پیش گفتار مترجم و مولف کتاب
در صنعت ساختمان سازی خصوصاً انبوه سازی برای منازل مسکونی که ضرورت اساسی در هر جامعه ای می باشد و هم چنین برای ساختمان های تجاری ، صنعتی ، بیمارستانها ، مدارس ، دانشگاه ها ، مراکز تفریحی ، موسسات و نهادهای دولتی و غیر دولتی یکی از مهم ترین دیدگاه ها در اعماق تفکرات مهندسین معمار ، مهندسین سازه ، کارفرمایان ، انتخاب بهینه از مصالح موجود در بازار می باشد .
از دیدگاه مهندسین معمار و طراح ( Architectural Engineers ) انتخاب مصالح بر اساس زیبائی ، شکل گیری مناسب ، دوام ، سختی و انعطاف پذیری برای اجرای انواع مختلف طرح ها برای دیوارها و سقف ها اهمیت بیشتری دارند .
از دیدگاه مهندسین سازه ( Structural Engineers ) انتخاب مصالح بر اساس وزن ، شکل پذیری ، هماهنگی و سازگاری مناسب با اجزاء سازه ای ، تغییرات کم در اثر تغییرات دما
( انقباض وانبساط ) ، مقاومت در برابر بارهای وارده ، اثرات تخریبی کمتر در زمان سوانح و حوادث غیر مترقبه از قبیل باد ، باران ، سیل ، طوفان و زلزله و غیره اهمیت بیشتری دارند .
از دیدگاه پیمانکاران ( Contractors ) انتخاب مصالح بر اساس طراحی انجام شده توسط مهندسین فوق الاشاره با دقت کافی و بدون تغییرات و خطای کمتر ، نصب سریع و آسان ، نیروی کار کمتر و در نهایت و بطور خلاصه زحمت کمتر و سود بیشتر مد نظر می باشند .
از دیدگاه کارفرمایان ( Client ) انتخاب مصالح بر اساس ایمن بودن ( از نظر مقاومت در برابر آتش سوزی ، رطوبت هوا ، عایق صدا و غیره ) ، اجرای سریع ، تعمیرات راحت و آسان با کمترین پرت و دور ریز مصالح ، هزینه کمتر ، استقامت در طول عمر مفید ساختمان ، اثرات تخریبی کمتر ،
زیبائی ، دوام بیشتر علاوه بر موارد مذکور و موارد دیگری که رضایت مندی او را تامین نماید اهمیت دارند .
با توجه به پیشرفت تکنولوژی روز در شناخت و تولید مصالح جدید و جهت تامین دیدگاه های مختلف و متعدد، هم اکنون مصالح جدیدی به بازار عرضه می گردد که یکی از انواع سیستم ساختار خشک می باشد . این نوع مصالح از زمانهای بسیار دور به فرمهای مختلف از قبیل : چوب ، نئوپان ، فیبر ، فرمیکا ، تخته سه لائی ، تخته چند لائی و غیره در صنعت ساختمان سازی استفاده می شده ( بعنوان تزئینات داخلی و جدا کننده ها ) و در حال حاضر نیز منسوخ نگردیده و استفاده از این گونه مصالح هنوز ادامه دارد . بزرگترین عیب این نوع مصالح چوبی قابل اشتعال بودن آنها است از نظر ایمنی ساختمان بسیار حائز اهمیت می باشد . از حدود 55 سال پیش کشورهای اروپائی و امریکائی در این نوع ساختار به یک نوع مصالح ترکیبی شامل گچ که توسط دو ورق مقوائی در پشت و روی آن پوشش شده دست یافتند که تحولی نوین در این سیستم بوجود آوردند که علاوه بر پوشش عیب قابل اشتعال بودن به عنوان عایق ضد صدا نیز مورد استفاده قرار می گیرند . به علت محاسن بسیار زیاد سیستم ساختار روکش دار گچی خشک ، در حال حاضر استفاده از این سیستم در منازل مسکونی و ساختمانهای تجاری به حدود 90 % رسیده است .
در کشور ایران نیز این سیستم تحت نام تولیدات کناف ایران کار خود را با سرمایه گذاری مشترک شرکت کناف آلمان آغاز و پیشرفت های قابل توجهی در تولید این نوع مصالح که تامین کننده کلیه دیدگاه های اشاره شده مذکور می باشد را کسب نموده است .
ساختار پانلهای گچی خشک
قبل از انقلاب ساختار گچی خشک که پس از جنگ جهانی دوم اتفاق افتاد ، روکشهای گچی از جمله مصالح انحصاری برای نازک کاری داخلی منازل مسکونی ، ساختمانهای اداری ، انبارها و انواع مختلف کارهای بنائی بحساب می آمد . در آن زمان ، تعریف دنیا از دیوار خشک ، پوشش دیوارها با نوعی مصالح بود که احتیاج به نازک کاری نهائی نداشته باشد . این بدان معنی نیست که پلاستر
( گچ و خاک و سفید کاری یا انواع سیمانکاری یا کلاً روکشهای نهائی نازک کاری ) یک نوع مصالح عالی برای پوشش دیوار نباشد ، بلکه هنوز بعنوان یکی از مصالح متداول مورد استفاده قرار
می گیرد . ولی مشکل این نوع مصالح عبارتند از : استفاده از نیروی کار بیشتر ، کثیف شدن
محوطه ، رطوبت موجود در ملات خیس که لازم است در زمان کوتاه خشک یا پوشش نهائی مانند نقاشی و کاغذ دیواری و غیره انجام شود . ساختار دیوارهای خشک این گونه مسائل را حل کرده است . در نتیجه از سال 1945 میلادی تا کنون ، در کشورهای پیشرفته صنعتی ، استفاده از سیستمهای ساختار خشک از 15 % به حدود 90 % در منازل مسکونی و ساختمانهای تجاری کوچک افزایش یافته .
در حال حاضر، معنی ساختار خشک عبارتست از : ' ساختار صفحات روکش دار گچی ' . صفحات روکش دار گچی از نظر بافت جزو خانواده تولیدات پانلهای ترکیبی است ، شامل گچ ( دارای خواص شیمیائی مخصوص با مقاومت مناسب در برابر آتش سوزی ) که بین دو لایه از ورقهائی مقوائی مخصوص قرار می گیرد ، که ورق روئی قابل استفاده برای اجرای انواع مختلف پوشش نهائی شامل
( بتونه کاری ، رنگ آمیزی ، کاغذ دیواری و غیره ) ویک ورق قوی بعنوان لایه زیرین استفاده
می شود . لبه های انتهائی در عرض پانلها بصورت چهار گوش بریده می شوند . در صورتیکه
لبه های طولی پانلها معمولاً به شکلها و فرم های خاصی طراحی می شوند ، این کار برای اتصال بهتر قطعات و استفاده از مصالح پرکننده در محل اتصال انجام می شود .
صفحات ساختار گچی خشک اغلب بنامهای ، صفحات دیواری، صفحات نازک کاری ، صفحات
سقفی ، و یا در نهایت و در اصطلاح امروزی ساختار گچی دیوارهای خشک معرفی شده اند . البته این نامها با ساختارهای خشک به معنی مصالحی از قبیل پانلهای چوبی ، تخته چند لایه ، نئوپان و صفحات فایبر تفاوت دارد . این تفاوت اساسی بعلت مقاومت بسیار خوب پانلهای گچی در برابر آتش می باشد . این سیستم طوری طراحی شده است تا با پوشش مناسب در درزهای اتصال به یک سیستم یکپارچه تبدیل شود . در این کتاب سعی شده است تا استفاده ، ساختار و مراحل پوشش نهائی صفحات گچی برای منازل مسکونی و ساختمانهای تجاری توضیح داده شود . شکل 1-1 انواع استفاده از این پانلها در ساختمانهای دارای کاربری متفاوت را نشان می دهد .
طریقه ساخت و تولید صفحات روکش دار گچی
مواد اصلی گچ در سنگهای رسوبی به شکل کریستال است که به عنوان سولفات کلسیم هیدراته شناخته می شود و فرمول شیمیائی آن Caso4, 2H2o می باشد . از هر 100 کیلوگرم وزن گچ تقریباً 46 کیلوگرم دارای ترکیبات شیمیائی آب می باشد . این یکی از خواص اصلی مقاومت در برابر آتش می باشد که یکی از اهداف قابل قبول برای ساختمانها است .
ابتدا سنگ گچ از معدن استخراج می گردد، سپس خردشده ، خشک می شود و در نهایت آسیاب شده و به ذرات خیلی کوچک تبدیل می شود . شکل 1-2 این مراحل را نشان می دهد . بعداً این گچهای خردشده تا 350 درجه فارنهایت ( 177 درجه سانتیگراد ) حرارت داده می شوند ، که سه چهارم آب داخل گچ تبخیر و این مرحله کلسینه نامیده می شود . کلسیم گچ ( یا نصف هیدراته ) Caso4, 1/2H2o بعنوان یک پایه برای نازک کاری گچی ، صفحات روکش دار گچی و یا دیگر انواع تولیدات گچی استفاده می شود .
کلسیم گچ ، بنام عمومی پلاستر پاریس نامیده می شود ، با آب یا افزودنیهای دیگر بصورت دوغاب درآمده و توسط دستگاههای مخصوص بین لایه های کاغذ ریخته می شود . همچنانکه صفحات بر روی تسمه نقاله حرکت می کنند . ( شکل 1-3 ) . سولفات کلسیم مجدداً کریستاله یا هیدراته شده و بشکل اولیه سنگ گچ تبدیل می شود . کاغذ بصورت شیمیائی و مکانیکی بسته می شود . پس از اینکه گچ خودش را گرفت ، صفحات به طول مورد نیاز طبق استاندارد بریده ، خشک ، بسته بندی و آماده برای حمل و نقل می شود . کلیه مراحل طبق جزئیات و جهت رسیدن به کیفیت استاندارد مورد نیاز انجام می شود .
همانطور که در فصل بعدی ( فصل دوم ) توضیح داده می شود ، انواع مختلف صفحات گچی وجود دارند از قبیل : صفحات استاندارد ، صفحات نوع – X برای مقاومت بسیار زیاد در مقابل آتش
سوزی ، صفحات تزئینی ، صفحات ضد رطوبت ، صفحات پوشیده شده از ورقهای آلومینیومی در پشت ، صفحات سقفی با مقاومت زیاد ، صفحات عایق صدا ، صفحات ورقه ای برای پوشش بامها ، صفحات پوششی برای سازه های فلزی ، صفحات مخصوص گچی برای پلاستر ، جزئیات مربوط به انواع مختلف صفحات روکش دار گچی و نحوه اجرای آن در فصل بعدی توضیح داده می شوند .
محاسن پانلهای ساختار گچی
صفحات روکش دار گچی خشک دیواری یا سقفی نسبت به انواع دیگر نازک کاری داخلی دارای محاسنی بشرح زیر می باشد :
* مقاومت در مقابل آتش سوزی
* کنترل صدا
* دوام
* ساختار خشک
* وزن سبک
* هزینه بسیار کم در نصب
* سرعت در اجرا
* سادگی در پوشش نهائی ( نقاشی ، کاغذ دیواری و غیره )
* گستردگی استفاده
این محاسن با جزئیات بیشتر بشرح زیر توضیح داده می شوند .
مقاومت در مقابل آتش سوزی
صفحات روکش دار گچی خشک یکی از عالی ترین مصالح مقاوم در برابر آتش سوزی می باشد . آنها حرارت را از خود عبور نمی دهند ، حتی حرارت بیش از 220 درجه فارنهایت ( 90 درجه سانتیگراد) . در واقع ، علت نسوختن آنی ، وجود ترکیبات شیمیائی آب می باشد که تحت حرارت زیاد تبخیر شده ، بنابراین از انتقال حرارت جلوگیری می کند . حتی پس از تکمیل مرحله کلسیناسیون ، یعنی زمانی که همه آب آن خارج می شود ، هنوز بعنوان یک سد در مقابل حرارت پایداری می کند ، ( شکل 1-4 ) . بعلاوه ، آزمایشات انجام شده توسط انجمن آمریکا برای آزمایش مصالح ( ASTM ) می باشد . استاندارد مربوطه نشان می دهد که صفحه روکش دار گچی خشک دارای ضریب کمی در پخش آتش ، و همچنین دود کردن دارد . این آزمایشات در انواع مختلف ، بر اساس آزمایشات در مقیاس واقعی ، عموماً بوسیله موسسات تائید کننده کدهای ساختمانی و شرکتهای بیمه مورد تایید قرار گرفته اند . چهار ساعت مقاومت در مقابل آتش سوزی برای جدا کننده ها ، سه ساعت برای سقف و چهار ساعت برای پوششهای روی ستونهای ساختمانی با مشخصات کامل آن در دسترس می باشد . مقاومت در برابر آتش سوزی که از نتایج آزمایشات بدست آمده اند ، این نوع مواد را در طبقه بندی خاصی از مصالح در این رده قرار داده است . برای انتخاب یک ساختمان در جهت رسیدن به مقدار مقاومت خاص در مقابل آتش سوزی ، رعایت احتیاط برای اطمینان از استفاده از هر نوع مصالح با بدست آوردن نتایج آزمایش واجب است .
بعلاوه ، احتیاط اولیه برای رسیدن به مراحل طبقه بندی شده طبق مراحل انجام آزمایشات لازم است .
کنترل صدا
در طراحی ساختمانها یکی از مواردی که بسیار مورد توجه قرار می گیرد کنترل صداهای ناخواسته است که ممکن است به اتاقهای مجاور سرایت نماید . ساختار گچی خشک یک مقاومتی عالی را برای جلوگیری از عبور صدا بدون افزایش وزن اضافی ایجاد می کند . استفاده از پانلهای ساختار گچی خشک با استفاده از عایقهای صدای کافی موقعیت مناسبی را برای عایق بودن دیوارها ایجاد می نماید . ساختار سیستم دیوار خشک در آزمایشگاه مورد آزمایش قرار گرفته و مشخصات عایق صدا بدست آمده است . عایق صدای ایجاد شده در هوا بعنوان یک نوع ارتباط صدا گزارش شده ، در صورتیکه صداهای متراکم فقط برای سیستم های کف و سقف آزمایش شده که بعنوان یک نوع عایق متراکم گزارش شده است .
دوام
صفحات روکش دار گچی خشک می توانند بطور قوی و منسجم ، برای دیوارهای با کیفیت بالا و سقفها با یک فرم عالی پایداری و دوام مورد استفاده قرار گیرند . پانلهای ساختار گچی خشک دیوارها و سقفها در مقابل ترک خوردگی که در اثر حرکت جزئی سازه ، انقباض و انبساط حاصل از تغییرات درجه حرارت بوجود می آیند ، مقاومت می کنند.
ساختار خشک
پانلهای ساختار گچی خشک تولید شده در کارخانه بخودی خود در ساختمان رطوبت تولید
نمی کند ، در صورتیکه ساختار پلاستر در ابتدا دارای رطوبت است .
وزن سبک
وزن سیستم جدا کننده های ساختار گچی خشک بسیار کمتر از مصالح ساختمانی در ضخامتهای یکسان است . آنها باعث هزینه کمتر در حمل و نقل و همچنین باعث سبک سازی اعضاء سازه ای ، کفها و پایه است . وزن ساختار گچی خشک بطور قابل ملاحظه ای کمتر از پلاسترهای معمولی است .
کاهش هزینه نصب
سیستم های ساختار گچی خشک هزینه های نصب کمتری نسبت به سیستم های دیگر در ساختمانهای بزرگ دارد ، ( شکل 1-5 ) . سیستم ها ، با وزنهای سبک تر هزینه های حمل ونقل را کاهش می دهد . انواع سیستم های سوراخدار شرایط خوبی برای عایق صدا و سادگی در نصب را بوجود می آورند . این روش بسیار ساده در برش و نصب می باشد ، ( شکل 1-6 ) . هزینه کمتر در مصالح و نصب سریع پانلها ترکیبی را بوجود می آورند تا سیستم های ساختار گچی خشک ارزان تر از پلاستر های معمولی تمام شود . سیستم پانلهای ساختار گچی خشک می توانند با میخها ، ( شکل 1-7 ب ) . یا چسب به زیر سازی متصل شوند .
سرعت در نصب
در زمستانها معمولاً کارهای ساختمانی با کندی پیشرفت می کنند ، با استفاده از ساختار گچی خشک این امکان بوجود می آید که کارها زودتر تکمیل و ساختمان برای بهره برداری آماده شود . پانلهای ساختار گچی خشک یک تولید آماده در انبار می باشد ، قابل استفاده سریع ، براحتی بریده و بسرعت نصب می شوند . آنها قابل نصب بر روی قابهای چوبی و یا فلزی هستند .
سادگی اجرا در تزئین نهائی
سطح نهائی ساختار گچی خشک طوری طراحی شده که پس از نصب آماده نقاشی ، کاغذ دیواری ، پوشش های پلی اتیلن یا قطعات دیواری است . پانلهای ساختار گچی خشک همچنین قابل نقاشی مجدد در طول عمر مفید آن می باشد ، ( شکل 1-8 ) . مخلوطهای معمولی یا مخلوطی از ماسه نرم و سیمان بسادگی قابل اجرا بر روی صفحات روکش دار گچی خشک هستند . با همه این محاسن ، در محل اتصالات نیز بهمین ترتیب عمل می شود و تعمیرات به حداقل ممکن کاهش می یابد .
گستردگی استفاده
پانلهای ساختار گچی خشک برای تقسیم کننده ها ، دیوارهای راهرو، پوشاندن لوله های
تاسیساتی ، پوشش ستونها ، پخش حرارت در سقف ، دیوارهای خارجی و به عنوان اعضاء ساختمانی مقاوم در برابر آتش استفاده می شوند . صفحات ساختار گچی خشک برای انواع ساختمانهای جدید از قبیل : ساختمانهای تجاری ، ساختمانهای صنعتی و مسکونی قابل استفاده می باشند . این نوع بسیار جذاب ، دیوارها و سقفها با اتصالات آزاد ( شکل 1-9 ) . قابل استفاده در اغلب مدلها و
اندازه ها و شکلها می باشد ، ( شکل 1-10 ) .
ساختار گچی خشک با محاسنی که توضیح داده شده یک انتخاب مناسب برای ساختمانهای مسکونی ، تجاری و صنعتی می باشد . جزئیات اجرائی این قطعات گچی خشک بسیار موفق بوده و افزایش تقاضا را برای تولیدات در کارخانجات و همچنین برای افراد نصاب فراهم آورده است . امروزه افراد دوره دیده نصاب بطور گسترده ای جهت نصب اینگونه پانلهای گچی خشک در کارگاههای ساختمانی حضور دارند .
