودرس در سراسر جهان می باشد (رویکسینگ و همکاران4، 2006) در ایران نیز مطالعات انجام شده نشان دهنده شیوع بالای این بیماری در جامعه می باشد در مطالعه ای که توسط مرکز تحقیقات غدد درون ریز و متابولیسم در تهران انجام گرفته است شیوع پرفشاری خون در گروه سنی 69-20 ساله 22درصد گزارش شده است (قنبریان و همکاران، 2004).
سبک زندگی نیز به عنوان شاخصی از سلامت جسمی بر مبنای آنچه که مورد قبول عموم است، یعنی ارتباط دوجانبه سلامت جسم و روان؛ می تواند پیش بینی کننده سلامت روان باشد. تحقیقات نشان داده اند سبک های زندگی در ارتباط با وضعیت سلامت روانی و جسمی و نیز کیفیت زندگی بزرگسالان قرار می گیرند (روهر و پیرس5، 2005) ورزش و تغذیه مناسب علاوه بر سلامت جسمی بر سلامت روان نیز تاثیر مثبت دارند (کریمر و فربس6، 2004). همچنین سبک زندگی مناسب مانند خوردن روزانه صبحانه یا شرکت در تمرینات بدنی منظم در گروهی از کارگران کارخانجات در ارتباط مستقیم با سلامت روان شناسایی شده است (چن و همکاران7، 2005).
پژوهش ها نشان داده است که پیاده روی تند به مدت 30 دقیقه در روز و در بیشتر روزهای هفته؛ شاید عوامل خطر بیماری های قلبی عروقی را مانند سکته قلبی 30 تا 50 درصد کاهش دهد . مشاوره و آموزش به خصوص زمانی که براساس پروتکل خاصی صورت گیرد امکان دارد باعث تغییر رفتار شود. مدل های مختلف آموزشی برای ایجاد تغییر رفتار مانند مدل اعتقاد بهداشتی، مدل رفتار برنامه ریزی شد هو تئوری شناخت اجتماعی مورد بررسی قرار گرفته اند. در سال های گذشته و اخیر تئوری اعتقاد بهداشتی برای تغییر رفتار و پیش گیری از بیماری های مورد توجه بسیاری از پژوهشگران قرار گرفته است. تئوری اعتقاد بهداشتی یک مدل مناسب برای پیشگیری از بیماری های مزمن در زمانی است که پژوهشگر بخواهد افراد را که هنوز بیمار نیستند؛ آموزش دهد (لی و همکاران، 2001).

– مفاهیم و نظریه ها در مورد سبک زندگی
هر اصطلاح از اصطلاحات علوم اجتماعی مانند سایر علوم در فضای مفهومی آن قابل درک است."سبک زندگی" نیز به عنوان یکی از اصطلاحات علوم اجتماعی، پیوند مستقیم و وثیقی با مجموعه ای از مفاهیم دارد؛ مفاهیمی مانند: عینیت و ذهنیت، فرهنگ و جامعه، فرهنگ عینی و ذهنی، صورت (شکل) و محتوا، رفتار و معنا (نگرش، ارزش و هنجار)، اخلاق و ایدئولوژی، سنت و نوگرایی، شخصیت و هویت (فردی و جمعی)، وراثت و محیط، فردیت و عمومیت، خلاقیت و بازتولید، تولید و مصرف، طبقه و قشر (بندی) اجتماعی، زیبایی شناسی (سلیقه) و نیاز، منزلت و مشروعیت و بدون شناخت این روابط، درک درستی از سبک زندگی و نظریه های مربوط به آن به دست نخواهد آمد. کاربردهای سبک زندگی اغلب آن را به همان گویی و کلی گویی کشانده و از آن برای همه چیز و هیچ چیز استفاده شده است به گونه ای که گاهی به اشتباه، آن را معادل فرهنگ و یا طبقه در نظر می گیرند. بدین لحاظ، هر محققی که می خواهد دراین حوزه به مطالعه بپردازد، موظف به روشن کردن معنای دقیقی است که از سبک زندگی در نظر دارد؛ معنایی که حداقل رابطه ی سبک زندگی را با سایر پدید ها و مفاهیم هم جوار نشان می هد (هندری و دیگران؛ 1381) آیا مفهوم سبک زندگی ترکیبی از معنای دو واژه ی سبک و زندگی است یا اصطلاحی خاص در علوم اجتماعی؟ آیا کسانی که از این ترکیب بهره برده اند همگی معنای واحدی را از آن ارائه کرده اند؟ کدام پدیده ها تحت این عنوان مورد مطالعه قرار گرفته اند و پرسش هایی است که در این مقاله تلاش می شود به آن پاسخ داده شود.
