تارا فایل

تحلیل سریال کارتونی سفید برفی



موضوع تحقیق:

تحلیل سریال کارتونی سفید برفی

استاد راهنما:

استاد مشاور:

پژوهشگر:

تقدیر و تشکر:
محققان،استادان ومعلمانی که درمسائل تربیتی و رفتار کودکان تحقیق می کنند وبرای بر طرف کردن مشکلات درسی وتربیتی دانش آموزان وکودکان این مرز و بوم می کوشند.اینان پیش گامان ،عرصه هدایت جامعه و نونهالان به سمت ترقی و پیشرفت می باشند.
پدران ومادران که با توجه به رفتاروعملکرد فرزند خود به تربیت آنان می پردازند.درواقع جامعه ونسل آینده را نسلی فعّال،صالح وبا تقوی بارمی آورند.

فهرست مطالب

موضوع صفحه
فصل اول:(معرفی تحقیق) 8
* تعریف مسئله 10
* فرضیه 12
* اهمیت مسئله و ضرورت انجام کار 13
فصل دوم:(مروری بر سابقه تحقیق) 15
* تحقیقات انجام شده در کشورهای مختلف جهان 18
* خلاصه داستان سفید برفی 21
فصل سوم:تاثیرات تلویزیون بر اطفال 29
* کودک ، تلویزیون، مدرسه 31
* چرا مطالعه و بررسی پاره ای از تاثیرات تلویزیون بر روی اطفال سخت و دشوار است ؟ 36
* تاثیر گذاری تلویزیون بردانش آموزان دبستان (م .ر) 40
فصل چهارم:تجزیه وتحلیل داده ها 44
* بررسی و تجزیه وتحلیل جدول شماره 1 48
* پیشنهاد 49
منابع 51

فهرست جداول ونمودارها

o جدول شماره :1 (سوالات مطرح شده) 40
o جدول شماره:2 (درصد) 48
o نمودار شماره 1 41
o نمودار شماره 2 42
o نمودار شماره 3 43
o نمودارشماره 4 47

موضوع:

تاثیرگذاری سریال کارتونی سفید برفی
(بیان مسئله)

چکیده فصل اول:
* تعریف مسئله:برنامه های تلویزیون به جهت اینکه یکی از جذابترین مطالب مورد کودکان است تاثیر فراوانی برروحیات آنان می گذارد.
* فرضیه:بیان مسئله و موضوع مورد تحقیق به زبان ساده و روشن.
* اهمیت و ضرورت انجام کار:علاقمندی کودکان به تلویزیون 75%بیش از علاقه آنان به رادیو است.
* تلویزیون به علت مدت برنامه و استمرار آن کودکان را تحت تاثیرقرار می دهد.

تعریف مسئله
بررسی دقیق یونسکو این نکته را روشن می سازد که تلویزیون و اطفال در بیست سال اخیر موصوع تحقیقات فراوانی بوده است که هر یک به نحوی سعی کرده اند به سوالاتی در این زمینه پاسخ گویند.(1 ) در بسیاری از کشورها و فرهنگ های تحقیقاتی در زمینه مسائلی مانند تاثیرتلویزیون در اوقات فراغت، میزان معلومات، بزهکاری، اعتیاد وسلامت روحی وجسمی اطفال انجام گرفته است. به طوری که صرف نظراز اختلافات فرهنگی، انواع مختلف سیستم ها و مقدار تلویزیون های موجود در دنیا،با اطمینان کافی می توان مسائل ونکات چندی را درزمینه تاثیرتلویزیون براطفال پیش بینی کرد.پاره ای از این نکات عبارت هستند از:
* – طرز برخورد کودکان با تلویزیون ونوع تماشای برنامه به وسیله آنها.
* – تغییری که تماشای برنامه درساعات آزادی و تفریح آنها به وجود می آورد.

—————————————————–
1- "کودک وتلویزیون"،سروش،670(آبان1372):41.
از همه مهمتر عکس والعمل آنها در مقابل تلویزیون و برنامه های مختلف آن.متاسفانه با وجود تمام زحماتی که محققین در راه آشنایی با مسئله تلویزیون بر اطفال کشیده اند،باید این حقیقت بسیار مهم را اذعان کرد که هنوزهیچ یک از تحقیقات انجام شده نتوانسته مسائل مهم و پیچیده یی چون ارتباط تلویزیون با رفتار غیر اجتماعی نوجوانان، تاثیر تلویزیون بر ارزشها ومعلومات مکتسبه نوجوانان ارتباط آنان باعوامل دیگری چون سازگاری و ناتوانی های روحی را مشخص کند.
در این تحقیق بررسی می شود که آیا مفاهیم مطرح شده در سریال کارتونی سفیدبرفی به بهینه سازی رفتاری کودکان موثر است یا خیر؟

فرضیه :تماشای سریال تلوزیونی سفیدبرفی کمک به دیگران را در کودکان افزایش می دهد.

