تاثیر و تدابیر خطی در طراحی لباس
بررسی و تجزیه و تحلیل بدن
مهمترین نکته در ایجاد ظاهری دلخواه اینست که برایند چه معایبی دارید و چگونه می خواهید به نظر بیایید. (با نگاه کردن عکس بدون رتوش خود یکی نیم رخ و دیگری تمام رخ) جواب این سوآل را خواهید داد و قتی بدانید چه عیوبی دارید از بین بردن آنها راههای بیشماری دارد.
بررسی بدن :
اول باید بدانید چه نوع هیکلی دارید، کوتاه یا بلند، چاق یا لاغر، متوسط در وزن و قد؟ آیا شانه های افتاده، شکم صاف یا برآمده، سر به حالت عمودی برروی گردن؟ و آیا کمر نرمال ؟ آیا چاقی شما متناسب با قد شماست؟ با اندازه گرفتن نقاط مختلف بدن نقص ها معلوم میگردد.
بررسی صورت
موهای سر را از روی صورت به پشت سر عقب زده در آینه نگاه کنید. بهترین نوع صورت بیضی شکل است. حالا ببینید صورت شما بیضی، گرد، مثلثی ، مستطیل یا مربع است با انتخاب مدل یقه صحیح در لباس میتوان شکل صورت را مطابق دلخواه عوض کرد.
بررسی رنگ ها :
ببینید چه رنگی بهتر به پوست و رنگ چشم و موی شما می آید. با گذاشتن رنگهای مختلف پارچه روی شانه در نور طبیعی می توانید ببینید چه رنگی پوست شما را شفاف تر و رنگ چشم را درخشنده تر می کند.
از ابتدایی ترین فرم شروع می کنیم (لباس عصر)
1- خانمی قد کوتاه جوان صورت گرد – گردن کوتاه – پوست تیره و سبزرنگ
2- خانمی قد کوتاه جوان صورت دراز مستطیلی شکل – گردن بلند پوست سبزه پریده – بالاتنه کوتاه (لباس عصر)
3- خانمی قد کوتاه جوان بالاتنه درشت و پهن پاهای بارکی و پوست گندمی پریده صورت بیضی باریک – گردن کوتاه
4- خانمی جوان پوست سبز مایل به زرد صورت چهارگوش گردن کوتاه پایین تنه درشت باسن
5- پوست جوان سفید پرده – صورت مثلثی قاعده بالا – گردن بلند – قدبلند – بسیار لاغر و استخوانی لباس عصر
6- جوان پوست سبز پریده صورت مستطیل گردن کوتاه دستهای بلند بسیار لاغر و استخوانی قد کوتاه
7- خانم جوان پوست سبز تیره مایل به زرد صورت مثلثی قاعده پایین گردن کوتاه سینه های بسیار درشت چاق و تپل قد بلند (لباس عصر)
8- خانم مسن پوست سفید پریده صورت گرد گردن کوتاه باسن برجسته رو به عقب بسیار لاغر و استخوانی قد کوتاه
9- خانم مسن پوست گندمی مایل به زرد صورت مثلثی قاعده پایین گردن کوتاه سینه های بسیار درشت قد کوتاه باسن درشت
10- خانم مسن پوست سفید گلگون صورت مستطیل گردن کوتاه باسن و شکم بسیار بزرگ پشت
خطوط روی بدن
بدن خط و برش لباس روی مستطیل خیلی موثر است در نظر گرفتن نوع آنها قبل از انتخاب مدل لباس خیلی مهم است. همانطور که می دانیم خط گردن، کمر، آستین، پای دامن، هیکل رامشخص می کنند پس سهم مهمی در خوب یا بد نشان داده هیکل دارند.
بررسی خطوط
باید دانست که خطوط روی انسان اثر روانی و عملی دارد با وجودیکه فقط دو نوع خط راست و وجود دارد ولی از آنها بی نهایت خط بوجود می آید.
خطوط مستقیم
خطوط مستقیم عبارتند از عمودی، مایل ، افقی، که هر کدام اثر مختلف روی بیننده دارد. خطوط عمودی دال بر دوستی و استواری است و حال آنکه خطوط افقی دلالت بر آرامش و ملایمت می کند. اثر خطوط مایل بین دو اثر دو خط دیگر است.
خطوط منحنی
از خط گرد تا خط راست هستند و اثر کلامً متفاوتی با خطوط راست دارند و به تجربه ثابت شده که زیباتر هستند و زیباترین خط منحنی خطی است که مسیر مایل دارد.
خطوط اصلی
وقتی چندین خط در مدل باشد چشم مهمترین آنها را دنبال می کند. بخاطر این عکس العمل دید است که می شود با طرح مناسب برای لباس چشم را متوجه نقاط خوب بدن نمود. مثلاً با توجه کردن چشم به صورت ما هیکل زیاد به نظر نمی آید.
مدل :
مشکل است قبول کنیم که چشم همیشه حقیقت را نمی بیند و خطا می کند. بالنتیجه از خطاهای چشم خود استفاده کرد. باید بخاطر داشت که خطوطی که نگاه را در یک مسیر عمودی حرکت می دهند بلندتر و خطوطی که نگاه را در مسیر افقی حرکت می دهند قد را کوتاهتر می کنند.
خطوط و طرح پارچه کافی برای یک نتیجه رضایتبخش روی لباس نیست رنگها هم اثر مهمی روی طرح لباس دارند هزاران رنگ مختلف وجود دارد ولی تمام آنها از سه رنگ اصلی به نام قرمز، زرد و آبی بوجود می آیند بنام رنگهای اصلی یا اولیه معروفند. وقتی دو رنگ اولیه به یک اندازه با هم مخلوط شوند رنگهای ثانویه دسته دوم بنام نارنجی ، سبز و بنفش بدست می آیند. از این نوع مخلوط کردن رنگها میتوان صدها رنگ مختلف بدست آورد.
دامنه رنگها :
رنگها میتوانند حس گرما یا سرما بدهند. قد را بلندتر یا کوتاهتر ، رنگ صورت را درخشنده تر یا بی رنگ کنند. رنگ قرمز و نارنجی از رنگهای گرم و آبی، بنفش از رنگهای سرد هستند. رنگهای تیره و سیاه که نور را در خود جذب می کنند اثر گرمی بیشتری دارند در صورتیکه سفید و رنگهای روشن که نور را منعکس می کنند اثر سردی می دهند. بنابراین با دانستن این نکات میتوان برای فصول مختلف رنگهای مناسب انتخاب کرد. اثر رنگها روی اندام همانطور که می دانید مختلف است. تمام رنگهایی که در آن قرمز و زرد می باشند رنگهای (ادوانس) یا پیشرفته خوانده شده بنابراین شیئی را جلوتر نشان داده اندام را بزرگتر می کند. از طرف دیگر رنگهایی که شامل آبی باشد شیئی را دورتر نشان می دهند. در نتیجه کوچکتر می کنند. ولی تیرگی و روشنی نوع رنگ هم بستگی دارد. مثلاً دلیل نیست هر نوع قرمز اندام را بزرگ کند. مثلاً قرمز تیره و خاکستری مخلوط داشته باشند ممکن است اصلاً روی اندام اثر بزرگی نداشته باشد. یک راه ساده امتحان ایسنت که پای خود را در یک کفش سفید و سیاه و یا ورنی مشکی و جیر امتحان کنید و اثر بزرگی و کوچکی را متجه شوید.
اثر رنگها در پوست صورت
رنگ پوست، موها و چشم آنقدر متفاوتند که به آسانی نمی توان یک قانون دقیق و انتخاب رنگ که برای هر کس مناسب باشد داد. شاید بهترین راه همانطور که قبلا هم گفته شد این باشد که رنگها در مقابل صورت در نور طبیعی قرار داده و نتیجه مطلوب گرفت و دید که چه رنگی مناسب با پوست صورت، رنگ مو و چشم می باشند. در انتخاب رنگ پارچه اول رنگ پوست در نظر گرفته میشود. رنگ پوست از تعدادی زرد و قرمز تشکیل شده است. با علم به ایکه رنگها با هم هماهنگی هم با تکرار تاکید می شوند بنابراین از بکاربردن رنگهایی نامناسب مثلاً سبز اگر پوست گلگون و سرخ می باشد و یا بنفش اگر پوست زرد و پریده است اجتناب کنید. همچنین اگر پوست زرد و پریده دارید نباید رنگ زرد را انتخاب کنید. رنگ قرمز اگر پوست شما قرمزی دارد یعنی خیلی صورتی است. کسانی که ته چهره روشن دارند رنگهای تیره که ترکیب با خاکستری دارد برایشان مناسب است و کسانی که چهره زرد دارند برایشات مناسب نیست. رنگ سفید و مشکی هم روی پوست صورت اثر مخصوصی دارند. مشکی چون نور را جذب می کنند رنگ را از صورت می گیرد. در نتیجه پریده نشان می دهد برای همین است که معمولا یک یقه با روشن روی لباس تیره دوخته میشود که تا اندازه ای این اثر را خنثی می کند.
با وجودیکه رنگ تیره روی اشخاص سفید پوست اثر دراماتیک دارد ولی روی رنگ پریده اثر جذب ندارد. همچنین تعداد زیادی رنگ روشن هم همان اثر را خواهند داشت. رنگ سبز و سبز – آبی رنگ صورتی گونه را تاکید می کند. اگر ته رنگ صورت تیره باشد آبی – سبز مناسب است و رنگهایی که خاکستری دارند بهتر از رنگهای درخشان چه روشن و چه تیره هستند. همچنین برای تاکید رنگ مو باید در نظر داشت که رنگهای روشن موهای سیاه و خرمایی راتیره و رنگهای تیره زردی موهای بلوند را تاکید می کنند. گاهی شخصی می خواهد زیبایی چشمها بیشتر تاکید شود با پوشیدن یک رنگ هماهنگ نتیجه مطلوب را می گیرد.
اثر رنگها در اندام :
هر چند که رنگ پارچه مطابق با چهره انتخاب میشود ولی اثر آن روی اندام نباید فراموش شود می دانیم که چطور رنگهای تیره و مخلوط با خاکستری اندام را کوچکتر نشان می دهد در صورتی که رنگهای روشن و درخشان و رنگهای پیشرفته اندام را بزرگتر می کند. رنگ مشکی اگر چه اندام را کوچکتر نشان می دهد ولی خطوط خارجی اندام را محدود می کند. بنابراین اگر شما می خواهید نقائص یک قسمت از بدن را بپوشانید مثلاً باسن خیلی بزرگ رنگ مشکی از رنگهای تیره که مخلوط خاکستری داشته باشد استفاده کنید. اگر که اندام بلند و مناسب دارید از هر رنگ می توانید استفاده کنید و چندین رنگ در یک لباس بپوشید. شخصی که بلند و چاق است باید در انتخاب رنگها دقت بیشتری کند. اثر رنگهایی که اندام را چاق تر نشان می دهد خودداری کند. در عوض رنگهای تیره که خاکستری دارند و خطوط خارجی اندام را محدود نمی کنند، استفاده کند. افراد با قد کوتاه و هیکل مناسب باید لباسی که از یک رنگ تشکیل می شود بپوشند. مدلهایی که از دو رنگ یا بیشتر است مناسب نیست. مثل بلور سفید و دامن مشکی.
شخصی چاق و کوتاه هم باید یک رنگ لباس بپوشد و از رنگهای تیره استفاده کنند و از رنگهای روشن اجتناب شود.
اثر طرح پارچه
همانطور که خطوط اثر مهمی در خوب نشان دادن هیکل دارند. طرح پارچه هم سهم مهمی در لباس دارد. البته طرح کردن برای پارچه های ساده خیلی آسانتر است ولی از آنجائیکه بعضی از پارچه های طرح دار راه راه یا بته دار زیبایی بیشتری به اندام و صورت میدهند بهتر است بیشتر درباره آنها بدانیم.