معنای ترکیب سبک زندگی در لغت نامه ها:
1- روش نوعی زندگی فرد، گروه یا فرهنگ (لغت نامه ی وبستر، 2004) و روش خاصی از زندگی یک شخص یا گروه (لغت نامه ی آکسفورد؛ به نقل از عابدی و همکاران، 1390).
2- شیوه ی زندگی یا سبک زیستن که منعکس کننده ی گرایش ها و ارزش های یک فرد یا گروه است عادات، نگرش ها و سلیقه ها و معیارهای اخلاقی و سطح اقتصادی و … که با هم طرز زندگی کردن فرد یا گروهی را می سازد (لغت نامه ی رندم هاوس، به نقل از منصوریان و همکاران، 1391).
معنای اول، بیشتر یک توضیح واژه به واژه از ترکیب سبک زندگی است و معنای دوم، بیان معنای اصطلاحی است که امروزه در ادبیات علوم انسانی و اجتماعی رواج یافته است. نکته ی جالب و شاید تامل برانگیزی که در معناهای مذکور به نظر می رسد این است که محوریت بحث زیبایی شناسی که در کلمه ی سبک زندگی و پیشینه ی تاریخی آن وجود دارد؛ در آن ها لحاظ نشده است و در معنای دوم؛ جنبه ی روشی و صوری (شکلی) موجود در کلمه سبک زندگی به جنبه های محتوایی و معنایی نیز توسعه یافته است.

– مفهوم سبک زندگی درعلوم اجتماعی
بحث را با نظر زیمل شروع می کنیم او در مورد سبک زندگی و معنای آن بیان های بسیاری دارد زیمل پیرو فلسفه و مکتب جامعه شناسی خود این تعابیر را بیشتر در قالب بحث در مورد صورت و سبک و تقابل آن با محتوا و زندگی ارائه می کند او در جایی می گوید که سبک زندگی تجسم تلاش انسان است برای یافتن ارزش های بنیادی یا به تعبیری فردیت برتر خود در فرهنگ عینی اش و شناساندن آن به دیگران، به عبارت دیگر انسان برای معنای مورد نظر خود (فردیت برتر) و شکل (صورت های) رفتاری ای را برمی گزیند. زیمل توان چنین گزینشی را سلیقه و این اشکال به هم مرتبط را سبک زندگی می نامند. او در جایی دیگر معتقد است سبک زندگی عینیت بخشی به ذهنیات در قالب اشکال شناخته شده ی اجتماعی است نوعی بیان فردیت برتر و یکتایی در قالبی است که دیگری (یا دیگران) این یکتایی را درک کنند. در نتیجه زیمل در عین پذیرش تمایز میان صورت ها (رفتارهای محتمل در چارچوب فرهنگی عینی) و معنا (فردیت برتر) صورت های برگزیده و نحوه چینش آن ها را که همانا سبک باشد در ارتباط با معنا می بیند اگر بخواهیم با برداشت از عبارت های متعدد زیمل، تعریفی را پیشنهاد کنیم این تعریف عبارت است از سبک زندگی کل به هم پیوسته ی صورت هایی است که افراد یک جامعه مطابق انگیزه های درونی و سلایق خودشان و به واسطه ی تلاشی که برای ایجاد توازنی میان شخصیت ذهنی و زیست محیط عینی و انسانی شان به انجام می رسانند برای زندگی خود برمی گزینند. با بررسی آثار وبلن نیز به تعریف صریحی از این اصطلاح نمی توان دست یافت. وبلن در جایی، سبک زندگی را الگوی رفتار جمعی می داند این رفتارها از جنس رسوم و عادات اجتماعی و روش های فکری اند . در جای دیگر سبک زندگی فرد را تجلی رفتاری مکانیسم روحی، عادات فکری و معرفت او قلمداد می کند. وبر هم تعریف دقیقی برای سبک زندگی ارائه نمی کند با استفاده از بیانات او در این خصوص برداشت های مختلفی در قالب تعریف ارائه شده است (نصرآبادی و همکاران، 1389).