انواع صفحات ساختار گچی خشک و تجهیزات
پیمانکاران و نصابان پانلهای ساختار گچی خشک ، انواع و اقسام کارها را در اندازه ها و ابعاد مختلف انجام می دهند . صفحات ساختار گچی خشک استاندارد و معمولی برای سطوح داخلی دیوارها و سقفها استفاده می شوند و سطح نهائی بوسیله نقاشی ، کاغذ دیواری و انواع پوششهای معمولی در ساختمان سازی استفاده می شوند . در پانلهای ساختار گچی خشک قطعات رنگ شده یا پوشش شده بوسیله مواد پلی اتیلن یا از قبل دکورشده ، نیز در بازار موجود است که برای چسباندن سرامیک، تایلهای آهنی و پلاستیکی ، بعنوان سطوح زیر سازی دیوارهای بیرونی مورد استفاده قرار می گیرند . این نوع پانلهای ساختار گچی خشک بعنوان پوششهای دیوارهای داخلی و برای حمایت در برابر آتش سوزی اعضاء سازه ای نیز مورد استفاده قرار می گیرند . اغلب این صفحات ساختار گچی خشک را میتوان با ورقهای نازک آلومینیومی در ابعاد مورد نیاز خریداری نمود که معمولاً برای دیوارهای بیرونی استفاده می شوند .
صفحات ساختار گچی خشک استاندارد معمولی
صفحات ساختار گچی خشک استاندارد معمولی، اغلب در اندازه های طولی 2400 ، 2500 ،
2800 ، 3000 ، 3600 ، 4200 ، 4600 میلیمتر ساخته می شوند . طول پانلها بستگی به جزئیات و ضخامت پانل دارد .
پانلهای طویل ، سنگین تر ، و برای حمل دستی مشکل ایجاد می نمایند. اگر در حمل دقت کافی نشود ، امکان و احتمال شکستگی و یا به دو نیم شدن وجود دارد . در حالیکه محاسن استفاده از صفحات طویل درکاهش اتصالات موثر است ولی از طرف دیگر حمل آن مشکل است .
عرض استاندارد صفحات ساختار گچی خشک 1200 میلیمتر است ، که برای قابهای ایستائی زیرین با فضای اتصالات 400 و 600 میلیمتر و ارتفاع 2400 میلیمتر مناسب می باشد . ولی بعلت ارتفاع سقف در عموم ساختمانهای مسکونی و تجاری 3000 میلیمتر است ، بعضی سازندگان صفحات به عرض 1400 میلیمتر می سازند . با این 200 میلیمتر اضافه عرض ، دو قطعه افقی زیرسازی برای دیوارهای 3000 میلیمتری بدون برش اضافی ، با درز انقطاع و با پوشش نهائی مطابق شکل 2-1 قابل اجرا می باشند . طولها و عرضهای دیگری از صفحات ساختار گچی خشک نیز با سفارش مخصوص به کارخانه تولیدی، قابل تهیه و تولید هستند .
صفحات معمولی بصورت کلی در شش ضخامت به شرح زیر در دسترس هستند :
* 6 میلیمتر ، سبک ، پانل گچی ارزان ، بعنوان لایه پایه برای کنترل صدا در جدا کننده های چند لایه ، برای پوشش دیوار و سقفهای قدیمی ، همچنین برای استفاده به شکلهای هندسی متفاوت از جمله قوسها با شعاع کم .
* 8 میلیمتر ، یک صفحه ساختار گچی خشک معمولاً برای ساختمانهای پیش ساخته به منظور داشتن حداقل وزن استفاده می شود .
* 5/9 میلیمتر ، پانل سبک برای تعمیرات و تغییر مدل در سطوح موجود . همچنین برای سیستم دیوارهای دوبل .
* 5/12 میلیمتر ، این مدل با ضخامت متوسط برای استفاده عمومی در لایه های تکی برای ساختمانهای جدید یا ساختمانهای تعمیراتی . همچنین در سیستم دوبل برای مقاومت بیشتر در مقابل آتش و کنترل بهتر صدا می توانند مورد استفاده قرار بگیرند .
* 15 میلیمتر ، این ضخامت برای ساختار خشک لایه های تکی پیشنهاد می شوند . ضخامت بیشتر ، سختی بیشتری نیز تولید می کند و لذا مقاومت در مقابل آتش افزایش می یابد و کنترل صدا بهتر انجام می گیرد.
* 20 و 25 میلیمتر ، اغلب بعنوان صفحات با ملات مخصوص شناخته می شوند ، اینها برای جدا کننده های خشک و سخت ، دیواره های آسانسورها ، پلکانها ، جدا کننده ها و سقفهای کریدورها استفاده می شوند .
معمولاً در دو روی صفحات ساختار گچی خشک و در لبه کناری آن ورق مخصوص پوشش شده . قسمت پشت پانلها یک نوع کاغذ روغنی خاکستری است . قسمت رویه پانل عموماً یک کاغذ سبک با رنگ روشن است که تا لبه کناری را پوشش می دهد . این سطح بسیار صاف و قابل اجرا برای انواع و اقسام پوششهای نهائی می باشد . این نوع پانل در یک لایه یا بیشتر مستقیماً به قابهای چوبی ، ناودانی های فلزی مخصوص یا بر روی دیوارهای داخلی متصل می شوند .
لایه های تکی اغلب در منازل مسکونی و ساختمانهای سبک تجاری استفاده می شوند ،
( شکل 2-2 ) . استفاده از فقط یک لایه از پانل گچی معمولاً برای رسیدن به مقاومت مورد نیاز در مقابل آتش سوزی و کنترل صدا کافی می باشد .
ساختار چند لایه بدینصورت است که لایه پایه بر روی زیرسازی چوبی یا فلزی نصب و پانل بعدی بر روی پانل قبلی نصب می شوند ، ( شکل 2-3 ) . این سیستم ها نسبت به سیستم های تک لایه مسلماً از یک مقاومت بیشتری در مقابل آتش و کنترل صدا برخوردار است و یک سیستم محکم تر را ارائه می کند . زمانیکه لایه ها بر روی هم نصب می شوند در نتیجه درزها بر روی هم و در یک ردیف قرار نمی گیرند که موجب جلوگیری از ترک خوردگی و ایجاد یک دیوار قوی می شود . البته این سیستم برای جلوگیری و مقاومت در مقابل تغییر شکل محدب و یا تغییر شکل در درزها مناسب می باشد . در ساختار پانلهای دوبل ، معمولاً کلیه صفحات زیرین در هر اطاق نصب و سپس لایه بعدی پوشش می شود . اینکار بعلت قرار گرفتن یک لایه بر روی دیگری انجام می شود و لذا از تعداد پیچهای کمتری استفاده می شود . در نتیجه اتصالات لایه روئی بوسیله لایه زیرین صفحات ساختار گچی خشک مسلح می شوند .
همچنانکه در شکل 2-4 ( ' الف ' تا ' و ') نشان داده شده است ، انواع لبه اتصال وجود دارند از قبیل : لبه های صفحه معمولی بصورت شیب دار ( بنام تخصصی T ) ، لبه نیم گرد ( بنام تخصصی RE و T & G ) . پخ دوبل ( بنام تخصصی B ) ، لبه چهارگوش ( بنام تخصصی S ) و نر و مادگی ( بنام تخصصی T & G ) . یک اتصال با لبه زاویه دار معمولی و نیم گرد یا پخ در گوشه نیز ممکن است در کارخانه ساخته شود ( بنام تخصصی MB ) .
این نوع طراحی لبه ها باعث اتصال بهتر و بدست آوردن یک فصحه کاملاً صاف و صیقلی و پس از پوشش نهائی خواهد شد . اتصال لبه ها را در شکل 2-5 میتوان مشاهده نمود ، که ابتدا سیستم پانل خشک به زیرسازی نصب می گردد و سپس یک لایه خمیر درزگیری ، چسب مخصوص ، پوشش اولیه و نهائی روی آن قرار گرفته و در نهایت نقاشی یا هر نوع تزئین دیگر اجرا می شود .
بعضی محدودیتها در صفحات ساختار گچی خشک وجود دارند که بشرح زیر توضیح داده می شوند .
* جلوگیری از رطوبت زیاد و متمادی و همچنین حرارت بسیار زیاد . برای جلوگیری از ضعیف شدن در برابر کلسیناسیون ، صفحات گچی نباید تحت حرارت بیش از 125 درجه فارنهایت ( 52 درجه سانتیگراد ) برای مدت طولانی قرار گیرند . لذا در صورت استفاده از سیستم های حرارتی سلولی یا انواع دیگر نباید صفحات گچی که تحت حرارت مستقیم 125 درجه فارنهایت (52 درجه سانتیگراد ) قرار دارند بکار برده شوند .
* در صورتیکه از سرامیک یا انواع کاشی در دیوار استفاده شود می بایست یک لایه حمایتی در مقابل رطوبت در نظر گرفت . در اینگونه موارد پانلهای مقاوم در مقابل رطوبت پیشنهاد می شود .
* حداکثر فواصل تیرکهای زیرسازی برای سیستم تک لایه با استفاده از پانلهای با ضخامت 5/12 و 15 میلیمتر باندازه 600 میلیمتر مرکز به مرکز می باشد . اگر صفحات ساختار گچی خشک دیواری به ضخامت 5/9 میلیمتر استفاده شود ، در اینصورت باید در دو لایه بکار رود ، لایه دومی که با چسب انجام می شود ، فواصل مرکز به مرکز تیرکها همان 600 میلیمتر می باشد . پانلهای ساختار گچی خشک معمولی ، 5/9 و 6 میلیمتر برای زیرسازی فلزی یا برای مصالح مقاوم در برابر آب مورد استفاده قرار نمی گیرد .
* مشخصات پانلهای ضخیم تر از 20 میلیمتر برای یک زیرسازی چوبی از نوع سخت پیشنهاد نمی شود ، زیرا میخها در اثر چکش در صفحات ساختار گچی خشک فرو می روند ولی در زیرسازی این نوع چوب دچار مشکل شده و ممکن است کج شوند . ابعاد زیرسازی چوبی باید حداقل 5×5 سانتیمتر باشد ( در صورتیکه پیچ بکار رود ، ممکن است ابعاد 5/2 × 5 سانتیمتر نیز استفاده شود ) .
* در دیوارهای یکسره و بلند کنترل اتصالات در هر 10 متر یا کمتر انجام می شود .
* در حالیکه حرکتهای سازه ممکن است باعث وارد آمدن بارهای مستقیم به این سیستمها شود ، جزئیات مخصوص جهت مقاومت این بارها و جلوگیری از ترک ، مورد نیاز می باشد .
* جدا کننده ها نباید در معرض رطوبت دائم قرار گیرند ، مگر اینکه کلیه سطوح مورد نظر آب بندی شوند .
* در جزئیات اجرائی پانلهای ساختار گچی خشک بر روی عایق های پشم شیشه یا پشم سنگ بایستی دقت نمود که پانل بعنوان تکیه گاه عایقها در نظر گرفته نشوند . برای اینگونه مواقع قطعات عایق ابتدا می بایست به طرفین تیرک های سازه زیرین یا تیرک های افقی بطور کامل و بدون لقی متصل شوند ، بدون اینکه احتیاج به سیم ، میخ ، پرچ و غیره برای اتصال قطعات عایق به زیرسازی باشد . شکل 2-6 نمونه ای از اجرای اینگونه عایق بندی را نشان می دهد .
* در نهایت نصب پانلهای ساختار گچی خشک بایستی با دقت و ظرافت خاصی انجام شود تا پس از نقاشی سطح قابل استفاده کاملاً رضایت بخش باشد .
صفحات ساختار گچی خشک نوع – X ( مقاوم در برابر آتش )
این صفحات ترکیبی ، کلیه محاسن قبل در پانلهای استاندارد را دارد ، علاوه بر اینکه مقاومت بیشتری در مقابل آتش سوزی دارد . برای بدست آوردن مقاومت بیشتر در مقابل آتش سوزی ، معمولاً در ملات دوغاب گچ افزودنی شیمیائی خاصی اضافه می گردد. گچ معمولاً دارای حدود 21 درصد آب می باشد . زمانیکه صفحه حرارت داده می شود ، آب در ملات شروع به تبخیر شدن
می نماید و بصورت بخار متصاعد می شود . صفحات دیواری نوع – X نمی سوزد ، ولی در آن جمع شدگی ایجاد می گردد. بعلت از دست دادن حجم آب ، ترکها ایجاد می شوند که این ترکها ممکن است باعث نفوذ آتش یا حرارت به قسمتهای دیگر شود . برای کاهش اثرات این مراحل ( در فرمول ملات ) صفحات دیواری نوع – X از فایبرهای ضد آتش استفاده می شود تا یکپارچگی سیستم در زمان از دست دادن حجم آب حفظ شود و مقاومت بیشتری برای جلوگیری از انتقال حرارت داده شود .
مقاومت در برابر آتش سوزی از 45 دقیقه تا سه ساعت یا بیشتر در زیرسازی چوبی یا آهنی در انواع دیوار ، کف و سقفها و همچنین در پوشش سازه های فلزی موجود می باشد . زمانیکه از صفحات ساختار گچی خشک بر روی زیرسازی چوبی استفاده می شود ، یک پانل به ضخامت 15 میلیمتر از نوع – X در برابر آتش سوزی حدود یک ساعت مقاومت دارد ، در حالیکه برای ضخامت 12 میلیمتر از نوع – X ، 45 دقیقه مقاومت در نظر گرفته می شود . پانلهای ساختار گچی خشک ضد آتش معمولاً با عرض 1200 میلیمتر و طول 2400 تا 3600 میلیمتر در دسترس می باشند . صفحات ساختار گچی خشک نوع – x در ضخامتهای 12 و 15 میلیمتر با مقاومتهای متفاوت در برابر آتش سوزی وجود دارند . مواد افزودنی می تواند این مقاومت را نیز افزایش دهد .
صفحات ساختار گچی خشک با سطح نهائی آماده
این صفحات گچی دارای رویه تزئینی هستند و احتیاج به کار اضافی در سطح نهائی ندارند ،
( شکل 2-7 ) . این سطوح ممکن است پوششی ، چاپی ، و یا یک لایه نازک پلی اتیلن داشته
باشند . انواع و اقسام طرحها ممکن است در کارخانه بر روی سطح نهائی نگاشته شود و مورد استفاده قرار گیرند . این نوع سیستم با میخهای رنگی مخصوص و یا مواد چسبنده نصب می شوند . پانلهای از قبل نقاشی شده یا تزئین شده نوع – X نیز قابل دسترس می باشند .
لبه های کناری پانلها یا بصورت چهار گوش و یا شیب دار است که بهم متصل می شوند . قالبها
( خمیرهای ) هماهنگ و یکنواخت برای پوشاندن درزها و جلوگیری از خرابی پانلها موجود می باشد
صفحات ساختار گچی خشک مقاوم در مقابل رطوبت MR ) یا مقاوم در برابر آب( WR )
صفحات MR یا WR یکی از انواع صفحات ساختار گچی خشک می باشند که طی مراحل مخصوصی تولید می شوند و برای استفاده بعنوان یک پایه سرامیکی یا کاشیکاری در محلهای مرطوب و خیس بکار می روند . ( شکل 2-8 ) . ملات ، ورقهای روئی و زیرین از صفحات MR طوری طراحی شده که تاثیر رطوبت را خنثی کند . صفحات MR در ابعاد استاندارد 1200 میلیمتر عرض و 2400 و 3600 میلیمتر طول در دسترس می باشند . رنگ رویه این صفحات سبز روشن است و به همین لحاظ به صفحات سبز معروفند و لذا بدینوسیله از صفحات ساختار گچی خشک معمولی تشخیص داده می شوند . آنها همچنین در ضخامتهای 12 میلیمتر معمولی و 12 و 16 میلیمتر نوع – X تولید می شوند . صفحات MR یا WR برای پشت کاشی یا سرامیک استفاده می شوند . لذا یک لبه شیب دار در محل اتصالات تعبیه می شود و این درز در زیر کاشیها پنهان می شوند و در محل اتصال به خمیر و یا چسب مخصوص نیاز ندارد . چسب کاشی نیاز به ترمیم بعدی در گوشه کار ، میخ کوبی ، بستن لبه یا پرکردن لبه شیب دار در محل کاشی کاری را از بین می برد .
با وجود این ، محدودیتهائی در هنگام حمل و نقل در مورد این پانلها باید بار گرفته شوند که آنها عبارتند از :
* صفحات MR برای محلهائی که در معرض مستقیم بارندگی ، یا آب و یا رطوبت نسبی زیاد
هستند ، پیشنهاد نمی شوند ، این قبیل محلها عبارتند از : سطوح بیرونی ، حمام بخار ، و غیره . در این گونه فضاها از انواع دیگر مصالح استفاده می شود .
* ملات کند گیرکننده برای چسباندن کاشی بر روی صفحات MR نباید بکار گرفته شوند . این نوع ملات برای جائی بکار می رود که از چسب و یا ملات سیلیکون برای چسباندن کاشی استفاده می شود .
* صفحات MR نباید برای سقفهای خارجی استفاده شوند . صفحات مخصوص بالکنی برای سقفهای سطوح بیرونی پیشنهاد می شوند .
* صفحات MR نباید برای سقفهای سطوح خارجی استفاده شوند مگر اینکه یک قاب اضافی در نظر گرفته شود . فاصله بین اعضاء نباید از 300 میلیمتر مرکز به مرکز ( م – ب- م ) بیشتر شود . در این مورد لازم است به آئین نامه های ساختمانی مراجعه شود .
* در محل هائیکه کاشیکاری میشوند درزهای اتصال نیاز به بتونه کاری ندارند . برای اجرای کامل نصب ، بتونه کاری باید با مصالح مشخصات سازنده و یا مصالح سطوحی که بعداً پرداخت می شوند سازگاری داشته باشند .
* چسبندگی به لبه های کناری صفحات در محل اتصالات ، نقاشی ، چسباندن کاشی و در نهایت نصب برای یک سطح نهائی رضایت بخش مورد نیاز می باشد . برای محلهای با درجه رطوبت زیاد و یا خیس ، صفحات سیمانی بعنوان یک عامل دیگر می بایست مورد توجه قرار گیرند . صفحات سیمانی با مشخصات صفحات خشک هماهنگی دارد ولی در اثر مجاورت با آب تاثیر منفی ندارد .
صفحات گچی روکش شده با ورق ( فویل ) آلومینیومی
این صفحات ک بطور معمول ساخته می شوند و در قسمت پشت آن از ورقهای آلومینیومی برای پانلهای معمولی یا نوع – X استفاده می گردد. در محلهای با آب و هوای سرد این نوع صفحات برای اجرا در سقفها بسیار موثرند . این صفحات از قسمت پشت با ورقه های آلومینیومی در یک سیستم یک لایه سقفها و دیوارها و همچنین در سیستم چند لایه نیز استفاده می شوند . پانلهای ساختار گچی خشک با ورقهای آلومینیومی یک سطح غیر قابل نفوذ از آب را ایجاد می کند تا رطوبت داخلی را کنترل کند و به سطوح دیگر منتقل نشود . در آزمایشات انجام شده در ASTMC355 نشان داده شده است که پانلهای 12 میلیمتری با فویل آلومینیومی در پشت آنها یک نفوذ پذیری حدود 6 درصد را نتیجه داده است .