تدابیر پارچه های راه راه :
پارچه های راه راه بخاطر اینکه طرحهای متنوع از قبیل راه پهن و باریک و برگهای مختلف می باشند برای اندامهای گوناگون مورد استفاده قرار می گیرد معمولاً پارچه های راه راه که راه عمودی داشته باشند اندام را بلندتر و باریکتر می کنند. ولی این قانون استثناء هم دارد. چون بعضی از راههای عمودی ممکن است اندام را پهن تر نشان دهد. و همچنین راه راههای افقی اندام را پهن تر و کوتاهتر نشان میدهد. ولی راه راههای افقی باریک در مقایسه با راه راههای افقی پهن اندام را باریکتر نشان میدهند در واقع این حالات بستگی به عکس العمل چشم نسبت به عرض راه راه و فاصله آنها دارد.
تدابیر پارچه های بته دار :
پارچه های نقش دار مثل پارچه های راه راه میتوانند زیبایی خاصی به طرح لباس بدهند. ولی باید دانست که این پارچه اندام را بزرگتر از پارچه های ساده در همان رنگ نشان میدهند. معمولاً پارچه های با طرح و نقش متوسط و رنگهای نزدیک به هم نتیجه مطلوب تر می دهند. رنگهای روشن و تند و نقش های بزرگ روی پارچه اندام را بزرگتر نشان میدهند. در صورتیکه رنگهای تیره و شفاف اندام را کوچکتر می کنند. نقش و بته های روی پارچه که حالت افقی دارند چاق تر و آنها که حالت عمودی دارند لاغرتر می کنند. حاشیه پای دامن توجه را به پاها جلب می کند.حاشیه ها معمولاً اندام را پهن تر می کنند. تنها حاشیه عمودی که در وسط لباس قرار می گیرد اگر باریک باشد اندام را باریکتر نشان میدهد.
اثر نوع پارچه :
نوع پارچه هم مثل خطوط مدل اثرات مختلف روی اندام دارند. شخص ممکن است غالباً مدلی با برشهای مناسب با اندام خود انتخاب کند ولی اثر این طرح را با انتخاب غلط پارچه خراب نماید. چون پارچه اگر آهاردار یا فرم، زیاد یا کم می گیرند نور یا منعکس کننده ، روشن یا تیره باشند اثر مختلف روی مدل لباس و اندام دارند.
انعکاس نور
پارچه های براق که مقدار زیادی از نور را منعکس می کنند اندام را بزرگتر نشان میدهند. در صورتیکه پارچه های مات اندام را کوچکتر نشان میدهند. اثر این انعکاس درست مثل اینست که شیئی در روشنایی باشد نزدیکت و بهتر به چشم می آید یا شیئی که در نور خیلی کم باشد دورتر و کوچکتر بنابراین شخصی با اندام چاق پارچه های با راه باریک که او را لاغرتر نشان دهد ولی از نوع ساتن براق باشد او را چاقتر خواهد کرد. بعضی از پارچه ها مثل مخمل هم نور را جذب می کنند هم منعکس. همچنین پارچه هایی که پرز زیاد وظاهر خشن نداشته باشند زیادر در بزرگی اندام اثر ندارند ولی پارچه های خیلی ضخیم یا پرز زیاد برجسته اندام را بزرگتر و پارچه های صاف و نرم تر اگر براق نباشند اندام را لاغتر نشان میدهند.
پارچه های آهاردار و بی آهار :
پارچه های آهار دار خطوط خارجی اندام را نشان نمی دهند چون روی بدن افت ندارند. بنابراین هر چند که ممکن است بعضی از نقائصی را بپوشانند ولی اندام را بزرگتر می کنند. پارچه های بی آهار و افت دار مثل کرب اگر راسته دوخته شود به بدن تماس دارد و لاغر نشان میدهد و دراپه اگر دوخته شود زیبایی خاصی دارد.
پارچه های بدن نما :
این نوع پارچه از قبیل حریر و نایلون و غیره معمولا به فرم افتاده و دراپه دوخته می شوند و خطوط اندام را کاملاً نشان می دهند بنابراین عاقلانه نیست اشخاصی که نمی خواهند قسمتی از اندامشان جلب نظر کند یا اشخاصی که خیلی لاغیر یا خیلی چاق هستند آن را بپوشند.
چه لباسی برای چه اندامی مناسب است:
اندام بلند و مناسب
اگر اندام بلند و مناسب دارید در انتخاب مدل و رنگ آزاد بوده فقط باید سعی کنید مدلی انتخاب نکنید که قد شما را بلندتر نشان دهد. خطوط مایل و منحنی مناسب ترین خطوط اند. رنگهای روشن و تند اگر بصورتتان می آید انتخاب کنید. از پارچه های زیاد کلفت و پرزدار که ممکن است هیکل مناسب شما را تحت تاثیر قرار دهد اجتناب کنید.
بلند، خیلی باریک
اگر قد بلند و اندام خیلی لاغر و باریک دارید لباسهایی بپوشید که شما را چاقتر نشان دهد. مثلاً از دامنهای کلوش و پیلی دار و امثال یقه های بزرگ و آستین گشاد استفاده کنید. طرحی انتخاب کنید که اندام شما را افقی تقسیم کرده کوتاهتر نشان دهد. کتهای تا روی باسن ، بلوزهای چین دار و زیل دار خیلی مناسبتر . از نظر رنگ همانطور که می دانید رنگهای روشن و همچنین اسفتاده از مدلهایی که روی باسن چند رنگ می باشند قدر را کوتاهتر نشان می دهند. از پارچه های خیلی ضخیم و پرزدار و خیلی نازک اجتناب شود.
بلند و چاق :
انتخاب مدل برای این افراد تقریباً مشکل است. چون اگر از خطوط عمودی برای لاغر نشان دادن استفاده کنند قد را بلندتر می کند و اگر از خطوط افقی استفاده شود چاقتر نشان داده خواهند شد.
بنابراین بهترین خطوط برای این اندامها مایل می باشد.یعنی این خطوط رل هر دو خط را تقریباً بازی می کند. رلهای ساده مناسب می باشند. پارچه های لطیف که کمی افت داشته باشند مناسب بوده و رنگهای مخلوط با خاکستری یا رنگهای با غلظت متوسط بهتر از رنگهای خیلی روشن یاخیلی تیره می باشند. از پارچه های بته دار بزرگ و براق و آهاردار خودداری شود.
کوتاه و مناسب :
معمولاً افراد کوتاه قد می خواهند بلندتر جلوه کنند بنابراین از خیاط عمودی، برشهای پرنس و ترکهای باریک و از این قبیل باید اسفتاده کنند. وقتی از دو پیش یا کت و دامن استفاده میشود این افراد باید دقت کنند که کت کوتاه باشد یا حتی تا جلو کمر بیاید در اینصورت قد دامن بیشتر نشان داده شده قدبلندتر بنظر می آید. لباس بهتر است از یک رنگ باشند مثلاً بلوز و دامن از یک رنگ اگر از کمربند استفاده میشود بهتر است رنگ خود لباس یا از همان پارچه باشد و سعی شود از خط کمر بالاتر بسته شود. از پارچه های بدون پرز و بته دار کوچک استفاده شود.
کوتاه و چاق
در اینجا هر خطوط عمودی باز بهترین برشها هستند نه فقط خطوط کاملاً عمودی در تمام لباس بلکه خطوط مایل باهماهنگی خطوط عمودی بسیار مناسب می باشند. مدلهای پرسی ، ترکهای باریک و بهتر است از کت و دامن کمتر استفاده شود چون قد را کوتاه تر می کند. لباس و مانتور یا پالتو مناسبتر است. رنگهایی که کمی خاکستری مخلوط دارند خطوط خارجی اندام را کمتر نشان میدهند. پارچه های بدون پرز که طرح مشخص نداشته باشد بهتر است رنگهای زنده و روشن مناسب نیستند همچنین از پارچه های براق و آهاردار باید اجتناب شود.
باسن بزرگ خارج از اندازه :
این افراد باید از پوشیدن دامنهای راسته و تنگ خودداری کنند. دامنهای راسته روی بدن و باسن آزاد باشد بهتر است. با انتخاب یقه جالب و یا طراحی در بالاتنه میشود توجه را از قسمت باسن سلب کرد. از پوشیدن کت و بلوز روی دامن که روی باسن قطع میشوند و توجه را به این قسمت می برند خودداری کنید. از رنگهای مختلف در این قسمت استفاده نکنید به هر حال اگر کمر و سینه مناسب دارید میتوانید از دامن تیره رنگ و بلوز روشن استفاده کنید وتوجه داشته باشید که مدل بالا تنه هیچ وقت ساده نباشد.
سینه کوچک :
برای سینه کوچک بهتر است از بالا تنه مدل دار از قبیل چین جلو سینه، یقه های جالب، بالاتنه کوتاه که از روی سینه چین بخورد استفاده کرد.
کمر خیلی باریک
اگر کمر خیلی باریک دارید میشود به جای ساسون در محل کمر خورد دارد یا چین داشته باشد و یاحالت دراپه باشد. از بلوزهای روی دامن هم میشود استفاده کرد.
سینه افتاده و بزرگ
مدل بالاتنه اگر زیاد تنگ دور کمر چسبان نباشد بهتر است حتی کمی هم چین داشته باشد از یقه های بلند یا خیلی باز خودداری شود. از رنگهای روشن و پارچه های براق اجتناب شود.
شانه خمیده و کوچک
توجه را از این قسمت باید به طرف یقه یا دامن بیشتر برد بستگی به اینکه کدام قسمت مناسبتر است. بالاتنه راسته یا چین دار و بلوز روی دامن مناسب است. استفاده از اپل
بالاتنه و بالاتنه بلند :
بالا تنه را بلندتر یا کوتاهتر نشان دهید. یعنی طوری که توجه در قسمت کمر نباشد و این کوتاهی یا بلندی را نشان دهید. اگر بالاتنه کوتاه است از کمر روی لباس و دامن خیلی تنگ یا خیلی گشاد خودداری شود. برای بالاتنه بلند که بالای ناحیه کمر بسته شود و دامن خیلی کوتاه پوشیده شود چون بلندی بالاتنه را بیشتر نشان میدهد.
شانه های خمیده – شانه های باریک
لباس از بالاتنه ای که حالت بلوز داشته باشد، خطر سرشانه عقب تر بوده و اپل در جای مناسب باشد این عیب را کمتر نشان میدهد، از یقه های زاویه دار بیشتر استفاده شود تا منحنی برای شانه بارکی از مدل رگلان ولی خود اجتناب شود. البته اگر از اپل استفاده شده.
گردن کوتاه – گردن بلند
برای گردن کوتاه یقه نباید از حد گردن بالاتر رود. مدلهای بدون یقه ، باز، یا بصورت گردن را بلندتر می کند.
برای گردن بلند از یقه های بزرگ و بالا ایستاده میشود استفاده کرد.
شکم بزرگ :
پیلی در طرفین لباس یا دامن درحالیکه جلوکاملاً راسته باشد کت تا روی باسن و خطوط عمودی تا سینه.
خواص روحی رنگها :
رنگها از لحاظ روانی اهمیت فوق العاده دارند. حتی روانشناسان توانسته اند بعضی از مریضی ها را از رنگها معالجه کنند. در چرخ رنگ روانی در حقیقت سه رنگ اصلی است زیرا هیچ دورنگی نیست که در دید ما مخلوط شود و رنگهای (زرد – قرمز – آبی) را بوجود آورد. روانشناسان ثابت کرده اند اگرمدت طولانی به یکی از رنگهای چرخ روانی نگاه کنیک و بعد چشم خود را ببندیم در چشم ما رنگ متضاد آن رنگ بوجود می آید. رنگها میتوانند احساس سردی یا گرمی بدهند، قد را بلندتر یا کوتاهتر ، اندام را چاقتر یا لاغرتر کنند. شخص از سه رنگ اصلی (قرمز – زرد – آبی ) و سه رنگ فرعی (سبز – بنفش – نارنجی) زودتر احساس خستگی می کند، ولی از رنگهای دوم زرد مایل به سبز، سبز مایل به آبی و غیره دیرتر احساس خستگی می کند. رنگها هر چه سفید بیشتر داشته باشند یعنی ارزش رنگ آنها زیادتر شود بنظر سردتر می آید. رنگاهی گرم عکس این حالت را دارند پس برای اندامهای چاق زیاد مناسب نیستند. رنگهایی که از خانواده آبی و سبز هستند در شخص ایجاد آرامش می کنند و هر چه این رنگها تیره تر شوند و آبی آنها بیشتر و ارزش نها کم گردد در شخص ایجاد دلتنگی می کنند. رنگهای گرم و یا گروهی که اطراف نارنجی هستند در شخص احساس خوشی و راحتی بوجود می آورند و هر چه قرمز آنها بیشتر شود مهیج تر می شوند. رنگهای با ارزش رنگی زیاد اندام را چاق تر و رنگهای با ارزش رنگی کم اندام را لاغرتر می کند.
شدت رنگ :
شدت رنگ یعنی قدرت و ضعف رنگ ، یا بعبارت دیگر خالصی رنگ به حد اشباع مثل زرد تند و زرد ملایم باید بدانیم که رنگها در کمال شدتشان خیلی موثر هستند واین خاصیت یک نوع درخشندگی جالبی بوجود می آورد. بشرطی که به مقدار مناسب استفاده شود. رنگهایی که شدت رنگ آنها زیاد است اندام را بزرگتر و آنهایی که شدت رنگیشان کم است اندام را کوچکتر می کنند. برای اینکه شدت رنگی را تغییر دهیم آنرا با رنگ متضادش مخلوط می کنیم. رنگ متضاد هر رنگ در دایره رنگها درست مقابل آن قرار دارد. با مخلوط کردن رنگهای متضاد بطور مساوی رنگ خنثی بوجود می آید. این رنگ خنثی از رنگ خاکستری که از مخلوط سفید و سیاه بدست می آید گرمتر و موثرتر است.
روانشناسی رنگ
طراح باید در نظر داشته باشد نهایت تلاش او در انتخاب طرح پارچه و طراحی لباس و تزئینات به تنهایی نمی تواند کار او را تکمیل کند. اگر انتخاب رنگ پارچه و یا تلفیق رنگهای نامناسب تمام زحمات او را نقش بر آب خواهد کرد. شناخت رنگ و روانشناسی رنگ بر روی چهره و اندام میتوان بهترین نتیجه مطلوب را گرفت و متناسب با موقعیتی که شخص مورد نظر می خواهد از لباس استفاده کند انتخاب رنگ نمود. رنگها روی چهره و اندام افراد را پیر و پژمرده و یا جوان و شاداب می کنند و یا چاق و یا لاغر نشان میدهد. به این دلیل به حساسیت موضوع بیشتر پی می بریم. و از این فن می توان به نحو مطلوب در طراحی لباس صحنه تاتر استفاده کرد. گریم و یا نور صحنه به تنهایی برای هدف طراح کافی نیست.
رنگ در طبیعت به سه رنگ خالص زرد و آبی و قرمز می باشد و از ترکیب آنها سه رنگ فرعی نارنجی، بنفش و سبز می باشد.
هر رنگی را برای هر کسی انتخاب می کنیم ولی با تغییراتی در رنگ متناسب با رنگ پوست آن شخص بهترین روش برای شناخت اینکه چه رنگی به چه کسی می آید، پارچه و یا رنگ مورد نظر را روی شانه شخص قرار داده و در نور طبیعی انعکاس آن را روی صورت می بینیم و متوجه می شویم چه تعداد رنگ و چگونه به شخص مورد نظر می آید.
رنگ زرد
که بالاترین شدت رنگی را دارد و دارای تابش شدید می باشد. با پوست برنزه و سبزه تیره ترکیب دلچسب و جذابی بوجود می آورد. البته پوست را تیره تر می کند. اما رنگ لیمویی که ترکیب با رنگ سفید می باشد به افراد سبزه تیره بهتر می آید و پوستشان را روشنتر می کند. برای افراد گندمی گلگون و گندمی مناسب است همچنین پوست سفید اما برای افراد رنگ پریده و پوستهای زرد رنگ مناسب نیست و باید این افراد در صورت لزوم از لیمویی روشن استفاده کنند.
رنگ آبی :
رنگ آرامش می باشد. برای پوست سبزه مناسب نیست برای پوستهای سفید ، گندمی و گندمی گلگون مناسب است. رنگ آبی و سورمه ای برای افرادی که پوستشان ته مایه زرد دارد مناسب نیست زیرا رگ چهره را می گیرد این افراد میتوانند از آبی روشن استفاده کنند.
رنگ قرمز :
رنگ گرما و حرارت و شعف و شادی می باشد. این رنگ به پوست سفید، گندمی و سبزه روشن و گندمی مایه زرد مناسب است افرادی که ته مایه پوستشان قرمز و گلگون می باشد میتوانند از قرمز ترکیب با سفید و یا قرمز ترکیب با سیاه استفاده کنند که رنگ صورتی و زرشکی می باشد.
رنگ نارنجی:
رنگ گرما رنگ شادی البته نه به حد قرمز می باشد. به پوستهای سفید و گندمی گلگون می آید. افراد با پوستهای گندمی مایه زرد و سبزه نباید از رنگ مطلق نارنجی استفاده کند بلکه می توانند از رنگ که ترکیب نارنجی با سفید می باشد میتوانند استفاده کنند.
رنگ بنفش :
رنگ سرد و رنگ سنگینی است از لحاظ تاثیر در روحیه. رنگ بنفش برای پوستهای سفید و گندمی گلگون مناسب است. به پوستهای سبزه تیره نمی آید که می توانند از بنفش ترکیب با سفید که بنفش روشن می باشد استفاده کنند. پوستهای گندمی مایه زرد از بنفش نباید استفاده کنند بلکه می توانند از بنفشی که ترکیب قرمز آن بیشتر می باشد استفاده کنند. بنفش قرمز رنگ به پوستهای گلگون نمی آید بلکه از رنگ اصلی بنفش استفاده کنند زیرا بنفش رنگ چهره را می گیرد.
رنگ سبز :
رنگ آرامش روح و روان رنگ ایمان، رنگ شعف روحی این رنگ به پوستهای سفید، گندمی گلگون، گندمی پریده و مایه زرد می آید. اما پوستهای سبز تیره نباید از رنگ اصلی سبز استفاده کنند بلکه از سبزه ترکیب با سفید که سبز روشن می باشد میتوانند استفاده کنند.
رنگ آبی فیروزه ای :
این رنگ تلفیق رنگ آبی که زرد آن بیشتر است همواره با ترکیب سفید می باشد. رنگ شادی است نسبت به آبی اصلی. به پوستهای گندمی گلگون ، سفید می آید. به پوستهای سبزه تیره نمی آید زیرا پوست را تیره تر نشان میدهد. به افراد گندمی با مایه زرد نیز نمی آید.
رنگ سبز آبی : این رنگ نیز رنگ بسیار شادی است و رنگی است که به همه افراد می آید.
رنگ مغز پسته ای :
رنگ شادی است به علت شدت ترکیب زرد، برای پوستهای سبزه تیره ، پوستهای گندمی مایه زرد مناسب نیست.
رنگ آبی نفتی:
رنگ کدری است به پوستهای گلگون و سفید و گندمی نمی آید. برای پوستهای سبزه تیره و مایه زرد مناسب نیست.
رنگ آبی لاجوردی :
رنگ شادی است و معمولاً برای همه گونه پوست مناسب است به پوستهای گلگون بهتر می آید.
رنگ آجری: رنگی متین و شاد است. برای افراد مسن مناسبتر است.
رنگ زرد اکر (خردلی) : این رنگ حدوداً به همه رنگ پوست می آید.
رنگ صورتی : انواع رنگهایی که با ترکیب زیاد سفید می باشند به همه پوستها می آید.
رنگ زرشکی: این رنگ برای پوستهای سبزه تیره و گندمی با مایه زرد مناسب نیست.
برای پوستهای گلگون مناسب است.
رنگ سرخابی : رنگ بسیار شدید و چشمگیر باشد و گرم به همه پوستها می آید. به پوستهای گلگون و پوستهای سبزه تیره نمی آید. این افراد می توانند از ترکیب سرخابی با سفید یا مشکی استفاده کنند.
رنگ قهوه ای : رنگ سنگین و متینی است برای افراد مسن بهتر است ولی کلاً اشخاص را مسن تر میکند. ولی ترکیب قرمز آن اگر بیشتر باشد که رنگ شکلاتی است به همه پوستها می آید.
رنگ سفید :
رنگ پاکی، ایمان و آرامش است. برای همه پوستها مناسب است.
رنگ کرم: این رنگ فقط به سفیدپوستان و پوستهای گلگون می آید زیرا رنگ پوست را می گیرد. به پوستهای سبزه تیره و گندمی مات زرد نمی آید.
رنگ شیری : به همه پوستها می آید.
رنگ مشکی : رنگی است که تمام رنگ چهره را می گیرد و به این علت پوست را پریده نشان می دهد. به پوستهای گلگون بسیار می آید رنگی است بسیار سنگین و افسرده
هر رنگی که با مشکی ترکیب شود شفافیت خود را از دست می دهد و هر رنگی که با سفید ترکیب شود شفافیت پیدا می کند.
رنگ خاکستری : رنگ خاکستری رنگی است خنثی هیچ تاثیری نه مثبت نه منفی ندارد البته رنگی است افسرده ولی ترکیب بین سفید و مشکی، طولی های بسیار زیادی با ته مایه های متفاوت بوجود می آید که باید ته مایه آن با پوست فرد موردنظر سازگار باشد هر رنگی در کنار خاکستری زیباست.
رنگ های فسفری : کلاً رنگهای شبرنگ هستند به پوستهای سبزه تیره و پوستهای زرد مناسب نیست.
رنگ طلایی: رنگ طلایی به همه پوستها می آید ولی رنگ طلایی زرد رنگ به پوستهای زرد نمی آید.
رنگ نقره ای : این رنگ به همه پوستها می اید به غیر از پوستهای سبزه تیره و رنگهای گندمی زرد
رنگ مسی : این رنگ به همه پوستها می آید بغیر از پوست سبزه تیره که آنرا کدر می کند.
رنگ طلایی نقره ای : این رنگ به همه پوستها می آید زیرا حالت تعادل درآن وجود دارد.
انواع فرم صورت و رفع نقائص آن
صورت بیضی: صورت بیضی متعادلترین صورت است. همه مدل مو و یقه و تزئینات به آن می آید. همچنین آرایش ، کار ما رفع و رجوع مسئله صورتهای کشیده گرد ، مستطیل، مربع، مثلثی (قاعده پایین و بالا) و نقائص دیگر صورت می باشد مانند فک و آرواره های برجسته و استخوانی و برجستگی چانه ، می باشد.
پیشانی برجسته نیز شامل میشود.
صورت چهارگوش یا مربع : صورت چهارگوش صورت خنثی است و باید رعایت کرد که در تزئینات و آرایش صورت و موازی خطوط شکسته استفاده نشود گواشواره و گردنبند از فرم مربع استفاده نشود فرم مو تا حد تعادل روی سرشانه و یا تا زیر فک باشد و طول گردنبند بلند استفاده شود.
صورت مستطیل : مانند فرم مربع است با شدت بیشتر چون طول پیشانی نیز بلندتر است. این افراد باید حتماً روی پیشانی مو بریزند و از گوشواره های بلند با فرمهای شکسته و خشک استفاده نشود گردنبند کیپ گردن مناسبتر است. طول مو نباید بلند باشد چین و شکن مو زیبایی بیشتر به چهره می دهد.
صورت مثلثی (قاعده پایین ) : در این فرم صورت باید حدود فک صورت باید کاملاً پوشانده شود مثل طرح (باب) زیر یا رو (مصری) و پیشانی باز باشد. از گوشواره های ظریف و گردنبند ظریف می توان استفاده کرد. گردنبند از حد گردن خیلی پائینتر باشد.
صورت مثلثی (قاعده بالا ) چانه باریک : در این فرم صورت ابداً از گوشواره های مثلثی و خصوصاً قاعده بالا نباید استفاده شود. گوشواره گرد و چسبان مناسبتر است. از موهای جمع شده و کوتاه باید پرهیز شود. از مدل موی بالا صاف و پایینتر استفاده شود. گردنبند گرد و کیپ گردن مناسب است طول مو نباید بلند باشد زیرا باریکی چانه را بیشتر نشان میدهد.
صورت گرد : صورتهای گرد نسبتاً به بقیه صورتها جوانتر به نظر می رسد و دیرتر پیر می شود. موهای بلند فرق سر از وسط یا کج و طول مو تا روی سینه و مواج مناسب است. موهای کوتاه خیلی جوانتر نشان میدهد. از گوشواره و گردنبند دایره و بزرگ استفاده نشود. میتوان از گوشواره و گردنبند از فرمهای بلند استفاده شود.
صورت کشیده و باریک : که میتواند بصورت فک چهارگوش ، فک باریک و فک گرد باشد یا به قولی چانه کوتاه. این فرم صورت ممکن است بصورت پیشانی بلند ،بینی بلند فاصله پشت لب نمایانگر شود. در هر صورت باید با فرم مو ، یقه و تزئینات گوشواره و گردنبند مشکل صورت را رفع نمائیم. برای پیشانی بلند موها را روی پیشانی بریزیم، گوشواره گرد و گردنبند کیپ گردن، طول صورت را کوتاهتر نشان میدهند از فرم یقه هفت بخصوص هفت باز پرهیز شود.
کلاه برای صورت با فیگورهای مختلف
کلاه برای همه نوع فرم صورت مناسب است ولی باید بدانیم چه نوع کلاهی را و به چه فرم روی سر گذاشته میشود. کلاه ، کلاه لبه دار یا شاپوی زنانه ، کلاه بره
کلاه لبه دار یا شاپوی زنانه که بصورت پارچه ای و چرم و جیر و حصیری همراه با تزئین گل می باشد برای صورت کشیده و باریک ، مستطیلی و مثلثی (قاعده بالا) بسیار مناسب است.
کلاه بره و کیپی که به صورت کج روی سر گذاشته میشود برای صورت مثلثی (قاعده پایین ، بالا) و گرد و چهارگوش یا مربع بسیار مناسب است.
صورت بیضی هر گونه کلاه برایش مناسب است.
البسه تکمیلی لباس (کیف و کفش ، جوراب و کمربند)
طرح لباس و رنگ آن به تنهایی نمیتواند عیوب اندام را رفع کند بلکه کیف و کفش و جوراب و کمربند تکمیل کننده کار ما می باشد. کیف و کفش با حجم بزرگ برای هیکل های بسیار درشت و چاق و بسیار لاغر و استخوانی مناسب نیست چون هیکل چاق را چاقتر نشان میدهد. بخصوص اگر از رنگی متفاوت با رنگ لباس تهیه شود و برای هیکل ریز و لاغر تضاد حجم کیف و کفش با هیکل ظریف حالت زننده ای را به وجود می آورد. برای هیکل چاق از کیف و کفش متعادل با اندام وجوراب همرنگ لباس استفاده شود. و برای هیکل ظریف هم میتوان از جورابهای گیپور و نقش دار و رنگی استفاده کرد متناسب با لباس و کیف و کفش با اندامشان انتخاب شود.
اگر کمربندی هم مورد استفاده قرار می دهیم همرنگ کیف و کفش باشد.
اندام و قد متناسب مشکلی ندارند.
تزئینات روی اندامهای مختلف (گوشواره ، گردنبند، گل سینه ، دستبند و انگشتر
فانتری و نگین دار
تزئینات بزرگ مجموعاً روی اندامهای چاق و بسیار لاغر مناسب نیست.
مهار کردن تحت کنترل در آوردن Subdved
ترکیب رنگ اناری با قهوه ای ملایم است در حالتی که ته رنگ قرمز تجانس را افزایش میدهد این دو رنگ به ویژه آنگاه خیلی موثرند که با پارچه های تیره رنگ و یا پارچه های پشمی بکار برده شوند.
رنگ ملایم oded
رنگ آبی ، قرمز، ترکیب هایی از سبز تیره ، جلوه ای از طبیعت آرام را تداعی می نماید که میتواند با سایه ای از رنگهای روشن بدست آید. رنگها در این مجموعه مانع از بوجود آمدن یک حاشیه از اختلاف رنگها میشود.
شهری Urban
رنگ کنترل شده ای از رنگ با تاکید و تکیه بر رنگ قرمز روشن ایجاد یک ترکیب زیبا می نماید.
رنگ روزها Day Cdor
طیف وسیعی از رنگهای قرمز (رنگ همه کاره) نامیده میشود.
رنگهای قرمز ضعیف (رنگ پریده) بهترین کاربرد را برای شیفون یا پارچه های ابریشمی سیلک و حریر و کتان و پارچه های سبک و نازک دارند.
همچنان که وزن پارچه اضافه میشود مقدار اشباع رنگ (خلوص رنگ) نیز اضافه میگردد.
هم رنگی Analogous
رنگ قرمز با بنفش و پارچه راه راه ترکیب اسپرت (ورزشی) پیدا می کند. رنگ قرمز به سبب انرژی و نیروی اساسی خود میتواند به آسانی در مقابل رنگهای دیگر نمود داشته باشد و نیز رنگ قرمز به سبب قوی تر بودن میتواند اغلب به صورت خنثی با سایر رنگها ترکیب جالبی داشته باشد.
رنگ های متضاد Contrasting
قرمز ، نارنجی قرمز گرم هنگامی که با رنگ متضاد خود مثل آبی سرد (پارچه جین) ترکیب شود، شادابی ، جوانی و جنب و جوش را تداعی می نماید.
آبی تیره و سبز و همچنین سیاه در کنار قرمز پایه و اساس مد است و این چرخش و قرارگیری لکه های تیره در کنار رنگهای روشن و درخشان مثل قرمز بسیار عالی است.
طراح پارچه های اسکاتلندی (چهارخانه – شطرنجی ) بسیار سرزنده و شاد است و برای لباسهای اسپرت (غیررسمی) و ورزشی قابل استفاده هستند.
ترکیبی از رنگ قرمز Combining red
رنگ قرمز به خوبی میتواند با خود و بارنگهای گرم دیگر مانند رنگهای خرمالویی رنگ، خون، پرتغالی لاکی و نظایر آن ترکیب شود.
می بایست به مختصات و مشخصات رنگ قرمز هنگام اشباع کردن و آغشته نمودن دقت و توجه شود فریبندگی و جذبه استفاده از رنگ قرمز متنوع و آزادی هایی است که در ترکیب های مختلف و برجسته و زیبایی آن به دست می آید.
رنگ روشن Vivid
قرمز در مقابل زرد روشن از رنگهای قوی و بهترین رنگهای پوشاک تابستانی در آب و هوای گرمسیری اند جایی که در مقابل نور شدید آفتاب ، رنگ پریده نخواهند شد.
سه رنگ اصلی : از ترکیب هیچکدام از رنگهای دیگر حاصل نمیشوند بلکه سایر رنگها از ترکیب آنها حاصل میشوند.
رنگهای درجه دو : از ترکیب دو رنگ اصلی به وجود می آیند.
رنگهای درجه سه : از ترکیب دو رنگ درجه دو بوجود می آیند.
در مورد آرایش رنگ پنج تعریف ارائه شده : تک رنگی ، همرنگی ، بی رنگی، تکمیلی رنگ ، نیم تکمیلی رنگ
آرایش تک رنگی : عبارتست از سیمای یک رنگ واحد
آرایش هم رنگی : شکل و سیمای رنگهایی است که در دایره رنگ کنار هم قرار گرفته اند.
آرایش بی رنگی : عبارتست از بی رنگی رنگها که عبارتند از سیاه و سفید و خاکستری های میان آنها
آرایش رنگهای تکمیلی (یا مکمل) ترکیبی است از رنگ و سایه هایی که در دایره رنگ ، مقابل هم قرار دارند. مثل سبز و قرمز
آرایش نیم تکمیلی : ترکیب یک رنگ واحد با رنگهای تکمیلی مجاور آن روی دایره رنگ است
Red
نه به آبی متمایل است نه به زرد – گرم است و دارای شدت رنگی بالاست به شدت می درخشد و به آسانی خاموش نمی شود.
رنگ قرمز از قرمز روشن تا زرشکی تیره و رنگ سرخی که از ریشه روناس تهیه شده همه و همه مظهر نقص زندگی ، شوق، دلبستگی شادی و انرژی است.
یکی از خواص رنگ قرمز این است که در یک فاصله مشخص نسبت به سایر رنگها باعث میشود بیننده ظاهراً فاصله را نزدیک تر (کوتاهتر ) ببیند.
رنگ قرمز که همرنگ ستاره مریخ می دانند و علامت جهان متلاطم – جنگ و شیاطین بوده و نشانی تثبیت شده از مبارزه و انقلاب و شورش است.
مبحث رنگ
تجربه و حس بصری ما زاییده چیزی است که از دو عنصر فرم و رنگ از جهان هستی و پیرامونمان دریافت می کنیم
رنگ از دو جنبه قابلیت بحث و بررسی دارد :
1- جنبه حسی و عاطفی (جهان پیرامون)
2- جنبه معنوی (جهان برتر از مادی)
ما روزهای درخشان آفتابی را دوست می داریم و روزهای ابری و خاکستری برایمان ناخوشایند است.
رنگهای پرتحرک و گرم و شلوغ ما را آشفته می سازد در حالیکه رنگهای هماهنگ و ملایم باعث آرامشمان می شود.
درختان سبز، آسمان آبی ، تپه های بنفش رنگ و چشم انداز سبزه دار را می ستاییم.
تمام موارد بالا مثالهایی است نشانگر از اینکه رنگ جدای از زندگی و ساختار درونی و بیرونی ما نیست
بر انتخاب رنگ در مد عوامل زیر تاثیرگذارند :
1- چرخه مد و تمایل به گذشته
2- تحولات اجتماعی جاری
3- تحولات سیاسی
4- تحولات فرهنگی
5- محیط زیست و اکونومی
6- خلاقیت و تخصص طراح
چرخه رنگ
اسحاق نیوتن در قرن 17 اولین چرخه رنگ را طراحی کرد. نقشه ای که امروزه به عنوان پیش بینی سیما و جلوه گر رنگ بکار برده میشود.
شکل رنگ ، شدت ، عمق رنگ براساس مختصات آن بر روی چرخه رنگ تعیین و تبیین میشود.
دوازه قطعه چرخه رنگ
1) رنگهای اصلی
2) رنگهای درجه 2
3) رنگهای ثانویه یا درجه 3
4) سیمای رنگ، ته رنگها و سایه ها
پس از رنسانس وسیله ای برای تجلی بدن در آمد و خیاطی در کنار علم هنر و پزشکی قرار گرفت
اروپا در قرن 18 شاهد هنرمندانی بود که در زمینه انتقال مد نقش داشتند (نقاشانی چون واتو ، فرانوگارد که اینها اولین طراحی های مد را به تصویر کشیدند)
چون جامعه فرانسوی جامعه خوش گذران بود.
واتو : زمانی دستیار ژیلو بود – ژیلو نقاش نمایشهای خنده دار () و مدیر امور طراحی لباس و صحنه اپرای پاریس بود.
واتو در مقام ثبت کننده زندگی اجتماعی و آرمانهای سده 18 مورد توجه بود.
در دنیای او زنان مانند الهه ها می زیستند.
او زنان خاندان سلطنتی را با لباسهای دنباله های چین دار، در پشت از شانه ها تا روی زمین نشان می داد که امروزه این لباسهای شب دنباله دار به لباس شب و اتو معروف است.
سبک این دوره روکوکو
مد در این دوره توسط زنان درباری منتقل می شد و از ژورنالهای مد و مجلات امروزی نبود.
اولین نشریه ای که به توصیف لباس عروس شاهزاده "آن" پرداخت در سال 1734 در لندن به چاپ رسید در این نشریه اعلام شده بود که لباس شاهزاده ابریشم بوده و دنباله آن 6 یارد از تور و چین دار بوده است.
داد و ستد میان حوزه های سیاست و مد لباس به وضوح در محافل سده 18 فرانسه دیده می شد.
مد و پیدایش آن
مد تغییر دوره ای در سبک و روش پوشش بدن انسان در جوامع است وقتی معنی پیدا می کنند که توسط همگان مورد استفاده واقع شود.
پوشاک نیاز را برطرف می کند
دفاع تن است در برابر عوارض طبیعی
هر وسیله زندگی که از رفع نیازهای ابتدایی فراتر رود حالت تفنن به خود می گیرد لباس نیز از حالت ساده تاریخ خارج شده
عوامل تاثیرگذار در لباس
– عوامل اجتماعی
– عوامل اقتصادی
– عوامل ارتباطی
– عوامل سیاسی
تعاریف مد
– سلیقه ، ابتکار و تنوع در پوشش "مد" را به وجود آورده
– مد برگرفته از هنر است و همیشه معیارهای زنان خود را دارد.
– مد شکلی از گفتار آزاد است چرا که شکلی از ارتباط غیرکلامی است.
– مد جایگاهی است که شغل – جنسیت – طبقه اجتماعی – دارایی و وابستگی های گروهی و فردی را به نمایش می گذارد.
شروع مد
خیاطی و دوخت لباس از دوره رنسانس همزمان با اومانیسم
لباس در قرون وسطی جنبه پوشش بدن را داشت.
روح و رنگ
تاثیر روانی رنگ ها در انسان
"چگونگی تاثیرپذیری انسان از رنگ ها اهمیت کاملاً روانی دارد و به طور مستقیم در هنجارها و واکنش ها و رفتارهای فرد موثر است. هر عاملی که روان انسان را تحریک کند در واقع تحریکی بر گیرنده های عصبی است. هر رنگی به مقتضای خاصیتش به نوعی بر روان انسان تاثیر می گذارد، که این اثر بی ربط با رفتاهای اجتماعی و روانی آنها نیست. هر کس به رنگ خاصی توجه و علاقه مخصوصی نشان می دهد و از رنگ دیگر ابزار تنفر می کند. عشق و تنفر به رنگ ها دقیقاً به حالات روانی افراد مربوط می شوند".
عوامل موثر در انتخاب رنگ ها به طور خلاصه عبارتند از:
1- سن: معمولاً کودکان از رنگ های زنده و خالص و بزرگسالان از رنگ های پخته و مرکب خوششان می آید.
2- زمینه های هوشی و عاطفی.
3- سلامت جسم.
4- سلامت روح و حالت های روانی افراد.
5- فصول سال: معمولاً توجه انسان در تابستان به رنگ های روشن و در زمستان به رنگ های تیره معطوف می گردد.
6- موقعیت جغرافیایی: نوع محیط جغرافیایی از قبیل کوهستانی بودن، کویری بودن، ساحلی بودن و یا مناطق ابری و آفتابی نیز در انتخاب رنگ تاثیر زیادی دارند. مثلاً زنان روستایی شمال به دلیل محیط همواره سبز از لباس های رنگارنگ استفاده می کنند.
7- فرهنگ جامعه: انتخاب رنگ به خصوصیات اجتماعی و فرهنگ جامعه نیز بستگی دارد.
8- نوع جامعه: نگرش شهری و روستایی به رنگ ها متفاوت است. شهری ها معمولاً رنگ های سرد مثل آبی و سبز را می پسندند و روستاییان به رنگ های گرم نظیر قرمز یا اشباع شده و نقوش الوان تمایل نشان می دهند.
9- طبقه اجتماعی از لحاظ اقتصادی: افراد کم درآمد معمولاً جذب رنگ های براق و سریع می شوند و پردرآمدها رنگ های سبک و مرکب و ملایم و ظریف را انتخاب می کنند.
عوامل دیگری مانند جنسیت، سواد و… نیز می توانند در انتخاب رنگ ها موثر باشند. بنا به گفته بولوگ (Bullough) ارتباط درک ما از زیبایی با رنگ، بسیار ساده و فوری است و حتی اگر هیچ شناختی درباره نظریه غیرعلمی از رنگ نداشته باشیم به طور غریزی در موقعیتی قرار داریم که رنگ به راحتی در ما نفوذ می کند. عمق و گرما و تنالیته به معنی آنکه کیفیت رنگ با بعضی از احساسات و تالمات ما آمیخته می گردد.
تاریخ تحول لباس، فولکلور، حجاری های دیواری و مذاهب نشان می دهند که رنگ ها برای مشخص کردن شرایط و کیفیت های خاصی مورد استفاده قرار گرفته اند. به نظر باستید (Bastid) قسمت عمده ای از معانی نمادین رنگ به سنت ها و محیط های اجتماعی خاصی که در آن زندگی می کنیم بستگی دارد. یک رنگ در نظام اجتماعی مشخص، ممکن است دارای مفهومی باشد و در نظامی دیگر معنی متضاد آن را بدهد. به طور مثال در بعضی قبایل دیگر معنی متضاد آن را بدهد. به طور مثال در بعضی قبایل موزامبیک، سیاه، رنگ خوشی و شادی است. رنگ قرمز تقریباً در همه جا، معنی قدرت را القا می کند، زیرا با خون که نماد زندگی است همرنگ است. در حالی که برعکس برای بسیاری از غربی ها و نیز در مذهب اهالی تبت رنگ قرمز نشانه شیطان و ابلیس و رنگ های سفید و طلایی مخصوص رهبانیت الهی است.
در یک مثال، روسو (Rousseau) نقل قول می کند که پلی به نام فریارز سیاه در لندن وجود داشت که تعداد خودکشی از روی آن زیاد بود و رنگ این پل سیاه ولی از هنگامی که آن را به رنگ سبز روشن درآورده اند، تعداد خودکشی ها به یک سوم کاهش یافته است. در دنیای کودکان رنگ زرد مطلوب ترین رنگ هاست. انتخاب رنگ در نقاشی کودکان نشان دهنده حالات روانی آنهاست، لذا توجه به رنگ به عنوان ابزاری در خدمت تعلیم و تربیت کودکان، امری ضروری و الزامی است.
گفته شده که اولین رنگی که پیدا شد آبی آسمانی بود و بعد از آن آبی دریایی، سپس سبز کلروفیلی نباتات، آنگاه گیاههان و حیوانات، کره خاکی را از رنگ های گوناگون خود پر کردند. نخستین کسانی که حقایق رنگ ها را با دقت علمی بیشتری بیان کردند نقاشان امپرسیونیست ودند. این نقاشان رنگ و نور را دو هدف اصلی خود قرار دادند که تجربیات کلودمونه فرانسوی در این باره حائز اهمیت است.
فیزیک دان ها پدیده رنگ ها را با توجه به ارتعاشات و نوسانات مورد توجه قرار دادند. شیمی دان ها با آزمایش روی ترکیب ملکولی ساختمان مواد رنگی، ثبات، استحکام رنگ ها، مایعات حلال رنگ و تهیه رنگ های مصنوعی و ترکیبی را به کار گرفتند و فیزیولوژیست ها اثر رنگ را روی مغز و اندیشه، چشم و حتی کالبدشناسی و واکنش بینایی بیان کردند. در کشور شوروی سابق برای آزمایش اثر رنگ ها، محیطی را به رنگ قرمز و نارنجی درآورند و احساس سرمای دمای 5 درجه سانتی گراد را به دمای 25 درجه سانتی گراد افزایش دادند. رنگ سبز و آبی حرارت را کاهش می دهد و ممکن است قرمز و نارنجی دما را افزایش و بالاترین حرارت را نشان دهد.
از بررسی هایی که در آلمان روی رفتارها و هنجارهای اجتماعی انجام شده، مشخص شده که این کشور با اینکه فقط 6 سال درگیر جنگ جهانی دوم بود اما حدود20 سال وقت لازم داشت تا مردمش رنگ های مرده را کاملاً فراموش کنند و رنگ های گرم و زنده را به عنوان عاملی برای رسیدن به زیبایی و رونق زندگی پرنشاط برگزینند.
در اتاق های جراحی نیز قطرات خون روی لباس سفید جراحان تاثیر مستقیم بر روان و حس داشت. بنابراین سبز را جایگزین آن کردند که تا حد زیادی به موفقیت های عمل جراحی نیز کمک کرد زیرا رنگ فوق روی سبز خاکستری شده چندان دغدغه ای مانند قرمز ایجاد نمی کند.
رنگ ها آنچنان بر روح و روان آدمی تاثیر می گذارند که موجب تغییر رفتار می شوند که به تغییر و تحول در خصوصیات و شخصیت افراد منجر می گردد. بنابراین روان ناشی رنگ ها اهمیت فراوانی دارد.
خاصیت روانی و تاثیر روانی رنگ ها موجب شده است که در امور متعددی این خاصیت مورد استفاده قرار گیرد. تجارت و فروش محصولات و تولیدات مختلف، تبلیغات، پوشاک، فضاسازی محیط های مختلف اعم از اداری و فنی و مهندسی و کارگری و… بالاخره تعلیم و تربیت بهره گیرندگان این خواص هستند.
در علم تجارت وتو لید مواد مختلف و بسته بندی آنها، سعی می شود که از خاصیت روانی رنگ ها به بهترین نحو استفاده شود؛ همچنین رنگ لباس افراد نیز بیشتر از همه بر هیجانات تاثر می گذارند که به نوبه خود رفتار افراد را به طور غیرمستقیم تحت تسلط قرار خواهد داد.
اگر همه افراد جامعه قرمز بپوشند و یا رنگ های مشتق از قرمز، چه تاثیراتی را در جامعه مشاهده خواهیم کرد؟ اگر در مایه سبز باشند، چگونه است؟ و اگر سفید یا زرد چه؟ فکرش را بکنید؟ لحظه ای تامل کنید. روح جامعه ها با چه رنگی به نشاط می آید، با چه رنگی به هیجان می آید و با چه رنگی علاقمند به تحقیق و تفحص می شوند و با چه رنگی دل مرده و خسته و بی روح می شود. آیا بی روحی خستگی، عصبانیت و جدل ستیزی جامعه ما به خاطر کاربرد رنگ های خاکستری و تیره و دل مرده نیست؟!!
رنگ ها و ویژگی های هر کدام:
رنگ آبی:
آبی رنگی است صاف، روشن، با طراوت، آرام، شیرین، ساکت، تسلیم شونده و امیدوار کننده و جایگاه خدا و فرشته ها و موجودات پاک است. دارای تقدس و احترامی خاص است. گنبدهای آبی، پلی بین زمین و آسمان محسوب می شوند. رنگ آبی آسمان انسان را به سوی دقیق شدن در بی نهایت سوق می دهد.
آزمایشات علمی ثابت کرده است که اشعه آبی موجب افزایش فعالیت حیاتی سلول ها می گردد. لذا در صورتی که نور آبی به سول های پوست تابیده شود فعالیت آنها نیز افزوده و گلبول های سفید از سطح پوست به داخل بدن کشیده می شوند. با توجه به آثار روانی رنگ آبی و بنفش که در مواجهه به آنها انسان، ا حساس آرامش مطبوعی می کند، تماس مداوم با این رنگ ها حتی اگر در سطح وسیعی نیز باشد، ایجاد خستگی یا آثار سوء دیگری نمی کند و لذا می تواند در محیط کار و زندگی مورد استفاده قرار گیرد.
رنگ آبی از لحاظ روانی نوعی تسکین دهنده و برای دردهای عصبی مدی تیشن (Meditation) (نوعی خلسه فعال) و بیداری، بسیار مفید است. دکتر مک نوتون علت این مسئله را در خنثی کردن هیدروژن و کربن اضافی از طریق تولید اکسیژن لازم توسط رنگ آبی می داند. این رنگ حرارت اضافه بدن را کاهش می دهد و با تاثیر کالری زایی رنگ سرخ تضاد دارد.
این رنگ برای بیماران تب دار، کم خواب عصبی و وسواسی بسیار مفید است. بر اساس این که رنگ آبی نوعی حالت سردکنندگی دارد. لذا دمای اتاق پایین آمده و نبض و تنفس را متعادل می کند. رنگ آبی نوعی آرامش درونی به فرد می دهد و به او کمک می کند تا برون گرا باشد. بنابراین برای آرامش یافتن و گشاده رویی در مقابل دیگران مناسب است که از لباس آبی رنگ استفاده شود.
آبی مظهر دوستی و صداقت، روشنی و آرامی و کنایه از وفاداری است و نوعی توازن و هماهنگی بین فرد و سایرین برقرار می سازد. ایران در گذشته های دور صادرکننده رنگ های آبی و فیروزه ای بوده است که بیشتر در بناها و اماکن مذهبی و اسلامی استفاده می شد و رنگ مقدسی به شمار می رفت.
علت استفاده از رنگ آبی و تنالیته های آبی در مساجد، حسینیه ها و مکان های مقدس همین ایجاد آرامش است.
رنگ قرمز:
این رنگ دارای کشش و قدرت زیادی است و مثبت و متجاوز و تهییج کننده است، از این رو استفاده از آن باید بر اساس اصول خاصی باشد. افراد عصبی نباید در معرض این رنگ قرار گیرند، زیرا موجب تشدید ناراحتی آنها می شود. قرمز، فشار خون را بالا می برد و موجب می شود کشش عضلانی بدن افزایش یابد، در واقع آثار قرمز معادل با فعالیت اعصاب سمپاتیک است.
این رنگ خاصیت هشداردهنده در تابلوهای راهنمایی و رانندگی و اعلام خطر دارد و استفاده از آن در تابلوهای قرمز رنگ خطر و چراغ قرمز راهنمایی و رانندگی و غیره همگی نشان از توجه و آگاه کردن افراد درباره امر خاصی است. در بین حیوانات بیشترین تاثیر رنگ قرمز در زنبورهاست. آنها به سرعت جذب آن و به سوی گل های دارای رنگ قرمز متمایل می شوند.
این رنگ خاصیت اشتهاآوری دارد، رنگ رستوران پرفروشی مانند مک دونالد قرمز و زرد است بدین جهت بهتر است که در وسایل آشپزخانه و رستوران ها و غذاخوری ها از این رنگ استفاده شود.
رنگ قرمز در کوتاه مدت، برای انسان خوشایند است و پس از این مدت، آزاد هنده و باعث اذیت روانی و ایجاد خستگی می شود و فرد تمایل پیدا می کند که مکمل این رنگ یعنی سبز را جلوی چشم خود ببیند. بیشترین تاثیر آن در دوره های کوتاه مدت امتحانات و مسابقات ورزشی است که باعث تحریک روان شخص می شود.
استفاده از رنگ قرمز برای تلاش و کوشش همین امر زیاد و تحریک اشتها و کسب انرژی برای مبارزه در تمام زمینه ها مناسب است. این رنگ مظهر حیات و زندگی است و عامل موثری در سازندگی و تشدید رویش گیاهان و بیان کننده هیجان و شورش است. رنگ قرمز اعصاب و خون را تحریک و با آثار مضر سرما مبارزه می کند. رنگ سرخ سمبلی از خون غالب و شعله های آتش جاودانی است.
رنگ زرد:
رنگ زرد حالت گرم کندگی دارد و جزو رنگ های گرم است. رنگ خوشحالی و شادابی و نشاط است. به طور کلی رنگ زرد نشان روشنی و نور است. سمبل آخرت، شگفتی و آرامش و نور و گرمای خورشید است. رنگ زرد روشن ترین رنگ هاست. از لحاظ سمبولیک با فهم و دانایی ارتباط دارد و نشان دانش و معرفت است. زرد از نظر نمادین به گرمای خورشید، عروج انبیاء، جام مقدس، شادمانی و سرخوشی برمی گردد.
محتوای عاطفی آن امیدواری و آزادی و اعصاب مربوط به آن اعصاب سمپاتیک و پاراسمپاتیک است. این رنگ یک نوع حالت تحریک کننده ذهنی و هوشی دارد که به شدت موجب تقویت فکر انسان می گردد. استفاده از لباس زرد برای تقویت مغز و اعصاب (مثلاً در دوره امتحانات) مناسب است. رنگ زرد با تاثیر بر اعصاب سمپاتیک و پاراسمپاتیک موجب می شود برخی حالات عصبی را آرام کند، به طوری که بچه های عصابنی را می توان در اتاق هایی با پرده های لیمویی رنگ تسکین داد.
حضرت امام باقر (ع) نیز پوشیدن کفش زرد را با توجه به آثار این رنگ سفارش نموده است. به هر حال رنگ زرد موجب آرامش و خوشحالی در روحیه انسان می شود و نشانه قدرت شکوه و مظهر عقل و علم است.
رنگ سبز:
رنگ سبز یک رنگ فرعی است که از ترکیب دو رنگ اصلی آبی و زرد به وجود می آید. از نظر کاندینسکی، رنگ سبز مطلق، آرام بخش ترین رنگ هاست. در مذهب اسلام، رنگ سبز سمبل ایمان و عقیده در دین، توکل، فناپذیری و ابدیت است. این رنگ بیشتر در اعیاد مورد استفاده قرار می گیرد و سبمل رستاخیر و محشر است.
رنگ سبز در نظام آفرینش و در بین رنگ ها یک رنگ برجسته است. رنگ سبز بیانگر ایمان و عشق و عقیده دینی، توکل، ابدیت، فعالیت، لطافت و تقدس معنویت و غرور است و نشانه طراوت و تازگی، تحرک و انرژی، آرامش و روشنی، رضایت و امیدواری بهار دانش است. دافع خستگی و نشاط آور است.
این رنگ در عین نشاط بخش بودن آرام بخش است. این رنگ فشار خون را کاهش یم دهد. نقش اصلی این رنگ کمک به از بین رفتن مشکلات مهم روانی یا احساسی است. بنابراین در دوره های تشدید ناراحتی های هیجانی و عاطفی می توان از لباس های سبز خالص استفاده کرد اما باید دقت کرد که پوشیدن لباس های سبز رنگ در مدت طولانی انجام نگیرد.
رنگ سبز اگر به طرف آبی متمایل شود، حالت روحانیت آن افزون خواهد شد.
رنگ نارنجی:
نارنجی نیز از رنگ های فرعی است که از ترکیب دو رنگ اصلی قرمز و زرد که هر دو گرم هستند به وجود می آید. رنگ نارنجی حرکت زرد و قدرت قرمز را دارد و رنگی زنده و چابک است. این رنگ خاصیت جذب و هیجان فراوانی دارد. برانگیزاننده و تهییج کننده است و در عین حال آرام بخش و تسکین دهنده. به آرامی نبض را زیاد می کند ولی بر فشار خون تاثیر ندارد بنابراین استفاده از لباس های نارنجی رنگ برای کسب حالت های خوشایند و سرحالی و نیز تمرکز ضمیر آگاه بر جسم مناسب است.
وجود رنگ نارنجی در محیط به صورت غالب، موجب تحریک چشم و مغز برای اشتهای بیشتر و هضم مناسب و اثر بهبودی و خوشحالی در فرد است. خاصیت نیروبخش رنگ نارنجی باعث شده است که دکتر مک نوتون این رنگ را ضد خستگی نامگذاری کند و اثر ضد اسپاسم آن غیرقابل انکار است.
رنگ بنفش:
این رنگ فرعی از ترکیب دو رنگ قرمز و آبی به وجود می آید. خصوصیات این رنگ، سردی، کناره گیری، انزواطلبی و بی طرفی و کنایه از خون و غم و اندوه و تسلیم است. این رنگ نمایشگر بی خبری و بی اختیاری و ظلم و دشواری است و رنگی مرموز و برانگیزاننده احساسات است.
لباس های بنفش رنگ برای رفع حالت های حاد و عصبی و فشارهای روحی و استرس های ناشی از هیجانات و اضطراب مفید است. این رنگ در بعضی از مراکز درمانی روان شناسی یا مراکز دیگری که باید افراد را آرام و از جنب و جوش خارج سازند، استفاده می شود.
رنگ های سفید و سیاه:
رنگ های سفید و سیاه را رنگ خنثی یا بی رنگ نیز می نامند، رنگ سفید خاصیتی مثبت، تهییج کننده و نورانی و فضادار، ظریف و لطیف دارد. این رنگ مظهر خلوص، عفت، پارسایی، بی گناهی، حقیقت و مهم تر از همه صلح و پایان جنگ است. پوشیدن لباس سفید باعث می شود تا انسان آن گونه که هست جلوه گر شود و از طرفی نوعی اثر مفرح و دلگشا و روحانی دارد.
در اسلام نیز پوشیدن لباس سفید فراوان توصیه شده است. رنگ سفید معرف سکوت است نه محرک در واقع نماد جوانی است.
سیاه: این رنگ برخلاف سفید بی تحرک و ساکت و ساکن و غیرمحرک است. ضمن فقدان ایجاد هر گونه تحریک روانی و جسمانی باعث کاهش سایر فعالیت ها و سبب کندی و سستی می شود زیرا این رنگ حس سنگینی شدیدی را به انسان القا می کند. طی یک آزمایش که بر روی تعدادی از کارگران انجام گرفت آنان مجبور بودند که تعدادی بسته های سیاه رنگ را جابجا کنند که اکثر آنان پس از مدت کوتاهی به شدت احساس خستگی کردند اما هنگامی که همان جعبه ها با رنگ زرد جابجا می نمودند راندمان کاری آنان بسیار بیشتر شد و مدت زمان طولانی تر را به کار پرداختند و دیرتر احساس خستگی در آنها دست داد.
در اسلام پوشیدن جامه سیاه کراهت دارد. سیاه رنگی است تسخیر کننده، متاثر کننده، افسرده و در عین حال سنگین و عمیق. این رنگ سمبلی از غم و اندوه، ترس، پوشیدگی و اختفاء.
اگر می خواهید طراح لباس شوید…
Dimode Burgo
موسسه Dimode Burgo در مرکز میلان، مهم ترین رکز مد ایتالیا و شاید هم دنیا، قرار دارد. این موسسه را ناشری به نام Fernado Burgo بنیان گذاشت. Burgo دارای چهل سال تجربه در دنیای مد است. سیستم و روشی که در این دانشگاه به کار می رود بسیار موفق بوده است و بیش از صدهزار نفر در جهان از سیستم موسسه Dimode Burgo استفاده می کنند.
در این موسسه از وسایلی استفاده می شود که دانشجویان پس از پایان دوره، در بازار کار با آنها سر و کار خواهند داشت. علاوه بر این، این موسسه به دانشجویان این امکان را می دهد که سبک ها و مدهای تازه سراسر دنیا را ببینند.
این موسسه به دانشجویان و استادان امکان می دهد تا د مورد جدیدترین کارهای طراحان لباس بزرگ بحث و گفتگو کنند. علاوه بر این، به آنان امکان می دهد تا از تازه ترین مدل های جهان آگاه شوند. استادان این موسسه از حرفه ای ترین افراد میلان در این رشته اند. در پایان هر سال تحصیلی "شو" لباسی از سوی دانشجویان برگزار می شود. در این شو نتایج به دست آمده و خلاقیت دانشجویان طی سال مشخص می شود و به دانشجویان امکان وارد شدن به صنعت مد را می دهد.
مختصری در مورد برنامه ها:
آکسسوار: در مورد تمام آکسسوار از عینک آفتابی گرفته تا کفش و کلاه و دستکش خواهید آموخت.
آلبوم کاری: می توانید هر نوع لباسی را به وجود بیاورید. از لباس عروس گرفته تا لباس عصر.
تکنیک های ارائه مد: یکی از مهمترین چیزها در دوره های طراحی لباس و مد به وجود آوردن طرح های سه بعدی و تکنیک های رنگ کردن و روش های ارائه مختلف است و شامل این موضوع می شود که برای هر طرح باید از چه تکنیکی استفاده کرد.
خیاطی: همه روش های خیاطی از Moda alta گرفته تا Pert-a-porter را یاد خواهید گرفت.
مختصری در مورد کتاب های موسسه:
دوره های حرفه ای که در موسسه برگزار می شوند در واقع مقدمه و اساس مد هستند چرا که کاملاً به روز هستند و از سوی استادان مد برگزار می شوند. کتاب ها به صورت رایگان در اختیار دانشجویان قرار داده می شود. برخی از کتب شامل موارد زیر است:
پوشاک مردانه، پوشاک کودکان، لباس زیر، تکنیک های الگوسازی، لباس عروس، تئوری رنگ، جواهرات، اساس نقاشی، تکنیک های ارائه طرح، پایه طراحی، کفش، آکسسوار.
دورهfashion stylist:
موسسه Dimode Burgo با هدف تبدیل دانشجویان به هنرمندان واقعی ایجاد شده است بنابراین هر دانشجو به صورت فرد در نظر گرفته می شود تا بتوند به صورت حرفه ای به بازار کار بپیوندد. برای رسیدن به این مرحله لازم است چیزهایی در مورد لباس، تکنیک های رنگ کردن، تولید و ایجاد مد بداند. بنابراین، در این رشته دوره های طراحی لباس و دوره های الگوسازی را می گذرانند تا بتوانند وارد چرخه تولید شود و طرحی را از مرحله ایده به مرحله تولید برساند.
دروس رشته Fashion Atylist:
تکنیک های نقاشی، اساس نقاشی، اندازه گیری، تاریخ لباس، تئوری رنگ، تکنیک های ارائه مد، خلاقیت، فیبر و الیاف، پارچه، تزئینات، طراحی لباس، طراحی سریع لباس (اسکیس سریع)، نقاشی لباس، آلبوم کاری، روش تحقیق، بازاریابی، آکسسوار لباس، الگوسازی، تکنیک های الگوسازی، چیدن الگو، تکنیک های خیاطی، تکنیک برنامه ریزی.
حضور:
کل ساعات: 1120 ساعت
مدت زمان هر درس: 3 ساعت
مدل کل دوره: 3 سال
حضور در هفته:5 درس
دوره فشرده:
کل ساعات: 1120 ساعت
مدت زمان هر درس: 3 ساعت
مدت کل دوره: 1 سال
حضور در هفته: 10 درس
دوره Fashion Design:
ارتباط بین مد و هنر هر لحظه بیشتر و قوی تر می شود. دانشجویان موسسه نقاشی را از طریق عناصر و توضیحاتی که به آنان داده می شود یاد خواهند گرفت و بعدها آزادی و خلاقیت لازم را در پرورش سبک اختصاصی خود به دست خواهند اورد. این دوره شامل تمام تکنیک های نقاشی و رنگ کردن است و باعث باز شدن ذهن برای خلق انواع مختلف لباس و آکسسوار می شود. طی این دوره دانشجو تمرینات زیادی خواهد کرد و قادر به درک صدها نقاشی و انواع کلکسیون می شود؛ از لباس عصر و لباس عروس گرفته تا لباس پاییز و زمستان و بهار و تابستان.
در این دوره تاریخلباس از گذشته تا معاصر پرداخته می شود.
دروس رشته Fashion Design:
تکنیک های نقاشی، اساس نقاشی، اندازه گیری، تاریخ لباس، تئوری رنگ، تکنیک های ارائه مد، خلاقیت، فیبر و الیاف، پارچه شناسی، تزئینات، طراحی لباس، نقاشی، کلکسیون، طراحی لباس سریع، روش تحقیق، بازاریابی، آکسسوار مد، الگوسازی تحت تکنیک های برنامه ریزی.
حضور:
کل ساعات: 90 ساعت
مد زمان هر درس: 3 ساعت
مدل کل دوره: 2 سال
حضور در هفته: 4 درس
دوره فشرده1:
کل ساعات: 90 ساعت
مد زمان هر درس: 3 ساعت
مدل کل دوره: 1 سال
حضور در هفته: 8 درس
دوره فشرده2:
کل ساعات: 90 ساعت
مد زمان هر درس: 3 ساعت
مدل کل دوره: 8 ماه
حضور در هفته: 10 درس
رشته الگوسازی:
روش بر این اساس شکل گرفته که بتوان هر نوع لباسی را به وجود آورد. تمام اساس ها کار دست هستند و از اساس های از پیش به وجود آمده استفاده نمی شود. از همان ابتدا واقعاً با پارچه در ارتباط خواهید بود و لباس های گوناگونی را به وجود خواهید آورد.
تا پایان دوره، الگوهای بسیار زیادی را به وجود آورده اید و بنابراین می توانید همه چیز را به وجود بیاورید؛ از بلوز ساده گرفته تا کت و شلوار بسیار شیک، از دامن گرفته تا پالتو و از لباس زیر گرفته تا لباس عروس.
روش Burgo در آن واحد هم سنتی است و هم مدرن. سبک های سنتی و قدیمی با خلاقیت این زمان تلفیق می شوند.
ارتباط لحظه به لحظه با استاندارد از اهمیت زیادی برخوردار است؛ هر دانشجو به صورت فردی کار می کند و به هر کس جداگانه آموزش مخصوص خودش داده می شود. بنابراین هر استادی نمی تواند بیش از هشت دانشجو داشته باشد.
دروس رشته الگوسازی:
اندازه گیری، الگو سازی، های فشن، تکنیک های الگو سازی، تکنیک های صنعتی، چیدن الگو، تکنیک خیاطی مزون، تکنیک خیاطی صنعتی، تاریخ لباس، خلاقیت، فیبر و الیاف، تکنیک های Grade کردن الگو، تکنیک های برنامه ریزی، کنترل مخارج، کنترل کیفیت، آشنایی با CAD-CAM کامپیوتری.
حضور:
کل ساعات: 90 ساعت
مد زمان هر درس: 3 ساعت
مدل کل دوره: 2 سال
حضور در هفته: 4 درس
دوره فشرده1:
کل ساعات: 90 ساعت
مد زمان هر درس: 3 ساعت
مدل کل دوره: 1 سال
حضور در هفته: 8 درس
دوره فشرده2:
کل ساعات: 90 ساعت
مد زمان هر درس: 3 ساعت
مدل کل دوره: 8 ماه
حضور در هفته: 10 درس
دوره های ویژه:
دوره های ویژه به دو دوره تقسیم شده اند. دوره معمولی که برای کسانی است که آموزش یا تجربه قبلی ندارند و دوره کوتاه که مخصوص افرادی است که مدرک پایه در زمینه مد دارند و در این زمینه سابقه کار دارند و می خواهند رزامد بمانند. هر فرد می تواند با توجه به نیازهای خود و زمان آزادی که دارد واحدهای درسی را انتخاب کند.
در سه دوره ای که تا اینجا ذکر شد، مدرک لیسانس در زمینه پوشاک مردان، زنان، بچه ها، لباس زیر، عروس و مایو داده می شود و هر فرد می تواند شاخه دلخواه خود را انتخاب کند.
دوره های ویژه ای نیز در زمینه پوشاک زنان، مردان، بچه ها، لباس زیر، لباس عروس، لباس شنا، کفش، جواهرات، الگوسازی کامپیوتری و …
دوره های تخصصی که اول هر ماه شروع می شوند:
الگو سازی
طراحی
دوره عادی
دوره کوتاه
دوره عادی
دوره کوتاه
جواهرات:
330 ساعت
60 ساعت
طراحی لباس صحنه:
480ساعت
80 ساعت
پارچه:
330 ساعت
60 ساعت
پوشاک مردان:
450ساعت
90 ساعت
دوره عادی
دوره کوتاه
پوشاک زنان:
350ساعت
90 ساعت
پوشاک مردان:
450ساعت
60 ساعت
پوشاک بچه ها:
330ساعت
60 ساعت
پوشاک زنان:
450ساعت
60 ساعت
لباس زیر:
360ساعت
60 ساعت
پوشاک بچه ها:
360ساعت
60 ساعت
لباس عروس:
330ساعت
60 ساعت
لباس زیر:
330ساعت
60 ساعت
لباس شنا:
150ساعت
60 ساعت
دوره تابستانی:
100ساعت
50 ساعت
دوره تابستانی:
100ساعت
50 ساعت
کفش:
330ساعت
60 ساعت
Grade کردن الگو:
102ساعت
60 ساعت
آکسسوار:
350ساعت
60 ساعت
کامپیوتر: کل دوره: 50 ساعت
لباس شنا:
330ساعت
60 ساعت
Grade کردن پارجه وجود دارد.
دوره تابستانی در ماه جولای آغاز می شود
جزییات:
شرایط ورود : ورود به این موسسه شرایط خاصی ندارد جز داشتن تجربه کاری یا گذراندن دوره ویهژه کوتاهی در موسسه دیگر
ثبت نام : لاز است فرم ثبت نام پر شود و فرستاده شود. شما می توانید این فرم را از اینترنت نیز بگیرید (www.imd. it/form . htm) یک کپی از شناسنامه تان را نیز باید به همراه فرم پر شده از طریق پسیت یا فکس بفرستید.
شروع دوره : سه دوره Fashion Design Fashion Stylist و الگوسازی در اول هر ماه شروع می شوند.فهرست رزرو: اساس ثبت نام تعداد دانشجوی ثابت و شمخص برای هر استاد است تعداد دانشجویان در هر کلاس محدود است. مثلاً در دوره الگوسازی هشت دانشجو برای هر استاد در نظر گرفته شده است. بنابراین بهتر است قبل از شروع دروه ثبت نام کنید. اگر دوره کاملاً پرباشد، به شما اطلاع داده می شود که برای ثبت نام در دوره بعدی چه زمانی مراجعه کنید.
دانشجویان موسسات دیگر: دانشجویانی که تجرهب کاری دارند یا در جاهای دیگری در زمینه مد درس خوانده اند. مجبور نیستند تمام درس ها را بگذراند و استادان درسهایی را که باید بخوانند مشخص می کنند.
ورود به بازار کار این موسسه ارتباط خوبی با مزون ها وتولیدی های میلان وایتالیا و سراسر دنیا( آسیا، اروپا، آمریکا ، استرالیا و آفریقا) دارد. چرا که استعدادهای تازه را در
زمینه مد معرفی می کند. علاوه بر این، برنامه ای ویژه برای کارکردن دانشجویان
با طراحان معروف مانند: Armani, calwin Klein, Kryzia Campagna, ungaro,
و Gabbana&DoIce, Etro, Versace دارند.
این امکان برای کسانی که سال ها پیش از موسسه فارغ التحصیل شده اند نیز فراهم است چرا که موسسه تا سال ها باآنها ارتباط خواهد داشت.
کمک دانشگاه : موسسه به دانشجویان کمک خواهد کرد که محلی برای سکونت بیابند. دانشجویان می توانند آپارتمانی یک خوابه یا و خوابه، آپارتمانی مشترک و یا خانه ای مستقل انتخاب کنند. لازم است قبلاً نظرتان را در این مورد به موسسه اطلاع دهید تا به بهترین نحو درباره آن عمل کنند.
امتحان: در طول سال تحصیلی، استادان از شما امتحان خواهند گرفت تا از نحوه و مقدار پیشرفتتان آگاه شوند. پنجاه درصد نمره مربوط به امتحان است و پنجاه درصد به طول ترم مربوط می شود.
زبان : در موسسه، دانشجویان ایتالیایی و خارجی از سراسر دنیا حضور دارند دوره ها به زبان ایتالیایی نمی دانند کمک مخصوصی می شود. علاوه بر این دانشجویان می تواننند در دوره آموزش زبان ایتالیایی که به صورت رایگان در موسسه برگزار می شود، شرکت کنند.
اجازه ماندن : موسسه به شما کمک خواهد کرد تا اجازه ماندن در ایتالیا را بگیرید. زمان تعطیلی موسسه از 24 دسامبر تا 6 ژانویه است و علاوه بر ان از اول تا 30 آگوست سرویس ای . میل و پاسخ گویی به شما در کل سال فعال است.
آنچه می خوانیم:
انسان تمامی دانش و تجربه خود از جهان هستی را به وسیله دو عنصر" فرم" و "رنگ" کسب می کند .امروزه برای همه انسانها پدیده رنگ در هما جا حضور دارد و نقش موثری در زندگی عاطفی و معنوی آنها بازی می کند و به همین دلیل هنگامی که رنگ به عنوان یک عامل ,وثر در محیط طبیعی انسان ظاهر می شود، می بایست از شناخت و توجه برخوردار باشد.
ما به درخشش روزهای آفتابی و شادابی رنگها تمایل بیشتری داریم و از هوای ابری و خاکستری خسته می شویم. رنگ های پرزرق وبرق ما را آشفته می سازند و رنگهای ملایم و هماهنگ برایمان خویاشند هستند. ما پارچه های رنگین و اشیای خوش رنگ؛ مثل گلها، درختان سرسبز، آسمان لاجوردی و تپه های بنفش رنگ را می ستاییم. رنگ ها مسرت خاطر ما را افزون میسازند و بر سلامتی انسان اثر می گذارند. از این روست که تمام ارتباطات به کمک رنگها انجام می گیرد. رنگ به شیوه های مختلف با ایجاد فضاهای مثبت و پرانرژی در زندگی روزمره ما ایفای نش می کند و ما با شناخت و استفاده بهینه از آن می توانیم زندگی را سرشار از زیبایی و (آرامش) و سلامت حس کنیم. استفاده رنگهای مناسب در پوشش (مد) ما انسانها، یکی از مهم ترین و موثرترین عواملی است که جامعه را از سلامت فکر و روح برخوردار می سازد. امروزه طراحان لباس با مطالعه در این زمنیه به نتایج مطلوبی دست یافتهاند. آنان تمایل و گرایش به انواع رنگ را در گذشته و حال و همچنین تاثیر آن را در محیط زیست بررسی کرده و با استفاده از قوه خلاقه و نوآوری و تخصص، همواره با عرضه و به جا و مناسب تقاضاها، پاسخ قابل قبولی داده و آنها را هدایت مینمایند.
بدین ترتیب "لباس" و "رنگ" می توانند به عنوان نقطه آغز بررسی امکان کاربری آن رنگ در مد و سبک مورد استفاده قرار گیرند. آنچه می خوانیم آشنایی مختصری با تئوری رنگ ها و کاربرد رنگهای متنوع در لباس است.
" دایره یا چرخه رنگ"
در قرن هفدهم میلادی، اسحاق نیوتن اولین دایره رنگ را طراحی می کرد که به چرخ رنگ معرفو شد. نقشه ای که امروزه به عنوان پیش بینی سیما و جلوه رنگ به کار برده می شود. شکل رنگ، شدت، عمق رنگ براساس مختصات آن، روی چرخ رنگ تعیین می شود. و به ما در سیستم سفارش رنگ از لحاظ اختلاط و تناسب رنگها کمک می کند. دوازه قطاع چرخ یا دایره رنگ، شناسه های اولیه، رنگهای اصلی و رنگها درجه (2) و رنگ های درجه (3) و سیمای رنگ ( ته رنگها و سایه ها) را نشان می دهند. در آغاز با رنگ قرمز در قطاع بالایی و سپس به ترتیب زرد و آبی به شکل مثلث متساوی الاضلاع ( رنگهای اصلی) دیده می شوند و سه رنگ درجه (2) شامل رنگهای نارنجی، بنفش و سبز بین مثلث اولیه و مثلث دیگر قرار دارند و بالاخره رنگهای ( قرمز نارنجی) و (زرد نارنجی) وو (زرد سبز) و ( آبی سبز) و ( ابی بنفش) ( قرمز بنفش) همه این ترکیبات و یا ترکیبات بعدی از رنگهای اصلی و ترکیبات بعدی از رن های اصلی و ترکیب رنگهای فرعی آنها به دست می آیند. نتیجه این آرایش به لحاظ بصری ( دیداری) تعادل، هم آهنگی و هارمونی است. از آنجایی که " رنگها در چرخ رنگ" با روش معین منظمی کنار هم قرار گرفته اند برای طراح مد از ارزش خاصی برخوردار هستند. بدین ترتیب در این مجموعه در مورد آرایش رنگ پنج تعریف داده شده است: تک رنگی، همرنگی، بی رنگ، تکمیلی رنگ و نیم تکمیلی رنگ آرایش تک رنگی عبارتست از سیمای یک رنگ واحد.
آرایش های هم رنگی، شکل و سیمای رنگ هایی است که در دایره رنگ کنار هم قرار گرفته اند. آرایش بی رنگی عبارت است از بی رنگی رنگ ها که عبارتند از سیاه و سفید و خاکستری های میان آنها. آرایش رنگهای تکمیلی ( یا مکمل) ترکیبی است از رنگ و سایه هایی که در دایره رنگ. مقابل هم قرار دارند. مثل سبز و قرمز. بنفش و زرد، نارنجی و آبی.
آرایش نیم تکمیلی، ترکیب یک رنگ واحد با رنگهای تکمیلی مجاور آن روی دایره رنگ است. شناخت آرایش های مختلف رنگ چه زمانی که شما تنها برای خود لباس تهیه می کند و یا در بازار تولید پوشاک آن را به صورت انبوه به بازار ارائه میدهید از اهمیت وارزش خاصی برخوردار است به طوری که می تواند راهنمای ارزشمندی به لحاظ انتخاب رنگ ها ترکیب آنها، تناسب رنگها، شناخت و زیبایی آنها و در نتیجه جلوه بصری آنها در کنار یکدیگر باشد.
رنگ قرمز Red- قرمز یکی از دوازده رنگ دایره رنگی است که نه به آبی متمایل است و نه از زردی نشانی دارد. به شدت می درخشد و به آسانی تاریک و خاموش نمی شود.
رنگ قرمز از قرمز روشن تا زرشکی تیره و رنگ سرخی که از ریشه روناس تهیه شده همه و همه مظهر نبض زندگی، شوق، دلبستگی، شادی و انرژی است. یکی از خواص رنگ قرمز این است که در یک فاصله مشخص نسبت به سایر رنگها باثع می شوند بینده ظاهراً فاصله را نزدیک تر ( کوتاه تر) ببیند. رنگ قرمز را همرنگ ستاره مریخ می دانند و علامت جهان متلاطم، جنگ و شایطین بوده و نشانی تثبیت شده از مبارزه و انقلاب و شورش است.
در فرهنگ چینی ( مردم چین) رنگ قرمز نشانه نیروی فعال است و رنگ سفید که نقطه مقابل رنگ سیاه است سمبل نیروی منفی است. وقتی که رنگ قرمز به تنهایی به کار برده می شود، داغ، احساساتی و پرشور با قدرت و انرژی است.
به همین لحاظ برای تحت کنترل قرار دادن آن با افزایش رنگ های سفید و سیاه آن را تنظیم می کنند. مانند رنگ شرابی و ارغوانی تیره.
قرمز نارنجی- پرشور از عشق، و قرمز ارغوانی بر عشقی روحانی دلالت می کند.
رنگ قرمز اشباع شده Saturatrd
در این گونه، درخشش چرم واکس خورده، روی نیم چکمه ها به شدت عمق و اشباع رنگ قرمز افوزده است. اشباع رنگ قرمز می تواند تاثیری بر شدت و سنگینی این رنگ بر چکمه ها باشد.
هم رنگی Analogous
رنگ قرمز با بنفش و پارچه راه راه ترکیب اسپرت (ورزشی) پیدا میکند. رنگ قرمز به سبب انرژی و نیروی اساسی خود می تواند به آسانی در مقابل رنگهای دیگر نمود داشته باشد و نیز رنگ قرمز به سبب قوی تر بودن می تواند اغلب به صورت خنثی با سایر رنگ ها ترکیب جالبی داشته باشد.
رنگ های متضاد Contrasting
قرمز، نارنجی قرمز گرم هنگامی که با رنگ متضاد خود مثل آبی سرد( پارچه جین) ترکیب شود، شادابی. جوانی و جنب و جوش را تداعی می نماید.
آبی تیره و سبز همچنین سیاه در کنار قرمز پایه وا ساس مد است و این چرخش و قرارگیری لکه های تیره در کنار رنگ های روشت و درخشان مثل قرمز بسیار عالی است. طراحی پارچه های اسکاتلنی ( چهار خانه و شطرنجی) بسیار سرزنده و شاد است و برای لباس های اسپرت ( غیر رسمی) و ورزشی قابل استفاده هستند.
ترکیبی از رنگ قرمز Combinig red
رنگ قرمز به خوبی می تواند با خود و با رنگ های گرم دیگر مانند رنگ های خرمالویی رنگ، خون، پرتقالی، لاکی و نظایر آن ترکیب شود.
می بایست به مختصات و مشخصات رنگ قرمز هنگام اشباع کردن و آغشته نمودن دقت و توجه شود. برخی از رنگ های قرمز از جمله رنگ های زرشکی و هندوانه ای دارای عنصر(آبی رنگ) قوی می باشد که به ترکیب خوب با رنگ های سرد کمک می کند.
از جمله دیگر تغییرات، رنگ های زرد و نارنجی هستند که می توان با آنها رنگ های داغ و ترکیبات درخشان به دست آورد.
فریبندگی و جذبه استفاده از رنگ قرمز در تنوع و آزادی هایی است که در ترکیب های مختلف و برجسته و زیبای آن به دست می آید.
رنگ روشن Vivid
جلوه شدید رنگ قرمز در مقابل زرد و روشن، برجستگی آن است. این رنگهای قوی بهترین رنگ های پوشاک تابستانی در آب و هوای گرمسیری هستند. جایی که در مقابل نور شدید آفتاب، رنگ پریده نخواهید شد.
مهار کردن، تحت کنترل در آوردن Svbdved
ترکی رنگ اناری با قهوه ای ملایم است در حالی که ته رنگ قرمز تجانس را افزایش می دهد. این دو رنگ به ویژه آن گاه خیلی موثرند که با پارچه های تیره رنگ و یا پارچه های پشمی به کار برده شوند.
پرقدرت وپر انرژی Energetic
ترکیب رنگ قرمز با رنگ نارنجی، قوی و شاخص است. این ترکیب غالباً در مدهای پرارزش به کار می رود. در عین حال می تواند بیان گر خنده و شادی باشد.
رنگ ملایم Cooled
رنگ آبی- قرمز با ترکیب هایی از سبز تیره، جلوه ای از طبیعت آرام را تداعی می نماید که می تواند با سایه ای از رنگ هیا روشن به دست آید. رنگها در این مجموعه مانع از به وجود آمدن یک حاشیه تند از اختلاف رنگ ها می شود.
رنگ های پرشور و گرم Spicy
رنگ قرمز چین دارد گرم هم زمان با سایه ای از رنگ ارغوانی و رنگ قرمز ماهی (گلی) بسیار جالب توجه است.
شهری Urban
رنگ کنترل شده ای از رنگ بادمجانی با تاکید بر رنگ قرمز روشن ایجاد یک ترکیب زیبا می نماید
رنگ روزها Day color
طیف وسیعی از رنگ های قرمز ( رنگ همه کاره) نامیده می شود.
این رنگ غالباً به عنوان رنگ روز اختصاص یافته است. فصول – آب و هوا و وزن پارچه در استفاده از رنگ قرمز بیش از عامل زمان تاثیر دارد.
رنگ های قرمز ضعیف ( رنگ پریده ) بهترین کاربرد را برای شیفون یا پارچه های ابریشمی، سیلک و حریر و کتان و پابرجه های سبک و نازک دارند.
همچنان که وزن پارچه اضافه می شود مقدار اشباع رنگ ( خلوص رنگ ) نیز اضافه
می گردد.
1
1