دنیس رانگ (2000) در مقاله ای در مورد اندیشه های وبر می گوید: منظور وبر از سبک زندگی ارزش ها و رسم های مشترکی است که به گروه احساس هویت جمعی می بخشد و نه آن طور که در حال حاضر معمولاً این اصطلاح به کار می رود. یعنی به منزله یک روش یا راه زندگی که سبب سازگاری اش با نیازهای روان شناختی افراد، آزادانه انتخاب می شود. جیمز مک کی در مورد دیدگاه و بر می گوید: آنچه وبر سبک زندگی می نامند به روش هایی باز می گردد که طبقات و گروه های هم رتبه از نوعی از زندگی پدید می آورند به عبارتی الگوی فرهنگی رفتار و مجموعه ای از باورها هر یک از طبقات اجتماعی, سبک زندگی خود را پرورش می دهد و جهان بینی متمایزی را به نمایش می گذارد. روشی از نگاه به زندگی که تجربیات اجتماعی ویژه خود و روابطش را با دیگر گروه های اجتماعی بیان می کند.بنابراین وبر سبک زندگی را معادل قشر اجتماعی را تعیین می کند. وبر؛ سبک زندگی را از جنس رفتار می داند که تمایلات آن را هدایت می کند و فرصت های زندگی بستر بروز آن را فراهم می کند (هندری و دیگران؛ 1381).
روانشناس آلمانی و آلفرد آدلر در مورد سبک زندگی تعابیر متعددی دارد که بر محققان علوم اجتماعی پس از خود تاثیر زیادی گذاشته است او می گوید که سبک زندگی یعنی کلیت بی همتا و فردی زندگی که همه ی فرآیندهای عمومی زندگی ذیل آن قرار دارند.سبک زندگی؛ طرح و دریافتی اجمالی است که از جهان فرآیند در حال گذار و راه است راه یکتا و فردی زندگی و دستیابی به هدف خلاقیتی است حاصل از کنار آمدن با محیط و محدودیت های آن (محفوظی و دیگران, 1378) سبک زندگی رفتار و منش نیست بکله امری است که همه ی رفتارها و تجربیات انسانی را برای واحد هدایت می کند و خود به واسطه ی خوی ها و منش فردی شکل می گیرد.
کلاکهون (1995) سبک زندگی را چنین تعریف می کند: مجموعه ها یا الگوهای خودآگاه و دقیقاً توسعه یافته ترجیحات فردی در رفتار شخصی مصرف کننده . ویلیام لیزر در یک جا سبک زندگی را طرز مشخص یا متمایز زندگی کردن گروهی از مردم معرفی می کند نظامی که از تاثیر فرهگ (ارزش ها و منابع و نمادها و قوانین) بر نیروهای زندگی در گروه شکل می گیرد. او با توجه به تمرکزش بر موضوع بازاریابی در جای دیگر سبک زندگی را الگوی رفتاری گروهی می داند که در خریدهای مصرف کننده انبوه و روش های مصرف انعکاس یافته است مک کی سبک زندگی را الگویی برآمده از ارزش ها و باورهای مشترک یک گروه یا جامعه می داند که به صورت رفتارهای مشترک ظاهر می شود. با این حال پاره ای از اجزای یک تعریف را می توان در کتاب تمایز او یافت بوردیو سبک را چنین توصیف می کند: سبک و شیوه بیشترین توانایی را برای بیان ویژگی هایی دارد که همه ی دنیای فعالیت ها را در خود خلاصه کرده است (مانند یک معادله که یک منحنی در آن خلاصه شده است. او سبک زندگی را فعالیت های نظام مندی می داند که از ذوق و سلیقه ی فرد ناشی می شوند و بیشتر جنبه ی عینی و خارجی دارند و در عین حال به صورت نمادین به فرد هویت می بخشند و میان اقشار مختلف اجتماعی تمایز ایجاد می کنند. معنا یا به عبارتی ارزش های این فعالیت ها از موقعیت های آن در نظام تضادها و ارتباط ها اخذ می شوند . وی در جای دیگر می گوید: سبک زندگی دارایی های است که به وسیله ی آن اشغال کنندگان موقعیت های مختلف خودشان را با قصد تمایز یا بدون قصد آن از دیگران تمایز می بخشند (پاورز و همکاران8، 2007).