اهمیت مسئله و ضرورت انجام کار
تلویزیون ازتازه ترین وسائل سرگرمی وآموزشی برای کودکان است و در هر جامعه ای یکی از ارکان اصلی است وبعد از مکان های آموزشی در درجه اول اولویت قرار دارد.معمولا کودکان به تلویزیون بیش از رادیو علاقه مند می شوند بطوری که 75% کودکان تلویزیون را بررادیو ترجیح می دهند.
تلویزیون می تواند با ارائه درسهای آموزشی برای کودکان ونوجوانان مفید باشد(1) به نظرعده ای علت توجه و استقبال کودکان از تلویزیون این است که دسترسی به این تفریح و سرگرمی از سایر فعالیت ها آسانتر است.
از طرف دیگر به علت مدت برنامه و استمرار رابطه ای که تلویزیون با کودکان دارد آن ها را تحت تاثیر قرار می دهد.
مطالعات انجام شده نشان می دهد که مجموعه برنامه هایی از قبیل سریال های داستانی و برنامه های مستند- توجه پیامگیران بیشتری را به خود جلب کرده و در انتقال پیام موفق تر بوده اند.از طرف دیگر پیامگیران نیز امکان پیگیری برنامه ها و

———————————————————–
1-ابراهیم رشید پور، تلویزیون و اطفال (تهران: انتشارات تهران، 1353)،ص14.
الگو برداری از آن ها را پیدا کرده اند.(1)
تماشا می کنند ودر روزهای تعطیل وقت بیشتری را به تماشای تلویزیون اختصاص می دهند و با افزایش سن تا 12 سالگی میزان تماشای تلویزیون آن ها نیز افزایش پیدا می کند وانجام کارهای تحقیقی در این مورد ضرورت بسیار می یابد.

———————————————————–
1-" کودک، تلویزیون ،اطفال" فصلنامه علمی پژوهشی سنجش،4(زمستان 1373):64.

روش تحقیق
ومروری بر سابقه تحقیق وتشریح موضوع

چکیده فصل دوم :
* تحقیقات در زمینه تلویزیون درایران در واحد تحقیقات اجتماعی وازشیابی برنامه ها ، صورت گرفته است.
* تحقیقات در سال 1983 نشان می دهد خانواده ها یی که تلویزیونوجود دارد ساعت خواب اطفال تغییر می کند
* بطور متوسط ، کودکانی که در سنین دبستان و دبیرستان هستند بین ( 6 تا 16سال)بین 12تا 24ساعت از وقت خود را هفته با تلویزیون می گذرانند
* تحقیقات در سال 1983 نشان می دهد خانواده ها یی که تلویزیونوجود دارد ساعت خواب اطفال تغییر می کند
* داستان سفید برفی

تاکنون تحقیقات زیادی در مورد رسانه تلویزیون ومخاطب انجام شده است با توجه به اینکه کودکان و نوجوانان بخش مهمی ازمخاطبان را تشکیل می دهند،محققان،پژوهشگران وصاحبنظران تحقیقاتی را در زمینه کودک ، نوجوان و تلویزیون انجام داده اند. مطالب حاضر نگاهی دارد به تحقیقات انجام شده درایران وجهان.
لازم به ذکر است که تحقیقات در زمینه تلویزیون درایران در واحد تحقیقات اجتماعی وارزشیابی برنامه ها ، صورت گرفته است.
روش تحقیق بصورت میدانی ودر محیط مدرسه ومشاهده مسقیم انجام شده است.

تحقیقات انجام شده درکشورهای مختلف جهان
باتوجه به تحقیقاتی که در کشورهای مختلف جهان انجام گرفته ،روشن است که بطور متوسط ، کودکانی که در سنین دبستان و دبیرستان هستند بین ( 6 تا 16سال)بین 12تا 24ساعت از وقت خود را هفته با تلویزیون می گذرانند.تحقیقات انجام شده این نکته را نیز روشن کرده است که جوانان دبستانی اوقات زیادتری از فراغت خود را در پای تلویزیون می گذرانند تا جوانان دبیرستانی .(1)
براساس آمار به دست آمده در3سالگی یک سوم اطفال ودر ابتدای ورود به مدرسه%80 ودرپایان اولین مدرسه%90 اطفال تماشاچی برنامه ها هستند و در سالهایی که شخص وارد دبیرستان می شود(13تا 16 سالگی )مدت زمانیکه بطور متوسط صرف تماشای برنامه های تلویزیونی می کندمجددا به2 ساعت درروز تقلیل پیدا می کند ، بطوری که بررسی تحقیقات مختلف دراین مورد

1- ابراهیم رشیدپور،تلویزیون واطفال،ص21،انریک ملون،مارتینز،تلویزیون در خانواده و جامعه نو،ترجمه جمشید ارجمند(تهران:انتشارات تهران،1335)،ص39.
نشان می دهد درانگلستان معلوم شده که نوجوانان10 تا14ساله بطورمتوسط روزانه 9/1ساعت ازوقت خود را صرف تماشای برنامه های تلویزیون می کنند. این رقم ازآنچه درآمریکا به دست آمده کمتراست اما دلیل آنراشاید بتوان در این مسئله دانست اطفال انگلیسی نسبت به کودکان آمریکایی امکان کمتری درمورد انتخاب کانالهای تلوزیون ، در نتیجه برنامه های متنوع دارند.(1)
مالتزک در تحقیق خود معین کرده که نوجوانان 15 تا 20 ساله آلمانی به طورمتوسط هفته ای 7تا 8 ساعت از وقت خود را صرف تماشای تلویزیون می نمایند هنوز علت گرایش کمترنوجوانان آلمانی به تلویزیون نسبت به اطفال و نوجوانان آمریکایی وانگلسی معلوم نشده است .
تحقیقات در سال 1983 نشان می دهد خانواده ها یی که تلویزیونوجود دارد ساعت خواب اطفال تغییر می کند و بچه ها دیرتر به رختخواب می روند .در ژاپن 17 دقیقه ودر کانادا11 دقیقه خواب اطفال به عقب رفته بود. در ژاپن این نکته معلوم شد که با آمدن تلویزیون به محیط خانه ازوقتی که اطفال در خانه صرف