پانلهای ساختار گچی خشک با ورقهای آلومینیومی برای استفاده از مصالح سبک زیرسازی چوبی ، فلزی مصرف می شوند ، ( شکل 2-9 ) .
آنها عموماً در ضخامتهای 5/9 و 12و 15 میلیمتر و ابعاد معمولی استفاده می شوند . صفحات ساختار گچی خشک همچنین با فویل های آلومینیومی در پشت آن در انواع – X در دسترس هستند .
محدودیتهای پانلهای ساختار گچی خشک با ورقهای آلومینیومی بشرح زیر می باشد :
* برای محلهائی که در معرض رطوبت شدید یا حرارت زیاد و مداوم می باشند پیشنهاد نمی شوند . در این شرایط ، یک مهندس مجرب مکانیک باید موقعیت تاخیر در تبخیر را تعیین کند .
* صفحات ساختار گچی خشک با ورقهای آلومینیومی برای سطوحی که سرامیک ، کاشی و یا لایه های پلاستیکی ( Vinyl ) و پانلهای دیواری دوبل نصب می شوند نباید مورد استفاده قرار گیرند. همچنین برای استفاده از یک لایه پایه برای چسبهای پلاستیکی یا انواع دیگر مصالح پوششی مقاوم در برابر تبخیر آب ، مناسب نمی باشد .
* برای جلوگیری از افتادگی سقفها ، وزن مصالح عایق بندی روی آنها نباید از مقادیر زیر بیشتر باشد :
– 90/5 کیلوگرم در هر متر مربع برای پانلهای با ضخامت 12 میلیمتر با فاصله زیرسازی 600 میلیمتر
– 10 کیلوگرم در هر متر مربع برای پانلهای با فاصله زیرسازی 400 میلیمتر ، پانلهای با ضخامت 5/9 میلیمتر نباید برای قرار دادن مصالح عایقکاری استفاده شوند .
* صفحات ساختار گچی خشک با ورقهای آلومینیومی در پشت آن برای شرایط آب و هوائی بسیار گرم و رطوبتی از قبیل آتلانتیک جنوبی و سواحل خلیج فارس مناسب نمی باشد .
صفحات با مقاومت زیاد برای سقفها
بعضی از کارخانجات سازنده صفحات ساختار گچی خشک به ضخامت 5/12 میلیمتر بعنوان ارزان ترین نوع صفحات با مقاومت زیاد برای سقفها بعنوان جایگزین صفحات دیواری 15 میلیمتری تولید می نمایند . برای تولید صفحات سقفی با مقاومت زیاد از فرمول مخصوصی برای تهیه ملات استفاده می شود . این نوع صفحات برای مقاومت در برابر خیز طبیعی زمانیکه به زیرسازی با فاصله 600 میلیمتر وصل می شوند مورد استفاده قرار می گیرند .
پانلهای ساختار گچی خشک سقفی
پانلهای ساختار گچی خشک سقفی دارای ملات نسوز گچی با یک جذابیت خاص در سطح نهائی تولید می شوند . پانلها بصورت بسیار ساده بر روی زیرسازی استاندارد نصب می شوند . بعلت داشتن ملات سخت این پانلها در مقابل خیز یا پاره شدن مقاومند ، و نیازی به منگنه یا کلیپس برای تعادل خمیدگی ندارند . بعلاوه ، این نوع پانلها بوسیله کارد یا تیغ براحتی قابل برش هستند . حتی این پانلها در عرضی معادل 5/2 سانتیمتر بدون هیچگونه اثر منفی قابل برش هستند . اغلب پانلهای سقفی گچی به ضخامت 5/12 میلیمتر با حدود 2 میلیمتر پوشش پلاستیکی سفید برای جذابیت بیشتر و سادگی در تمیز کردن مورد استفاده قرار می گیرند . این نوع پانلها در ابعاد 600 ×600 میلیمتر و یا 1200× 600 میلیمتر برای فضای داخلی موجودند . طبق تجربیات بدست آمده از صنایع ، این ابعاد مناسبند . اندازه های واقعی همان 600 600× میلیمتر یا 1200 ×600 میلیمتر هستند ، ولی اندازه های دیگر بر اساس سفارش مخصوص از طرف مشتری قابل تولید هستند .
صفحات ساختار گچی خشک برای استفاده در چال آسانسور
صفحات ساختار گچی خشک آسانسور برای استفاده در ساختار آسانسور و فضای داخل چال ، دیوارهای پلکانها ، جدا کننده های عمومی تولید می شوند ، مطابق شکل 2-10 . این نوع صفحات برای ساختمانها با دو ساعت مقاومت در برابر آتش سوزی طراحی شده اند . زیرسازی برای اینگونه صفحات از قطعات فلزی غیر باربر می باشد و پانلها از نوع 25 میلیمتر نوع – x و دو لایه معمولی 5/12 میلیمتری یا 15 میلیمتری از صفحات ساختار گچی خشک می باشد که اینگونه دیوارها باعث جلوگیری و تاخیر پخش آتش از یک فضا به فضای دیگر می شوند . با قرار دادن صفحات عایق مناسب ، همچنین می توان از نفوذ صدا از یک فضا به فضای دیگر جلوگیری نمود . این صفحات در ضخامتهای 5/12 و 20 میلیمتر و با عرضهای 600 و 1200 میلیمتر ، با لبه های چهار گوش در دسترس می باشند . اینگونه صفحات بعنوان اعضاء غیر باربر طراحی شده اند .
صفحات ساختار گچی خشک آکوستیک ( ضد صدا )
زمانیکه از صفحات نوع – x با ضخامتهای 5/12 و 15 میلیمتر استفاده می شود ، یک صفحه به ضخامت 6 میلیمتر با مشخصات آکوستیکی یک لایه بسیار عالی برای کنترل صدا و مقاوم در برابر آتش می باشد . یک صفحه 6 میلیمتری آکوستیک ، هم نسوز است و همچنین با نصب آسان ، باعث یکپارچگی در سازه می شود . در یک نوع طراحی با نام تخصصی ul ، یک لایه 5/12 میلیمتری نوع – x با یک لایه 6 میلیمتری آکوستیک در هر طرف زیرسازی چوبی یا فلزی باعث یکساعت مقاومت در مقابل آتش سوزی و 45 تا 50 stc کنترل صدا می شود .
انواع دیگر صفحات ساختار گچی خشک قابل تولید
انواع دیگر صفحات ساختار گچی خشک برای استفاده در انواع مختلف ساختمانهای صنعتی نیز قابل تولید هستند ، ولی این نوع صفحات اغلب بوسیله پیمانکاران مجرب و حرفه ای قابل نصب هستند . بنابراین تنها بعضی شرکتها می توانند آنها را نصب نمایند . این نوع صفحات عبارتند از :
صفحات برای نصب در سطوح خارجی : این نوع صفحات با ورقهای مخصوص و فرمول ملات بخصوص از گچهای نسوز برای سطوح خارجی ساختمان مانند ، بالکنها ، پارکینگ های روباز، سقف فروشگاهها و یا غرفه های بیرونی و انواع دیگر محلهائی از این قبیل و در جائی که مستقیماً در معرض آب قرار دارند استفاده می شوند .
اینگونه صفحات دارای مقاومت مخصوص در مقابل آب می باشند ، رنگ روئی اینگونه صفحات با ملات گچی مسلح سبز و در ضخامتهای 5/12 و 15 و با عرض 1200 میلیمتر و طول 2400 و 3600 میلیمتر تولید می شوند . این صفحات نیز در نوع – x در دسترس می باشند .
صفحات ساختار گچی خشک پوششی : اینگونه صفحات پوششی برای حمایت از سازه های زیرین در مقابل آتش سوزی تولید می شوند ، از قبیل : دیوارهای با مصالح چوبی ، مصالح بنائی ، پلاسترها ، مصالح بسیار نازک مانند آزبست و غیره ، ( شکل 2-11) .
این نوع صفحات همچنین سطح سختی را بوجود می آورند که در برابر آب از ورقهای مخصوص و یا ملات ضد آب استفاده می شود . بعضی از صفحات با پوشش فایبرگلاس برای بوجود آوردن یک سطح مقاوم در مقابل حملات قلیائیها در دسترس می باشند . این سطح در مقابل آب شدن ، نفوذ رطوبت نیز مقاوم می باشد . پوشش سطوح مقاوم در برابر قلیائیها بدین معنی است که در سطح نهائی نیازی به پوشش مخصوص برای سیستم نصب بیرونی ندارد . این نوع صفحات در ضخامتهای 5/12 و 15 میلیمتر و به عرض 600 و 1200 میلیمتر و همچنین در نوع – x در دسترس
می باشند .
همچنین نوع مخصوصی از این صفحات وجود دارند که بطور ویژه ای برای عایق سیستم های بیرونی مناسب می باشند . این پانلها می توانند برای حدود 6 ماه در مقابل بارندگی و آب و رطوبت برای سطوح خارجی تا قبل از اتمام نهائی سطوح مقاومت نمایند . در ملات این نوع صفحات نوعی فایبرگلاس مصرف می شود که برای دو طرف سطوح پانل قابل استفاده است . صفحه شیشه های مسلح در رویه بیرونی ، صفحات پوششی بوسیله یک لایه پلیمر پوشیده می شوند . این پانلها در ضخامتهای 5/12 و 15 میلیمتر و به ابعاد 2400×1200 میلیمتر تولید می شوند .
صفحات ساختار گچی خشک برای پوشش بامها : این نوع صفحات غیر سازه ای بوسیله استفاده از سیلیکون در ملات در برابر آب مقاوم می شوند ، ( شکل 2-12 ) . در این نوع صفحات ممکن است از فایبرگلاس و یا ورق گالوانیزه پوشیده شود .این صفحات دارای عرض 1200 میلیمتر و طول 2400 میلیمتر و ضخامت استاندارد 5/12 میلیمتر هستند . نوع – x این صفحات دارای ضخامت 15 میلیمتر است . برای بامهای ساختمانهای تجاری مورد استفاده قرار می گیرند . نوع دیگری از این گونه صفحات وجود دارند که بعنوان قالب برای ریختن بتن کف بامها استفاده
می شوند . آنها به تیرکها یا تیرها بسته می شوند و سپس بتن به هر فرم و شکل دلخواه ریخته
می شود . این صفحات بهمان شکل که بتن ریخته می شوند در سیستم سازه باقی می مانند تا بتن سفت شود . این پانلها به ضخامت 25 میلیمتر و طول 2400 و 3000 و 3600 میلیمتر و عرض 600و 800 و 1200 میلیمتر تولید می شوند . سطح نهائی می تواند از پوششهای مخصوص پلاستیکی با ورقهای مخصوص باشد که احتیاجی به پوشش نهائی نداشته باشند . از آنجائیکه این صفحات غیر بار و غیرسازه ای می باشند ، لذا محاسبات برای بارگذاری و تعیین مقاومت آنها مورد نیاز نمی باشد .
صفحات گچی پایه برای اجرای پلاستر : این صفحات برای اجرای یک لایه نازک پلاستر مخصوص برای پوشاندن خلل و فرج و بدست آوردن یک سطح یکدست و صاف و صیقلی مصرف
می شوند. صفحات ساختار گچی خشک به عرض 1200 میلیمتر با بریدگی چهارگوش در لبه ها ارائه می گردند . صفحات استاندارد برای پوشش مخصوص نهائی سیستم دیوار خشک با ضخامتهای 5/12 و 15 و 20 میلیمتر هستند . نوع – x تنها در ضخامتهای 5/12 و 15 میلیمتر در دسترس می باشند . کلیه صفحات فوق الذکر در طولهای 2400 و 3000 و 3600 میلیمتری وجود دارند . سطح نهائی این صفحات طوری است که پلاستر نازک مخصوص براحتی بر روی سطح آن اجرا
شود . ورق لایه خارجی طوری طراحی می شود که بلافاصله رطوبت را جذب می کند و ملات گچی مربوطه در برابر رطوبت مقاوم است و در اثر اجرای پلاستر خمیدگی در آنها ایجاد نمی شود . ورق روئی بطور کامل در لبه طولی صفحه پوشانده می شود .
این نوع صفحات برای دیوارهای داخلی و انواع سقفهای داخلی پیشنهاد می شوند ، ( شکل 2-13) . پس از نصب این صفحات پوشش نهائی پلاستر مخصوص در یک لایه به ضخامتهای 5/1 تا 5/2 میلیمتر یا در دو لایه به ضخامتهای 2/3 و 8/4 میلیمتر انجام می شود . یک سطح صاف و صیقل و یا سطح طراحی شده برای دوام بیشتر جهت مقاومت در مقابل جذب هر گونه ماده ای مورد نیاز است .
این نوع صفحات همانند صفحات نوع -x می باشند . به این دلیل ، این صفحات بعضی مواقع بوسیله پیمانکاران مجرب و بخصوص نصب می شوند . ولی پلاستر نهائی یک کار حرفه ای دیگر است که بندرت توسط پیمانکاران سیستم خشک اجرا می شوند .
لایه های باریک گچی
در لایه های باریک گچی ، ملات گچ بین دو لایه از ورقهای مخصوص قرار می گیرند . ممکن است بصورت ایجاد سوراخهائی به قطر 20 میلیمتر و بفاصله هر 10 سانتی متر مرکز به مرکز ، یا عایق بندی بوسیله نواری از ورق آلومینیوم تولید شوند . این نوع تولید در ضخامتهای 5/9 و 12 میلیمتر در ورقه هائی به عرض 4/0 و 6/0 متر و بطولهای 2/1 و 4/2 متر می باشند . این صفحات ساختار گچی خشک 45 % پلاستر کمتر از پوشش فلزی نیاز دارد . این نوع صفحه برای سرعت بیشتر در نصب بر روی قابهای فلزی یا چوبی بوسیله منگنه یا میخ وصل می شوند .
تجهیزات سیستم خشک
پیمانکاران سیستم خشک آیتم های بسیار زیادی را در جزئیات نصب پانلها مورد توجه قرار
می دهند . این تجهیزات عبارتند از : اتصالات محکم کننده گوشه ، اجزاء قابها ، کنترل صدا و تولیدات عایقکاری ، متصل کننده ها ، اجزاء اتصال و چسبهای کاغذی مسلح . تجهیزات مربوط به اتصالات محکم کننده گوشه ها در شکل 2-14 نشان داده شده است . انواع دیگر تجهیزات فلزی مورد استفاده در شکل 2-15 نشان داده شده است . تجهیزات محکم کننده گوشه شامل ، میلگردهای گوشه ، انواع نبشی ها ، کنترل اتصالات و قالبهای تزئینی هستند .
اجزاء قاب
صفحات ساختار گچی خشک قابل نصب بر روی قابهای چوبی ، فلزی و یا روی دیوارهای معمولی هستند . این نوع صفحات همچنین قابل نصب بر روی دیوارهای با مصالح بنائی و دیوارهای بتنی و یا مستقیماً بر روی چوب یا فلز می باشند. اگر اجباراً صفحات مستقیماً نصب شوند ، سطح دیوار از هر گونه مواد زائد و اضافی تمیز شود و سطح نرم و یکپارچه ای بدست آید ، سپس صفحات ساختار گچی خشک نصب شوند . صفحات ساختار گچی خشک نباید مستقیماً بر روی سطوح بتن تازه و یا زیرسازی تر که مقدار زیادی رطوبت دارند نصب شوند .
قابهای چوبی
دیوارهای داخلی در یک سازه قاب چوبی یا تیرک ها و اعضاء خرپائی بام بصورت معمول در جای خود قرار داده می شوند تا دیوارها برای تیرک های سقف و همچنین تقسیم کنند های اطاقها ، دیوارها، موازی ردیف تیرکها قرار گیرند. تیرکهای عمودی معمولی دارای ابعاد 100× 50 میلیمتر هستند که در فاصله 400 تا 600 میلیمتر ، مرکز به مرکز قرار می گیرند ، در حقیقت ، فاصله بین تیرکهای عمودی معمولاً بوسیله ضخامتها کنترل می شوند . برای مثال 600 میلیمتر فاصله برای نصب صفحه گچی به ضخامت 12 میلیمتر پوشش داخلی خشک مورد نیاز است .
هر چند که پیمانکاران نصاب دیوارهای خشک قابهای دیوار را نصب نمی کنند و یا هیچگونه کاری به انتخاب مواد قاب زیرسازی ندارند ، ولی آنها بایستی مطمئن باشند که قاب چوبی یا سطح دیوار کاملاً صاف و تراز و شاقولی باشند تا صفحات ساختار گچی خشک در یک سطح صاف و یکنواخت نصب گردند . اگر در یک سطح از قابها یکی دو قاب از تراز و شاقولی خارج و یا خراب باشند برای تحویل کار بهتر لازم است تعویض شوند . صفحات ساختار گچی خشک بر روی زیرسازی ناشاقول قابل نصب نیستند و سطح خوبی را نتیجه نمی دهند .
قابهای فلزی
یکی از محاسن زیرسازی فلزی نسوز بودن ، یکنواختی سطح ، سبکی وزن ، مسئله ریشه یا گره ندارند و برای نصب مناسب می باشند . اجزاء سیستم قاب فلزی بصورت کاملاً جذم یکدیگر ساخته و نصب می گردند و اغلب اتصالات آنان بصورت نر و مادگی است . بغیر از درها ، پنجره ها و غیره ، هیچگونه اتصال دیگری برای نصب قابهای دیوار احتیاج نیست ، ( شکل 2-16 ) . بنابراین یک عامل بسیار مهم در تیرکهای عمودی و یا افقی ، مقاوم بودن آنها در مقابل زنگ زدگی است ، مخصوصاً در انبارهای تجاری بزرگ ، در محیطهای با رطوبت زیاد و خوردگی زیاد در مناطقی مانند جزائر کارئیب، فلوریدا، سواحل خلیج فارس که محیط سولفاته با رطوبت زیاد در هوا وجود دارد ، یک لایه حمایتی مناسب برای مقابله با خوردگی می بایست روی قطعات فلزی پوشانده شود و این علاوه بر گالوانیزه بودن آنها است .
یکی سیستم چند لایه ضد صدا برای جداکننده ها براحتی بر روی تیرکهای عمودی و افقی قابل نصب می باشد . قطعات زیرسازی افقی ابتدا به کف و سقف نصب و محکم می شوند و سپس تیرکهای عمودی در فاصله های 400 یا 600 میلیمتر در داخل آنها بصورت کشوئی قرار گرفته و محکم می شوند . در حالیکه این اتصال یک اتصال فیزیکی ساده است ولی بسیاری از پیمانکاران تیرکهای افقی و عمودی را بهم پیچ می کنند .