– اهمیت سبک زندگی
یکی از راه هایی که می توان به درک بهتری از مفهوم سبک زندگی از نظر اندیشمندان مختلف دست یافت بررسی عناصر و مولفه هایی است که ایشان برای سبک زندگی بر شمرده و یا در تحقیقات خود از آن ها به عنوان شاخصه بهره برده اند در اینجا منظور از مولفه اموری است که مصداق عینی سبک زندگی محسوب می شوند بنابراین اموری که از سوی محققان به عنوان عوامل موثر بر سبک زندگی پیشنهاد شده مواردی مانند میزان درآمد و تحصیلات مولفه در نظر گرفته نشده است. عناصری که زیمبل، وبلن و وبر در آثار خود از آن ها یاد کرده اند، عبارت است از: شیوه ی تغذیه، خودآرایی (نوع پوشاک و پیروی از مد)، نوع مسکن (دکوراسیون و معماری و اثاثیه) نوع وسیله ی حمل و نقل و شیوه های گذران اوقات فراغت و تفریح و اطفار (رفتارهای حاکی از نجیب زادگی یا دست و دل بازی، کشیدن سیگار در محافل عمومی، تعداد مستخدمان و آرایش آن ها) آن چنان که از تعریف آدلر از سبک زندگی معلوم است او سبک زندگی را شامل همه رفتار و افکار و احساسات فرد و حرکتش به سوی هدف می داند در مهم ترین تحقیقات میدانی اولیه ی مبتنی بر سبک زندگی می توان به کارهای چاپین (1935) و اسول (1949) اشاره کرد که در آن ها تکیه ی اصلی بر بررسی محل سکونت و نوع خانه؛ وسایل اتاق نشیمن و دیگر جلوه های عینی شان و منزلت بود (ای اس اس جلد 15: 22-321).
کلاکهون، (1958) در یک جمع بندی در مورد شاخصه های مورد مطالعه سبک زندگی در دهه پنجاه به رفتارهای شخصی مصرفی که حاکی از ترجیحات فردی است اشاره می کند مواردی مثل نحوه استفاده از صنایع فرهنگی؛ تفریحی و ورزشی و نحوه ی بازی کردن و لباس پوشیدن. (ای اس اس جلد 3: 22-342).
گردن؛ در جمع بندی خود چند عامل مهم را در مطالعه سبک زندگی برمی شمرد: الگوهای مصرف؛ نوع لباس, نحوه ی صحبت؛ نگرش ها و الگوهای مربوط به نقاط تمرکز علاقه مندی در فرهنگ مانند امور جنسی؛ عقلانیت؛ دین و خانواده و میهن پرستی، آموزش و هنرها و ورزش ها پارسونز؛ در کتاب مشهور خود (نظام اجتماعی 11) و جنبه هایی از سبک زندگی را مطرح می کند که ناشی از فناوری مدرن است و در آن روزها سبک زندگی افراد به خصوص خانواده ها را نشان می داده است مواردی مثل خودروهای خانواده؛ یخچال و ماشین لباسشویی و تلویزیون. او معتقد است با توجه به از بین رفتن رواج استفاده از مستخدم دیگر از این ملاک نمی توان بهره برد. او همین تغییرات را در مورد استفاده از اشیای عتیقه گزارش می کند. چرا که مدرن بودن دیگر عرصه را برای معیارهای سنتی تنگ کرده است. برلسون و استینر مولفه های سبک زندگی را در اوقات فراغت و ذوقیات و نحوه ی مصرف مناسب پول می جویند مواردی مثل رسیدگی به وضع ظاهری و لباس و آداب و معاشرت؛ سلیقه ی زیباشناختی و سرگرمی ها (اعم از تفریحی و ورزشی، از قایق سواری و چوگان گرفته تا تنیس و بولینگ) خوردنی ها (از شکلات کش دار شیرین گرفته تا نوع نرم و تلخ آن). ( جیلیز و همکاران9، 2009).

– سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامت
سبک زندگی فعالیت عادی و معمول روزانه است که افراد آن ها را در زندگی خود به طور قابل قبول پذیرفته اند به طوری که این فعالیت ها روی سلامت افراد تاثیر می گذارند (دلاون و لادنر، 2002). فرد با انتخاب سبک زندگی برای حفظ و ارتقای سلامتی خود و پیش گیری از بیماری ها اقدامات و فعالیت هایی را انجام می دهد از قبیل رعایت رژیم غذایی مناسب و خواب و فعالیت و ورزش؛ کنترل وزن بدن و عدم مصرف سیگار و الکل و ایمن سازی در مقابل بیماری های که این مجموعه سبک زندگی را تشکیل می دهد.سلامتی مستلزم ارتقای سبک زندگی بهداشتی است. اهمیت سبک زندگی بیشتر از آن جهت است که روی کیفیت زندگی و پیشگیری از بیماری ها موثر می باشد. برای حفظ و ارتقای سلامتی و تصحیح و بهبود سبک زندگی ضروری است. ارتقای بهداشت و تامین سلامت افراد جامعه یکی از ارکان مهم پیشرفت جوامع می باشد. حرف بهداشتی که پیش از این بر معالجه بیماری تمرکز می کردند اکنون توجه شان بر پیش گیری و تامین سلامت از طریق بهبود سبک زندگی و حذف عواملی است که به نوعی تاثیر منفی بر سطح سلامت انسان دارد. کاربرد الگوهای رفتاری مثبت در زندگی در ارتقای سلامت فردی موثر می باشد. 53 درصد از علل مرگ و میر افراد با سبک زندگی آن ها ارتباط دارد. بسیاری از مشکلات بهداشتی از قبیل چاقی؛ بیماری های قلب و عروق و انواع سرطان و اعتیاد که امروزه در اغلب کشورها به خصوص کشورهای در حال توسعه به چشم می خورد با دگرگونی های سبک زندگی افراد آن جامعه ارتباط دارد (پارک، 2004).
سبک زندگی نامناسب همچنین یکی از عوامل تاثیرگذار در بروز بیماری های مزمن از جمله سرطان کولن فشار خون بالا؛ بیماری های مزمن انسدادی ریوی، سیروز کبدی و زخم معده و ایدز و بیماری های قلب و عروق می باشد. بیماری های غیرواگیر به ویژه رابطه تنگاتنگی با سبک زندگی دارند و به عبارتی سبک زندگی از عوامل تعیین کننده مهم در سلامت و بیماری فرد محسوب می شود. واضح است که در صورت عدم اصلاح شیوه زندگی با عواقب جبران ناپذیری در آینده مواجه خواهیم بود اصلاح سبک زندگی مستلزم تغییر رفتارهایی است که بخش عمده ای از عادات روزمره فرد را تشکیل می دهند اگر با تغییر سبک زندگی؛ کیفیت کلی زندگی فرد بهبود نیابد، تامین و تداوم این انگیزه دچار اشکال می شود. مطالعات متعددی از رابطه بین سبک زندگی و کیفیت زندگی و ابعاد مختلف آن ها حکایت می کنند (سالیر و همکاران10، 2003).
از طرفی رفتار ارتقاء دهنده سلامت به عنوان یک موضوع کلیدی در مفهوم ارتقای سلامت توجه گسترده ای در تحقیق و ایجاد برنامه های به خودجلب کرده است. تعریف فرد از سلامت در مرکز دیدگاه رفتار ارتقاء دهنده سلامت قرار می گیرد. در این مرحله سلامتی با استفاده از کیفیت های مثبت که توسط سازمان جهانی بهداشت پیشنهاد شده است تعریف می شود سلامتی به معنی تحقق بخشی به پتانسیل انسان و حفظ تعادل و جهت گیری هدف دار در محیط است. سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامت توسط والکر چنین تعریف شده است : الگویی چند بعدی از ادراکات و اعمال آغاز شده با انگیزه خودشکوفایی شخص کمک می کند (والکر و همکاران11، 1990).