_____________________________________1- "کودک و تلویزیون"،سروش،652(تیر1372):ص43.
کارهای درسی می کردند کم شده ،در کانادا برعکس این تغییر چندان قابل ملا حظه نبود. در کانادا معلوم شد اطفالی که در محیط خانواده به تلویزیون دسترسی داشتند وقت کمتری را در خارج از مدرسه صرف بازی می کردند.تا آن دسته اطفالی که تلویزیون نداشتند .اطفال دسته دوم در شهری زندگی می کردند که فاقد تلویزیون بود.(1)

1- براهیم رشیدپور،تلویزیون واطفال،ص28

سفید برفی
و
هفت کوتوله

روزی بود و روزگاری.پادشاه و ملکه ای بودند که فرزند نداشتند.ملکه آرزو داشت صاحب دختری شود که لپهایش به سرخی گل سرخ، موهایش به سیاهی شب و پوستش به سفیدی برف باشد.
بالاخره آرزوی ملکه برآورده شد.خداوند به او دختری داد با لپهای سرخ موهایش سیاه و پوستی مثل برف.ملکه اسم دخترش را سفیدبرفی گذاشت.اما سفیدبرفی هنوز کوچک بود که مادرش از دنیا رفت.مدتی بعدپادشاه با زن دیگری ازدواج کرد.ملکه جدید زیبا اما بدجنس بود.او یک آیینه جادویی داشت. هر روز مقابل آیینه می ایستاد و می گفت:(( آیینه به من بگو در جهان چه کسی از دیگران زیباتر است؟))
آیینه جواب می داد:((در زمین و آسمان زیباتر از دیگران شما هستید!))
ملکه خوشحال و راضی می شد.به تصویر خودش در آیینه نگاه می کرد و لذت می برد.
روزها می گذشت.سفیدبرفی بزرگتر و زیباتر می شد.او دختری خوش اخلاق و مهربانی بود.
یک روز ملکه بدجنس مثل همیشه از آیینه پرسید:((آیینه جادویی باید به من بگویی در این جهان چه کسی از دیگران زیباتر است؟))
این بار جواب داد:((زیباتر از دیگران در زمین و آسمان فقط سفیدبرفی ست.او مانند یک پری ست.))
ملکه وقتی این را شنید ناراحت و عصبانی شد.شکارچی مخصوص قصر را صدا کرد.به او دستور داد:((سفیدبرفی را بردار و به جنگل ببر. او را بکش و قلبش را برای من بیاور.))
شکارچی سفیدبرفی را به جنگل برد.اما دلش راضی نشد او را بکشد.پس آزادش کرد و گفت:((ای دختر زیبا فرار کن و به هر جا که می خواهی برو.))
بعد هم آهویی شکار کرد.قلب آهو را از سینه اش درآورد.آن را برداشت و به قصر برگشت.خود را به ملکه رساند و گفت:((دستور شما را اجرا کردم.سفیدبرفی را کشتم و قلبش را درآوردم.))
این را گفت و قلب آهو را به ملکه داد.ملکه حرف شکارچی را باور کرد،خوشحال و راضی شد.
اما سفیدبرفی چه کرد؟او تنها و سرگردان در جنگل پیش رفت تا اینکه به یک خانه کوچک جنگلی رسید.
در خانه باز بود.سفیدبرفی وارد آن شد.میز کوچکی دید که بر روی آن هفت بشقاب کوچک چیده شده بود.گوشه اتاق هم هفت تخته خواب کوچک دیده می شد.فهمید که این خانه مال هفت کوتوله ی جنگل است.تخت خوابها را کنار هم گذاشت و روی آنها خوابید.شب رسید و کوتوله ها به خانه برگشتند.دیدند که دختری زیبا در خانه شان خوابیده است.تعجب کردند. نمی دانستند او کیست و چطور به خانه شان آمده است.کوتوله ی بزرگتر گفت:((بهتر است که بیدارش نکنیم.فردا همه چیز معلوم خواهد شد.))
صبح روز بعد سفیدبرفی بیدار شد.هفت کوتوله را دید از آنها معذرت خواست که بی اجازه وارد خانه شان شده است.بعد هم تمام سرگذشت خود را برایشان تعریف کرد.
کوتوله ها دلشان برای سفیدبرفی سوخت.به او گفتند:((تا هر وقت که بخواهی می توانی در خانه ما زندگی کنی.))سفیدبرفی خوشحال شد و از کوتوله های مهربان تشکر کرد.
کوتوله ها مثل هر روز از خانه بیرون رفتند. سفیدبرفی هم مشغول کار شد.خانه را تمیز کرد لباسهای کوتوله ها را شست برایشان غذا پخت ومنتظر ماند تا آنها به خانه برگردند.
ملکه ی بدجنس از این ماجرا بی خبر بود.او مثل همیشه مقابل آیینه ایستاد و گفت:((آیینه جادویی باید به من بگویی چه کسی در این جهان از دیگران زیباتر است؟))
آیینه جواب داد:((زیباتر از دیگران در زمین و آسمان فقط سفیدبرفی ست.اومانند یک پری ست.))
ملکه از شنیدن این جواب خشمگین شد.به آیینه نگاه کرد و تصویر سفیدبرفی را در آن دید. فهمید که سفیدبرفی زنده است ودرخانه کوتوله های جنگلی زندگی می کند.دستور داد که شکارچی قصر را بگیرند و در سیاه چال بیندازند.بعد هم فریاد کشید:((خودم سفیدبرفی را می کشم!))
ملکه بدجنس برای از بین بردن سفیدبرفی نقشه ای کشید.لباسی کهنه و پاره پوشید کلاهی به سر گذاشت صورتش را رنگ کرد و خودش را به شکل یک پیرزن فقیر درآورد.بعد سبدی پر از سیب برداشت.یکی از سیبها را به زهر آلوده کرد.از قصر خارج شد و به طرف جنگل به راه افتاد.
رفت و رفت تا به خانه هفت کوتوله رسید. صدایش را تغییر داد و داد زد:((آی سیب دارم! سیبهای خوشمزه دارم.بیایید و از من سیب بخرید.))
سفیدبرفی از پنجره خانه نگاه کرد.پیرزن سیب فروشی را دید و او را نشناخت.
پیرزن گفت:((دختر جان بیا و از من سیب بخر!))
بعد هم سیب زهر آلود را از سبد ش برداشت. یک طرف آن به زهر آلوده نبود گاز زد.آن را به سفیدبرفی داد و گفت:((خوشمزه است.یک گاز بزن و امتحان کن.))
سفیدبرفی بر آن طرف سیب گاز زد.ناگهان فریادی کشید و بر زمین افتاد.
ملکه بدجنس با صدای بلند خندید و گفت:((موفق شدم.سفیدبرفی را کشتم.))
بعد هم به قصر برگشت.مقابل آیینه اش ایستاد و گفت:((آیینه جادویی باید به من بگویی چه کسی در جهان از دیگران زیباتر است؟))
آیینه جواب داد:((زیباتر از دیگران در زمین و آسمان بانوی من شمایید!))
ملکه خوشحا ل و راضی شد.
از آن طرف کوتوله ها برگشتند.دیدند که سفیدبرفی بر زمین افتاده و مرده است.ناراحت و غمگین شدند.کنار او نشستند و برایش گریه کردند.
کوتوله ها سفید برفی را خیلی دوست داشتند.دلشان می خواست برای اوعزاداری کنند. بنابراین تابوتی شیشه ای ساختند.سفیدبرفی را توی آن گذاشتند.حیوانات جنگل را هم خبر کردند.همه با هم دور تابوت شیشه ای نشستند.به سفیدبرفی نگاه کردند و گریه کردند.
شاهزاده جوانی سوار بر اسب از آن طرف می گذشت.آواز غمگین پرنده ها و صدای گریه کوتوله ها را شنید.از اسب پایین آمد و به آنها نزدیک شد.سفیدبرفی را دید که مثل فرشته ها توی تابوت شیشه ای خوابیده بود.
لپهایش هنوز به سرخی گل سرخ بود موهایی به سیاهی شب و پوستی به سفیدی برف داشت.
شاهزاده جوان گفت:((آرزو دارم با این دختر زیبا ازدواج کنم.))
کوتوله ها با تعجب گفتند:((اما او مرده است!))
شاهزاده گفت:((من از خدا می خواهم که او را زنده کند.))
این را گفت و کنار تابوت شیشه ای زانو زد.چشمهایش را بست و دعا کرد.
بعد آهسته در تابوت را باز کرد.ناگهان سفیدبرفی تکانی خورد.سرفه ای کرد و تکه ای سیب از گوشه دهانش بیرون پرید.چشمهایش را به آرامی باز کرد و گفت:((من کجا هستم؟))
شاهزاده جوان گفت:((جای تو امن و راحت است.آیا حاضری با من ازدواج کنی؟))سفیدبرفی لبخندی زد و قبول کرد.
روز بعد سفیدبرفی و شاهزاده جوان سوار بر اسب شدند.از کوتوله های مهربان و حیوانات با وفای جنگل خداحافظی کردند و به طرف قصر شاهزاده به راه افتادند.
در قصر شاهزاده جشن بزرگی بر پا شد. این جشن به خاطر ازدواج شاهزاده و سفیدبرفی بود.مهمانهای زیادی به این جشن دعوت شده بود.یکی از مهمانها ملکه بدجنس بود او خبر نداشت که عروس زیبای این جشن سفیدبرفی است.وقتی که چشمش به عروس افتاد فریادی کشید بر زمین افتاد و مرد.
به این ترتیب سفیدبرفی مهربان و زیبا زندگی تازه ای با شاهزاده جوان شروع کرد.آنها سالهای سال در کنار هم به خوبی و خوشی زندگی کردند.
پایان داستان