تیرکهای عمودی و افقی عموماً بصورت ناودانی هستند ، یک نوع فولاد مقاوم در مقابل خوردگی ، و برای نصب سریع با پیچ طراحی شده است . آنها برای اعضاء غیر بار بر ساختمان بسیار قوی هستند . فضای مناسبی برای عبور لوله های برق و تاسیسات وجود دارد که برای عبور آنها ناودانی سوراخ
می شوند .
متصل کننده های صفحات ساختار گچی خشک
میخها و پیچها بطور معمول برای اتصال صفحات ساختار گچی خشک بصورت تکی یا دوبل مورد استفاده قرار می گیرند . کلیپس ها و منگنه ها فقط برای اتصال لایه های پایه در یک ساختار چند لایه استفاده می شوند . چسب مخصوص دیوار خشک برای اتصال صفحات ساختار گچی خشک به دیوارهای با مصالح بنائی و بتنی استفاده می شوند . این اتصالات ممکن است دائمی یا موقتی باشند که بستگی به موقعیت و نوع استفاده دارد .
محل قرار گیری ادوات اتصال مانند میخها و پیچها در حداقل 5/9 میلیمتر از لبه اطراف صفحه گچی می بایست متصل شوند . ادوات اتصال از وسط صفحه شروع و بترتیب در اطراف آن ادامه
یابد . ادوات اتصال حتی الامکان باید بصورت عمودی به زیرسازی متصل شوند .
میخها
زمانیکه برای اولین بار صفحات ساختار گچی خشک بکار برده شدند ، یک مشکل اصلی و عمومی اتصال میخها به زیرسازی بودند که بعلت سطح مقطع کوچک و دایره شکل آنها در اثر تغییرات دما و شرایط رطوبت از صفحه خارج می شوند . برای جلوگیری از این مسئله بهترین میخ بصورتی است که بشکل دندانه دار مطابق شکل 2-17 مورد استفاده قرار می گیرد . آنها در دو اندازه توصیه
می شوند ، 3 سانتی متر برای صفحات دیواری تا 12 میلیمتر ضخامت و 5/3 سانتی متر برای 16 میلیمتر ضخامت صفحات ساختار گچی خشک .
نمونه هائی ا زانواع دیگر میخها در شکل 2-18 نمایش داده شده است . بطور کلی میخها باید دارای سر تخت ، توگود، در اندازه های مختلف باشند . قطر سرهای میخ باید حداقل 6 میلیمتر و حداکثر 8 میلیمتر باشند . این اندازه ها بدین دلیل است که در اثر ضربه چکش باعث خرابی و وارد آمدن خسارت به پانل ساختار گچی خشک نشود . سرهای کوچک و میخهای معمولی ضمن مقایسه با انواع دیگر میخها باعث می شود که بسادگی کاغذ را پاره و بداخل صفحه ساختار گچی خشک نفوذ کند ، لذا از این نوع میخها نباید استفاده شود . میخها با سرهای بزرگ در صورتیکه زاویه دار کوبیده شوند ممکن است باعث پاره گی ورق روئی صفحات گچی گردند .
طول میخها برای اتصال صفحات دیواری برابر 5/3 سانتی متر می باشد که توسط کارخانه سازنده تامین می گردد. این تنها وسیله اتصال مکانیکی است که توسط سازنده تامین می گردد ، اینها باید با چکش سر لاستیکی کوبیده شوند تا بتوان روی صفحات را نقاشی نمود .
ابزار برای کوبیدن میخها بر روی انواع دیوار خشک نوعی چکش است که در شکل 2-19 نشان داده شده است . این چکش دارای سر تقریباً گرد است که برای کوبیدن با دقت بیشتر استفاده
می شوند .
میخها بایستی بطور دقیق و عمودی بر صفحات ساختار گچی خشک کوبیده شوند و تا اندازه ای فرو رود که فقط پانل را نگهدارد . این نوع اتصال در شکل 2-20 نمایش داده شده است . این نوع چکش طوری طراحی شده که فقط میخ باندازه مورد نیاز در صفحه ساختار گچی خشک فرو رود بدون اینکه پاره گی در ورق پانل بوجود آورد .
میخها باید باندازه کافی بلند باشندکه لایه صفحات دیوار را به زیرسازی محکم و نیروی کافی برای نگهداری پانل داشته باشند . فرو رفتگی میخ در داخل قاب زیرسازی باید باندازه 2/2 سانتی متر برای میخهای ساده و 8/1 سانتی متر برای نوع دندانه دار که مقاومت بیشتری در بیرون کشیدگی دارد پیشنهاد شده . برای پانلهای ضد آتش ، فرورفتگی بیشتری مورد نیاز است . معمولاً 8/2 سانتی متر تا 1/3 سانتی متر برای یکساعت مقاومت در برابر آتش سوزی . در پانلهای دیواری خشک میخها بصورت دوبل کنار هم مصرف می شوند ، چنانکه در شکل 2-21 نشان داده شده است .
پیچها
معمولاً در اتصال صفحات ساختار گچی خشک به زیرسازی ، پیچها بهتر از میخها عمل می کنند و این بعلت نیروی نگهدارندگی بهتر و باعث جلوگیری از پاره گی در ورق پانل می شود ، همچنین از ترک خوردگی ملات سفت شده گچی جلوگیری می نماید . بهترین پیچ با سر چهارگوش با طول دنده های بلند و کوتاه ، برای نیروی نگهدارندگی بیشتر ، پیچها باندازه گوه موجود در داخل کاغذ فرو می رود بدون آنکه خسارتی وارد آورد ، ( شکل 2-22 الف و ب ) .
انواع دیگر سرها از قبیل سر پخ طوری طراحی شده که برای اتصال فلز به فلز و یا چوب به فلز مناسب باشد . درشکل 2-23 انواع پیچها را برای نصب دیوار ساختار گچی خشک نشان داده شده است .
* نوع – W پیچهای دیواری گچی به قابهای چوبی یا دیوارها . سر پیچ بشکل الماس
( مخروط کامل ) تراش داده شده است ، یعنی تقریباً قیفی شکل . در نوع – W یک عمل گردشی را برای گچی و چوب بوجود می آورد ویک طرحی ویژه در دنده های پیچ باعث فرو رفتگی بهتر و نیروی نگهدارندگی مناسب تر طراحی شده است . عمق پیشنهادی برای فرورفتن میخ در زیر سازه 5/1 سانتیمتر می باشد . بنابراین در ساختار دو لایه که لایه روئی پیچ می شود ، نیروی نگهدارندگی اضافی بوسیله صفحه پایه تامین می شود . این سیستم اجازه می دهد که میزان فرورفتگی در تکیه گاه به 12 میلیمتر کاهش یابد . پیچ نوع – S می تواند بجای نوع – W بکار رود .
* پیچ نوع – S : برای دیوارهای خشک گچی جهت اتصال به زیرسازی فلزی یا دیواری طراحی شده است . آنها دارای سیستم سوراخ کننده خودکار هستند و معمولاً برای فرو رفتن در زیرسازی فلزی طراحی شده است . سادگی در فرورفتن بسیار مهم است چون تیرکهای فلزی اغلب نرم هستند و ممکن است در جهت فرورفتن باعث کج شدن پیچ
شوند .
* پیچ نوع -G : برای اتصال صفحات ساختار گچی خشک به صفحات ساختار گچی خشک پایه مصرف می شوند . پیچ نوع – G مانند نوع – W می باشد ، ولی اینها دارای طرح دنده دار طویل تر می باشند . این نوع پیچها عموماً دارای طولی معادل 8/3 سانتی متر هستند ، ولی انواع طولهای دیگر نیز در دسترس می باشند ، پیچهای دیوار خشک گچی نوع – G نیاز به فرورفتگی حداقل 12 میلیمتر از قسمت دندانه دار به صفحات نگهدارنده می باشند . پیچهای نوع – G نباید برای اتصال به صفحات دیواری تا 5/9 میلیمتر بعنوان صفحه پشت استفاده شوند ، بعلت اینکه مقاومت نگهداری کامل وجود ندارد . میخها و پیچهای طویل باید برای هر دو سطح و باندازه 5/9 میلیمتر در صفحه پایه فرو رود تا فرورفتگی مناسب در پایه های چوبی یا فلزی باشد . پیچهای نوع S-12 بعضی مواقع برای اتصال صفحات دیوار به یک قاب فلزی سخت و سنگین بکار می روند .
* پیچها عموماً با نیروی پیچ گوشتی بایک نیروی تنظیم شده پیچ می شوند مانند شکل
2-24 .
منگنه ها
منگنه ها فقط برای اتصال لایه پایه به اعضاء چوبی در سیستم های چند لایه پیشنهاد می شوند . این نوع وسیله اتصال می بایست باندازه کافی قوی ، گالوانیزه با حداقل 22 میلیمتر عرض تاج مطابق شکل 2-25 باشد . منگنه ها باید حداقل باندازه 16 میلیمتر در داخل تکیه گاه فرو رود .
چسبها
مواد چسبنده برای اتصال مستقیم به دیوارهای با مصالح بنائی یا بتنی استفاده می شوند . آنها همچنین می توانند برای اتصال به لایه های زیرین صفحات ساختار گچی خشک ، صفحات عایق صدا ، فومهای سخت ، یا انواع دیگر صفحات سخت عایقکاری چسبیده شوند و پیشنهادات کارخانه سازنده چسب نیز می بایست رعایت شوند . این نوع اتصال می بایست با ترکیبی از میخها ،
منگنه ها ( در منازل متحرک و سیار) و پیچها برای اتصال بهتر به پایه استفاده شوند . طبقه بندی چسبها برای صفحات دیوار عبارتند از :
* چسبهای مخصوص تیرکها .
* چسبهای مخصوص لایه ها .
* چسبهای مخصوص محل اتصال .
* چسب های مخصوص اتصال به دیوار خشک .
نحوه ترمیم اتصالات و چسبهای مسلح
نحوه ترمیم اتصالات به سه شکل اساسی بشرح زیر می باشد :
* پرکردن درز اتصال و پوشش نهائی روی چسب کاغذی ، گوشه ها ، محل اثر میخها و پیچها
* برای صیقل دادن سطح نهائی صفحات دیوار .
* برای چسباندن صفحه دیواری به سطح موجود از قبیل پلاستر قدیمی ، مصالح بنائی یا صفحات دیواری گچی یا صفحات پایه .
بعد از نصب صفحه گچی و اطمینان از چسبندگی و اتصال کامل ، نیاز است که محل اتصال پوشیده شوند مخصوصاً در گوشه های کار . مطابق شکل 2-26 خمیرهای مخصوص اتصال و چسبهای کاغذی در محل درز اتصال بکار می رود تا یک سطح یکپارچه و یکنواخت بدست آید .
ترکیبات اتصال مسلح دارای سه نوع اساسی هستند :
* یک ترکیب خمیری استفاده می شود تا چسب بر روی صفحه نصب شود .
* یک ترکیب تمام کننده برای سطح نهائی ویژه
* ترکیبی از موارد فوق
اغلب ترکیبات اتصال قابل حل در آب هستند ، مواد چسبنده ارگانیک یا ترکیباتی از چسبنده های روان . این تولیدات با افزایش مقاومت چسبندگی در هنگام خشک شدن همراه است . از دست دادن آب با جمع شدگی همراه است ، که بوسیله جزئیات بسیار نازک متعدد در لایه های مختلف جبران می شوند . هر قطعه می بایست بطور کامل خشک شود تا لایه بعدی شروع شود . ترکیبات چسبنده هائی از قبیل وانیل ها ( Vinyls ) نسبت به انواع ترکیبات حلال در آب دیرتر خشک می شوند . خانواده دیگری از ترکیبات اتصال وجود دارند که پس از نصب ، مقاومت نهائی ظهور می کند . برای رسیدن به یک نتیجه مطلوب در انواع مختلف کار ، نوعی خمیر ملات که به طور معمول در مدت زمان محدودی مقاومتش را بدست می آورد ، توصیه شده است . زمان گرفتن و سخت شدن ممکن است 30 دقیقه در حداقل زمان باشد و یا چند ساعت بطول انجامد . در یک نوع نصب سریع ، که طبق مشخصات می بایست در یک مدت زمان محدودی کار انجام شود ، ممکن است یک لایه اضافی قبل از خشک شدن کامل بکار رود. بطورکلی ترکیبات خمیری با نوار چسب بکار می روند و سپس لایه نهائی اجرا می شود .
خمیرهای ترکیبی اتصال که از قبل مخلوط شده نیز در دسترس است ، که این نوع مخلوط در دو نوع بسته بندی موجودند از قبیل : یکی برای استفاده با دست و دیگری برای استفاده از ماشین .
کلیه ترکیبات خمیری می بایست با صفحات سازگاری داشته باشند . از مخلوط نمودن انواع مختلف مواد پرهیز شود ، مگر اینکه توسط کارخانه سازنده توصیه شود .
اتصالات نوار چسبی برای استفاده از مخلوط آماده یا ترکیبات پودری برای مسلح نمودن طوری طراحی شده اند که محل درز اتصال را بطور کامل بپوشاند . نوع مخصوصی از نوار چسب که دارای خط تا شده می باشد برای اتصالات گوشه دیوارها و محل اتصال سقف به دیوار نیز در دسترس می باشند . گوشه های نمایان صفحات ساختار گچی خشک ممکن است نیاز به انواع اتصالات فلزی یا پلاستیکی داشته باشند .
نوار چسبهای مسلح عموماً در دو نوع وجود دارند ، شامل : نوار چسب کاغذی یا نوار چسب فایبرگلاس ، نوع کاغذی دارای 5 تا 6 سانتی متر پهنا است ، که بطور گسترده ای استفاده می شوند اینها معمولاً با تاکردن از وسط پهنای آن می تواند برای اتصالات گوشه بکار روند . این نوع چسب نیز معمولاً برای پرکردن خلل و فرج و فضای خالی بین اتصال و پوشاندن خمیر نهائی استفاده
می شود ، همچنانکه در شکل 2-27 نمایش داده شده است .
نوار چسب نوع فایبر گلاس همچنین در پهنای 5-6 سانتیمتر هستند و برای محلهائی که مقاومت در برابر رطوبت مهم است استفاده می شوند . این نوع ممکن است بصورت ساده باشد یا بشکلهای مختلف مسلح باشند ( در حدود 100 الیاف در هر 5/6 سانتیمتر مربع ) . نوع ساده معمولاً در محل چسبانده می شود ، در حالیکه نوع مسلح با ماده چسبنده در پشت آن مصرف می شود و با دقت در محل اتصال نصب و بوسیله چاقوی مخصوص یا کاردک محکم می شود . در مورد گوشه های کار از کاردکهای مخصوص گوشه برای نصب استفاده می شود .
از رویهم قرار دادن نوار چسبها پرهیز شود ، ضخامت چسبهائی که رویهم قرار می گیرند باعث
می شود که برای پوشش نهائی مشکل بوجود آید . روی چسبهای کاغذی باخمیرهای اتصال پوشانده می شوند . انواع چسبهای فایبرگلاس بسیار گرانتر از انواع چسبهای کاغذی هستند .
باید بخاطر داشته باشیم که سیستم ترمیم اتصالات ، ( بوسیله نوار چسبهای مسلح و خمیرهای اتصال ) باید بقدری قوی باشند که از صفحات ساختار گچی خشک نیز مقاوم تر باشند . در غیر اینصورت ، حرکت های غیر قابل انکار سازه ها باعث بوجود آمدن و پیشرفت ترکها در محل اتصالات دیوار و سقف می شوند .
نصب مجموعه ساختار گچی خشک در ساختمان
دو نوع سیستم نصب برای ساختار گچی خشک وجود دارد که لازم است پیمانکار یا نجار با آنها آشنا باشند . این دو نوع شامل نصب سیستم مقاوم در برابر آتش و نصب سیستم برای کنترل صدا می باشند . نصابان ساختار خشک دخالتی در نصب زیرسازی ندارند ، وظیفه این افراد فقط نصب صفحات روئی می باشد .
قبل از توجه به نصب سیستم های مقاوم در برابر آتش و کنترل صدا ، لازم است بعضی تعاریف و مشخصات بشرح زیر توضیح داده شود :
* مقاومت در برابر آتش سوزی ( Fire Resistance Rating – FRR ) بعنوان توانائی سیستم نصب بعنوان یک سد در برابرآتش و جلوگیری از انتقال آن به فضای مجاور تعریف می شود . پخش آتش از یک فضا به فضای دیگر بعلل زیر انجام می پذیرد :
1- تخریب دیوار سد کننده .
2- بازشوها که منفذی هستند برای انتقال دود و گاز به فضای مجاور.
3- انتقال حرارت کافی ، بیشتر از مقدار حد مجاز آن . این مشخصات بعنوان یک پایه ای است برای قضاوت اینکه نصب یک مجموعه نمی تواند بعنوان سدی کامل آزمایش شود .
* در یک سیستم نصب دیوار مقاوم در برابر آتش سوزی در مدت زمان معین از نتایج آزمایش در آزمایشگاه تعیین میگردد. کلیه آزمایشات می بایست برابر مقررات مربوط به استاندارد انجام پذیرد ، روش آزمایش بر اساس مشخصات مندرج در استاندارد آزمایش مصالح در ساختمان یعنی ، ASTME911 می باشد . این استاندارد همچنین با عناوین ANSL/263 و NFPA 251 شناسائی می شوند . مدت زمان مقاومت در برابر آتش سوزی بر حسب ساعت و برای سقفها ، کفها ، تیرها ، ستونها و دیوارها برآورد می گردند .
* کنترل صدا بعنوان توانائی کاهش صدا به فضای مجاور تعریف می گردد.
* طبقه بندی انتقال صدا ( Sound Transmission Class – STC ) بعنوان یک محدوده کاهش انتقال صدا معرفی و مورد استفاده قرار می گیرد. این روش باید برای صدای ناشی از صحبت بسیار دقیق باشد ولی نه برای موزیک ، صدای ابزار مکانیکی یا اصولاً صداهائی با انرژی فرکانسی کمتر . آزمایش طبق ASTM 90 و طبقه بندی طبق ASTM 413 انجام می پذیرد .
* طبقه بندی عایق صداهای ضربه ای ( Impact Insulation Class – IIC ) یک مقدار عددی است برای نصب موثر در سقف و کف برای کاهش انتقال صدای ضربه ای ، که این مقادیر نیز از نتایج آزمایش در آزمایشگاه تعیین می شوند . آزمایش بر اساس ASTME
492 وطبقه بندی بر اساس ASTME 989 انجام می پذیرد .
* ضریب کاهش صدا ( Noise Reduction Coeficient – NRC ) یک نوع اندازه گیری برای جذب صدا است . این عامل بسیار مهمی برای آکوستیک یا جذب صدا در یک محیط و یا فضای بسته می باشد . این سیستم برای نصب بر روی سیستم سازه ای ساختمان بکار نمی رود .
نصب قطعات ساختار گچی خشک مقاوم در برابر آتش
قطعات ساختار گچی خشک با فرمول ملات مناسبی برای مقاومت در برابر آتش نسبت به قطعات معمولی طراحی و ساخته می شوند . بطور کلی ، انواع صفحات روکش دار گچی خشک مقاوم در برابر آتش برای جلوگیری از انتقال سریع حرارت به اعضاء سازه ای ، حمایت آنها در مدت زمان معین و بعنوان تولیدات نوع – X طراحی شده اند . آزمایش استاندارد ASTMC 36 برای صفحات روکش دار گچی ساختار خشک می باشد . بر اساس مندرجات این استاندارد ، صفحات روکش دار گچی نوع – X به ضخامت 16 میلیمتر و در یک لایه بر روی زیرسازی باربر چوبی یکساعت در برابر آتش مقاومت خواهد نمود ، چناچه از این نوع صفحات روکش دار گچی به ضخامت 5/12 میلیمتر و در یک لایه و با همان زیرسازی استفاده شود ، زمان مقاومت در برابر آتش سوزی به سه ربع ساعت کاهش می یابد . این یک استانداردی است که بر اساس آزمایشات انجام شده طبق مقرارت مربوط به ' روشهای آزمایش آتش سوزی مصالح ساختمانی '
( ASTME 119 ) می باشد . چناچه لایه های ساختار گچی خشک نوع – X افزایش نماید ، به همان مقدار مقاومت در برابر آتش سوزی نیز افزایش پیدا می کند .
مقدار زمان مقاومت پانلهای ساختار گچی خشک در برابر آتش سوزی معمولاً بر اساس نتایج بدست آمده از آزمایشات تحت شرایط کنترل آزمایشگاهی می باشند ، صرفنظر از ضخامت های صفحات روکش دار گچی نوع – X نصب شده ، در صورتیکه زیرسازی دیوار از مصالح چوبی باشد ، این سطح دیوار بعنوان یک سطح قابل اشتعال نگریسته می شود . فقط در صورتی میتوان دیوار را غیر قابل اشتعال فرض نمود که تمامی مصالح بکار رفته در سطح دیوار از مصالح نسوز باشند .
نصب قطعات سقف و کف
شکل 1-9 جزئیات انواع مختلف طرحهای دیوار برای نصب بر روی زیرسازی های چوبی یا فلزی در ساختمانهای مسکونی و تجاری ، شامل سیستمهای تک لایه و یا دو لایه و همچنین انواع دیگر نصب برای کاهش صدا ، ورقه های عایق آتش را نشان می دهند .
صفحات روکش دار گچی ساختار خشک نوع – X ابتدا در سطح سقف و بصورت عمود بر جهت زیرسازی نصب می شوند ، سپس صفحات روکش دار گچی دیوارها بر روی زیرسازی مربوطه نصب می گردند . در حد امکان از صفحات با ابعاد طولی بیشتر استفاده شود تا تعداد درزهای اتصال کاهش پیدا نماید . لبه های کناری صفحات روکش دار گچی می بایست بطور عادی و نرم و جزم در کنار یکدیگر قرار گیرند و از فشار دادن آنها برای نصب درکنار یکدیگر جلوگیری شود . همچنانکه توضیح داده خواهد شد مقدار کمی تفاوت در نحوه نصب صفحات روکش دار گچی معمولی با صفحات روکش دار گچی نوع – X وجود دارد .
زمانیکه اندازه ابعاد سقف از مشخصات مندرج در زیر بیشتر باشد ، کنترل اتصالات مورد نیاز
می باشد :
* سقفهای داخلی با اعوجاج در پیرامون . حداکثر 15 متر در هر طرف .
* سقفهای داخلی بدون اعوجاج . حداکثر 9 متر در هر طرف .
* سقفهای سطوح خارجی . حداکثر 9 متر از هر طرف برای پانلهای سقفهای خارجی .
کنترل اتصالات ، برای زمانی که صفحات عایق در پشت پانلهای ساختار گچی خشک نصب می گردند ، و مطابق شکل 9-2 دارای یک یا دو ساعت مقاومت در برابر آتش سوزی بر اساس گواهی آزمایشگاه دارند ، بشرح زیر قرار داده می شوند :
1- یک فاصله به اندازه 5/12 میلیمتر بین پانلهای ساختار گچی خشک و در امتداد طول درز اتصال در نظر گرفته می شود تا بعداً بوسیله ادوات درز اتصال پوشیده شود .
2- در هر جائیکه درز انبساط در سازه وجود دارد ، یک شکاف یا فاصله ای به اندازه 5/12 میلیمتر در محل برخورد سقف به دیوار تعبیه می گردد.
3- تگیه گاه های مجزا برای سیستم درزهای انبساط تهیه می شود .
4- مطابق شکل 9-3 یک پوشش عایق مناسب در پشت درز انبساط برای محل هائی که مقاومت در برابر آتش سوزی و صدا مورد توجه است و اهمیت دارد تعبیه می گردد.
نصب متعلقات مربوط به دیوار
در ساختمانهای مسکونی ، بر اساس مقررات و مشخصات مندرج در کدها و استانداردهای موجود یک مدت زمان معین از مقاومت در برابر آتش سوزی در دیوارهای منتهی به پارکینگ ها ، اطراف سیستم های تاسیسات حرارتی و تعدادی سطوح دیگر مورد نیاز می باشد . بدیهی است مقررات محکم تر و منسجم تر برای منازل مسکونی با تعداد خانوارهای بیشتر از یک خانوار مورد نیاز است و این نوع منازل شامل خانه های دوبلکس ، منازل شهری ، واحدهای مسکونی واقع در مجتمع های کوچک یا بزرگ ، برجهای مسکونی و غیره می باشند . در اغلب موارد محدودیتهای بیشتر برای ساختمانهای تجاری – صنعتی نیز ممکن است لازم باشد .
جدا کننده های با زیرسازی چوبی
این سیستم برای منازل مسکونی و ساختمانهای تجاری کوچک مناسب است که مجاز به استفاده از قابهای زیرسازی قابل اشتعال هستند . اینگونه طرحها شامل سیستمهای تک لایه و دو لایه در پانلهای ساختار گچی خشک و یا سیستم های تک لایه و یا دو لایه برای ردیفهای تیرکهای عمودی با استفاده از صفحات عایقکاری و ناودانی های فنری مطابق شکل 9-4 می باشند . اینگونه اتصالات می توانند 4 ساعت مقاومت در برابر آتش سوزی و STC 59 انتقال صدا را نتیجه دهند .
جدا کننده های با زیر سازی فلزی
برای انواع و اقسام ساختمانها مناسب می باشند . اینگونه دیوارها برای سیستم های تک لایه و یا چند لایه از صفحات روکش دار گچی ساختار خشک ، با و یا بدون صفحات عایق صوتی طراحی
می شوند ( شکل 9-5 ) . در اینگونه دیوارها امکان اجرای تا 4 ساعت مقاومت در برابر آتش سوزی و STC 62 مقاومت انتقال صدا وجود دارد . درزهای انبساط برای یک مقاومت مناسب در برابر آتش سوزی در سطوحی که بیشتر از 15 متر در هر طرف هستند ، مورد نیاز می باشد .
مشخصات تک لایه
این گونه ساختار برای سطوح جدا کننده های داخلی و برای یک طرح اقتصادی ، سرعت در نصب و حداقل یک ساعت مقاومت در برابر آتش سوزی قابل طراحی هستند . اینگونه سطوح می توانند با استفاده از صفحات روکش دار گچی نوع – X و برای قسمتهای تعمیراتی ، تعویض سطوح ترک خورده مورد استفاده قرار گیرند .
مشخصات دو لایه
این نمونه ها شامل لایه روئی از صفحات روکش دار گچی نوع – X است که بر روی لایه زیرین که به قابهای زیرسازی متصل است نصب می گردند . استاندارد استفاده در سیستم دو لایه از صفحات روکش دار گچی نوع – X به ضخامت 5/12 میلیمتر بر روی زیرسازی تیرکهای عمودی فلزی با دو ساعت مقاومت در برابر آتش سوزی است . این مقدار مقاومت در برابر آتش سوزی می تواند با استفاده از همان صفحات روکش دار گچی به ضخامت 16 میلیمتر و عایق مخصوص و ناودانی های فنری مطابق شکل 9-6 الف ، بکار گرفته شوند . اینگونه نمونه های دیوارهای مقاوم در برابر آتش سوزی دارای مزیتهائی شامل ، هزینه کمتر ، وزن بسیار کم و نازک تر از اجرا با بلوکهای بتنی با همان مقدار مقاومت در برابر آتش سوزی هستند .
نمونه اجرا شده انواع عایق های پشم شیشه ، پشم سنگ و یا فوم به عنوان عایق های حرارتی و صوتی در شکل 9-6 ب ، نمایش داده شده است . در این شکل نمونه عایق فویل دار نیز نشان داده شده است .
مشخصات سه لایه
پانلهای ساختار گچی خشک بصورت عمودی و با طول پانل به موازات تیرکهای عمودی ( به غیر از لایه روئی ، که می تواند بصورت افقی نسبت به تیرکهای عمودی ) نصب شوند . پانلهای پایه یا زیرین طوری قرار می گیرند که لبه های کناری پانل در مرکز بال زیرسازی تیرکهای عمودی مطابق شکل 9-7 مستقر شوند . لایه های بعدی طوری قرار می گیرند که درزهای آن بر روی درزهای زیری منطبق نباشند .
اولین لایه با استفاده از پیچهای 25 میلیمتری نوع – S و به فواصل 1220 میلیمتر مرکز به مرکز به تیرکهای عمودی زیرسازی متصل می شوند . دومین لایه با استفاده از پیچهای 42 میلیمتری
نوع – S و به فواصل 1220 میلیمتر مرکز به مرکز به تیرکهای عمودی زیرسازی متصل
می گردند . سومین لایه یا لایه روئی با استفاده از پیچهای 57 میلیمتری نوع – S و به فواصل 300 میلیمتر مرکز به مرکز به تیرکهای عمودی زیرسازی متصل می شوند .
مشخصات چهار لایه
پانلهای ساختار گچی خشک بصورت عمودی و با طول پانل به موازات تیرکهای عمودی ( به غیر از لایه روئی ، که می تواند بصورت افقی نسبت به تیرکهای عمودی ) نصب شوند . پانلهای پایه با زیرین طوری قرار داده می گیرند که لبه های کناری پانل در مرکز بال زیرسازی تیرکهای عمودی مطابق شکل 9-8 مستقر شوند . لایه های بعدی طوری قرار داده می گیرند که درزهای آن بر روی درزهای زیری منطبق نباشند .
اولین لایه با استفاده از پیچهای 25 میلیمتری نوع – S و به فواصل 1220 میلیمتر مرکز به مرکز به تیرکهای عمودی زیرسازی متصل می شوند . دومین لایه با استفاده از پیچهای 42 میلیمتری
نوع – S و به فواصل 1220 میلیمتر مرکز به مرکز به تیرکهای عمودی زیرسازی متصل
می گردند . سومین لایه با استفاده از پیچهای 57 میلیمتری نوع – S و به فواصل 1220 میلیمتر مرکز به مرکز به تیرکهای عمودی زیرسازی متصل می شوند . چهارمین لایه با لایه روئی با استفاده از پیچهای 72 میلیمتری نوع – S و به فواصل 300 میلیمتر مرکز به مرکز مطابق شکل 9-8 به تیرکهای عمودی زیرسازی متصل می شوند .
نصب قابهای فلزی درهای آتش نشانی
یک سیستم اجرائی رضایت بخش از قابهای فلزی درهای آتش نشانی در یک سیستم مقاوم در برابر آتش سوزی و ساختار دیوارهای جدا کننده داخلی غیر باربر از تیرکهای عمودی فلزی و پانلهای ساختار گچی خشک ، بستگی به طرح و نصب چهارچوب در و قاب زیرسازی جدا کننده در قسمت باز شو دارد . این نوع قابهای چهارچوب فلزی درها در انواع و اقسام سیستم های ساختار گچی خشک وجود دارند که پیمانکاران نصب بعنوان یک سیستم مقاوم در برابر آتش سوزی مورد استفاده قرار می دهند . آنها عبارتند از :
* قابهای فلزی تک واحدی برای باز شوی تکی که عرض آنها برای درهای یک لنگه بیشتر از 1200 میلیمتر و برای درهای دو لنگه عرض آنها برای هر دو در بیشتراز 1800 میلیمتر نباشد .
* قابهای درهای کشوئی سه واحدی برای بازشوی تکی که عرض آنها از 900 میلیمتر بیشتر نباشد .
چارچوب قابهای در برای درهای پهن تر ، درهای بسیار سنگین ( مانند درهای اطاق اشعه – X که داخل آنها از سرب پر شده است ) ، درهای کشوئی و درهائی که ارتفاع آنها از 2150 میلیمتر بیشتر باشند ، جزئیات مخصوصی مورد نیاز می باشد . در این مورد بهتر است تا با کارخانه سازنده درها مشورت شود .
قابهای درهای تک لنگه
برای قابهای درهای یک لنگه و درهای با وزن استاندارد و معمولی ، حداقل عرض تیرکهای عمودی پیشنهادی معادل 64 میلیمتر می باشد . برای درهای سنگین تر و یا درهای پهن دو لنگه ، حداقل عرض تیرکهای عمودی زیرسازی معادل 89 میلیمتر می باشد . ضخامت تیرکهای عمودی زیرسازی برای استفاده بعنوان تکیه گاه محکم نباید از فلز نمره 20 کمتر باشد .
قابهای چهار چوب درها می بایست مطابق شکل 9-9 الف و 9-9 ب اجرا شوند . قابهای چهار چوب برای درهای دو لنگه با عرض معادل 1500 میلیمتر یا بیشتر در قسمت بالا ( نعل درگاهی ) مشابه با قسمتهای کناری نصب و اجرا می شوند . بولتها یا شاخهای چهار چمب درها می بایست دارای عمقی معادل 150 تا 200 میلیمتر از قسمت چارچوب کناری باشد و فواصل آنها از یکدیگر نباید بیشتر از 600 میلیمتر مرکز به مرکز باشد . جزئیات مربوط به درهای سنگین و درهای عریض به دو لنگه با عرض بیشتر از 1500 میلیمتر از قبیل درهای بیمارستانی می بایست مطابق مشخصات پیشنهاد سازنده نصب گردند .
قاب های چارچوب درهای سه واحدی کشوئی
قابهای چارچوب درهای سه واحد کشوئی برای باز شوهائی طراحی شده اند که بعد از تکمیل و نصب جداکننده های گچی با زیرسازی فلزی اجرا می شوند.
جزئیات نشان داده شده در شکلهای 9-10 الف و 9-10 ب برای درهای با وزن استاندارد که عرض آنها بیشتر از 900 میلیمتر و ارتفاع آنها بیشتر از 2150 میلیمتر نباشد ، توصیه می گردد. برای درهای با وزن بیشتر و ابعاد بزرگتر ، توصیه های کارخانه سازنده رعایت گردد.
قابهای زیرسازی سه واحدی دیوارهای جدا کننده مقاوم در برابر آتش سوزی می بایست دارای حداقل ضخامت به اندازه فلز نمره 16 باشد . قابهای چارچوب درها می بایست دارای خمیدگی دوبل در قسمتهای کناری باشند . قاب چارچوب کناری درها لازم است طوری طراحی شوند تا برای پیچ نمودن شاخکها به قاب دیوارهای جداکننده مشکلی نداشته باشند .
لایه ها حمایتی ستون و تیر در برابر آتش سوزی
صفحات ورکش دار گچی دیواری نوع – X همچنین می توانند بعنوان لایه های پوششی برای اطراف ستونها و تیرها جهت جلوگیری از انتقال سریع حرارت به اعضاء سازه ای یک ساختمان بکار رود ، این لایه های پوششی باعث می شوند تا اعضای سازه ای ساختمان مقاومت خودش را در برابر بارهای وارده از دست ندهد .
لایه های حمایتی ستون در برابر آتش سوزی
نصب ادوات مقاوم در برابر آتش سوزی معمولاً برای مقاومت به مدت دو تا سه ساعت در نظر گرفته می شوند . بطور مثال برای یک سیستم با سه ساعت مقاومت در برابر آتش سوزی مطابق شکل
9-11عمل می شود . در این سیستم یک ستون فلزی سبک می تواند با استفاده از صفحات روکش دار گچی نوع – X به ضخامت 16 میلیمتر و در سه لایه استفاده شود ، در حالیکه برای دو ساعت مقاومت در برابر آتش سوزی تنها دو لایه لا همین مشخصات لازم می باشد ( شکل 9-12 ) . یک سیستم چهار لایه از صفحات روکش دار گچی نوع – X به ضخامت 16 میلیمتر می تواند مقاومت چهار ساعته را داشته باشد . صفحات بوسیله ترکیبی از مفتول ، پیچها و تیرکهای عمودی فلزی قابل نصب هستند . کلیه مراحل نصب بصورت مکانیکی عمل می کنند .
لایه های حمایتی تیر در برابر آتش سوزی
پوشش های حمایتی تیرها شامل سیستم دو لایه و سه لایه از صفحات روکش دار گچی نوع – X به ضخامت 16 میلیمتر می باشد که بوسیله پیچها به قاب زیرسازی ریلهای کشوئی فلزی و یا
نبشی های فلزی متصل می گردند . این سیستم سبک که جزئیات آن در شکل 9-13 نشان داده شده است معمولاً به مدت دو تا چهار ساعت در برابر آتش سوزی مقاومت می نمایند . برای نصب لایه های حمایتی تیر ، مطابق شکل 9-14 رانرهای سقفی بصورت موازی و با حداقل 5/12 میلیمتر فاصله نسبت به تیر وصل می گردند . نبش های فلزی را در لبه 35 میلیمتری بصورت عمودی نصب می گردند . رانرهای سقفی به قطعات فلزی سقف و بوسیله پیچهای 5/12 میلیمتری نوع – S12 و به فواصل 300 میلیمتر مرکز به مرکز نصب می گردند . سپس بستهای ناودانی شکل از رانرهای فلزی با یک فاصله معین به پائین تیر متصل می شوند . برای سه ساعت مقاومت در برابر آتش سوزی 25 میلیمتر فاصله مورد نیاز است . زمانیکه از رانرهای فلزی برای گوشه های کار استفاده
می شوند ، یک لبه رانر برای اتصال به رانرهای گوشه بریده می شود . زمانیکه از نبش های فلزی برای رانرهای گوشه استفاده می شوند ، یک لبه نازک از رانر بریده و با زاویه 90 درجه خم
می شود . بستهای ناودانی به فواصل 600 میلیمتر در طول تیر و به رانرهای سقف ، بوسیله پیچهای 5/12 میلیمتری نوع – S12 متصل می گردند . بستهای ناودانی پائینی به صورت موازی با تیر متصل می شوند . رانر فلزی گوشه به بستهای ناودانی وصل می شوند . نبش های فلزی با لبه 22 میلیمتری به قسمت خارجی بستهای ناودانی و بصورت عمودی بوسیله پیچهای 5/12 میلیمتری نوع – S12 وصل می گردند.
برای دو ساعت مقاومت در برابر آتش سوزی ، لایه زیرین صفحات روکش دار گچی نوع – x بصورت عمودی به سقف و رانرهای گوشه بوسیله پیچهای 25 میلیمتری نوع – S وبه فواصل 400 میلیمتر مرکز به مرکز متصل می گردند . لایه وسطی که بر روی لایه زیرین نصب می شود به بستها و رانرها بوسیله پیچهای 42 میلیمتری نوع – Sو به فواصل 400 میلیمتر مرکز به مرکز وصل می گردند . قطعات توری با چشمه های شش ضلعی بین لبه های گچی و تیر بکار می روند . این قطعات توری
( شبکه مش ) به اندازه 38 میلیمتر بالاتر از تیر بوسیله پیچهای 42 میلیمتری برای نصب صفحه روکش دار گچی میانی بکار می رود . لایه نهائی یا روئی بوسیله پیچهای 57 میلیمتری نوع – S و به فواصل 200 میلیمتر مرکز به مرکز متصل می گردند . پس از اینکه کلیه لایه ها قرار داده شدند ، پانلهای کنسولی بعنوان تکیه گاه برای صفحات عمودی عمل می نمایند . نبشی های مخصوص گوشه به گوشه های بیرونی و پائینی لایه های روئی نصب شده و سپس بوسیله خمیرهای بتونه ، پوشش نهائی انجام می پذیرد.
دیوارهای فضای چال آسانسور
سیستم های نصب صفحات روکش دار گچی در دیوارهای داخلی چال آسانسور مطابق شکلهای
9-15 الف و 9-15 ب نمایش داده شده است . این سیستم همچنین برای چشمه های پلکانها و قسمت های مشابه دیگر ساختمان که فقط یک طرف آنها برای پوششهای حمایتی در برابر آتش سوزی اجرا می گردند بعنوان یکی از مزایای اینگونه دیوارها محسوب می شود . سیستم های دیوارهای چال آسانسور بصورت افقی نصب می شوند تا از نظر اقتصادی برای حمایتهای پوششی برای مقابله با آتش سوزی در فضای خالی عبور لوله های تاسیساتی ( داکتها ) ، راهروها و سقفهای پلکانها در قسمت کنسولی اجرا شوند . سیستم های دیوارهای فضای خالی چال آسانسور نیز برای سقف های دفاتر کار در ساختمانهای با بامهای تخت و ساختمانهائی که قاب سقف از کف بالائی مجزا می باشند مناسب هستند.
در حالیکه دیوارهای چال آسانسور می توانند برای چهار ساعت مقاومت در برابر آتش سوزی طراحی شوند ، ولی مطابق شکل 9-16 اغلب سیستم های نصب شوند ، ولی مطابق شکل 9-16 اغلب سیستم های نصب برای یک تا دو ساعت مقاومت در برابر آتش سوزی انجام می شوند . فضای خالی در دیوارهای چال آسانسور بعنوان یک سیستم دیوار غیر باربر که از دو قسمت اصلی ساخته شده اند در نظر گرفته می شوند که عبارتند از : صفحه روکش دار گچی و قاب فلزی . صفحات روکش دار گچی شامل یک لایه از پانلهای مخصوص چال آسانسور به ضخامت 25 میلیمتر بعنوان لایه پایه و پانل ساختار گچی خشک نوع – X به ضخامت 16 میلیمتر بعنوان لایه روئی بکار می روند . ( اغلب سطوحی که تا دو ساعت مقاومت در برابر آتش سوزی دارند شامل یک لایه از صفحه روکش دار گچی به ضخامت 5/12 میلیمتر و لایه بعدی از صفحات روکش دار گچی نوع – X به ضخامت 5/12 یا 16 میلیمتر مورد استفاده قرار می گیرد ) . در دو نوع نصب پانلهای دیوار چال آسانسور ، قاب فلزی از تیرکهای عمودی نوع C-H یا I شکل با لبه های مخصوص برای چفت شدن در رانرهای بالا و پائین و همچنین برای لبه های انتهائی دیوارهای عمودی و قاب بازشوها بکار می روند .
قاب دیوارهای چال آسانسور
دیوارهای جداکننده بین سقف و کف طوری قرارداده می شوند تا از شاقول بودن آنها اطمینان حاصل شود . یک دستگاه تراز لیزری برای اینکار مناسب و بسیار مطلوب می باشد . سپس ریلهای J شکل یا رانر در بالا و پائین طوری قرار داده می شوند که لبه طویل تر به طرف چال و در طول
سقف ، کف و بصورت عمودی در ستون و یا دیوار در جائیکه دیوار چال شروع خواهد شد اجرا
شوند . نصب بوسیله ابزار مکانیکی و حداکثر به فواصل 600 میلیمتر مرکز به مرکز مطابق شکلهای
9-17 الف و 9-17 ب انجام می شود .
ابتدا پانل طولی چال در قسمت لبه عمودی خارجی و در مقابل ساق طولی ریل عمودی قرار داده می شود ، سپس سیستم شاقول شده و در نهایت بوسیله پیچهای 35 میلیمتری نوع – S و به فواصل 600 میلیمتر مرکز به مرکز متصل می گردند . تیرکهای عمودی فلزی در بالهای داخلی ریلهای سقف و کف قرار می گیرند و با گرداندن آنها در جای خودشان محکم می شوند . تیرک عمودی را در راستای لبه های آن بطرف لبه پائین چال که قبلاً نصب شده سُر داده می شود . پانل بعدی بین لبه های تیرکهای عمودی فلزی نوع C-H یا I نصب می شود . این مراحل تا انتهای دیوار ادامه می یابد . گاه گاهی ، فاصله بین ترکهای عمودی دیوار برای ثابت بودن فواصل 600 میلیمتری کنترل می شوند .
مطابق شکل 9-18 در انتهای هر قسمت ، ریل J شکل عمودی به اندازه حداقل 50 میلیمتر کوتاهتر از ارتفاع دیوار بریده می شود . پانل چال به اندازه 6 میلیمتر کمتر از عرض باقی مانده دیوار و 50 میلیمتر کوتاهتر از کل ارتفاع بریده می شوند . یک تکه از پانل به عرض 50 میلیمتر و به طول قسمت باز شودر ریل کف بعنوان تکیه گاه برای آخرین پانل چال تعبیه می گردد. لبه های بریده شده پانل به ریل عمودی محکم شده و پانل ریل را با هم نگهداشته ، نوار کاغذی کناری پانل را بداخل تیرکهای عمودی C-H یا I شکل وارد می شوند . پانل نهائی تراز شده و بوسیله ادوات اتصال مناسب به ریل عمودی و به فواصل 600 میلیمتر مرکز به مرکز محکم می گردند . پانلهای مخصوص چال بوسیله پیچهای 42 میلیمتری نوع S یا S12 و به فواصل 600 میلیمتر مرکز به مرکز به ریل عمودی محکم می شوند .
توجه : در جائیکه ارتفاع دیوار چال از 4200 میلیمتر بیشتر باشد ، انتهای درز اتصال پانل مخصوص چال در یک سوم و پائین دیوار قرار داده می شوند . پانلهای دیوار چال می بایست دارای طول کافی برای درگیر شدن در طول هر لبه کناری به تیرکهای عمودی 2C-H یا I شکل باشد .
صفحه روکش دار گچی دیوار
در سیستم دو لایه و دو ساعت مقاومت دربرابر آتش سوزی دیوار چال ، اولین لایه از صفحه روکش دار گچی نوع – X بصورت افقی به تیرک فلزی نوع C-Hیا I شکل بوسیله پیچهائی به فواصل 600 میلیمتر مرکز به مرکز محکم می شوند . دومین لایه بصورت عمودی و با پیچهائی به فواصل 300 میلیمتر مرکز به مرکز متصل می گردند . ( برای تیرکهای عمودی نمره 25 از پیچهای 25 میلیمتری نوع S برای اولین لایه و پیچهای 42 میلیمتری نوع S برای دومین لایه استفاده می شوند. برای تیرکهای عمودی نمره 20 از پیچهای 25 میلیمتری نوع S12 برای اولین لایه و از پیچهای 42 میلیمتری نوع S12 برای دومین لایه استفاده می شوند . کلیه درزهای افقی و عمودی در لایه های مختلف می بایست از همدیگر فاصله داشته باشند و در یک راستا قرار نگیرند . برای ترمیم مناسب درزهای اتصال در یک محیط با آب و هوای سرد ، درجه حرارت داخل اطاق بین 10 تا 21 درجه سانتیگراد نگهداشته شود . درزهای اتصال لایه روئی با نوار چسب و خمیر بتونه پوشش و کامل می گردد.
برای یک سیستم دیوار چال با سه ساعت مقاومت در برابر آتش سوزی ، یک سیستم سه لایه با استفاده از صفحات روکش دار گچی نوع – X به ضخامتهای 5/12 میلیمتر بجای سیستم دو لایه اجرا می شوند . پانلها در قسمت کریدورها بصورت عمودی به تیرک های عمودی فلزی متصل
می گردند . صفحات پایه یا زیرین به وسیله پیچهای 25 میلیمتری نوع – S و به فواصل 600 میلیمتر مرکز به مرکز در طول لبه های کناری متصل می شوند . لایه وسطی با درزهای اتصال با فاصله از همدیگر بوسیله پیچهای 42 میلیمتری نوع – S و به فواصل 600 میلیمتر مرکز به مرکز در طول لبه های عمودی متصل می گردند . لایه روئی با فاصله از درزهای لایه زیرین و بصورت عمودی بوسیله پیچهای 57 میلیمتری نوع – S و به فواصل 400 میلیمتر مرکز به مرکز متصل می شوند . پانلهای مخصوص چال به همان صورت مشخصات دو لایه انجام می پذیرد .
برای نصب بصورت افقی و با دو ساعت مقاومت در برابر آتش سوزی از صفحات روکش دار گچی
نوع – X به تیرکهای عمودی نوع H یا I و در سه لایه اجرا می شوند . لایه پایه یا زیرین بوسیله پیچهای 25 میلیمتری نوع – G و به فواصل 600 میلیمتر مرکز به مرکز و بصورت افقی نسبت به تیرکهای عمودی محکم می شوند . لایه وسطی ، به همین صورت ، با درز اتصال با فاصله 600 میلیمتر نسبت به لایه زیرین و بوسیله پیچهای 42 میلیمتری نوع – S و به فواصل 600 میلیمتر
م – ب- م متصل می گردد. لایه روئی بصورت عمودی نسبت به تیرکهای عمودی بوسیله پیچهای 57 میلیمتری نوع – S و به فواصل 300 میلیمتر م -ب – م نصب می شود. لایه روئی در قسمت انتهائی بوسیله پیچهای 42 میلیمتری نوع – G و به فواصل 200 میلیمتر م-ب-م بین تیرکهای عمودی نصب می گردند .
نوار عایق پوششی
مطابق شکل 9-19 چناچه در داخل چال آسانسور فشار هوای مثبت یا منفی وجود داشته باشد ، با مواد مخصوص آکوستیک پوشش می دهند . این مواد عایقی در پیرامون دیوارها یا هر محل دیگر که دارای شکاف است و ممکن است باعث عبور هوا ، گرد و خاک ، صدا و یا نفوذ دود شود نیز اجرا
می شود . اجرای این گونه مواد پوششی می بایست بر اساس طرح انجام شده توسط مهندس معمار انجام شود .
قاب بندی برای بازشوها
مطابق شکلهای 9-20الف و 9-20 ب قاب اطراف درهای آسانسور ، نورهای مخفی و بازشوهای داکت مطابق شکل 9-21 با ریل – J شکل یا رانر انجام می شوند . از تکیه گاه های سازه ای مطمئن برای بازشوهای پهن تر از 1220 میلیمتر استفاده شود . برای بازشوها تا 1220 میلیمتر عرض ، از ریل – J شکل و یا رانر عمودی در هر طرف بازشو استفاده میشود . برای نعل درگاهی ها و آستانه بازشوها ، ریل – J شکل بصورت عمودی نسبت با بازشو قرار داده می شود . ریل – J شکل 300 میلیمتر طویل تر از طول بازشو بریده می شود . سپس بال آن بریده و گرد می گردد تا بر روی بال یا جان ریل – J بوسیله دو عدد پیچ 5/9 میلیمتری نوع – S یا 5/12 میلیمتری نوع – S12 برای هر اتصال بکار روند . زمانیکه لازم باشد تا دو ریل – J شکل بهم متصل شوند ، در اینصورت بال کوتاه ریل – J بریده می شود تا به ریل – J شکل عمودی یا رانر متصل شود .
نصب جعبه های شاسی آسانسور
مطابق شکل 9-22 جعبه های برق و سوئیچ های آسانسور، موقعیت نشان دهنده ، وسوئیچ های زنگ خطر نصب می گردند . جعبه های برق متالیک می بایست بر روی دیوارهای با قابهای زیرسازی چوبی و فلزی یا جداکننده های دارای صفحات روکش دار گچی با دو ساعت مقاومت در برابر آتش سوزی ، قابل نصب باشند . سطح مقطع هر کدام از این جعبه ها نباید بیشتر از 10323 میلیمتر مربع ( 1/0 متر مربع ) باشند . جمع کل سطوح جعبه ها برای هر 9 متر مربع نباید بیشتر از 65/0 متر مربع باشند . جعبه های برق در موقعیت مقابل یکدیگر روی دیوار یا جداکننده ها می بایست با حداقل فاصله ای معادل 600 میلیمتر از همدیگر جدا شوند . انواع جعبه های غیر متالیک می بایست بر اساس استانداردهای محلی تائید و اجرا شوند .
دیوارهای با فضای خالی بین آنها
در حد امکان ، رایزرهای عمودی، لوله های برق ، آویزهای پله و غیره در جای خودشان و در فضای خالی بین دیوار مطابق شکل 9-23 قرار داده می شوند . اگر عرض 64 میلیمتری تیرکهای عمودی کافی نباشد از تیرکهای عمودی به عرضهای 100 یا 150 میلیمتری استفاده می شوند ، و در صورتی که این عرض ها نیز جوابگو نباشند از دیوارهای با فضای خالی بیشتر بین آنها استفاده می گردد.
درهای آسانسور
قابهای در آسانسور می بایست بصورت مجزا از دیوار چال آسانسور تکیه و مهاربندی شود . بنابراین ، دیوار چال می بایست به قابهای در آسانسور محکم شده و به شاخکهای قاب کناری بوسیله پیچها بسته شوند . مطابق شکلهای 9-24 الف و 9-24 ب . ساق 75 میلیمتری ریل – J نمره 20 یا رانر در محل تقاطع قاب درهای آسانسور و تیرکهای عمودی فلزی دیوار به یکدیگر متصل می شوند . بعد از اینکه ریل – J و یا رانر و صفحات روکش دار گچی مخصوص چال نصب شدند ، هر گونه فضای خالی یا شکاف در حد فاصل بین قابهای در آسانسور بوسیله خمیرهای بتونه پوشیده می شوند .
هواکش چال آسانسور
صفحات روکش دار گچی نوع – X می تواند برای یک سیستم چال آسانسور بسته با هواکش و دو ساعت مقاومت در برابر آتش سوزی طراحی شود . این سیستم می تواند برای چالهای عمودی در آپارتمانها و انواع دیگر ساختمانهای بلند مرتبه مورد استفاده قرار گیرد .دیوارهای صفحات روکش دار گچی چال برای محل های با خطوط تاسیسات مکانیکی و تجهیزاتی که با اجزاء ساختمان هماهنگی داشته باشند به کار میروند . چون ترکیبی از یک لایه صفحه روکش دار گچی 25 میلیمتری مخصوص از دو لایه روکش دار گچی نوع – X و قابل فلزی زیرسازی بعنوان تکیه گاه .
برای تکیه دادن هواکش چال ، مطابق شکل 9-25، رانرهای نبشی فلزی گالوانیزه نمره 22 به ابعاد 48×35 میلیمتر به کف و دیواره های کناری در طول ساق کوتاه متصل می شوند . نبش فلزی نیز می تواند بعنوان رانرهای سقف مورد استفاده قرارگیرد . رانرهای نبشی کناری به طول 762 میلیمتر در مرکز مهاربندی ها نصب می شود .سپس نبشی های فلزی گالوانیزه نمره 22 به ابعاد 22×35 میلیمتر به صورت افقی و در یک چهارم فاصله بین کف و سقف و حداکثر فاصله 150 میلیمتر م-ب – م نصب می گردند . ساق بلندتر به صورت عمودی برای نصب صفحات بکار می رود و به نبشی های دیوارکناری به وسیله پیچ های 25 میلیمتری نوع – S متصل می شوند .
مطابق شکل9-26 صفحات روکش دار گچی نوع – X به ضخامت 16 میلیمتر به صورت عمودی به دیوارکناری چال و نبشی ها و رانر ها بوسیله پیچ های 25 میلیمتری نوع – S و به فواصل 400 کیلومتر م – ب – م نصب می شوند . خمیرهای بتونه با نوار چسب در پشت صفحات چال و یا از ورق های نازک استفاده میگردد . رانرهای نبشی کف یا دوم و دیوار کناری ( و نبشی های سقف ها در صورت نیاز ) با لبه بلندتر در طول آن نصب میگردد . صفحات طولی به وسیله پیچ های 57 میلیمتری نوع – S و به فواصل 300 میلیمتر م – ب – م وحداقل 150 میلیمتر فاصله از لبه های کناری به رانرها نصب می شوند . صفحات روئی کف به صفحات طولی بوسیله خمیرهای بتونه و به صورت عمودی پوشش می شوند . درزهای اتصال هر لایه می بایست به فاصله 150 میلیمتر دور تر از لایه بعدی قرارگیرد ، و یک فشار مضاعف برای چسبندگی و پیوستگی بیشتر بین لایه ها مورد نیاز می باشد . پیچ ها در فاصله تقریبی 600 میلیمتر از لبه های انتهائی و به فاصله 915 میلیمتر م – ب – م در طول لبه های عمودی نصب می شوند .
مهار بندی موقتی می تواند به جای پیچ ها برای پیوستگی کامل و خشک شدن چسب مورد استفاده قرار گیرد . شکاف های اطراف و پیرامون سیستم بوسیله مواد عایق صوتی ( اکوستیک ) برای جلوگیری از نفوذ هوا انجام می شود . نصب بوسیله ساختار خشک کامل میگردد . مطابق شکل 9-27 از نفوذ گرد و خاک و دود می توان جلوگیری نمود .
دیوارهای جداکننده سطوح
شکل 9-28 یک نمونه غم انگیز از مقدار خرابی دیوارهای جداکننده سطوح را نشان می دهد . آتش قسمتی از ساختمان مسکونی را تخریب نموده ، ولی دیوارهای جداکننده سطوح دو واحد کناری را از خرابی بیشتر حمایت نموده است . علاوه براینکه دو ساعت مقاومت در برابر آتش سوزی برای دیوارهای جداکننده سطوح در نظر گرفته می شود ، یک سطح سد کننده از صدا نیز برای منازل همجوار ایجاد می نمایند . بعضی از استانداردها و کد های ساختمانی این نوع دیوار را به نام های دیگری از قبیل : دیوار ضد آتش یا سد کننده از آتش سوزی ، دیوار طولانی ، یا دیوارهای جشن ها ( Walls Patry ) نام گذاری کرده اند . این سیستم ها می تواند برای ساختمان های تا 4 طبقه و مقادیر سه ساعت مقاومت در برابر آتش سوزی وSTC 57 مقاومت صوتی بکار روند.( شکل9-29 )
دو نوع سیستم جداکننده سطوح وجود دارند که عبارتند از : نوع تو پر و نوع توخالی . هرکدام از این سیستم ها می تواند به سرعت توسط نجار و یا نصاب ساختار خشک نصب شوند . هر دو یکنواخت ، به صورت عمودی و بعنوان دیوارغیر باربر از صفحات روکش دار گچی به زیرسازی قاب فلزی متصل می شوند. این نوع سیستم ها از پی تا بام بعنوان یک سطح سدکننده در برابر آتش سوزی و انتقال صدا عمل می کند . این دیوارها در سطح یک کف در یک زمان معین نصب ، که از پی شروع و تا بام ادامه می یابد . در سقف های میانی ، ریل فلزی کف و سقف می بایست به صورت پشت به پشت نصب گردند . این کار برای محکم نمودن قسمت بالای مقطع پائین دیوار جداکننده و همچنین برای نصب قسمت پائین مقطع بعدی انجام می پذیرد .
در سقف های میانی و موقعیت های مخصوص دیگر ، دیوارها در هر طرف به قاب مجاور بوسیله کلیپس های آلومینیومی که مصالح نرمی در برابر آتش می باشند به کار می رود ( شکل 9-30 ) . این کلیپس های اتصال معمولا ً دارای ابعاد 50×25 میلیمتر ، 64×25 میلیمتر و یا 50×50 میلیمتر می باشند . کلیپس ها به قاب های چوبی در تیرک قاب فلزی عمودی و تقاطع قاب چوبی بوسیله پیچ 5/9 میلیمتر نوع – S برای محکم نمودن به فلز و یک میخ d 8 و یا یک پیچ 32 میلیمتری نوع – w مخصوص ساختار خشک برای قاب چوبی متصل می شوند . موقعیت قرارگیری این نوع کلیپس ها در قسمت پائین قاب چوبی سازه توصیه شده است . در این موقعیت ، کلیپس بیشترین اطمینان برای دیوار جداکننده سطح که در جای خودش محکم باشد را ایجاد می نماید .
دیوار جداکننده توپر
این سیستم برای استفاده در بین دیوارهای باربر طراحی شده اند . در زمانی که ضخامت مجموعه نصب شده بیشتر از ضخامت دیوارهای توخالی باشد ، دیوارهای توپر که ضخیم تر از دیوار با مصالح بنائی نباشد مورد استفاده قرارمی گیرد .
نصب پی ها ( کف های پایه )
رانر فلزی نوع – C به عرض 50 میلیمتر در کف بوسیله ابزار مکانیکی برقی و به طور مطمئن به پی یا پایه در هر دو انتها و به فواصل 600 میلیمتر م – ب – م مطابق شکل 9- 31متصل می شوند. مقاطع بعدی یا مجاور به فاصله 6 میلیمتر قرار داده می شود . در محل های مورد نیاز برای آکوستیک صدا از مواد پرکننده عایق صدا به ضخامت حداقل 6 میلیمتر در محل اتصال رانر به پی استفاده میگردد .
نحوه نصب کف طبقه اول
پانلهای و تیرک های عمودی – H در طول مورد نظر که از ارتفاع کف به کف بیشتر باشد بریده و نصب می گردند . دو قطعه پانل طولی به ضخامتهای 26 میلیمتر به صورت عمودی به رانر – C در لبه طولی تیرک عمودی – H نصب می شوند . تا زمانیکه نصب دیوار کامل گردد ، تیرک عمودی
– H و پانل های طولی با ضخامت دوبل نصب می گردند . انتهای رانر به وسیله رانر – C پوشش می شود و به وسیله پیچ های 5/9 میلیمتری نوع – S که به بال افقی رانر – C متصل می گردد کار نصب کامل می شود .
نحوه نصب کف های میانی
قسمت بالائی پانلها و تیرکهای عمودی به وسیله رانرهای – C ، پشت به پشت پوشش می شوند ، و به وسیله پیچ های دوبل 5/9 میلیمتری نوع – S در هر انتها و به فواصل 600 میلیمتر م – ب-م به یکدیگر متصل می شوند . تیرکهای عمودی به هر طرف بال رانر به وسیله پیچ های 5/9 میلیمتری متصل می شوند . تیرکهای عمودی بوسیله کلیپس های نبشی آلومینیومی به قاب محکم شده و مطابق شکل 9-32 هر دو طرف تیرک عمودی و قاب به یکدیگر متصل می شوند به غیر از پی یا پایه ها ، عایق ضد آتش بین تیرکهای افقی و دیوار محافظ آتش قرار می گیرد .
نحوه نصب بامها
نصب پانلها و تیرکهای عمودی برای طبقات مطابق توضیحات گذشته ادامه می یابد . در بام ، مطابق شکل 9-33 پانلها به وسیله رانر – C پوشش شده و با استفاده از پیچ های 5/9 میلیمتری تیرکهای عمودی متصل می شوند . تیرکهای عمودی به وسیله کلیپس های آلومینیومی به قاب بسته
می شود .
برای اطمینان از یک نصب مقاوم در برابر آتش بدون نیاز به صفحات بزرگ و طویل ، یک فضای خالی جهت عبور هوا به اندازه حداقل 19 میلیمتر می بایست بین تیرک عمودی – H و هر عضو قاب مجاور قرار داده شود . اگر فضای خالی برای عبور هوا به اندازه 19 میلیمتر امکان نداشته باشد ، تیرکهای عمودی – H و ریلهای تیرک عمودی – H به وسیله صفحات گچی دیواره نوع – X دیواره نوع -X به ضخامت 5/12 میلیمتر می تواند به تیرکهای عمودی و تیرکهای افقی پوشش شود و سپس از نوار چسب و خمیرهای بتونه به عنوان پوشش نهائی دیوار استفاده می شود . چوب های طبیعی یا فایبرگلاس می تواند در مجاورت فضای خالی دیوارهای چهار برای یک محدوده بیشتر از STC استفاده می گردد.
دیوارهای جداکننده توخالی
دیوارهای جداکننده تو خالی برای ساختمانهائی از دیوارهای باربر استفاده نمی شوند . در یک طولی برای جدانموده واحدها مورد استفاده قرار می گیرند . به این دلیل ، این نوع دیوارها از نازکترین نوع دیوارهای مقاوم در برابر آتش هستند . برای مثال ، یک دیوار جداکننده با سه ساعت مقاومت در برابر آتش سوزی دارای ضخامت 124 میلیمتر می باشد ، و دیوار با دو ساعت مقاومت در برابر آتش سوزی دارای 89 میلیمتر ضخامت می باشند .
نحوه نصب پی ( پایه ها )
مطابق شکل 9- 34 رانر – C فلزی 64 میلیمتری در کف با استفاده از ابزار مکانیکی برقی در هر دو انتها و به فاصله 600 میلیمتر م-ب-م قرار داده می شوند . رانر در محل اتصال به پایه یا کف از مواد مخصوص آکوستیک به ضخامت 6 میلیمتر پر می گردند .
نحوه نصب اولین کف
پانلهای طولی چال 25 میلیمتری و تیرکهای عمودی فلزی به طول مورد نیاز بریده می شوند ، ولی بلندتر از ارتفاع کف به کف مطابق شکل 9-35 . پانلهای طولی بصورت عمودی به رانر – C طوری متصل می شوند که لبه های طویل در شکاف تیرکهای عمودی C.H. در بین پانلها نصب می شوند و انتهای هر قسمت با تیرکهای عمودی E یا رانر – C پوشش می شوند . تیرکهای عمودی به طرفین و پائین رانر -C بوسیله پیچهای 5/9 میلیمتری نوع S متصل می گردند .
نحوه نصب مجموعه کنترل صدا
مجموعه سازه ای یک ساختمان برای ایمنی بیشتر ساکنین آن از سیستم مقاوم در برابر آتش سوزی استفاده می شود . این مجموعه برای راحتی بیشتر ساکنین در یک مجموعه آپارتمانی مسکونی می بایست در برابر انتقال کمتر صدا نیز طراحی شود. برای پیمانکاران نصاب سیستم ساختار خشک ، درک و فهم کنترل صدا بسیار حائز اهمیت می باشد . صدای موزیک پخش شده توسط ضبط صوت یا استریو ممکن است برای یک فرد بسیار مطلوب و مناسب باشد ولی امکان دارد برای یک همسایه دیگر ناهنجار و ایجاد مزاحمت نماید . یکی از مسئولیتهای مهندسین معمار یا طراحان ساختمانها به هر شکل مورد نیاز بعنوان اولین گام رعایت ضوابط مربوط به کنترل صدا می باشد که اطاق را در یک موقعیت مناسب و خوب در پلان طراحی نمایند . بعنوان دومین گام شناسائی سیستم های سازه ای و مصالح پوششی برای رسیدن به مقررات مربوط به مقاومت در برابر آتش سوزی ( FRR ) و صوت ( STC ) و ( IIC ) می باشد . مرحله بعدی رعایت کلیه مقررات و اجرای طرح مورد نظر بر اساس مشخصات و پلانهای مربوطه توسط پیمانکاران و سازندگان می باشد در نهایت ، پیمانکاران ساختار خشک هدف اصلی را با نصب مناسب و رضایتبخش صفحات روکش دار گچی خشک دنبال می کنند .
صدا معمولاً با لرزیدن یک چیزی ایجاد می شود . انتقال صدا بوسیله امواجی همانند امواج روی آب در هوا منتشر می شوند . صدای بلند ایجاد شده در اثر لرزش جسم یا چیزی ، صدای زیاد، فشار، یا مقدار صدای بلند نامیده می شوند . صدا دارای فرکانسهائی هستند که به فرکانسهای کوتاه یا بلند معروفند.
کنترل صدا عبارتست از اینکه شئی یا چیزی بین منبع صدا و گوش شنونده قرار گیرد ویا چیزی که صدا را در منبع آن کاهش دهد . یا اگر گوش شنونده و منبع صدا در یک اطاق باشد ، اطاق طوری طراحی شود تا صدا از دیوار ، سقف وکف عبور نکنند . منظور از کنترل صدا ، ضد صدا
( Soundproof ) نیست . اگر چیزی ضد آب ( واتر پروف ) باشد ، بدین معنی است که آب
نمی تواند بداخل آن نفوذ نماید . به همین صورت ، اگر یک اطاق یا یک سازه ضد صدا باشد ، بطور کلی هیچگونه صدای ناهنجار نمی تواند بداخل آن نفوذ کند یا از داخل آن خارج شود . این درجه از عایق صوتی نه عملی است و نه برای هر فضا یا محدوده زندگی برای هر روز قابل اجرا است . در حقیقت ، این یک کار مطلوب نمی باشد که همه ارتباطات با دنیای خارج قطع شود .
سه نوع منبع صدای ناهنجار یا ناخواسته در فضای مورد نیاز وجود دارند که بشرح زیر توضیح داده می شود:
* صدا از منبع خارجی ( ترافیک ، بازی کودکان ، همسایگان ، پارس کردن سگ ، هواپیما و از این قبیل ) .
* صدای ایجاد شده در قسمتهای دیگر ساختمان و انتقال آن از میان دیوارها، سقفها و کفها .
* صدای تولید شده در داخل همان محل .
بیشتر انتقالات صدا از میان هوا و یا از میان موانع توپر مدنظر می باشد . برای مثال ، صدای منتشرشده در هوا ادامه می یابد تا در برخورد به دیوار به صدای تولید شده از سازه تبدیل شود . در اثر انتقال صدا از هوا به دیوار باعث ایجاد لرزش در آن می شود ، که به اطاق یا سطح مجاور منتقل می گردد، ولی در یک مقدار بسیار کم چون مقداری از صدا توسط دیوار جذب می شود . در هر مانع فیزیکی ، این سیکل تکرار می شود تا صدا بطور کامل محو گردد .
دو نوع انتقال صدا بشرح زیر وجود دارد :
* صدای تولید شده در هوا ، همچنانکه از نامش پیدا است ، صدائی است که در هوا منتشر می شود . گفتگوها ، تلویزیون یا منابع الکترونیکی ، های فای ، استریو و رادیو و ضبط ، و موتور سواری از نمونه های بارز این گونه صداها می باشند . هر نوع ساختمان یک محدوده ای از صدا دارند که به طبقه بندی انتقال صدا ( STC ) نامیده می شوند ، که معیاری است برای کاهش انتقال صدای منتشرشده در هوا . هر چقدر این محدوده صدا بیشتر باشد ، ساختمان مقاوم تر در برابر صدا لازم می باشد .
* صداهای تولید شده در سازه ، که صدای ضربه یا کوبیدن نامیده می شود ، صدائی است که توسط اعضاء سازه ای تحمل می شود . انتقال صدا از کوبیدن کفشها در اثر راه رفتن ، لرزیدن بعضی تجهیزات در آشپزخانه و ماشین لباسشوئی ، و صدای لوله های عبور آب مثالهائی از این نمونه می باشند . وقتیکه این گونه صداها اندازه گیری می شوند به طبقه بندی عایق صدای کوبیدگی نامیده می شوند ( Impact Insulation Class – IIC ) .
صداهای تولید شده از هوا
اگر دیوارهای جداکننده ساختار خشک بطور موثری از انتقال صدا جلوگیری نماید این گونه دیوارها می بایست بطور کامل در برابر انتقال صدا در تمام نقاط پوشیده شوند . پیرامون و اطراف دیوارها می بایست بوسیله مواد پرکننده آکوستیک پرشوند .
مطابق شکل 9-36 برای پرکردن شکافها و ترکها و سوراخها و غیره بوسیله مواد پرکننده
آکوستیک ، بهتر است ابعاد صفحات روکش دار گچی کمی کوتاه تر بریده شود و شکاف بین آنها پر شود . یک شکاف به اندازه ای که بیشتر از 3 میلیمتر نشود ، ایجاد می گردد.
مطابق شکل 9-37 به هر طرف رانر از مواد پرکننده مخصوص به ضخامت 6 میلیمتر پر میشود ، که شامل استفاده در محل تقاطع دیوارها نیز می باشد . بلافاصله صفحات نصب شده و مواد به سطوح مجاور فشار داده می شوند . صفحات بطور معمول محکم می گردند . پانلهای ساختار گچی خشک می توانند به روش معمولی ترمیم شده و روی آنها از مواد پرکننده اجرا شوند . یا پانلها می توانند بوسیله ورقهای نازک پوششی مطلوب استفاده شوند .
برای موثر بودن این مواد لازم است تا بطور مناسب و در جای خودش قرار گیرد و تمامی منافذ را پر کند . محل مناسب باندازه مقدار استفاده اهمیت دارد . بعضی از موقعیتها مناسب و مهم برای مواد پرکننده بشرح زیر توضیح داده می شوند :
* درزهای کنترل . مطابق شکل 9-38 مواد پرکننده در قسمت پشت درز کنترل برای کاهش انتقال صدا اجرا می شود .
* موقعیت تقاطع ها . مطابق شکل 9-39 در محل تقاطع دیوارها از مواد پرکننده برای جلوگیری از انتقال صدا استفاده می شود .
* باز شوها . مواد پرکننده در اطراف کلیه بازشوها و برشها از قبیل : جعبه های الکتریکی ، لوله های تاسیساتی ، کابینتهای کمکهای اولیه و دارو ، داکتهای تاسیسات گرمایش ، و برگشت هوای سرد بطور کامل اجرا می شوند . مطابق شکل 9-40 همه اطراف جعبه های الکتریکی از مواد پرکننده استفاده می شود . هرگز از نصب اینگونه جعبه ها پشت به پشت استفاده نشود .
* قاب درها . مطابق شکل 9-41 درست قبل از نصب لایه روئی مواد پرکننده در اطراف چارچوب درها پرمی شوند .
برای کاهش میزان انتقال صدا در اطراف ساختمانهای وابسته ، رسیدگی به پیرامون سطوح ساختار گچی خشک در موارد زیر علاوه مواردی که قبلاً ذکر شد ، مورد نیاز می باشد :
* جدا کننده یا تکیه گاه های فنری ( آلاستیک ) اعضاء سازه ای ( به غیر از کفها ) ، دیوارهای غیر متشابه ، یا مصالح سقفی .
* تکیه گاه های سقف و اعضاء سازه ای ، جداکننده های غیر متشابه ، یا انواع دیگر پارتیشن های عمودی .
* سقفها دارای ابعاد بیشتر از 9 متر از هر طرف .
* درستونها مطابق شکل 9-42 .
عایق بندی در جداکننده ها ، سقفها ، تیرها و ستونها مطابق شکل 9-42 برای کاهش اساسی مسائل و مشکلات بسیار حائز اهمیت است . عموماً ، مراحل زیر برای عایق بندی سطوح برای حل مشکلات سطوح مربوطه توصیه می شوند :
* ترمیم لبه های کناری صفحات روکش دار گچی . جائیکه صفحات دارای مصالح غیر متشابه یا اعضاء سازه ای همدیگر را قطع می کند ، یک صفحه نازک می بایست در پیرامون لایه روئی بکار رود و مطابق شکل 9-43 با مواد آکوستیک شکافها یا فواصل خالی پر می شوند . بعضی از انواع ورقه های نازک وانیلی وجود دارند که بدون نیاز به استفاده از مواد پرکننده یا خمیرهای بتونه می تواند مورد استفاده قرار گیرند .
* پارتیشنهای سازه ای سقف . رانر فلزی به سقف سازه ای در موقعیت پارتیشن قرار می گیرد. تیرکهای عمودی فلزی به اندازه 5/9 میلیمتر کوتاه تر از ارتفاع سقف به کف بریده می شود . مطابق شکل 9-44 صفحات روکش دار گچی در حداقل فاصله 38 میلیمتر
کوتاه تر از سطح سقف قرار می گیرد . حداقل 5/9 میلیمتر فاصله در قسمت بالای صفحات روکش دار گچی قرار داده می شود و در نهایت با مصالح پوششی کلیه اتصالات تکمیل می گردد.
* پارتیشن دیوار بیرونی یا ستون . تیرکهای عمودی فلزی برای قرار گرفتن پارتیشن به دیوار بیرونی یا ستون متصل می شود . صفحه گچی فقط به دومین تیرک عمودی فلزی بصورت عمودی در حداکثر فاصله 150 میلیمتر از دیوار نصب می گردد. مطابق شکل 9-45 حداقل 19 میلیمتر فاصله بین پانل پارتیشن و دیواردر نظرگرفته می شود فضای خالی به مقدار مورد نیاز از مواد آکوستیک پر میشود .
موقعیت سرویسهای بهداشتی
نصب سرویسهای بهداشتی که به پارتیشنهای جلوگیری کننده صدا متصل می شوند ممکن است مشخصات کنترل صدا را ضعیف نمایند . فقط سرویسهای بهداشتی سبک می بایست به سطوح دیوار آلاستیک بوسیله ناودانی های فنری یا آلاستیک نصب شوند ، مگر اینکه قاب مخصوصی تهیه شوند . جلوگیری از اتصال سرویسهای بهداشتی به دیوارهای پارتی باعث یک عبور مستقیم فرکانس صدا می شود. صفحات روکش دار گچی مورد استفاده در سقفها برای تکیه گاه سرویسهای بهداشتی سبک ، هواکش ها ، یا انواع دیگر تجهیزات طراحی نشده اند . در اینگونه موارد یک تکیه گاه مجزا مورد نیاز می باشد .
ناودانی های آلاستیک فنری
یکی از روشهائی که پیمانکاران نصاب سیستم ساختار گچی خشک می توانند بعنوان عایق بندی برای کنترل صدا بکارببرند استفاده از ناودانی های آلاستیک فنری می باشد . این سیستم می تواند توسط گروه نصابان زیرسازی یا ساختار خشک نصب شوند ، آنچه که مسلم است گروه نصاب ساختار خشک با این سیستم نصب آشنا هستند . مطابق شکل 9-46 ناودانی های الاستیک فنری از فلز گالوانیزه فابریک با ساقهای قابل انبساط تهیه می شود تا ازحالت فنری برای کاهش انتقال صدا در میان قاب چوبی دیوار و سقف مورد استفاده قرار گیرد. ناودانی های فلزی بصورت شناور و به دور از تیرکهای عمودی و افقی قرار می گیرند که یک حالت فنری در سیستم بوجود می آورد که باعث ایجاد عایق بندی صفحات روکش دار گچی از قاب می شود. به یک سخنی دیگر ، اینگونه ناودانی ها بعنوان یک عامل جذب شوک با کاهش انتقال صدا از میان دیوار و سقف عمل می نمایند ، بدین معنی که باعث افزایش محدوده STC می شود . بعلاوه ، این حالت فنری نیز باعث می شود تا سطوح پانل در یک تراز درست و صحیحی بر روی قاب ناصاف قرار گیرند.
ناودانی های آلاستیک دارای سوراخهای پانچ شده به فواصل 25 میلیمتر م-ب-م هستند . این سوراخها برای سادگی در اتصال اعضاء قاب به یکدیگر به فواصل 400 یا 600 میلیمتر م-ب-م در قسمت لبه بال ناودانی تعبیه شده اند . ناودانی های به طول 3600 میلیمتر بصورت عمودی به اعضاء قاب زیرسازی و به فواصلی که بیشتر از 600 میلیمتر م-ب-م نباشند قرار داده می شوند . ناودانی های الاستیک یا فنری با بال آنها بطرف پائین در زاویه عمودی به تیرکهای عمودی فلزی متصل می شوند. برای سادگی در نصب ناودانی در قمست پائین ، بال ناودانی بطرف بالا جهت داده می شود . مطابق شکل 9-47 ناودانی های الاستیک فنری ، می بایست بوسیله پیچ نوع W در هر تیرک عمودی چوبی و به بال آنها محکم شوند .
یک قطعه نازک به ابعاد 5/12× 75 میلیمتر از صفحه دیواری به پلیت پایه پیچ یا میخ می شود ، و در خط ممتد سقف در طرف الاستیک پارتیشن برای اتصال پانلها به پایه و سقف مورد استفاده قرار می گیرد . ناودانی ها تا گوشه کار ادامه می یابد تا به قابهای گوشه متصل شوند . ناودانی ها را بطور مستقیم به تیرکهای عمودی و درکنار همدیگر متصل می شوند و در قسمت بالهای آن به یکدیگر تکیه می نمایند. در جائیکه کابینت ها نصب می شوند ، ناودانی ها مستقیماً در پشت کابینت به تیرکهای عمودی متصل می شوند . زمانیکه فاصله بین آویزها از 600 میلیمتر م-ب-م بیشتر باشد ، لازم است تا ناودانی اضافی در وسط آویز نصب شود.
برای نصب تیرهای چوبی سقف ، ناودانی های الاستیک فنری می بایست بصورت عمودی به تیرکهای افقی با فاصله 600 میلیمتر م-ب-م و حداکثر 150 میلیمتر فاصله از خط دیوار به سقف بوسیله پیچهای نوع W به طرفین بال تیرکهای افقی نصب شوند . هر انتهای ناودانی می تواند بین تیرکهای افقی قرار گیرند ، ولی می بایست برای جلوگیری از سر خوردن که ممکن است باعث ایجاد صدا شود کاملاً به یکدیگر محکم شوند . زمانیکه ناودانی ها بین تیرکهای افقی قرار می گیرند ، روی هم افتادگی تقریبی 38 میلیمتر و با استفاده از پیچ هر دو بال آن به قاب زیرسازی چوبی محکم شوند ، و یا مطابق شکل 9-48 رویهم افتادگی معادل 150 میلیمتر در نزدیکی هر انتها با پیچهای 5/9 میلیمتری نوع X اتصال کامل می گردد. برای یک سیستم دو لایه مقاوم در برابر آتش سوزی، ناودانی ها بر روی صفحه پایه بوسیله پیچهای 48 میلیمتری نوع S که به بال ناودانی و صفحه پایه که به تیرکهای افقی متصل شده محکم می شوند . در هر محل تقاطع ناودانی ها به تیرک های افقی متصل می شوند . از میخ برای اتصال ناودانی به تیرکهای افقی برای سیستم تک لایه یا دو لایه استفاده نشود .
زمانیکه پانلهای ساختار گچی خشک قرارداده می شوند ، آنها را به ناودانی های آلاستیک فنری بوسیله پیچهای نوع S و به فواصل 200 میلیمتر م-ب-م نصب می نمائیم . قابها به قطعات پرکننده ( فیلر) بوسیله پیچهای ساختار خشک به فواصل 200 میلیمتر م-ب-م متصل می شوند و حداقل به اندازه 16 میلیمتر فرو می رود .
در ساختار دیوار جداکننده سطح توخالی ، ناودانی های الاستیک فنری از طرف بالها به قاب فضای خالی متصل می شوند و پانلهای ساختار خشک برای یک محدوده بیشتری از STC نصب
می گردند .
ناودانی های الاستیک فنری بر روی قابلهای فلزی
زمانیکه ناودانی های الاستیک فنری به قابهای فلزی متصل می شوند ، ابتدا رانرهای فلزی به اعضاء سازه ای سقف و کف بوسیله ادوات اتصال مناسب و در فواصل 600 میلیمتر م-ب-م محکم
می گردند . سپس تیرکهای عمودی در جهت باز آن و در یک جهت متشابه در بین رانرهای بالا و پائین و به فواصل 600 میلیمتر م-ب-م قرار داده می شوند . تیرکهای عمودی به رانرهای سقف و کف و در جهت الاستیک یا فنری از پارتیشن متصل می گردند . تیرکهای عمودی به بال رانر و بوسیله قفل کننده های فلزی یا پیچهای 5/9 میلیمتری نوع S محکم می شوند .
ناودانی های الاستیک بصورت عمود بر تیرکهای عمودی فلزی و به فواصل 600 میلیمتر م-ب-م از میان سوراخهای از قبل ایجاد شده بوسیله پیچهای 5/9 میلیمتری نوع S به بالهای تیرک عمودی محکم می گردند . برای اتصال بهتر ، به غیر از کف، ناودانی ها در جهت بال بطرف پائین نصب
می گردند . ناودانی ها به فاصله 50 میلیمتر از کف و 150 میلیمتر از سقف قرار داده می شوند . قطعات کوچک ناودانی مستقیماً بر روی تیرک عمودی و بوسیله پیچ به هر دو بال آن محکم
می شوند . هر دو انتهای قطعات کوچک در محل خودش بوسیله پیچها مسلح می گردند .
جداسازی قاب
دیواره های لرزه های ایجاد شده دراثر صدا را از یک لایه به تیرکهای عمودی ، سقفها و تیرکهای افقی منتقل می نمایند . با قراردادن اعضاء قاب مشترک در هر دو طرف ، مجرای عبور صدا شکسته می شود . در دیوارها ، تیرکهای عمودی با فاصله و بصورت زیکزاک نصب می گردند و یا دو دیوار مجزا و با فاصله در مرکز همچنانکه در شکل 9-49 نشان داده شده ، اجرا می گردد. یک سیستم نصب تیرکها بصورت جلو و عقب در شکل 9-50 نمایش داده شده است .
اگر دومین دیوار ساخته شود ، آنرا در یکطرف و در نزدیکی اولین دیوار یا دیوار موجود بدون اینکه با آن تماس داشته باشد اجرا می شود . چنانچه از عایق بندی بین تیرکهای عمودی جدید استفاده شود به کنترل صدا کمک می کند . این صفحات عایق می توانند به دیوار موجود تکیه کنند. همچنین می توان از عایق های صوتی در کنار صفحات روکش دار گچی دیوار جدید استفاده نمود . مصالح سنگین کاهش صدا را بهتر از مصالح سبک انجام می دهند . برای مثال ، قراردادن صفحات عایق صوتی در زیر لایه صفحات روکش دار گچی و قراردادن لایه دوم صفحه روکش دار گچی یا استفاده از پانلهائی از چوب سخت به مجموعه دیوار می تواند در کاهش انتقال صدا بسیار موثر باشند .
صفحات عایق صدا در ورقهائی به ابعاد 100 ×200 میلیمتر تولید می شوند که بوسیله میخ ، پیچ، یا چسب به تیرکهای عمودی یا افقی متصل می گردند . این نوع صفحات عایق در دو نوع موجود هستند . یکی ساخته شده از فایبرهای طبیعی و دیگری بصورت صفحات روکش دار گچی است . صفحات روکش دار گچی معمولی می تواند بر روی صفحات عایق صدا بعنوان پوشش نهائی قرار گیرند . این صفحات می توانند به پشت صفحات روکش دار گچی بوسیله چسب متصل شوند که در اینصورت یک اتصال ثابت بین تیرکهای عمودی یا افقی وجود نخواهد داشت .
مشخصات عایق بندی قطعه ای
بسیاری از سیستمهای جداکننده ها ( پارتیشن ها ) طوری طراحی و توسعه داده شده اند تا محدوده خصوصی یا عدم مزاحمت های صوتی و غیره را فراهم نمایند و هر واحد دریک ساختمان مسکونی یا تجاری دارای استقلال کافی باشند ( شکل 9-51 ) . در مقایسه با سیستم های موجود از مصالح بنائی یا هر نوع سیستم دیگر که دارای شرایط مساوی و متشابه از نظر عایق صدا و غیره باشند ، سیستم طراحی شده بر اساس تیرکهای عمودی چوبی یا فلزی یا چسبها در ساختار گچی خشک دارای مزیتهائی از قبیل : کنترل صدا به اندازه کافی، اقتصادی تر بودن پارتیشن ها و غیره
می باشند . این سیستم ساختار خشک دارای خواص عایق صدا علاوه بر عایق حرارت و پایدار در برابر آتش سوزی می باشد و همچنین خاصیت تعویض و ترمیم در محلهای مورد نیاز را دارد .
شکل 9-51 – محدوده عایق صدا . الف) – با اضافه نمودن عایق جذب صا مقدار STC به میزان 4 واحد در دیوار افزایش می یابد . ب ) – با استفاده از تیرکهای عمودی با فاصله و مجزا برای سطوح دیوار مقدار STC به اندازه 8 واحد نسبت به دیوار الف افزایش می یابد. ج) – نصب صفحات روکش دار گچی الاستیک مقدار STC را حدود 12 واحد نسبت به دیوار الف افزایش می دهد . د)- سیستم دو لایه باعث افزایش وزن سیستم می شود ولی از طرف دیگر مقاومت کنترل صدا را به STC 50 تا 54 افزایش می دهد .
نحوه نصب صفحات عایق
در سیستم سقفها ، مصالح و مواد حلال در آب می بایست قبل از عایق بندی و نصب مواد تاخیر در تبخیر، بطور کامل خشک شوند . ( در اغلب شرایط، مرحله خشک شدن چند روزی طول خواهد کشید). سپس صفحات عایق بطورکامل در تمامی ارتفاع فضای خالی تیرک عمودی با قسمت تاخیر در تبخیر در داخل یا خارج دیوار طبق مشخصات فنی ارائه شده نصب می گردند . چناچه نیاز باشد کل ارتفاع بطور کامل پوشش شود، در اینصورت صفحات عایق به اندازه مورد نیاز بریده می شوند و در داخل فضای خالی قرار می گیرند . انتهای هر صفحه عایق را در فضای خالی بصورت جزم و محکم قرار می دهند . قطعات باریکی از صفحات عایق بریده و در فضای بین تیرکها که در محل تقاطع ها و بازشوهای در و پنجره در نزدیکی هم قرار داده می شوند . صفحات عایق با دقت در اطراف و پشت جعبه های الکتریکی ، مهاربندی ها ، سرویسهای بهداشتی ، جعبه دارو و غیره نصب می شوند . در سقفها ، صفحات عایق می بایست با دقت کافی در اطراف و پشت قاب چراغها قرار داده شوند . البته باید دقت نمود که پوشش اطراف قاب چراغها بوسیله صفحات عایق بندی ، ممکن است در اثر حرارت ایجادشده دچار آتش سوزی شود .
نصب صفحات عایق در تیرکهای عمودی چوبی
برای نصب صفحات عایق در بین تیرکهای عمودی چوبی از ابزار مکانیکی برقی و یا تفنگ دستی منگنه استفاده می شود . برای نصب بال کاغذی صفحات عایق به تیرکهای چوبی و پلیت های بالا و پائین با منگنه هائی دارای 5/12 میلیمتر ساق و به فواصل 150 میلیمتر م-ب-م محکم می گردند . برای یک سیستم تاخیر در تبخیر بال صفحات عایق به قسمت روئی تیرکهای عمودی نصب نشوند . این نوع سیستم اتصال از یک اتصال یکنواخت و یکپارچه بین صفحات روکش دار گچی و قاب زیرسازی جلوگیری می نماید و همچنین باعث جلوگیری از اتصال کامل چسب بین زیرسازی و صفحات روکش دار گچی می شود . در محلهائی که تاخیر در تبخیر مورد نیاز باشد ، از صفحات فویل دار آلومینیومی نوع X استفاده می شود.
نحوه نصب صفحات عایق به صفحات روکش دار گچی
در سیستم تیرک عمودی و پارتیشن های صفحه روکش دار گچی با چسب ، فقط صفحات عایق به ضخامت 25 میلیمتر به پشت صفحات و بوسیله منگنه های دستی اجرا می شود . برای اتصال اصطحکاکی بین تیرکهای عمودی می توان از صفحات عایق ضخیم تر استفاده نمود.
صفحات عایق کاهش صدا و مقاوم در برابر آتش سوزی
این نوع صفحات عایق در فضای خالی بین تیرک عمودی برای یک محدوده مناسب عایق صدا در پارتیشن ها نصب می گردند. نحوه نصب اصطحاکی بین تیرکهای عمودی در شکل 9-52 نمایش داده شده است . انتهای صفحات عایق را به یکدیگر تکیه داده و کلیه حفره ها و فضاهای خالی را پر می کنیم . برای نصب صفحات عایق بین تیرکهای عمودی در بعضی مواقع لازم است مطابق شکل 9-53 یک برش عمودی در وسط صفحه عایق ایجاد نمود . این سیستم نصب به صفحات عایق اجازه می دهد تا در مرکز تابیده یا خمیده شوند و براحتی در بین تیرکهای عمودی جای خودش را پیدا کند و پانل به راحتی روی تیرک ها نصب شوند . دراین سیستم صدا بصورت موثری مستهلک
می گردد.
صفحات عایق با روکش های فویل آلومینیومی همانند صفحات عایق با روکش های معمولی است ، تنها تفاوت این دو سیستم خاصیت تاخیر در تبخیر در نوع با روکش آلومینیومی می باشد که از تبدیل بخار یا رطوبت آب جلوگیری می نماید . یک حداقل فضای حدود 5/12 میلیمتر برای دیوارهای کناری و 25 میلیمتر برای سقفها جهت ایجاد عکس العمل روکش فویل آلومینیومی لازم می باشد . این سیستم برای سقفها ، دیوارها و کف ها با فضای خالی مناسب مورد استفاده قرار
می گیرد. در بسیاری موارد برای اثربیشتر از سیستم تهویه هوا در شرایط گرمایش زیاد در طول فصل تابستان استفاده می شود .
نمونه هائی از کارهای اجرا شده از نظر سیستم قاب زیر سازی فلزی با استفاده از تیرکهای عمودی فلزی با استفاده از رانرهای فلزی بالا و پائین در شکل 9-54 و 9-55 نمایش داده شده است . در شکل 9-54 قسمت پائین تیرکهای عمودی در لایه ای از بتن بعنوان قرنیز پای کار قرار گرفته است
در شکل 9-55 تیرک های عمودی در ارتفاع بلند در داخل ریل کشوئی (رانر ) در قسمت بالا و پائین قرار گرفته است .
نمونه هائی از کارهای اجرائی در سیستم ساختار گچی خشک به عنوان سقف های کاذب جهت عبور لوله های تاسیسات مکانیکی و برقی و عبور کانالهای تهویه هوا در شکل های 9-56 و 9-57 نمایش داده شده است . در این عکس ها مزایای این ساختار در عبور کلیه تجهیزات الکتریکی و کانالهای تهویه هوا به وضوح آشکار می گردد . در این سیستم بدون هیچ گونه عملیات تخریب در سقف کلیه لوله ها و کانالها عبور داده می شوند و سپس عملیات زیرسازی انجام و در نهایت با انواع مختلف پوشش های سقفی لایه نهائی با دقت پوشش می گردد.
72