بررسی تاثیر اتخاذ سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامت بر کیفیت زندگی از دو دیدگاه اهمیت دارد:
اول اینکه ارتباط بین شاخص های سلامت و کیفیت زندگی اهمیت بسیار زیادی در تصمیم گیری های بالینی و سیاست گذاری های بهداشتی دارد به طوری که چشم انداز کیفیت زندگی یک محرک قوی برای تصمیم ها و ترجیحات فرد است اگر فاصله قابل ملاحظه ای بین وضعیت سلامت فرد و کیفیت زندگی او وجود داشته باشد و این اختلاف مورد توجه سیاست گذاران بهداشتی قرار نگیرد در تصمیم گیری های بالینی و سیاست گذاری های بهداشتی ممکن است با ترجیحات فرد در یک راستا نبوده و در نتیجه به خطا رفته نتیجه مطلوب از آن حاصل نشود .
دوم اینکه در مورد سبک زندگی بسیاری از افراد مانند جوانا و دانشجویان و افرادی از این قبیل، اینها حجم زیادی از جمعیت کشور را تشکیل می دهند . شرایط سنی و موقعیت اجتماعی آنها به عنوان قشر تحصیل کرده جامعه می تواند آنها را به عنوان الگویی برای بقیه افراد قرار دهد. بنابراین انتخاب هر نوع سبک زندگی به وسیله آنها، نه تنها در زندگی شخصی خودشان اثرگذار بوده، بلکه بر رفتارها و سبک زندگی سایر اقشار نیز تاثیر می گذارد. بنابراین سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامت در آنان بسیار مهم می باشد(ظل و همکاران، 1390).
در مورد تاثیر اختلاف جنس در رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت میان دانشجویان دانشگاه و توجه به ارتقاء سلامت خوابگاه ها تحقیقی در المان انجام شد. نتایج تحقیق بیانگر این مساله بود که اختلاف معنی داری بین جنس و مصرف دارو و الکل، ماری جوانا، تغذیه و بهداشت دهان و دندان و کنترل استرس وجود دارد. در مورد فعالیت بدنی و ورزش و رعایت اصول ایمنی اختلاف معنی داری بین زن و مرد وجود نداشت و همچنین زنان در تمام گروه های سنی از نظر رعایت رفتارهای بهداشتی نسبت به مردان وضعیت بهتری داشتند که بیانگر تاثیر میزان آگاهی بر رعایت رفتارهای بهداشتی بوده و این رفتارها در زنان با میزان آگاهی آنان ارتباط مستقیم داشت شیوع رفتارهای خطرناک در بین دانشجویان نیاز آن ها را به شرکت در برنامه های ارتقاء سلامت نشان می داد (استوک و ویله12، 2001).
سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامت دارای شش بعد فعالیت جسمانی، تغذیه، مسئولیت پذیری در مقابل سلامت، رشد روحی، روابط بین فردی، و مدیریت استرس می باشد. این سبک زندگی علاوه بر تداوم و تقویت سطح سلامت و رفاه، باعث احساس رضایت، اقناع شخصی و خود شکوفایی می شود (طل و همکاران، 1390).

منابع

فرهمند، ا. 1385. بررسی رابطه بین میزان همخوانی فرد – محیط و فشار روانی معلمان پایه ابتدایی شهرستان اردبیل. پایان نامه کارشناسی ارشد. دانشگاه تهران.
قلی زاده، محمد.، فانی، علی و احمدوند، محمد. 1389. بررسی تاثیر سبک های رهبری بر رضایت شغلی کارکنان نیروی انتظامی (مطالعه موردی کارکنان معاونت طرح و برنامه و بودجه ناجا). دوماهنامه توسعه انسانی پلیس، شماره 28، صص 29-45.
مهداد، علی. 1385. روانشناسی امور کارکنان. اصفهان: انتشارات جنگل، صص 22-23.