تاثیرات تلویزیون برااطفال
(یافته های آماری ومحدودیت ها ومشکلات تحقیق)

چکیده فصل سوم :
* پدران ومادر حق دارند که بدانند تلویزیون چه تاثیری برفرزندانشان دارد.
* اصولا معلوم نیست که تماشای برنامه های تلویزیونی در محیط خانه، باعث می شود که اطفال در محیط مدرسه فعالیت بهتری از خود نشان بدهندیاخیر؟
* معمولا اطفالی که درمدرسه نمرات بد به دست می آ ورند، کسانی هستند که در منزل اوقات بسیاری از وقت آزاد خود را به تماشای تلویزیون اختصاص می دهند.
* .تماشای بیش از حد تلویزیون، سلامت روح و روان کودکان را به خطر انداخته و استعدادهای روحی و اجتماعی آنان را فلج می کند.
* 47 درصد کودکان به هنگام دیدن تلویزیون و بعد از آن دچار درد چشم وناراحتی بصری می شوند .
* مطالعه تاثیرات هر یک از عوامل و پدیده های اجتماعی بر روی انسان، مشکل تر از مطالعه همان تاثیرات بر روی اشیاء و موجودات بی جان است.

"کودک،تلویزیون،مدرسه"
هرپدرومادری می خواهد بداند:تماشای تلویزیون درخانه،تاچه انداره موجب پیشرفت فرزندان آنها درمدرسه و محیط آموزشی می شود؟ چه میزان از فرا گرفته های کودک از راه تلویزیون برای او لازم خواهد بود؟ چه رابطه ای بین هوش اطفال و میزان فراگیری آنها از راه تلویزیون وجود دارد؟ آیا امکان دارد تماشای برنامه های قدیمی وتکراری، مفاهیم اشتباه و مردودی را به فرزندان آنها بیاموزد؟
تحقیقات زیادی وجود دارند که سعی در پیدا کردن جواب پاره ای از سوالات فوق داشته اند. به طور مثال سوال مهمی که در اثر آموزشی تلویزیون توجه دانشمندان را به خود جلب کرده است که آیا اصولا تماشای برنامه های تلویزیونی در محیط خانه، باعث می شود که اطفال در محیط مدرسه فعالیت بهتری از خود نشان بدهند؟ هر چند پیدا کردن جواب صحیح و قانع کننده برای این سوال مشکل به نظر می رسد، مع ذالک بررسی تحقیقات انجام شده نمی تواند وجود تلویزیون را به عنوان عامل موثر در امر تحصیل و درس خواندن اطفال اثبات کند.از طرف دیگر این مسئله نیز هنوز
معلوم نیست که وجود تلویزیون درمحیط خانه باعث می شود که اطفال در مدرسه نمرات کمتری بدست بیاورند. البته معمولا اطفالی که درمدرسه نمرات بد به دست می آ ورند، کسانی هستند که در منزل اوقات بسیاری از وقت آزاد خود را به تماشای تلویزیون اختصاص می دهند.(1) اما عکس این مسئله به هیچ وجه صادق نیست،به عبارت دیگر تماشای مداوم وفراوان تلویزیون عامل البته هیچ بعید نیست که همین عوامل در عین اینکه باعث توجه بیش از اندازه اطفال به تلویزیون می شود به وضع تحصیلی آنها در مدرسه لطمه بزند. در ضمن ممکن است طفلی که با یک چنین وضعیتی روبرو شد از جهت تحصیلی مشکلاتی برایشان پیش آمد، تحت تاثیر ناکامی و ناراحتی حاصله بیش از پیش به دنیای شیرین و تخیلات واوهام تلویزیون پناه ببرد و اوقات بیشتری را صرف تماشای برنامه های هیجان اگیز بکند.تماشای بیش از حد تلویزیون، سلامت روح و روان کودکان را به خطر انداخته و استعدادهای روحی و اجتماعی آنان را فلج می کند. گسترس تلویزیون در دنیا و توجه روز افزون
کودکان به برنامه های تلویزیونی برای پر کردن ساعت های بیشتری از اوقات فراغت، مسائل زیادی را در زمینه سلامت

——————————————————————————————-1-"ابراهیم رشید پور ،تلویزیون و اطفال ،ص40.
آنان به وجود آورده است.امروزه میزان زمان هدر رفته کودکان در جلوی تلویزیون بیشتر از میزان زمانی است که آنها برای تحصیلات خود در(1) مدارس صرف می کنند. چناچه مدت تماشای تلویزیون نزد کودکان افزایش یابد ویا کودک صحنه های خشونت آمیز را در تلویزیون ببیند رفتار معمولی وی تغییر کرده و ناآگاهانه به تقلید از اعمال خشونت آمیز و دیگر صحنه هایی که دیده کشانده خواهد شد.
صاحبنظران مسائل کودک درنشست بین المللی کودکان در پاریس اعلام داشتند که ساعتهایی که کودکان و نوجوانان به تماشای تلویزیون می پردازند از سوی والدین آنها کنترل نشود کودکان مبتلا
به بیماریهای مختلفی از قبیل اختلال در دوره خواب وبیداری، کاهش
قدرت جسمانی، شعله ور شدن بیماری های صرع و میگرن،اقدام به خودکشی،چاقی مفرط و دیگر بیماری ها خواهند شد . ستون فقرات کودک نیز به دلیل عدم تحرک و وضعیتی که بدن در ساعات متوالی تماشای تلویزیون به خود
—————————————————–
1-"نقش تلویزیون بر رفتار کودکان" ،سروش ،678 (دی 1372):31.
می گیرد دچار ناراحتی خواهد شد. این مطالعات بحران صرع بیشتر نزد دختران و درسنین پس از نوجوانی مشاهده شده است . کوتاه شدن مدت خواب شبانه ، آغاز خواب های بی موقع و کم شدن دقت کودکان به خصوص در دوران مدرسه وحتی در دوران فراگیری بروز خواهد کرد.
اثرات جنبی تلویزیون نیز بر رفتار های جنسی، روحیه تهاجم، خشونت و انزوای درون خانوادگی تاثیر خواهد گذاشت و در این میان ، روفتارهای غیر طبیعی نیز بایستی مورد توجه قرار گیرد.
هفته نامه نیوساینتیست نیز طی تحقیقاتی که دراین زمینه انجام داده است اعلام کرد در کودکانی که بیش از میزان معمول تلویزیون تماشا می کنند 49 درصد بیشتر از دیگر کودکان احتمال بروز اعمال پرخاش جویانه وجود دارد در واقع کودک به سبب تماشای خشونت ویا هر رفتار دیگر ، به تقلید از رفتارهای دیده شده در تلویزیون می پردازد .و این تقلیدها بتدریج تقویت شده و جزء رفتارهای پایدار کودک درخواهد آمد.
به عقیده پرفسور"ورنرگلو گاور" روانشناش ومتخصص وسایل ارتباط جمعی، استفاده طولانی کودکان و نوجوانان از تلویزیون باعث به وجود آمدن اختلالات رفتاری و بیماری های سوخت و ساز مواد غذایی در بدن و همچنین خستگی عضلات چشم و اعصاب کودکان در اثر تنوع زیاد در برنامه ها و مشغولیت بیش از حد ذهن وفکر ومنفصل بودن آنها می شود . وی می گوید بدین ترتیب 47 درصد کودکان به هنگام دیدن تلویزیون و بعد از آن دچار درد چشم وناراحتی بصری می شوند . به عقیده پرفسور گلوگاور مسول اصلی تغییرات نامطلوب روحی نه تنها تلویزیون بلکه والدین آنها هستند که کنترلی بر روی نوع وزمان تماشای برنامه های تلویزیون کودکان ندارند .
متخصصین اطفال معتقدند اثرات برنامه های تلویزیون درنحوه ی رفتار کودک وشکل گیری شخصیت او شایان است وباید بین کودک وتلویزیون رابطه سالمی ایجاد کرد . تلویزیون میتواند به عنوان عامل موثری در جهت آموزشهای بهداشتی، پیشگیری از بیماری ها وهدایت کودکان به نظم وانضباط ، اثرات مفیدی داشته باشد .به این ترتیب باید مد ت زمان تماشای در روز را تا حد امکان در نزد کودکان کاهش داد واز طرفی با برنامه ریزیهای صحیح از سوی والدین اجازه تماشای برنامه هایی به فرزندان اد شود که ضمن جاذبه های لازم ، آموزنده نیز باشند ویادگیری را نزد آنها بیشتر کند .
چرا مطالعه وبررسی پاره از تاثیرات تلویزیون بر روی اطفال سخت ودشوار است ؟
برای جواب به این سوال لازم است نکات چندی را در نظر داشته باشیم ،اولا می دانیم که مطالعه تاثیرات هر یک از عوامل و پدیده های اجتماعی بر روی انسان، مشکل تر از مطالعه همان تاثیرات بر روی اشیاء و موجودات بی جان است .در وهله اول،نه ما خود می خواهیم و نه اصولا شاید قدرت داریم که با تجربه و آزمایش تغییری در موجودات زنده بدهیم و سپس به مطالعه این تاثیرات بپردازیم.یکی از دانشمندان این مسئـله را به زبان ساده به صورت زیر بیان می کند او می نویسد"هنگامی که یک گرم آهن را ، مورد آزمایش قرار می دهیم ،اسیدی را به تجربه می پردازیم ،این فکر که ممکن است آزمایش مذکور باعث درد و رنج آهن اسید ، یا موج رادیویی بشود ما را آزار نخواهد داد . ازطرف دیگر ، ناراحت نیستم که کار ما شخصیت این موجودات بی جان را خدشه دار بسازد ، عادت بد و ناپسندی را به آنها بیاموزد، یا باعث خجالت و ناراحتی آنها در مقابل یاران و دوستان بشود. در مرحله آزمایش با موجودات بی جان ،این مسائل اصولا از دایره احساس و تصورما به دور است . اما هنگامی که کودکان و نوجوانان،موضوع آزمایش قرار می گیرند، خواه ناخواه مسائلی از این قبیل مورد توجه قرار خواهند گرفت .هر یک از کودکان و نوجوانان نسبت به هر یک از برنامه های تلویزیونی با تمام خصوصیات و حتی با تمام عکس العمل نشان می دهند. تلوزیون و برنامه هایش را اگر به صورت یک محرک خارجی درنظر بگیریم ،در سیستم عصبی ، ازخود تائیر به جای می گذارد که تجربه و زندگی ، سالیان دراز به آن آموخته است چطور محرکات جدید را درک کرده و چه عکس العملی نسبت به آنها از خود نشان بدهد . از طرف دیگر این محرک جدید ( تلویزیون وبرنامه هایش ) اگر مورد قبول قرار گیریند می توانند جزئی از گنجینه سیستم عصبی شده ودر موقع خود باعث بروز عکس العمل خاصی نسبت به محرکات جدید شوند .
عکس العمل ، نسبت به هر یک از برنامه های تلویزیون ، تا اندازه قابل ملاحظه ای هر یک ، تحت تاثیر روابط طفل ، یا نوجوانی قرار می گیرد که برنامه را تماشا می کند . به عبارت دیگر هر یک از رفتارهای پیچیده طفل یا نوجوان را می توان نتیجه علت یا علل پیچیده ای دانست که نقش تلویزیون و برنامه هایش در آن به سختی روشن است. این مطلب به این معنی نیست که تلویزیون و برنامه هایش در رفتار طفل یا نوجوان تاثیری از خود برجای نمی گذارد، اما این که تاثیر به چه اندازه و در مورد کدامیک از قسمتهای مشخص برنامه است هنوز مورد سوال می باشد.
این مسئله از یک جهت دیگر نیز مهم است و آن این که ، تاثیرات محرک تلویزیون می تواند فزاینده بوده و خود موجب تاثیرات دیگری بشود.همانطور که قطرات بیشمار آب که از سقف غارها فرو می چکد.در مرور ایام باعث پدید آمدن قندیلهای شیشه ای می شود، آنچه به نظر می رسد امروز تاثیر ندارد ممکن است روزها، هفته ها، و یا سال های آتی باعث بروز تاثیراتی قابل ملاحظه بشود.بنابر این از یک جهت، تنها به این دلیل که علل پیچیده هستند، ما تاثیر تماشای برنامه های تلویزیونی گاهی اوقات بیش از اندازه در نظر می گیریم و از جهت دیگر از آنجا که تاثیرات فزاینده بوده و هر تاثیر خود می تواند موجب پیدا شدن تاثیرات متفاوت دیگری بشود،گاهی اوقات تاثیر تماشای برنامه های تلویزیونی را که به نظر بی زیان می رسند دست کم می گیریم. یکی از نکات بسیار جالبی که امروز ، بر کودکان و نوجوانان با خصوصیات مختلف و متفاوتی که دارند نسبت به به یک برنامه واحد تلویونی به یک شکل و صورت از خود عکس العمل نشان نمی دهند و هر یک بگونه ای تحت تاثیر قرار می گیرند . همانطور که در فوق نیز اشاره شد هر طفل و نوجوانی با توجه به کلیه تجاربی که در زندگی آموخته وبا تمام شخصیت ممتاز و یگانه خود، تماشاگر برنامه است و نسبت به آنها عکس العمل نشان می دهد. بالاخره طفل فعال و پویا در مقابل تلویزیون قرار می گیرد و در تمام مدتی که تحت تاثیرآن واقع شده جستجو می کند. انتخاب می کند و رد می کند و بالاخره از خود عکس العمل نشان می دهد. بنابراین و با توجه به این مطلب مهم می توان این طور نتیجه گیری کرد که آنچه طفل با خود نزد تلویزیون به ارمغان می برد به اندازه آنچه تلویزیون نصیب طفل می سازد مهم و در خور توجه و ارزش علمی است.تلویزیون و طفل هر دو در یکدیگر تاثیر می گذارند و این تداخلی است بسیار پیچیده.
حال با توجه به مسائل بیان شده و مشکلات موجود کند و کاوی هر چند کوچک و ناقص ، بطوری که به عنوان قدمی خیلی اندک دراین راه پر پیچ وخم برداشته با شم مطالب مورد تحقیق خودم که بصورت میدانی انجام شده است ارائه می نمایم.

تاثیر گذاری تلویزیون بردانش آموزان دبستان (م. ر) :
دبستان فوق ذکردر یکی از مناطق متوسط شهر واقع شده است و تعداد کل دانش آموزان این آموزشگاه 205 نفرمی باشد.شامل دوکلاس پنجم و دوکلاس چهارم ویک کلاس سوم ویک کلاس دوم و دو کلاس اول .برای دانش آموزان سوالات زیر مطرح گردید:
سوال
بلی
خیر
1- آ یا سریال کارتونی سفیدبرفی را دیده اید؟
183نفر
18نفر
2ـ آیا سریال سفیدبرفی را دوست دارید؟
164 ٍ
9 ٍ
3ـ آیا می خواهید فردی شبیه سفیدبرفی باشید؟
162 ٍ
2 ٍ
4ـ آیا می خواهید فردی شبیه ملکه باشید ؟
12 ٍ
152 ٍ
5ـ آیا شکارچی کار خوبی انجام داد که سفیدبرفی را نکُشد؟
160 ٍ
4 ٍ
6ـ آیا کوتوله ها افراد خوبی بودند؟
150 ٍ
14 ٍ
7- آیا از سریال چیزی فهمیده اید؟
100 ٍ
64 ٍ
8- آیا دوست دارید به دیگران کمک کنید؟
162 ٍ
2 ٍ
9- آیا شما نیز مانند کوتو له ها به سفیدبرفی کمک می کنید؟
164 ٍ
0
10- آیا شما دوست دارید خوش اخلاق باشید؟
169 ٍ
5 ٍ
11-آیا شما به نظافت محل زندگی اهمیت می دهید؟
155 ٍ
9 ٍ
12- آیا دوست دارید فرد با انضباتی باشید؟
161 ٍ
3 ٍ
جدول شماره1

نمودار1

نمودار2

نمودار3

تجزیه و تحلیل نتایج وپیشنهاد

چکیده فصل چهارم:
* بیشترین درصد حکایت از پاکی و صداقت کودکان دارد.
* کودکان استقبال فوق العاده ای از برنامه های کا رتونی تلوزیون می کنند.
* تماشای سریال سفید برفی نکات ارزنده ای را به کودکان ازجمله حس کمک به همنوعان را القاء نموده است .

سوال
بلی
خیر
1- آ یا سریال کارتونی سفیدبرفی را دیده اید؟
89.2%
8. %
2ـ آیا سریال سفیدبرفی را دوست دارید؟
94.8%
5.2%
3ـ آیا می خواهید فردی شبیه سفیدبرفی باشید؟
93.6%
1.3%
4ـ آیا می خواهید فردی شبیه ملکه باشید ؟
6.9%
87.9%
5ـ آیا شکارچی کار خوبی انجام داد که سفیدبرفی را نکُشد؟
92.5%
2.3%
6ـ آیا کوتوله ها افراد خوبی بودند؟
86.7%
8.1%
7- آیا از سریال چیزی فهمیده اید؟
57.8%
36.9%
8- آیا دوست دارید به دیگران کمک کنید؟
93.6%
1.3%
9- آیا شما نیز مانند کوتو له ها به سفیدبرفی کمک می کنید؟
94.8%
0%
10- آیا شما دوست دارید خوش اخلاق باشید؟
97.7%
2.8%
11-آیا شما به نظافت محل زندگی اهمیت می دهید؟
89.6%
5.2%
12- آیا دوست دارید فرد با انضباتی باشید؟
93%
1.7%

جدول 2 :درصد
تحلیل جدول شماره:2
بیشترین درصدهای جواب های بلی، مربوط به سوال 10 می باشد وکمترین آن مربوط به سوال 4 است.بیشترین درصد جواب های خیر،مربوط به سوال4 وکمترین آن مربوط سوالات9،3،5،8،10و 12 می باشد.

نمودار شماره 4: درصد

بررسی وتحلیل جدول شماره1
به علت این که دانش آموزان درسنین نسبی پایینی قرار داشتند سوالات به صورت ، بلی یا خیر طراحی شد که پاسخ گوئی دانش آموزان از صراحت خوبی برخوردار باشد تا تجزیه وبررسی آن دقت واز صحت مطلوبی داشته باشد. موقیعت مکانی آموزشگاه بگونه ای است بیشتر دانش آموزان به تلویزیون دسترسی داشته اند و آن تماشا کرده اند که سوال شماره یک به خوبی حکایت از این مطلب دارد . اندک دانش آموزانی که این سریال را ندیده اند کسانی بودند که یا ازروستا مهاجرت کرده ویا درمسافرت و …حاصل مطلب این است که کودکان استقبال فوق العاده ای از برنامه های کا رتونی تلوزیون می کنند و بایستی به گونه ی تولید و پخش شود آثارتربیتی روحی روانی مثبت به جا بگذارد.
بررسی بقیه سوالات بخصوص سوال شماره4 وهمچنین نمودارهای ،1 تا3 نشان می دهد که تماشای این برنامه نکات ارزنده ای را به کودکان ازجمله حس کمک به همنوعان را القاء نموده است .

پیشنهاد
درساخت برنامه های تلویزیون بایستی به گونه ای عمل کرد که بیشترین اثرات مثبت داشته باشد.

پیشنهادات استاد:

فهرست منابع
1- "کودک وتلویزیون"،سروش،670(آبان1372): ص10
2 -ابراهیم رشید پور، تلویزیون و اطفال (تهران: انتشارات تهران، 1353)،ص13.
3- "کودک، تلویزیون ،اطفال" فصلنامه علمی پژوهشی سنجش،4(زمستان 1373):14.
4- ابراهیم رشیدپور،تلویزیون واطفال،ص21،انریک ملون،مارتینز،تلویزیون در خانواده و جامعه نو،ترجمه جمشید ارجمند(تهران:انتشارات تهران،1335)،ص18.
5- "کودک و تلویزیون"،سروش،652(تیر1372):ص19.
6- ابراهیم رشیدپور،تلویزیون واطفال،ص20.
7- ابراهیم رشیدپور،تلویزیون واطفال،ص32.
8-"نقش تلویزیون بر رفتار کودکان" ،سروش ،678 (دی 1372):ص33.

5


تعداد صفحات : 50 | فرمت فایل : word

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود