تولید عایق های رطوبتی
مقدمه
بشر نخستین هنگام تابش آفتاب مشاهده کرد اگر زیر درختان و یا در پناه صخره های بزرگ برود از آفتاب و گرمایش در امان است و همینطور مشاهده کرد که در هنگام بارندگی برف یا باران اگر زیر درختان پهن برگ و یا در غارها پناه بگیرد خیس نمی شود . و یا کمتر خیس می شود. پس دریافت که مهمترین عضو یک پناهگاه سقف آن است و بعدها برای ساخت خانه های خود بر خلاف امروز نخست ا ز سقف خانه شروع کرد.
انسان های ساکن کوهها برای ساخت خانه های خود مشکل چندانی نداشتند زیرا به راحتی می توانستند غارهایی را پیدا کنند که هم دیواره محکم و سقف محکمی دارند . و در ضمن نیاز به عایق بندی سقف ها نیز نبود . اما انسان های ساکن دشت ها بنا به گفته کارش ناسان باستان شناسی خانه های خود را با چوب و به صورت بیضوی ومقاطع مثلثی می ساختند اما در فصل بارندگی از شکاف بین این چوب ها آب به داخل خانه نفوذ می کرد . وباعث خاموش شدن آتش و خیس شدن محوطه خانه می شد.
این انسانها پوست حیوانات شکار شده و یا اهلی خود را روی همین چوب ها خشک می کردند تا اینکه متوجه شدند چرمی که روی چوب ها برای خشک کردن پهن می کنند مانع نفوذ آب باران به داخل خانه می شود و این خود گام مهمی برای عایق کاری سقف خانه ها بود . و نخستین بار از قیر و آسفالت طبیعی در عایق کاری کانال های آب در تخت جمشید استفاده شده است.
قیر گونی
رایج ترین نوع عایق های رطوبتی در ایران قیر و گونی است که سال هاست در صنعت ساختمان کشور مصرف عمومی دارد . از قیر و گونی در عایق کاری بام، پی، سرویس ها و آشپزخانه استفاده می شود.
ویژگی های مصالح مورد استفاده باید مطابق ویژگی های مندرج در آیین نامه استاندارد شماره ٢٩٥٢ ایران به شرح زیر می باشد:
الف- گونی
باید دارای بافت یکنواخت و کاملاً تمیز و عاری از آلودگی و چروک باشد.
باید تاب کافی و نم آن کم بوده و هر متر مربع آن حداقل ٣١٠ گرم و وزن داشته باشد.
ب- قیر
قیر باید طبق روش صحیح از منابع نفتی تهیه گردد . قیر باید کاملاً هم جنس و بدون آب باشد . غلظت قیر در حین آغشته کردن الیاف بافته شده و سطح بتنی باید تا حد امکان کم باشد . تا بتواند الیاف گونی را خیس و به یک نسبت در تمام سطح نفوذ کند. درجه نرمی قیرهای مورد استفاده دست کم باید ١٠ درجه سانتیگراد از حداکثر دمای محل بیشتر باشد.
معایب روش سنتی قیر و گونی
الف – چون تیر دارای وزن مولکولی زیاد است به راحتی نمی تواند به فضاهای خالی الیاف گونی نفوذ کند در حالی که آب دو قطبی قویی بوده و قطر مولکولی کم داشته به راحتی می تواند به درون فضاهای خالی گونی نفوذ کند . و باعث پوسیدگی آن شود.
ب- تاب کششی قیر و گونی کم است.
ج – عمر گونی معمولاً ٥ سال بوده و بعد از مدتی می پوسد.
د- امکان پیدایش فضاهای خالی و باقی ماندن نم و هوا در داخل این فضاها وجود دارد که باعث طبله شدن می گردد و با رشد طبله ها و سپس ترکیدن آنها، امکان نشت آب فراهم میگردد.
ه – در روش سنتی، دمای قیر و کیفیت مصالح تحت کنترل قرار نمی گیرد . دمای زیاد، باعث پریدن گازهای فرار قیر و در نتیجه از بین رفتن خواص قیر می شود.
و – اجرای قیر و گونی در لبه های جان پناه مشکل است و معمولاً شکست های زودرس را به دنبال دارد.
ز – گونی معمولاً به صورت عدل وارد می شود و دارای تا خوردگی است. که در عایقکاری ایجاد اشکال می کند.
ک – در شیب های بیش از ٥ درصد و در بام های گنبدی و پوسته ای نمی توان از عایق قیر و گونی استفاده کرد . زیرا قیر زیر آفتاب و هوا گرم ، نرم وروان می شود.
گ – ضخامت لایه قر و گونی تحت کنترل نیست.
پوشش های قیر اصلاح شده با استفاده از مسلح کننده پشم شیشه (تیشو) و پلی استر
این پوشش ها بسیار جدیدند، لایه های پش ساخته ای هستند که معمولاً از پشم شیشه و پلی استر ساخته شده و هر لایه از هر دو طرف با قیر پوشیده شده است.
این پوشش ها توسط مشعل و یا قیر داغ به بام محکم چسبانده می شوند.
مزایای پوشش قیر اصلاح شده
الف- برای نصب آن به وسایل کمی نیاز است.
ب – سرعت نصب زیاد است
د – مقاومت کششی این عایق از قیر و گونی بیشتر است.
روکش های بازتابنده حرارتی
گاهی اوقات پوشش های قیر اصلاح شده را توسط باز تابنده های حرارتی روکش می کنند. روکش های بازتابنده حرارتی وظایف اصلی زیر را به عهده دارند.
الف – خنک نگه داشتن عایق به خصوص در آب و هوای گرم با فصول گرم طولانی
ب – محافظت قیر در برابر تخریب که با افزایش دما به طور نمایی افزایش می یابد.
ج – کاهش سرعت رشد طبله
محافظت قیر به دو عامل مرتبط باکاهش دما پوشش بستگی دارد:
الف- کاهش فشار داخلی در فضای خالی طبله.
ب – افزایش چسبندگی قیر و پایداری در برابر ترک خوردن در دمای کم.
در داخل محفظه طبله اشباع از بخار با افزایش دما، به طور نمایی فشار زیاد شده و مقاومت قیر چسبنده کاهش می یابد .بنابراین ، روکش بازتابنده حرارتی از تشکیل طبله ها جلوگیری می کند و دام پوشش را بالا می برند.
رنگ عامل اصلی درخنک کردن توسط روکش بازتابنده . حرارتی است . چنانچه دما در زیر آفتاب تابستان ٣٢ درجه سانتی گراد باشد، دمای سطح پوشش بام سیاهرنگ به ٧٧ درجه سانتیگراد می رسد.
در مقایسه با آن سطح روید آلومینیومی ٥٨ درجه سانتی گراد و سطح روید سفید از آن نیز کمتر است. رویه های بازتابنده حرارتی انواع مختلف دارد . مانند: سنگدانه های بازتابنده حرارتی شامل تراشه های مرمر سفید وسایر سنگدانه های به رنگ روشن است . سرباره خاکستری رنگ، حرارت سطح را ١٠ درجه سانتیگراد نسبت به پوشش بام سیاهرنگ پایین می آورد.
برای پوشش بام بارویه صاف می توان از ورق آلومینیوم یا رنگهای روشن استفاده کرده و ورق آلومینیوم را می توان به صورت رول پهن کرد و رنگ روشن را با برس زدن یا پاشیدن مصرف کرد.
معرفی عایقهای رطوبتی پیش ساخته
عایق های رطوبتی پیش ساخته محصولی بر پایه قیر و مواد نفتی است. تنوع به کار گیری محصولات تولیدی این واحد صنعتی ، عایق بندی درزها ، شکاف ها و ایزوله کردن مکان ها از رطوبت و نفوذ آب می باشد . هر چند نوع کاربرد محصولات تولیدی می تواند عامل به کار گیری آن باشد، ولیکن بعضاً در قالب جلوگیری از نفوذ نوعاً مایعات خاصی که اثر شیمیایی بر قیر و مواد بکار گرفته شده در تولید محصول ندارند نیز مورد استفاده قرار می گیرد. ایزوله کردن فضاهای ذخیره مایعات ، ایزوله کردن تجهیزات از اثرات شیمیایی مواد و… میتواند از این نوع کابرد ها باشد.
این محصول شامل لایه های ذیل :
1- قیرصنعتی 70-60
2- مواد پلیمری به نام اتکتیک پلی پروپیلن ( APP )
3- یک لایه تیشوی نخدار ( پشم شیشه )
4- یک لایه پلی استر سوزنی
4- پودرتالک و در بعضی از این عایقها پودر مس 600 نیز بکار می رود .
4- فیلم پلی اتیلن
7- باند و چسب
بررسی مزایا ی عایق رطوبتی
حال با توجه به آشنایی در مورد محصول به بررسی مزایا و معایب آن می پردازیم . ابتدا مزایای عایقهای رطوبتی پیش ساخته را ذکر می کنیم :
1- سبک بودن به مقدار حدود 4 کیلوگرم بر متر مربع
2- مقاوم در گرمای 130+ درجه و سرمای 40- درجه
3- دچار پوسیدگی و شکنندگی نمی شوند.
4- دارای قابلیت انعطاف کامل می باشند.
5- بعلت دارا بودن لایه پلی استر در مقابل فشارهای احتمالی از انبساط و انقباض ساختمان مقاوم می باشد.
در این نوع عایقها (قیروگونی و پیش ساخته) باید سطح کار عاری از گرد و خاک و رطوبت باشد و اگر سطح آسفالت باشد برای عایقکاری با ایزوگام باید به ازاء هر متر مربع سطح حداقل 300 گرم مشتق قیری رقیق شده در آب یا بنزین روی سطح پخش گردد و اگر سطح سیمانی بود باید به ازاء هر متر مربع سطح حداقل 280 گرم مشتق قیری رقیق شده در آب یا بنزین روی سطح پخش گردد .
بعضی از کارخانه های تولید کننده عایقهای پیش ساخته عایق با روکش آلومینیوم نیز تولید می کنند که حدود 85 % از نور و حرارت را منعکس می کند .
موارد کاربرد عایق های رطوبتی
عایق های رطوبتی بنا به نوع ، کاربردهای متفاوتی دارند. در ذیل به طور مختصر به ذکر برخی از این کاربردها پرداخته و به صورت مصور آنها را به تصویر کشیده ایم :
1- برای تعمیرمجدد سقف
2- عایق کردن سقفهای عادی
3- عایق کردن سقفهای مسطح
4- عایق کردن سقفهای شیروانی
5- عایق کردن سطوح فلزی
6- عایق کردن تمام جزئیات سقفها و ساختمان
7- عایق کردن سقفهایی که باغچه بر روی آن است
8- عایق کردن کف حمام
9- عایق کردن پی ساختمان
10-عایق کردن سقفهای منحنی شکل
11- عایق کردن سطوح شیبدار
12- عایق کردن سقفهای پارکینگ
فرآیند تولید عایق های رطوبتی
در پروسه ساده تولید عایق های رطوبتی ابتدا می بایست ملات یا مصالح اولیه تولید از ترکیب مناسب چند ماده تولید گردد. در تولید عایق های رطوبتی به این ترکیب اصطلاحاً پرایمر گفته می شود. جهت تولید پرایمر ابتدا قیر با پایه نفتی و با درجه نرمی 25-80 پیش گرم می شود. این افزایش دما تا نقطه ذوب قیر ، 80 درجه سانتیگراد ادامه می یابد. پس از آن قیر با استفاده از پمپ های کشنده وارد همزن شده و ترکیب پنبه کوهی (آزبست) به مرور و در حال چرخش به آن افزوده می شود . بر حسب نوع استاندارد محصول نهایی این ترکیب می تواند نسبت حجمی مختلفی داشته باشد . به ترکیب حاصل ، پس از طی پروسه ترکیب و ورز که حدوداً 120 دقیقه به طول می انجامد و با توجه به حصول اطمینان از همنشینی حرارتی ، کربنات کلسیم افزوده می شود . با توجه به نوع عایق در این مقطع نیز مواد شیمیایی افزودنی ضروری دیگری نیز افزوده می شود. براساس نوع استاندارد و چکاپ حاصل در این مقطع و حصول اطمینان از کیفیت ترکیب بدست آمده در همزن ، ترکیب به مخزن نگهداری پرایمر انتقال می یابد . طی پروسه فوق تنظیم حرارت محیط به گونه ای است که قیر شکل مذاب خود را حفظ کند و مواد ترکیبی نیز خاصیت خود را در اثر حرارت از دست ندهند . نکته بسیار کلیدی در طراحی و ساخت ماشین آلات همین مسئله نحوه صحیح و مناسب انتقال حرارت است. پس از بدست آمدن پرایمر به مرور ترکیب حاصل با استفاده از پمپ های کشنده خاص و غلطک های ورز به پروسه بعدی که نشستن فیلم بر سطح پرایمر می باشد انتقال می یابد ، و به مرور زمان ترکیب حاصل خنک شده و در مقطع بسته بندی ، برش ، رول شدن و بسته بندی نهایی قرار می گیرد.
شمای کلی این فرآیند را در شکل زیر مشاهده می کنید :
منبع
http://www.isanat.com/guide/product-line/chemical-line/item/159-isogam-insulation.html