میرکمالی، محمد.، ثانی، فاطمه. 1387. بررسی رابطه کیفیت زندگی کاری و رضایت شغلی بین اعضای هیات علمی دانشگاههای تهران و صنعتی شریف. فصلنامه پژوهش و برنامه ریزی در آموزش عالی، شماره 48، صص 71- 101.
نقی ئی، م و علمددی، م. 1390. تاثیر فعالیت جسمانی منظم به عنوان یک بخش اساسی اصلاح سبک زندگی بر کاهش عوامل خطر قلبی- عروقی. فصلنامه دانش و تندرستی، دوره 6، شماره 1، صص 27-35.
هندری، لی بی و دیگران. 1383. اوقات فراغت و سبک های زندگی جوانان، ترجمه فرامرز ککولی دزفولی و مرتضی ملانظر، سازمان ملی جوانان، تهران، نسل سوم، صص 34-35.
Azizi F. Prevention of important non communicable disease, revision of lifestyle is an inevitable requirement. J Res Med Sci Shahid Beheshti Univ Med Sci 2003;27(4):261-263.
Chen X, Sekine M, Hamanishi S, Wang H, Gaina A, Yamagami T. (2005). Lifestyles and health-related quality of life in Japanese schoolchildren: A cross-sectional study. Prev Med. 40:668-78.
Ezoe S, Morimoto k. Behavioral life style and mental health study of japanes factory worker .j prev med; 1994.23:98-105.
Lyons R, Langille L. 2000. Healthy Lifestyle: Strengthening the effectiveness of lifestyle, Approaches to improve health. Research in personnel and human resources management.
Lyons R, Langille L. Healthy Lifestyle: Strengthening the effectiveness of lifestyle, Approaches to improve health: 2000.
Meyerson SH, Kline J B. 2008. Psychological and environmental empowerment : antecedents and consecuences . Leadership and Organization Development Jornal, 5: 444-460,
Monahan F, Sands JK, Neighbors M, Marek JF, Green CJ. Phipps' Medical-Surgical Nursing: Health and Illness Perspectives. 7th ed. St. Louis: Mosby; 2003.
Pender NJ, Murdaugh CL, Parsons MA. 2002. Health promoting in nursing practice. 4th ed. Englewood Cliffs, NJ: Prentice Hall.
Rohrer JE, Pierce JR, Blackburn C. 2005. Lifestyle and mental health. Prev Med. 40:438-43.
Ueno A. 2008. Is empowerment realy a contributory factor to service quality? The Service Industries Journal , 9: 1321-1335. Available from www.informworld.com.
Vancouver J.B., Schmitt N.W , an exploratory examination of person-organization fit: organizational goal congruence. Personnel Psychology journal, 1991. 44(2): 333-352.
Walker SN, Kerr MJ, Pender NJ, Sechrist KR. A Spanish language version of the Health-Promoting Lifestyle Profile. Nurs Res 1990; 39(5): 268-73.
Werbel, J. D., & Gilliland, S. W. (1999). The use of person-environment fit in the selection process. In G. Ferris (Ed.), Research in personnel and human resources management, vol. 17 (pp. 209- 243). Greenwich, CT7 JAI Press.
Werbel, J. D., & Gilliland, S. W. (1999). The use of person-environment fit in the selection process. In G. Ferris (Ed.), Research in personnel and human resources management, vol. 17 (pp. 209- 243). Greenwich, CT7 JAI Press.
Whitehead B. Health promotion and health education: advancing the concepts. Journal of Advanced Nursing (impact factor: 1.48). 09/2004; 47(3):311-20.
World Health Organization. Highlights on Health in Switzerland, WHO J 2001;116:41-2.
Zhu, W., J, Sosic and E, Riggio. 2012. Relationships between Transformational and Active Transactional Leadership and Followers' Organizational Identification: The Role of Psychological Empowerment. Institute of Behavioral and Applied Management. 186-212.

1- Monahan et al.
2- Lyons and Lengille
3- Moher
4- Roixing et al.
5- Roher and Pierce
6- Creamer and Forbes
7- Chen et al.
8 – Powers et al.
9 – Gillies et al.
10- Salyer et al.
11- Walker et al.
12- Stock and Wille
—————

————————————————————

—————

————————————————————


تعداد صفحات : 11 | فرمت فایل : word

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود